Σελίδες

29 Μαρ 2020

Μη περιμένετε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπολίτευση για τον κορονοϊό. Ούτε θέλει, ούτε μπορεί.

Εδώ δεν ήθελε να κάνει αντιπολίτευση για το προσφυγικό. Όχι ότι μπορούσε κιόλας δηλαδή, όντας δέσμιος της δογματικής του αγκύλωσης στην  ΕΕ και τις υπογραφές του. Μπλα μπλα αποσυμφόρηση. Μπλα μπλα τα ΜΑΤ (Όχι των Σκουριών και της Λευκίμμης. Τα άλλα της Χίου και της Μυτιλήνης). Αλλά τα συνθήματα που φώναζαν οι νησιώτες, να κλείσουν όλες οι Μόριες, να μη δημιουργηθεί καμιά νέα δομή, ούτε ανοιχτή, ούτε κλειστή και να διοχετευτούν όλοι οι πρόσφυγες προς τη στεριανή Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ΕΕ… δεν τα καταδέχτηκαν. Θες η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας; Θες που «οι πρόσφυγες φυλακισμένοι στα νησιά κι άσε τους νησιώτες να λένε» είναι κοινή τους πολιτική; Εθνική ομοψυχία. Κι όποτε τους πιέζει η ΝΔ από δεξιά, φωνάζουν σαν τον Απόστολο (και τον) Παύλο τρεις φορές «Κι εμείς φυλάξαμε τα σύνορα»… «Κι εμείς αδειάσαμε καταλήψεις».

***
Εδώ δεν αντέδρασαν ακόμα κι όταν  ΝΔ απογειώνει την υποτέλεια στο ΝΑΤΟ, υπερθεματίζει σε διευκολύνσεις, συμμετέχει σε νέους πολεμικούς σχεδιασμούς. Δεν αντέδρασαν επί της ουσίας όταν το Μητσοτάκη τον φτύνουν στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ για το Αιγαίο και τα Ελληνοτουρκικά κι αυτός σκύβει κι άλλο. Μάλλον γιατί την αντίληψη ότι «Μας συμφέρει να είμαστε με τον ισχυρό» την έχουν και οι δύο. Και το «καλό παιδί» του πρέσβη (ένας είναι ο πρέσβης) δεν πρόλαβε ακόμα να γίνει ο Κυριάκος. Έχει πολλά ψωμιά να φάει ακόμα.
***
Δώσε πάρε είναι αυτά. Ο Τσίπρας διαβεβαίωνε κάποτε ότι «εγώ δε θα γίνω Μητσοτάκης», που στη συμφωνία των Πρεσπών δεν κράτησε γραμμή… ομοψυχίας. Κι ο Μητσοτάκης τώρα ανταποδίδει… «Συγχαίρουμε την Βόρεια Μακεδονία που μπήκε στο ΝΑΤΟ». Κι επικροτούν την ομοψυχία κι οι εφημερίδες τους. Η συμπολιτευόμενη «Καθημερινή» προτείνει από την αρχή στο Μητσοτάκη να «ακολουθήσει το παράδειγμα του Αλ. Τσίπρα για τα ελληνοτουρκικά»… «την ηγετική ικανότητα που επέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας στη Συμφωνία των Πρεσπών». Τώρα που οι Αμερικάνικες εντολές είναι να κλείσουν οι εκκρεμότητες με την Τουρκία, για να επιταχυνθεί η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, τι φανταστήκατε; Μα, μου, σου, του; Κι από την άλλη το «αντιπολιτευόμενο» «Documento», ειρωνεύεται τη ΝΔ και το Μητσοτάκη, γιατί κάνει ακριβώς αυτό: αντιγράφει τον Τσίπρα. Εθνική ομοψυχία. Πάρτα όλα.
***
Οπότε πώς περιμένεις τώρα να κάνει αντιπολίτευση στο θέμα του κορονοϊού; Αυτό είναι το θέμα, όπου απογειώνεται η εθνική ομοψυχία. Πάλι επί της ουσίας «ουδέν».
Ο Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στον Σκάι, έκανε λόγο για «αξιόπιστη επιστημονική ομάδα που σχεδιάζει τα μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού» και είπε «Κι εμείς να ήμασταν κυβέρνηση τον κ. Τσιόδρα θα επιλέγαμε για να διαχειριστεί τη  κατάσταση». Ο υφυπουργός υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζει το υπουργείο υγείας της ΝΔ. Προφανώς στηρίζει και τη λογική «δε χρειάζεται να κάνετε τεστ», και την καραντίνα που όμως πρέπει να την εφαρμόσει ο μισός πληθυσμός, αφού οι άλλοι μισοί πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν στα διόδια, στα εργοστάσια, στις τράπεζες, στις τηλεφωνικές εταιρείες και τα άλλα κάτεργα. Το παράδειγμα του Μπέργκαμο δεν το πήρε είδηση ούτε ο Μητσοτάκης, ούτε ο Τσιόδρας, ούτε ο Τσίπρας.
***
Η αλήθεια είναι ότι δύσκολα θα μπορούσε να κάνει αλλιώς. Τι να πει δηλαδή τώρα;
  • –«Είναι το σύστημα υγείας υποχρηματοδοτημένο και υποστελεχομένο;» Άκου ποιος μιλάει θα τους πουν. Και δικαιολογημένα. Άλλωστε ο τελευταίος που έκοψε μισθούς υγειονομικών και μείωσε τις χρηματοδοτήσεις και τις θέσεις εργασίας στα νοσοκομεία, ήταν ο Τσίπρας με το μνημόνιό του. Ο άλλος δεν έχει προλάβει ακόμα… μετά τον ιό, που θα φέρει το δικό του, το 4ο μνημόνιο… (Βάζετε στοίχημα ότι το 4ο μνημόνιο θα το ψηφίσουν πάλι όλοι μαζί;)
  • –«Έκλεισε η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ νοσοκομεία (π.χ. Λοιμωδών)» και «κλείσανε πολλά κρεβάτια σε ΜΕΘ»… να πει; Θα πρέπει να μας πει και γιατί αυτός δε τα ξανάνοιξε.
  • –«Έπρεπε να είχατε προβλέψει νωρίτερα»… να πει; «Ποιος σε εμπόδιζε ρε μπαγλαμά»… θα τους πει ο κάθε πικραμένος. Κι άδικη σκέψη δεν τη λες.
  • –«Επίταξη του ιδιωτικού τομέα»… να πει; Θεός φυλάξει. Το είπε κι ο Θεσσαλός βιομήχανος… «νοσηρή σκέψη». (Ενώ το «όποιος έχει ας σωθεί», είναι φυσιολογική, ηθική και τίμια). Ύστερα… αν μάθει η ΕΕ ότι ο Τσίπρας λέει τέτοια; Άπαπά!!!  Άλλωστε τώρα πάνε για διεύρυνση στη σοσιαλδημοκρατία. Τι θα πει ο Σημίτης και τα παιδιά του;
  • –Ή μήπως φαντάζεστε ότι θα μπορούσε να πει ότι «ο ιδιωτικός τομέας στην υγεία, μπορεί να συμβάλει στην «αναβάθμιση» του δημόσιου» που έλεγε και παλιά. Μα αυτό δεν είναι σημείο διαφωνίας τους με τη ΝΔ. Είναι σημείο ταύτισης που σήμερα δοκιμάζεται από τα φουρτουνιασμένα κύματα της σκληρής πραγματικότητας.
***
  • –Αλλά ευτυχώς υπάρχει ο Παύλος ο Πολάκης να σώσει την παρτίδα. Ο Παύλος που «κατακεραυνώνει» την κυβέρνηση που κάνει «επιλεκτικά δωράκια» στις ιδιωτικές κλινικές. Δηλαδή; Έπρεπε να τα κάνει πιο διευρυμένα; Σ’ όλους; Αυτή είναι η έννοια τους.
  • –Κι η σκληρή κριτική Πολάκη συνεχίζεται: το 1600 ανά ΜΕΘ το θεωρεί πολύ, ενώ… «θα μπορούσαμε να συζητήσουμε μια μικρή αύξηση στο ημερήσιο νοσήλιο ΜΕΘ (π.χ. 20-25%), για όσο διαρκεί η πανδημία, λόγω και της μείωσης του τζίρου τους»! Το ύψος του δώρου τους νοιάζει.
  • –Πάντως πρέπει να τους αναγνωρίσουμε. Από την πρώτη μέρα που εμείς αγωνιούσαμε για την υγεία μας, ο Τσίπρας έκανε δηλώσεις για τις «επιχειρήσεις». Μη φανταστείτε τις μικρές. Αυτές τις κλείσανε. Για τις άλλες με τα κάτεργα που είπαμε πριν.
  • –Αλλά μίλησε κι ο Βούρτσης, όταν τον ρώτησαν γιατί απελευθερώνει τις απολύσεις από 20/5, είπε «νόμος του ΣΥΡΙΖΑ είναι». Αλλά δεν τον καταργεί εκείνος. Όπως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάργησε κανένα μνημονιακό νόμο της κυβέρνησης Σαμαρά. Χρωστούμενα. Όλοι τους ένα άλλοθι γυρεύουν στο νέο έγκλημα. Τόνα χέρι νίβει το άλλο, και τα δυο το σύστημα.
***
Τέλος πάντων. Μη τους κατηγορήσουμε ότι δεν κάνουν και τίποτα. Έφτιαξαν λέει… παρατηρητήριο (σαν αυτά που έχουν στις λίμνες οι birdwachers?) για να συγκεντρώνει «όλη την απαραίτητη εικόνα για την κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας, τις ελλείψεις και ανάγκες σε προσωπικό και εξοπλισμό, την κατάσταση στην αγορά εργασίας, την κατάσταση στην οικονομία, κλπ.». Πολύ φυσιολογικό. Άλλωστε μόλις ήρθαν τα παιδιά στη χώρα. Να ενημερωθούν πρώτα τώρα που είναι αντιπολίτευση. Κι ύστερα, αν ποτέ ξαναβγούν, τότε που θα περνάνε το 5ο δικό τους μνημόνιο, θα τα ξεχάσουν. Θα πουλήσουν πάλι… ρεαλισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου