Σελίδες

16 Μαΐ 2020

Η δεύτερη φορά θα ήταν ίδια και χειρότερη απ' την πρώτη!

Μια βδομάδα πριν, με άρθρο του σε κυριακάτικη εφημερίδα ο πρώην πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας επιχείρησε να δώσει απάντηση στο ερώτημα «Τι θα γινόταν αν...» κυβερνούσε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ξέρουμε ποιον απασχολεί ένα τέτοιο ερώτημα, μιας και οι περισσότεροι ξέρουν καλά την απάντηση. Αλλωστε δεν πάει και πολύς καιρός απ' όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αποχωρίστηκε τον κυβερνητικό θώκο και οι μνήμες είναι νωπές. Το σίγουρο είναι πως με το άρθρο του ο Αλ. Τσίπρας κατάφερε να υπενθυμίσει πόσο έχουν ειδικευτεί στην πολιτική απατεωνιά και έχουν εξασκήσει τις μεθόδους χειραγώγησης και εξαπάτησης του λαού.
Εκεί εξάλλου αποσκοπούσε ο πρώην πρωθυπουργός με το άρθρο του, να πείσει λαϊκές δυνάμεις που αγωνιούν για το τι μέλλει γενέσθαι ότι η δική του κυβέρνηση θα τα έκανε όλα αλλιώς, πολύ καλύτερα για τα λαϊκά συμφέροντα, ότι είναι καλύτερη στη διαχείριση απ' αυτή της ΝΔ και ότι φυσικά υπάρχει διαχείριση στο πλαίσιο αυτού του συστήματος που μπορεί ταυτόχρονα να είναι ωφέλιμη και για το λαό και για το κεφάλαιο. Για να το πετύχει ο Αλ. Τσίπρας, έπρεπε προφανώς να παραποιήσει πλήρως την πραγματικότητα της πολιτικής που άσκησε η κυβέρνησή του και των συνεπειών που είχε για το λαό.
Ολοι ...υποψιάζονται τι θα γινόταν αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ: Θα συνέχιζε να σφίγγει τη θηλιά της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης γύρω από το λαιμό της δημόσιας Υγείας, να υποβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες στο λαό, να βαθαίνει την εμπορευματοποίησή της προς τέρψιν των ιδιωτών εμπόρων. Κι ας γράφει ο Αλ. Τσίπρας για ...κοσμογονία με προσλήψεις και παρά με ουρά για την κάλυψη των αναγκών και της πανδημίας!
Μήπως άλλωστε δεν ήταν μαζί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αυτοί που ανέθεσαν στο Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών ΑΕ να αναπτύξει το ελληνικό σύστημα DRG (Κοστολόγηση Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών), δηλαδή τη βασική απαίτηση των ασφαλιστικών εταιρειών για να διαμορφωθούν παρόμοιοι όροι λειτουργίας μεταξύ δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών;
Μήπως δεν ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με υποστηρικτή τη ΝΔ, που εγκαινίασε το Νοσοκομείο Σαντορίνης, το πρώτο νοσοκομείο ΝΠΙΔ - μη κερδοσκοπική επιχείρηση; Μήπως δεν ήταν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοί που διεύρυναν το θεσμό της «ελαστικής» εργασίας στα νοσοκομεία, που προχώρησαν σε αλλεπάλληλες μειώσεις δαπανών στον προϋπολογισμό των νοσοκομείων; Μήπως δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που κράτησε κλειστά τα νοσοκομεία που είχαν κλείσει προηγούμενες κυβερνήσεις; Που ενίσχυσε την επιχειρηματική δράση στην Υγεία με την πολιτική του; Που αρνήθηκε να κάνει τις αναγκαίες προσλήψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, το οποίο και πριν από την πανδημία λειτουργούσε στο όριο;
Ομως δεν είναι μόνο τα έργα και οι ημέρες του ως κυβέρνηση, αλλά και η γραμμή του σήμερα ως αντιπολίτευση. Είναι η γραμμή «θα λογαριαστούμε μετά την πανδημία», με την οποία παρείχε ουσιαστική στήριξη στην κυβέρνηση της ΝΔ για να νομιμοποιηθεί η «ατομική ευθύνη», για να κουκουλωθούν οι κρατικές ευθύνες που φέρουν και τη δική του σφραγίδα για τη γύμνια στο σύστημα Υγείας.
Αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, οι άνεργοι θα συνέχιζαν να αναμετριούνται με τη φτώχεια τους, οι αγρότες και οι επαγγελματίες με τα χρέη τους, οι εργαζόμενοι με την άγρια εκμετάλλευση, την εργοδοτική αυθαιρεσία, τους μισθούς πείνας, τα τσακισμένα εργατικά δικαιώματα. Ολοι μαζί με την εφορία, τα έξοδα για φως, νερό, τηλέφωνο, φαγητό... Τις «τροφαντές» υποσχέσεις Τσίπρα για «επιδόματα» και «ενισχύσεις» τις βάζουν πλάι στις υπόλοιπες ακάλυπτες επιταγές με τις οποίες εξαπάτησε λαϊκά στρώματα, για να βγάλει στη συνέχεια τη βρωμοδουλειά του κεφαλαίου, ψηφίζοντας ένα ακόμα μνημόνιο και εκατοντάδες αντεργατικά μέτρα, πάνω στα οποία πατάει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ για το αντεργατικό πογκρόμ.
Εξάλλου, είναι πια αποδεδειγμένο ότι όσα παρουσιάζονται ως «παροχές» δεν αφορούν το λαό, αλλά ενισχύσεις προς το κεφάλαιο, και έχουν ως άλλη όψη το χτύπημα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, την ένταση της εκμετάλλευσης. Αυτήν την πολιτική ακολουθεί και η ΝΔ σήμερα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να τη βλέπει αμήχανα να εφαρμόζει μέτρα «χαλάρωσης», δηλαδή άμεσης χρηματοδότησης στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Οι εργαζόμενοι που ακούνε το αίτημα για «επαναφορά του κατώτατου μισθού» (από το... 2021), ως συμβολή στην «άνοδο της παραγωγικότητας», θυμούνται ότι ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που ως κυβέρνηση διατήρησε τον κατώτατο και «υποκατώτατο» μισθό στα άθλια επίπεδα της ΠΥΣ του 2012, ενεργοποίησε τον κατάπτυστο νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου για την ακύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, εμπλούτισε το αντεργατικό οπλοστάσιο με νέους νόμους, τους οποίους διατηρεί και επεκτείνει η ΝΔ. Οπως διατηρεί τον αντιασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου και τον θωρακίζει παραπέρα με τον νόμο Βρούτση, ως εφαλτήριο για το επόμενο βήμα προς την ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης και το σύστημα των τριών πυλώνων.
Αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, η πρώτη κατοικία θα έβγαινε στο σφυρί και όποιος αντιδρούσε στους πλειστηριασμούς θα τυλιγόταν σε μια κόλλα χαρτί, αφού τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ φέρουν οι αποφάσεις που αίρουν την προστασία για τα σπίτια του κοσμάκη και ποινικοποιούν τους αγώνες ενάντια στους πλειστηριασμούς. Κι ας γράφει ό,τι γράφει ο Τσίπρας για «προστασίες» κ.λπ. Αναίσχυντοι και όταν έπαιρναν τέτοια μέτρα και τώρα που κάνουν πως δεν ξέρουν τίποτα για το έγκλημα.
Και, φυσικά, αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ θα βάθαινε η εμπλοκή στους επικίνδυνους για το λαό ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή, των οποίων αναδείχθηκε σημαιοφόρος, θέση από την οποία σήμερα τραβάει το αυτί στην κυβέρνηση της ΝΔ να συνεχίσει στο δρόμο που αυτός χάραξε. Μάλιστα δεν χάνει ευκαιρία να θυμίζει ότι είναι δικό του έργο διευθετήσεις όπως η ευρωατλαντικής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών!
Ενα σημείο ωστόσο του άρθρου του Αλ. Τσίπρα ήταν πέρα ως πέρα αληθές και σαφές! Το σημείο όπου μέτρησε δισεκατομμύρια στο κεφάλαιο για «να σταθεί όρθιο στην κρίση». Απέναντί του ήταν και παραμένει συνεπής και κιμπάρης. Ρευστότητα, εγγυήσεις από το Ελληνικό Δημόσιο, κάλυψη μισθών και ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, υποχρεώσεων προς τις τράπεζες κι άλλα πολλά. Αξιώσεις για τις οποίες κουνάει το δάχτυλο στη ΝΔ ότι καθυστερεί να υιοθετήσει και να υλοποιήσει, θωρακίζοντας στο μέτρο του δυνατού την καπιταλιστική οικονομία μπροστά στη νέα κρίση.
Είναι λοιπόν σαφές ότι αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, πράγματι όλα θα ήταν κι αυτήν τη φορά ρόδινα, όπως διατείνεται ο πρόεδρός του! Για τους ίδιους που ήταν ρόδινα και την προηγούμενη φορά, για τους ίδιους που είναι και τώρα με κυβέρνηση ΝΔ. Για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Το δίλημμα για όλους αυτούς είναι προφανές: Καλύτερα για τα συμφέροντά τους με ΝΔ ή με ΣΥΡΙΖΑ; Το δίλημμα για το λαό, όμως, ουσιαστικά είναι ανύπαρκτο...

Β. Ν.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου