Σελίδες

14 Σεπ 2010

Αντιλαϊκά μέτρα δίχως ημερομηνία λήξης

   Ενα από τα μεγάλα ψέματα του Α. Παπανδρέου στη ΔΕΘ ήταν η κατηγορηματική απάντησή του ότι το μνημόνιο, και άρα τα βάρβαρα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα που περιλαμβάνει έχουν ημερομηνία λήξης το 2013. 
   Πρόκειται βέβαια για συνειδητό ψέμα, με στόχο την παραπλάνηση και την εξαπάτηση του εργαζόμενου λαού, προκειμένου να παρατείνει την ανοχή στην κυβέρνηση και την εφαρμοζόμενη πολιτική. 
   Μπορεί το μνημόνιο να λήγει τυπικά το 2013, αλλά όχι η άγρια αντιλαϊκή επίθεση. 
   Και ο λόγος είναι απλός: Το μνημόνιο, εκτός των άλλων, θα διογκώσει το χρέος, που αποτελεί και τη βασική δικαιολογία για την υπογραφή του μνημονίου. 
   Οπως το ίδιο το ΔΝΤ προβλέπει το χρέος της χώρας στα τέλη του 2013 θα ανέρχεται στα 149% του ΑΕΠ, δηλαδή θα είναι πολύ πιο πάνω από εκεί που βρισκόταν στις αρχές του χρόνου, όταν αποφασίστηκε η υπογραφή του μνημονίου (περίπου 115% του ΑΠΕ).
    Με άλλα λόγια, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα χρειαστεί «παράταση του μνημονίου» ή «δεύτερο μνημόνιο» ή όπως αλλιώς το ονομάσουν. 
   Το σίγουρο είναι ότι το 2013 θα ζητήσουν και πάλι νέα αντιλαϊκά μέτρα, προκειμένου να μειωθεί το χρέος, να μη χρεοκοπήσει η χώρα, να μπορούν να πληρώνονται οι συντάξεις και οι μισθοί και άλλα τέτοια. 
Ηδη έχουν προϊδεάσει για το ενδεχόμενο ενός «μνημονίου Νο2» μια σειρά οικονομολόγοι της ΕΕ ή του ΔΝΤ, αλλά και οι περιβόητοι «οίκοι αξιολόγησης». 
«Το πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ύψους 110 δισ. ευρώ μπορεί να χρειαστεί να επεκταθεί κατά 3 - 6 χρόνια», δήλωσε μόλις την περασμένη βδομάδα η JP Morgan...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου