Σελίδες

14 Οκτ 2010

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»


Προμελετημένο έγκλημα που ήταν ζήτημα χρόνου
Ενας εργαζόμενος με καμένα σωθικά που χαροπαλεύει, ένας ακόμα με καμένο κορμί και δύο τραυματισμένοι, ο απολογισμός του νέου εργοδοτικού εγκλήματος
Ο,τι απέμεινε από τα ρούχα του 54χρονου εργαζόμενου που χαροπαλεύει
Σε ένα πύρινο κολαστήριο, με 70 τόνους καυτής λάβας μετάλλου να εκτοξεύεται από το γερανό που το μετέφερε και κατέρρευσε όταν έσπασε συρματόσχοινο κατακαίγοντας δύο εργαζόμενους και τραυματίζοντας ακόμα δύο, μετατράπηκε χτες το πρωί το χαλυβουργείο - κάτεργο της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» - ιδιοκτησίας Μάνεση - στον Ασπρόπυργο.
Η εργοδοσία «χτύπησε» πάλι με ένα νέο προμελετημένο έγκλημα, στέλνοντας έναν εργαζόμενο στο νοσοκομείο να χαροπαλεύει με καμένο κορμί και όλα του τα σωθικά και έναν ακόμα επίσης καμένο σε κρίσιμη κατάσταση.
Αυτές είναι οι συνέπειες της πολιτικής που στηρίζει την «ανταγωνιστικότητα» με κάθε τρόπο, με εργοστάσια όπου οι εργάτες δουλεύουν με πλημμελή συντήρηση μηχανημάτων και ανυπαρξία μέτρων ασφάλειας, γιατί πολύ απλά «κοστίζουν» και μειώνουν τη μεγάλη κερδοφορία της επιχείρησης! Οι εργαζόμενοι δίνουν άμεση απάντηση στο «ατύχημα» με 4ωρη στάση εργασίας 6.30 με 10.30 σήμερα το πρωί, μετά από απόφαση του επιχειρησιακού σωματείου.
Το χρονικό
Ηταν περίπου 7.30 το πρωί όταν στο γερανό που μετέφερε λιωμένο μέταλλο για χύτευση (ήταν περίπου στη μέση της διαδρομής) έσπασε το συρματόσχοινο, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει κυριολεκτικά και 70 τόνοι καυτής λάβας να εκτοξευτούν σε όλο το χώρο. Μόλις 5 με 6 μέτρα πιο πέρα οι δύο εργαζόμενοι καθάριζαν μια μεταλλική λεκάνη η οποία χρησιμοποιείται για να χύνεται εκεί το λιωμένο μέταλλο και στη συνέχεια από τρύπες που έχει στον πάτο διοχετεύεται σε καλούπια. Το καυτό μέταλλο έπεσε πάνω στους δύο εργαζόμενους οι οποίοι κυριολεκτικά λαμπάδιασαν, όπως και όλος ο χώρος ο οποίος μετατράπηκε σε κόλαση και χρειάστηκε πάνω από μία ώρα στην Πυροσβεστική για να σβήσει τη φωτιά.
Το τραγικό αποτέλεσμα ήταν οι δύο εργαζόμενοι, ο Γιώργος Τσακαράκης, 54 ετών, πατέρας τριών παιδιών και ο Πάρης Ιμανούμ, 35 ετών (μόλις δύο βδομάδες στη δουλειά), πριν καλά - καλά ξεκινήσει η
βάρδια, να βρεθούν λαμπαδιασμένοι. Οι εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και σε καταστολή στο Κέντρο Εγκαυμάτων του Θριάσιου Νοσοκομείου. Ο πρώτος, σύμφωνα με πληροφορίες γιατρών, έχει εγκαύματα στο 80% του κορμιού του και καμένα όλα τα εσωτερικά όργανα, η κατάστασή του είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Ο δεύτερος έχει διαφύγει προς το παρόν τον κίνδυνο, αλλά παραμένει σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση. Ελαφρά τραυματισμένοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ακόμα δύο εργαζόμενοι, ο Νίκος Κωστόπουλος, 45 ετών και Στέλιος Μέξης, 30 ετών.
Περίμεναν τη μέρα που θα γίνει το έγκλημα
Ενα παρόμοιο σιδερένιο δοχείο γεμάτο με 70 τόνους λιωμένο μέταλλο μετέφερε ο γερανός
Ηταν θέμα χρόνου να γίνει το έγκλημα, όπως κατήγγειλαν χτες εξαγριωμένοι εργαζόμενοι και συνδικαλιστές του Σωματείου, καθώς τουλάχιστον από το 2007 προειδοποιούν και την εργοδοσία και όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΚΕΠΕΚ, Επιθεώρηση Εργασίας, υπουργείο Εργασίας) ότι όλο το χαλυβουργείο αποτελεί σε κάθε του μεριά μια κανονική καρμανιόλα για όλους. «Το ατύχημα αυτό είναι απόρροια της μη τήρησης και πρόληψης μέτρων προστασίας, καθώς και της κακής συντήρησης των γερανογεφυρών», τονίζει το επιχειρησιακό σωματείο σε ανακοίνωσή του. Δεν είναι τυχαίο, όπως κατήγγειλαν, ότι ανάλογο «ατύχημα» είχε γίνει μόλις στις 20 του Ιούλη στο δεύτερο γερανό που υπάρχει στο χώρο που μεταφέρει σκραπ (σίδερα).
Είναι χαρακτηριστικό πως, όπως σημειώνει και το σωματείο, σε επίσκεψη που έκανε το ΚΕΠΕΚ στο χώρο την Παρασκευή 24/9/2010 τονίστηκε «πόσο αναγκαία και απαραίτητη ήταν η εφαρμογή αυτών των εργασιών και η συνέχισή τους σε όλους τους γερανούς και τα δοκάρια του χαλυβουργείου... Ακόμα και στη μηνιαία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ διεύθυνσης εταιρείας - σωματείου - Επιτροπής Υγιεινής Ασφάλειας στις 28/9/2010 έγινε έντονη αντιπαράθεση για εφαρμογή των προαναφερθέντων μέτρων (σ.σ. χωρίς καμία ανταπόκριση)».
Εδώ και καιρό σωματείο κι εργάτες έχουν επισημάνει ότι όλο το σύστημα με τις ράγες των γερανών δημιουργεί ταλαντεύσεις και φθείρει τα συρματόσχοινα, τις ραγισμένες δοκούς στα παλιά κτίρια του χαλυβουργείου από τους σεισμούς και πολλά ακόμα. Το μόνο που γινόταν όμως ήταν η εργοδοσία να μπαλώνει τα όποια προβλήματα με κάποια ημίμετρα. Δε συζητούσε καν την πρόταση του σωματείου να σταματήσει η παραγωγή και να γίνουν εκτεταμένες και ολοκληρωμένες εργασίες στο χαλυβουργείο. Γιατί πολύ απλά για την εργοδοσία η ζωή και η ασφάλεια των εργατών κοστίζει πολύ λιγότερο!...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου