ΧΡΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ΑΠΟ ΤΗ «ΖΗΜΕΝΣ»
Καλά προστατευμένες οι διαδρομές της μίζας
Ενδιαφέροντα τα στοιχεία που προκύπτουν από τις μέχρι τώρα καταθέσεις των μαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής
Γρηγοριάδης Κώστας |
τις 5 Φλεβάρη 2010 ξεκίνησαν στη Βουλή οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο «Ζήμενς». Ανεξάρτητα από την πορεία και τις σκοπιμότητες που συντέλεσαν στην αποκάλυψη της όλης υπόθεσης, ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντα που προκύπτουν από τις μέχρι τώρα καταθέσεις είναι και τα εξής δύο στοιχεία, που από την πρώτη στιγμή ανέδειξε το ΚΚΕ σχετικά με την ουσία του σκανδάλου:
- Πρώτον, πολιτικά και διοικητικά στελέχη των δύο κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, έγιναν κατά καιρούς δέκτες μίζας από την πολυεθνική, με στόχο αυτή να κλείσει κερδοφόρες μπίζνες πολλών εκατομμυρίων ευρώ με το Δημόσιο.
- Δεύτερον, οι διαδρομές της συνδιαλλαγής του κεφαλαίου με τα κόμματά του είναι τόσο πολύπλοκες, ώστε να καταρρίπτεται κάθε κάλπικος ισχυρισμός ότι το αστικό πολιτικό σύστημα θέλει και μπορεί να επιβάλει τη διαφάνεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κυκλοφορία της μίζας προς τα κόμματα μεσολαβούσε το επίσημο τραπεζικό σύστημα, με τους νόμους του δικομματισμού, επιχειρηματίες και συγγενείς πολιτικών με υπεράκτιες εταιρείες.
Σε κάθε περίπτωση, η διαδρομή του μαύρου χρήματος έρχεται να επιβεβαιώσει ότι κάθε συζήτηση περί διαφάνειας από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ στοχεύει σε οτιδήποτε άλλο, πέρα από το να εμποδίσει τη σύμφυτη με τον καπιταλισμό διαπλοκή των πολυεθνικών με τα αστικά κόμματα εξουσίας.
-- Ο Μ. Χριστοφοράκος, πρώην στέλεχος της «Ζήμενς» στην Ελλάδα και βασικός εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο με τις μίζες, έχει δηλώσει και έχει καταθέσει ότι η γερμανική πολυεθνική «χρηματοδοτούσε και τα δυο κόμματα μέχρι το 2007».
-- Καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής (11/2) η δημοσιογράφος Α. Μπουγάτσου αποκάλυψε ότι η Δικαιοσύνη είχε στα χέρια της καταθέσεις που ενέπλεκαν πολιτικά πρόσωπα σε δοσοληψίες με την πολυεθνική, σε ό,τι αφορά τη σύμβαση του Δημοσίου για τον προαστιακό σιδηρόδρομο. Εκανε μάλιστα συγκεκριμένη αναφορά στους Χρ. Βερελή, Μ. Λιάπη, Ε. Στυλιανίδη και Κ. Χατζηδάκη. Οπως κατήγγειλε, η συγκεκριμένη δικογραφία δε στάλθηκε στη Βουλή, για να κινηθεί έγκαιρα η διαδικασία «περί ευθύνης υπουργών», με αποτέλεσμα να παραγραφούν οι όποιες ποινικές ευθύνες.
-- Ανάλογο περιεχόμενο είχε και η κατάθεση του δημοσιογράφου Τ. Τέλογλου (9/2). Είπε ότι η «Ζήμενς» χρηματοδοτούσε το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ από τη δεκαετία του 1980 και πως στις βουλευτικές εκλογές του 2000 έδωσε στα δύο κόμματα 25 δισ. δρχ. (73,3 εκατ. ευρώ!), όταν η κρατική χρηματοδότηση για όλα τα κόμματα ήταν 4 δισ. δρχ. (11,7 εκατ. ευρώ)!
-- Καταθέτοντας στην Εξεταστική (6/6) ο πρώην εισαγγελέας Γ. Ζορμπάς, που διετέλεσε επικεφαλής της επιτροπής για το «μαύρο χρήμα», αποκάλυψε ότι ο επικεφαλής των «μαύρων ταμείων» στη Γερμανία Ρ. Σίκατσεκ ομολόγησε σε εισαγγελέα στο Μόναχο ότι υπάρχει φάκελος που δόθηκε σε αυτόν από τον Μ. Χριστοφοράκο με ονόματα προσώπων στην Ελλάδα τα οποία έλαβαν χρήματα από τα «μαύρα ταμεία» της «Ζήμενς» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο ίδιος κατέθεσε ότι υπάρχουν μαρτυρίες στη σχετική δικογραφία ότι το 2% του τζίρου της «Ζήμενς» δινόταν σε πολιτικούς των δύο κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ).
-- Καταθέτοντας (26/5) ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Σημίτη Τ. Μαντέλης ομολόγησε ότι πήρε λεφτά από τη «Ζήμενς». Είχε προηγηθεί η ομολογία Τσουκάτου ότι μετέφερε στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ 1 εκατ. ευρώ σαν «ενίσχυση» από την πολυεθνική. Ο Τ. Μαντέλης ήταν υπουργός Μεταφορών το 1997, όταν υπογράφηκαν οι προγραμματικές συμφωνίες του ΟΤΕ με τη «Ζήμενς». Στην κατάθεσή του παραδέχθηκε ότι σε λογαριασμό στην Ελβετία, με το όνομα Α. Rocos, κατατέθηκαν στις 2/11/1998 200.000 γερμανικά μάρκα σαν προεκλογική χορηγία της «Ζήμενς». Στον ίδιο λογαριασμό κατατέθηκαν στις 2/2/2000 250.000 μάρκα, για τα οποία, όπως είπε, δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει ποιος τα κατέθεσε.
-- Στις 19/2, η νομική σύμβουλος του Κράτους Ε. Βελώνη κατέθεσε στην Εξεταστική ότι στις 9 Απρίλη, λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές του 2009, το Ελληνικό Δημόσιο δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής στην ποινική διαδικασία που είχε ξεκινήσει για το σκάνδαλο «Ζήμενς», προκειμένου να αποκατασταθεί «η ηθική και υλική βλάβη που υπέστη (το Δημόσιο) από τις πράξεις στις οποίες αφορά η εν θέματι ποινική δίωξη». Στη δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής τονίζεται ότι αυτή είναι απαραίτητη, γιατί η ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί αφορά «στην επί σειρά ετών διάθεση εκ μέρους οργάνων, υπαλλήλων, στελεχών κλπ. των εταιρειών "Ζήμενς" και "Ζήμενς ΕΛΛΑΣ" και μέσω "μαύρων ταμείων" και υπεράκτιων εταιρειών, χρηματικών ποσών σε υπαλλήλους και εν γένει αξιωματούχους διαφόρων υπουργείων του ελληνικού κράτους, καθώς και σε πολιτικούς των δύο μεγαλύτερων ελληνικών πολιτικών κομμάτων, προκειμένου οι εν λόγω εταιρείες να εξασφαλίσουν την έναντί τους ευνοϊκή διάθεση των πολιτικών και την προνομιακή μεταχείρισή τους σε σχέση με την ανάληψη έργων που αφορούσαν σε δημόσια έργα και κρατικές προμήθειες». Ομολογεί δηλαδή και αυτή η μάρτυρας ότι στελέχη των δύο κομμάτων και του κυβερνητικού μηχανισμού έγιναν δέκτες μιζών από την πολυεθνική, για λογαριασμό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
. Οι διαδρομές της μίζας καλύπτονται πίσω από την «ελευθερία» στη διακίνηση κεφαλαίων, την οποία με νόμους διασφαλίζουν οι χρηματιζόμενοι, δηλαδή τα αστικά κόμματα εξουσίας.
-- Σύμφωνα με έγγραφο της δικογραφίας που αναγνώστηκε στην Εξεταστική (22/2), σε συζήτηση που είχε οΠ. Μαυρίδης, επικεφαλής της «Ζήμενς» στην Ελλάδα, με τους δικηγόρους του στις 8 Μάρτη 2006 στην Αθήνα, ενόψει των ερευνών για το σκάνδαλο, περιγράφονται ορισμένες μόνο από τις διαδρομές του μαύρου χρήματος: Ο Μαυρίδης ερχόταν σε επαφή με ιδιώτες στην Ελλάδα, οι οποίοι ήθελαν να μεταφέρουν λεφτά στην Ελβετία. Οι ιδιώτες έδιναν τα μετρητά στον Μαυρίδη, «ο οποίος τα ανάλωνε για "πριμοδοτήσεις" στην Ελλάδα και ως αντιστάθμισμα στη συνέχεια στην Ελβετία το ίδιο ποσό εμβαζόταν στους λογαριασμούς των ιδιωτών. Αλλη διαδικασία ήταν η σύναψη δανείων στην Ελβετία και τα χρήματα αυτά εμβάστηκαν στην Ελλάδα και χρησιμοποιήθηκαν από τον Μαυρίδη. Στη συνέχεια, τα δάνεια αυτά ξεχρεώνονταν στην Ελβετία από τη «Ζήμενς». Για να φέρει «μαύρα λεφτά» στην Ελλάδα, ο Μαυρίδης αξιοποίησε και νόμο που προέβλεπε ότι Ελληνες υπήκοοι είχαν τη δυνατότητα να επαναπατρίσουν χρήματα με φόρο μόνο 3% από το εξωτερικό τα οποία είχαν μεταφέρει εκεί για φορολογικούς λόγους.
-- Καταθέτοντας στην Εξεταστική (23/6) ο Γ. Παναγιωτόπουλος, διαχειριστής του τραπεζικού λογαριασμού του Π. Μαυρίδη, είπε ότι είχε φέρει στην τράπεζα Societe General μέσω διατραπεζικής συναλλαγής 20 εκατομμύρια ευρώ του Π. Μαυρίδη, για τα οποία, όπως κατέθεσε, δε ρώτησε ποτέ για την προέλευσή τους. Τα χρήματα ήρθαν στην Ελλάδα στα τέλη του 2004, αξιοποιώντας το νόμο Αλογοσκούφη για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό. Με άλλα λόγια, το επίσημο τραπεζικό σύστημα συμμετείχε με το γράμμα του νόμου στη διακίνηση του μαύρου πολιτικού χρήματος, ανεξάρτητα από τις όποιες ευθύνες προσώπων.
-- Στην κατάθεσή του στην ανακρίτρια (1/7), ο Φ. Κίντος, συνέταιρος με τον Γ. Παναγιωτόπουλο, ο οποίος διαχειριζόταν τον τραπεζικό λογαριασμού του Π. Μαυρίδη ισχυρίστηκε ότι ο νόμος Αλογοσκούφη για επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό διευκόλυνε τη «Ζήμενς» να φέρει λεφτά στην Ελλάδα, αξιοποιώντας ένα δίκτυο από τραπεζίτες και διάφορες εταιρείες.
-- Στις 9/6, η Εξεταστική ζήτησε έρευνα στους τραπεζικούς λογαριασμούς 18 επιχειρηματιών και εταιρειών, αφού από τη δικογραφία είχε προκύψει ότι μέσω αυτών διακινήθηκαν χρήματα από τα «μαύρα ταμεία» της «Ζήμενς». Στο έγγραφό της, η Επιτροπή εκτιμά ότι οι διακινητές του «μαύρου χρήματος» της «Ζήμενς» εκμεταλλεύθηκαν μια «υποδομή» η οποία υπήρχε στη χώρα με βάση χρηματιστηριακά και τραπεζικά στελέχη που διενεργούσαν παράνομα εργασίες μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό και έτσι έστησαν ένα μηχανισμό ανάληψης χρημάτων στην Ελλάδα με σκοπό το χρηματισμό.
-- Στις 1/7 αναγνώστηκε στην Εξεταστική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία ερεύνησε τα πρώτα 25 από τα 59 πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση «Ζήμενς» (στελέχη της πολυεθνικής, του ΟΤΕ, χρηματιστές και παρένθετα πρόσωπα). Οι συντάκτες της έκθεσης παραδέχονται ότι δεν κατέστη δυνατή η αναζήτηση παραστατικών που υποστηρίζουν συναλλαγές, οι οποίες εμφανίζονται σε λογαριασμούς που τηρούνται σε τράπεζες του εξωτερικού.
-- Ενα μέρος της διαδρομής του «μαύρου χρήματος» της «Ζήμενς» αποκάλυψε η κατάθεση (2/7) στην Εξεταστική του επιχειρηματία Μ. Κάτσικα, ο οποίος φαίνεται να πραγματοποιεί χρηματικές συναλλαγές ύψους 200.000 ευρώ αξιοποιώντας την εταιρεία «Placid blue», μέσω της οποίας ο πρώην επικεφαλής της «Ζήμενς» Μ. Χριστοφοράκος έκανε τις πληρωμές από τα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής πολυεθνικής. Ο Μ. Κάτσικας είπε ότι είχε δώσει 200.000 ευρώ σε κάποιον Μ. Παπαδογιαννάκη, σαν αντίτιμο για την αγορά ενός σπιτιού στο Σούνιο. Η δουλειά όμως χάλασε και ο Παπαδογιαννάκης το 2003 επέστρεψε τα χρήματα σε λογαριασμό του Κάτσικα σε ελβετική τράπεζα, μέσω της εταιρείας «Placid blue». Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν ήθελε να μπλέξει με τράπεζες, γι' αυτό και έδωσε τα 200.000 μετρητά στον γείτονά του, Γ. Κλάδη, και αυτός έβαλε τα λεφτά στο λογαριασμό του Κάτσικα μέσω της «Placid blue», της οποίας είναι ιδιοκτήτης!
Περ. Κ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου