Σελίδες

7 Ιουλ 2010

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Περιστολή της πολιτικής δράσης και φακέλωμα φρονημάτων

Καταργείται το δικαίωμα του εκλέγεσθαι για υποψηφίους από τον εργαζόμενο λαό, απαγορεύεται η αναζήτηση οικονομικών πόρων χωρίς φακέλωμα και ανατίθεται στις τράπεζες η καταγραφή των πολιτικών πεποιθήσεων

Πλήρη καταστρατήγηση των λαϊκών ελευθεριών, με περιστολή της πολιτικής δράσης και της εκδήλωσης του φρονήματος - το οποίο πλέον θα καταγράφεται - στο πλαίσιο του ασφυκτικού ελέγχου από το κράτος, προωθεί η κυβέρνηση με το προσχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, που ενέκρινε χτες το Υπουργικό Συμβούλιο για τις εκλογικές δαπάνες των συνδυασμών και των υποψηφίων στις προσεχείς δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Σημειώνεται δε ότι στο εν λόγω νομοσχέδιο ουσιαστικά υπάρχει μόνο μια πρόγευση των όσων έπονται με το νέο εκλογικό νόμο που θα ακολουθήσει, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει διακηρύξει τις προθέσεις της το νέο εκλογικό σύστημα να αποτελέσει τη βάση της πλήρους κρατικοποίησης της πολιτικής δράσης, στο όνομα της δήθεν αντιμετώπισης του μαύρου πολιτικού χρήματος.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης, όπως προκύπτει από την ουσία των ρυθμίσεων που εισάγει, είναι να καταργηθεί επί της ουσίας το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στους εργαζόμενους και ανθρώπους που προέρχονται από τα άλλα λαϊκά στρώματα, για να μείνει ένα τέτοιο δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο στους οικονομικά ισχυρούς, να εμποδιστεί, πέραν του Κοινοβουλίου, η πολιτική έκφραση και δράση των κομμάτων που έχουν αναφορά σε αυτούς τους πολίτες και να καταγράφονται πλήρως οι πολίτες (δηλαδή να φακελώνονται) εφόσον εκδηλώνουν με οικονομικό τρόπο (μέσω οικονομικών ενισχύσεων) την πολιτική τους προτίμηση.

Καταργείται το εκλέγεσθαι για τους εργαζόμενους

Το νομοσχέδιο προβλέπει συγκεκριμένα:

1. «Καθίσταται επιτρεπτή η ανάπτυξη δραστηριοτήτων πολιτικών κομμάτων, υπέρ συνδυασμών και υποψηφίων, προς τους οποίους έχουν δημόσια εκφράσει την υποστήριξή τους, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι οι δραστηριότητες αυτές δεν συνιστούν άμεση ή έμμεση χρηματοδότησή τους».

Αυτή η ρύθμιση στην πράξη σημαίνει πως ένας υποψήφιος που δεν έχει οικονομική επιφάνεια, απαγορεύεται να ενισχυθεί από το κόμμα του και συνεπώς δεν μπορεί να κατέβει ως υποψήφιος στις εκλογές. Επίσης, ούτε ένα κόμμα μπορεί να στηρίξει ένα συνδυασμό αποτελούμενο από οικονομικά αδύνατους, δηλαδή εργαζόμενους, αφού του απαγορεύεται να τους χρηματοδοτήσει.

Υπ' αυτές τις προϋποθέσεις το δικαίωμα του εκλέγεσθαι θα υπάρχει μόνο για τους οικονομικά ισχυρούς και το δικαίωμα πολιτικής έκφρασης των κομμάτων στις εν λόγω εκλογές καθίσταται αποκλειστικό προνόμιο μόνο των αστικών κομμάτων, τα οποία στηρίζουν και στηρίζονται από τα ισχυρά οικονομικά στρώματα της κοινωνίας.

Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια ευθεία στόχευση προς το ΚΚΕ, το οποίο πάντοτε στηρίζει συνδυασμούς στις τοπικές εκλογές με υποψηφίους προερχόμενους από τον εργαζόμενο λαό.

2. «Καταργείται η αδιαφανής και αναχρονιστική διαδικασία άντλησης εσόδων από τη διάθεση ''κουπονιών''».

Στην ουσία, απαγορεύονται οι οικονομικές εξορμήσεις των κομμάτων και συνδυασμών με τη μέθοδο των κουπονιών. Δηλαδή, απαγορεύεται ο κλασικός τρόπος με τον οποίο κυρίως το ΚΚΕ και οι συνδυασμοί του απευθύνονται στο λαό για να ενισχύσει οικονομικά από το υστέρημά του την προεκλογική - και όχι μόνο - πολιτική τους δραστηριότητα.

3. «Η χρηματοδότηση των δαπανών συνδυασμών και υποψηφίων προέρχεται από φυσικά πρόσωπα και η διακίνηση των ποσών, που αναφέρονται σε έσοδα και δαπάνες, για το συνολικό ύψος τούτων γίνεται μέσω τραπεζικών λογαριασμών».

Τι σημαίνει αυτό; Οτι η πλήρης διακίνηση εσόδων και δαπανών, άρα των οικονομικών ενισχύσεων μέσω τραπέζης, σημαίνει καταγραφή των στοιχείων αυτού που ενισχύει ένα κόμμα ή ένα συνδυασμό οικονομικά. Εκ των πραγμάτων πρόκειται για φακέλωμα με βάση το φρόνημα.

Είναι εντελώς προσχηματική η επίκληση από την πλευρά της κυβέρνησης ότι με αυτό τον τρόπο καταπολεμά το «βρώμικο χρήμα». Αν θέλουν να κάνουν κάτι τέτοιο έχουν άλλους τρόπους...

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση κλείνει όλους τους δρόμους για την ελεύθερη και ανεμπόδιστη πολιτική δράση λαϊκών κομμάτων, οργανώσεων, συνδυασμών και πολιτών. Απαγορεύοντας στα κόμματα την οικονομική ενίσχυση των υποψηφίων και των συνδυασμών στις τοπικές εκλογές, απαγορεύει στους ανθρώπους που προέρχονται από την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα να εκλέγονται και να συγκροτούν συνδυασμούς. Αλλά κι αν ξεφύγει κάποιος - ατομικά ή ως συνδυασμός - και απευθυνθεί μόνος στους πολίτες, με τη σαφή απειλή του φακελώματος εμποδίζει τους τελευταίους να ενισχύσουν οικονομικά τον αγώνα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου