Σελίδες

11 Αυγ 2010

Νέοι κίνδυνοι στα Βαλκάνια

http://tasosnastos.blogspot.com/

   Ο κατάπτυστος «χρησμός» αναγνώρισης της «ανεξαρτησίας» του Κοσσυφοπεδίου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης αποτελεί δείγμα της ανυποληψίας του ως οργάνου εξυπηρέτησης ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων. Το κυνικό θράσος του να γνωμοδοτήσει ότι η «ανεξαρτησία» ενός τμήματος της σερβικής επικράτειας που είναι το Κοσσυφοπέδιο δεν αποτελεί παραβίαση της σερβικής εδαφικής ακεραιότητας είναι αποκαλυπτικό. Δείχνει ότι, πίσω από το ακαταδίωκτο των Αλβανών κατσαπλιάδων «Ουτσεκά» κ.λπ., λειτουργεί το προστατευτικό δίχτυ ισχυρών ιμπεριαλιστικών συμφερόντων που χρησιμοποιούν την αλβανική αυθαιρεσία ως όργανο κρούσης και αναταραχής στον ευαίσθητο χώρο των Βαλκανίων. Αυτό ως στοιχείο της χρόνιας ευρύτερης διεθνούς ασυλίας του αλβανικού προτεκτοράτου από την ευρωατλαντική συμμαχία. Ταυτόχρονα με αυτό, υπήρξε η λεγόμενη «Δημοκρατική Αντιπολίτευση» ως ένα άλλο όργανο του ευρωατλαντισμού στο εσωτερικό της Γιουγκοσλαβίας που συγχρονιζόταν με τη διάλυσή της και την ανατροπή του Προέδρου Σλ. Μιλόσεβιτς πραξικοπηματικά. Επρόκειτο για ένα συνονθύλευμα πολιτικών εντεταλμένων του ευρωατλαντισμού με τα απολειφάδια της σερβικής μοναρχίας και του παλιοημερολογίτικου εκκλησιαστικού ιερατείου.
   Υπήρξε χαρακτηριστική η μάζωξή τους στη Θεσσαλονίκη υπό την αιγίδα του τότε ΥΠΕΞ και σημερινού πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου. Τμήμα της τότε «Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης» βρίσκεται τώρα στην κυβερνητική εξουσία και αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της παράνομης κατάληψης του Κοσσυφοπεδίου από τις αλβανικές συμμορίες, που απολαμβάνουν τη στήριξη κι αναγνώριση του διεθνούς ιμπεριαλισμού με τα όργανά του. Είναι υποχρεωμένοι να προσπαθούν το ακατόρθωτο, στο πλαίσιο του ευρωατλαντισμού που υπηρέτησαν. Ο κατήφορος που διάλεξαν τους οδηγεί στην πλήρη ένταξη και υποταγή στο ΝΑΤΟ πριν από την εισδοχή τους στην ΕΕ. Η εμφανής δυσκολία προκύπτει από το πατριωτικό φρόνημα του σερβικού λαού και τον κίνδυνο να καταγγελθούν ανοιχτά ως προδότες. Στη σημερινή ευαίσθητη κατάσταση της Σερβίας έρχεται να προστεθεί η επίσκεψη του αναπληρωτή Ελληνα ΥΠΕΞ Δρούτσα στη μισθοφορική ελληνική στρατιωτική μονάδα στο Κοσσυφοπέδιο. Σε ομιλία του, τόνισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των ελληνικών συμφερόντων, πράγμα που εντάσσει το Κοσσυφοπέδιο στη γενικότερη «διείσδυση» του ελληνικού καπιταλισμού στη βαλκανική ενδοχώρα ως προνομιακός εντολοδόχος εταίρος του ευρωατλαντισμού.
   Το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου βάζει τη Σερβία στην προκρούστεια κλίνη του ιμπεριαλισμού. Την υποχρεώνει μετά τον ακρωτηριασμό της να δηλώσει όρκο συμμαχικής ΝΑΤΟικής πίστης με τον Αλβανό καταπατητή. Αυτό ως προϋπόθεση εισδοχής της στον ευρωενωσίτικο οικονομικό εταίρο με τη μεσολάβηση και τις ευλογίες του Ελληνα αστού κατεργάρη. Ομως, μέγιστο ερωτηματικό αποτελεί η συμπεριφορά του σερβικού λαού και οι πιθανές αντιστάσεις του. Το ίδιο και η ανάλογη συμπεριφορά των Ελλήνων στα ακραία αντιλαϊκά μέτρα μιας ανυπόληπτης κυβέρνησης. Το μέλλον θα δείξει πού οδηγούνται τα Βαλκάνια με την ευρωατλαντική παρέμβαση, τις συμμορίες του αλβανικού προτεκτοράτου και την υπονόμευση της «διείσδυσης» του ελληνικού καπιταλισμού.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου