Σελίδες

30 Οκτ 2021

Τα Τάγματα Ασφαλείας, τα "Ελληνικά Ες Ες", οι "πατριώτες"...

"Κύριε διαφύλασσε τον Φύρερ!": Ανάμεσα στους δωσίλογους και συνεργάτες των ναζί ξεχωριστή θέση έχουν αρχιταγματασφαλίτες, όπως πχ ο Διονύσης Παπαδόγγονας, που πρωταγωνίστησαν σε αμέτρητα εγκλήματα κατά του Ελληνικού λαού, σε συνεργασία με την Βέρμαχτ, τα Ες-Ες, την Γκεστάπο, όλες τις υπηρεσίες των κατακτητών.

Ο αξιωματικός Παπαδόγγονας, στην διάρκεια της κατοχής (1943) ίδρυσε την φιλοβασιλική οργάνωση "Ελληνικός Στρατός", και λίγους μήνες μετά, προχώρησε σε προδοτική συμφωνία με τους Ιταλούς κατακτητές, το σύμφωνο "Ντόρια-Παπαδόγγονα", για να χτυπηθεί η αντίσταση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ:
  • "Οι υπογεγραμμένοι συνταγματάρχης διοικητής του 64ου Συντάγματος πεζικού Ντόριο Ντομένικο και ο συνταγματάρχης Παπαδόγκωνας Διονύσιος, διοικητής πεζικού της Διοικήσεως Καλαμών.. ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΜΕΝ.. παροχή οιασδήποτε βοήθειας εις τον συνταγματάρχην Παπαδόγκωνα Διονύσιον, ήτις κατά την αντίληψίν του θα ήτο αναγκαία υπ’ αυτού.. να οργανώσει αποσπάσματα εθνικιστικά, με τον αποκλειστικόν σκοπόν να διαλύσει τας κομουνιστικάς οργανώσεις ΕΑΜ, ΕΛΑΣ κ.λπ. συνεργαζόμενος μετά πλήρους συναδελφοσύνης μετά των στρατευμάτων κατοχής".

Image

Στελέχη του "Ελληνικού Στρατού" προσπάθησαν να ισχυριστούν ότι το σύμφωνό ήταν πλαστό, όμως, όπως έγραψε και ο ιστορικός Χάγκεν Φλάισερ ("Στέμμα και Σβάστικα", τ.Β, σελ 103) "η εκδοχή αυτή μάλλον αποκλείεται, αφού και ο ΕΔΕΣ αποκτά αντίγραφο του ίδιου κειμένου από πηγή άσχετη με το ΕΑΜ".

Εξάλλου το πλαστό η όχι του συμφώνου το επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Παπαδόγγονας και με την μετέπειτα πορεία του.

Μετα την αποκάλυψη του προδοτικού συμφώνου, ξεσηκώνεται σάλος, ο "Ελληνικός Στρατός" διαλύεται και ο Παπαδόγγονας καταφεύγει στην Αθήνα.

Όμως θα εμφανιστεί ξανά τον Απρίλιο του επόμενου χρόνου, στο πλευρό των ναζί, για να βάλει φωτιά στην Πελοπόννησο.

Το 1944, με διαταγή του στρατηγού των SS Σιμάνα, δημιουργούνται δύο αρχηγεία των εγκληματικών Ταγμάτων Ασφαλείας στην Πελοπόννησο: στη Βόρεια, με αρχηγό τον συνταγματάρχη Κουρκουλάκο και μονάδες σε Πάτρα, Πύργο και Κόρινθο, και στη Νότια Πελοπόννησο, με αρχηγό τον συνταγματάρχη Παπαδόγκωνα και μονάδες σε Τρίπολη, Καλαμάτα, Γύθειο,Γαργαλιάνους, Μελιγαλά και Σπάρτη.

Ακολουθεί ένα πρωτοφανές όργιο εγκλημάτων κατά των πληθυσμών της περιοχής, σε συνεργασία με τους ναζί: Δολοφονίες, μπλόκα, βασανισμοί, βιασμοί, λεηλασίες, πυρπολήσεις χωριών, πλιάτσικο.

Τρομοκρατούσαν τις πόλεις και τα χωριά, έκαναν συλλήψεις εαμιτών, τους παρέδιδαν στους Γερμανούς ή τους εκτελούσαν με δική τους πρωτοβουλία, περίμεναν με ανυπομονησία να γίνουν από τους Γερμανούς εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, για να συμμετάσχουν και να οργιάσουν σε βάρος των χωριών.

Τα Τάγματα Ασφαλείας, τα "Ελληνικά Ες Ες", ορκίζονταν στον Χίτλερ, η Βέρμαχτ κατέγραφε τις απώλειες τους, μαζί με τις δικές της. 


Τον Φεβρουάριο του 1944, στην κοινή σύσκεψη των αντιστασιακών οργανώσεων Μυροφύλλου-Πλάκας,όπου συναντήθηκαν εκπρόσωποι του ΕΛΑΣ, του ΕΔΕΣ και της ΕΚΚΑ, παρουσία αντιπροσώπων της συμμαχικής στρατιωτικής αποστολής, τα Τάγματα Ασφαλείας, χαρακτηρίστηκαν "εχθροί του έθνους, εγκληματίαι πολέμου, υπόλογοι εις αυτό διά πράξεις προδοσίας".

Είχε προηγηθεί ραδιοφωνικό μήνυμα (6/1/1944) της κυβέρνησης Τσουδερού που χαρακτήριζε τα Τάγματα "προδότες" και ακολούθησε Νομ. Πράξη της ΠΕΕΑ (24/4/1944), που τους θεωρούσε "εχθρούς της πατρίδας, ενόχους εσχάτης προδοσίας", και ραδιοφωνικό μήνυμα της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας του Γεωργίου Παπανδρέου (6/9/1944) που τους ονόμαζε "ένοπλα σώματα εις την υπηρεσίαν του εχθρού" και "έγκλημα κατά της πατρίδος", ενώ και σύμφωνα με τη συμφωνία της Καζέρτας θεωρήθηκαν "όργανα του εχθρού" και "εχθρικοί σχηματισμοί".

25 Απριλίου 1944 τουφεκίστηκαν από τον Παπαδόγγονα 110 Ελληνες, σε αντίποινα για την εκτέλεση του ναζί στρατηγού Κρεχ από τον ΕΛΑΣ.

Ακόμα και ο αστός πολιτικός Παναγιώτης Κανελλόπουλος έλεγε ότι "ο Παπαδόγκωνας εσκότωσεν, εκρέμασεν, εδήωσεν... Κουρκουλάκος και Παπαδόγκωνας είχον επιστρατεύσει μερικούς αλήτας.. η στάσις του Παπαδόγκωνα υπήρξεν σκληρά, βίαιος, εντόνως φιλογερμανική". 

(13 Μάρτη 1944: Στον Άγνωστο Στρατιώτη για να τιμηθεί η χιτλερική "Ημέρα των Ηρώων"). Ο δωσίλογος "Πρωθυπουργός" Ράλλης, με τον διοικητή των Ταγμάτων Ασφαλείας Πλυτζανόπουλο. Πίσω αριστερά, ο αρχηγός της αστυνομίας Έβερτ)
Image

Τέτοια ήταν η λατρεία του Παπαδόγγονα για τους ναζί, που έστειλε επιστολή στον Χίτλερ μετά την απόπειρα εναντίον του απο Γερμανούς ανώτατους αξιωματικούς (20/6/1944). Η επιστολή αυτή-μνημείο προδοσίας και δωσιλογισμου-στάλθηκε ενω όλη η Ελλάδα και η Ευρώπη είχαν γεμίσει τάφους με θύματα της ναζιστικής βαρβαρότητας:
Image

"Οι 5000 αξιωματικοί και άνδρες των Ελληνικών Εθελοντικών τμημάτων της Πελοποννήσου, με το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Πελοποννήσου όπισθεν αυτών, εκφράζουν την βαθυτάτην αγανάκτησιν των δια την εναντίον σας απόπειραν σχεδιασθείσαν και επιχειρηθείσαν υπό υποκειμένων, τα οποία δεν ήθελον να αναγνωρίσουν την αναγκαιότητα του αγώνος κατά του κομμουνισμού και των πλουτοκρατών συνεργατών του. Εκφράζουν την χαράν των δια την θαυμαστήν διασωσίν σας και κλίνουν με ευγνωμοσύνη το γόνυ ενώπιον του Παντοδύναμου Θεού, όστις ήπλωσεν προστατευτική χείρα επάνω εις την ζωήν σας, διά να σας διαφυλάξει εις το Γερμανικόν έθνος και εις την τω εν αγώνι κατά της κομμουνιστικής πανώλης ηνωμένη Ευρώπην. Δια τους Ἐλληνας εθελοντάς της Πελοποννήσου η ένδειξις αυτή είναι μία παρόρμησις, όπως συνεχίσουν δι’όλων των δυνάμεων μέχρις εσχάτων τον αγώνα κατά των ξένων προς την χώρα μπολσεβικικών ορδών εν Ελλάδι.Απο της Ιεράς γης της αρχαίας Σπάρτης, εκ της οποίας προήλθεν η δράξ των ηρώων του Λεωνίδου, η οποία έσωσεν τον Ευρωπαϊκόν πολιτισμόν υψούται η προσευχή μας: “Κύριε διαφύλασσε τον Φύρερ".

Η ευγνωμοσύνη του αρχιταγμασφαλίτη Παπαδόγγονα προς τον Χίτλερ δεν έμεινε αναπάντητη.Όπως δημοσίευσε και η Καθημερινή (13/8/1944),του απάντησε-εκ μέρους του Χίτλερ ο ίδιος ο αρχιναζί Χίμλερ, ο αρχηγός των Ες Ες σε αντίστοιχο ύφος:
  • "Αγαπητέ συνταγματάρχα, Παπαδόγκωνα,ο Φύρερ έλαβε γνώσιν των εκδηλώσεων Υμών, των 5000 αξιωματικών και οπλιτών των εθελοντικών τμημάτων Πελοποννήσου, και ευχαριστείται επί τούτοις εγκαρδίως.O Φύρερ διαβιβάζει υμίν την πλήρη ευγνωμοσύνην του ως και τους χαιρετισμούς του. Ζήτω ο Φύρερ.Υπογραφή. Χίμλερ Υπουργός του Ράιχ και αρχηγός των Ες-Ες".

Image

Μετά την συντριβή των συνεργατών των ναζί στην Πελοπόννησο απο τον ΕΛΑΣ, ο αρχιδωσίλογος Παπαδόγγονας περικυκλώθηκε στην Τρίπολη απο τις δυνάμεις του Άρη Βελουχιώτη. Εκεί, οι ταγματασφαλίτες συνθηκολογούν, όμως σε λίγο, με προστασία των Άγγλων, μεταφέρονται στο Γουδί.

Εκεί οι προδότες συνεργάτες των ναζί θα ντυθούν με την στολή του.."πατριώτη" για να χτυπήσουν τον λαό-με εντολή της Ελληνικής αστικής τάξης και των Άγγλων-τον Δεκέμβρη του 1944.

Ο Παπαδόγγονας σκοτώθηκε στα Δεκεμβριανά. Το 1945 του αποδόθηκε μετά θάνατον..προαγωγή σε υποστράτηγο, η οποία όμως ακυρώθηκε, αφού ξεσηκώθηκε ακόμα και ο αστικός τύπος όπως "Το Βήμα", η "Ελευθερία" κ.α που έγραψαν ότι "η κυβέρνηση τιμά τους "εθνοπροδότας" και για "έσχάτη ηθικήν κατάπτωσιν και αποθέωσιν του πνεύματος της εθνικής προδοσίας", ο ΕΔΕΣίτης Πυρομάγλου κ.α.

Image

Πηγές/Βιβλιογραφία:
  • Χάγκεν Φλάισερ, "Στέμμα και Σβάστικα", 
  • Παντελής Μούτουλας, "Πελοπόννησος 1940-1945 Η περιπέτεια της επιβίωσης, του διχασμού και της απελευθέρωσης", 
  • Τάσος Κωστόπουλος. "Η αυτολογοκριμένη μνήμη: Τα τάγματα ασφαλείας και η μεταπολεμική εθνικοφροσύνη", 
  • Διονύσης Χαριτόπουλος, "Άρης, ο αρχηγός των άτακτων", 
  • ΓΕΣ, "Αρχεία Εθνικής Αντίστασης, 1941-1944: Κατοχικές αρχές, Τάγματα Ασφαλείας, Εγκληματικές ενέργειες των Βουλγάρων",
  • Κωνσταντίνος Γ. Μπρούσαλης, "Η Πελοπόννησος στο πρώτο αντάρτικο 1941-1945", 
  • Κωστής Παπακόγκος, "Αρχείο Πέρσον".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου