Κάποτε ο Κώστας Βάρναλης έγραφε: «Σε θέλουν σκλάβα να χτυπάς / το κούτελο στο χώμα! / Χασίσι αν θες μετά χαράς, / αλλ’ όχι ελεφτεριά».
Σήμερα, η κυβέρνηση του μαύρου "αριστερού" μετώπου έχει καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο, με τον απατηλό τίτλο "Φαρμακευτική Κάνναβη".
Στην ουσία μέσα από το νομοθέτημα αυτό, η κυβέρνηση επιδιώκει να αμβλύνει το κριτήριο της χρήσης απέναντι στη νέα γενιά, σε μια εποχή που της αφαιρεί το δικαίωμα στη μόρφωση, στην εργασία, στον ελεύθερο χρόνο, με ένα μέλλον χωρίς προοπτική, με ένα μέλλον με ανεργία, εργασιακή περιπλάνηση και χαμοζωή, αποσκοπεί εν τέλει στην πλήρη αποποινικοποίηση όλων των ναρκωτικών και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη νομιμοποίησή τους.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο, πως το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται να περάσει μέσα στις σημερινές συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, για χάρη της κερδοφορίας του κεφαλαίου - χονδρές μπίζνες - και όχι μόνο, ενώ την κρίση τους πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα, που έχουν οδηγηθεί στην εξαθλίωση.
Είναι γνωστό, πως το σύστημα προσπαθεί με όλους τους τρόπους να καταστείλει τις λαϊκές αντιδράσεις.
Προπαγάνδα, τρομοκρατία, "αριστερά" ΜΑΤ, νοθείες, εκβιασμοί από τα ΜΜΕ των καπιταλιστών, λάσπη στους ταξικούς αγώνες, προβοκάτσιες στους δρόμους, συκοφαντίες των αγώνων, κυβερνητικά και εργοδοτικά τσιράκια στην υπηρεσία τους, ξεπουλημένοι "συνδικαλιστές" εργατοπατέρες υπηρέτες των αφεντικών, κ.τ.λ.
Κάθε όπλο είναι χρήσιμο στον «αγώνα» τους.
Τα ναρκωτικά αποτελούν κι αυτά ένα τέτοιο όπλο, που μακροπρόθεσμα είναι πιο αποτελεσματικό, όπως μας αποδεικνύει η διεθνής εμπειρία.
Μέσα από το νομοσχέδιο αυτό που νομιμοποιείται η πρέζα, το σύστημα (ΣΥΡΙΖΑ), με τον πιο ξεδιάντροπο και αλήτικο τρόπο, παίζει ακόμα και αυτό το χαρτί της ανάπτυξης!!!
Δουλιές με ... φούντες ανοίγει η κυβέρνηση
Με την επιστράτευση διάφορων «λαγών» -που εμφανίστηκαν ως ντίλερ επιχειρηματικών συμφερόντων και τάχθηκαν υπέρ της αποποινικοποίησης της χρήσης των ναρκωτικών- σπεύδει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη.
Το σχέδιο νόμου «Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης» εγκρίθηκε στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού. Την Πέμπτη το νομοσχέδιο συζητηται στην Ολομέλεια της Βουλής.
Μάλιστα, μετά από πρόσκληση του βουλευτή του Ποταμιού Γρ. Ψαριανού, στην ακρόαση φορέων μίλησε ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ο οποίος έκανε το επόμενο βήμα..., προτείνοντας να επιτραπεί η καλλιέργεια κάνναβης «και για ιατρική και για προσωπική χρήση».
Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο και ζήτηση την απόσυρσή του. Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μ. Συντυχάκης, στηλίτευσε το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίστηκε ως «λαγός» της κυβέρνησης (δείτε εδώ την τοποθέτηση του Μ. Συντυχάκη).
Μπίζνες και υποκρισία
«Μιλάμε για επεξεργασία και διευκόλυνση ενός αναπτυξιακού σχεδίου που θα έχει ευεργετικές οικονομικές επιπτώσεις», σημείωσε κυνικά ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός και πρόσθεσε: «Έχουμε μεταφέρει την κάνναβη στον πίνακα Β, κάνοντας ένα πρώτο βήμα νόμιμης πρόσβασης των ασθενών σε προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης. Δεν μπορούμε να τα ρυθμίσουμε όλα σε νομοθετικές ρυθμίσεις, γιατί θέλουμε να υπάρχει ευελιξία μέσω των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) και μια ευχέρεια προσαρμογής σε μια αναδυόμενη αγορά». Ο ίδιος μίλησε επίσης για «υπερσυντηρητικά και φοβικά αντανακλαστικά που υπάρχουν στην κοινωνία και στο πολιτικό σύστημα» αναφορικά με την κάνναβη.
Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, ο υπουργός παρουσίασε το νομοσχέδιο ως αναγκαία προϋπόθεση για να μειωθεί το κόστος των φαρμακευτικών σκευασμάτων κάνναβης, προς όφελος των ασθενών. Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για το κόστος γενικά των φαρμάκων, είναι υποκριτικό, όταν είναι γνωστό ότι η δική της πολιτική και των προηγούμενων κυβερνήσεων έχει οδηγήσει σε αύξηση της συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα από 9% μεσοσταθμικά πριν από δέκα περίπου χρόνια, σε 26% σήμερα, χωρίς να υπολογίζονται οι πληρωμές για σκευάσματα που δεν συνταγογραφούνται και πληρώνονται εξολοκλήρου από την τσέπη των ασθενών.
Σχετικά με ερωτήματα που τέθηκαν στη διάρκεια της συζήτηση για τον έλεγχο της παραγωγής και της διακίνησης από τις επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στην Ελλάδα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, είπε ότι «έχουν αποκλειστικά σχέση με το επενδυτικό πλάνο που θα κατατεθεί. Είναι υποχρέωση των επενδυτών κι όχι της αστυνομίας». Πρόσθεσε επίσης ότι «στη διεθνή αγορά διαμορφώνονται συνθήκες ζήτησης ιατρικής κάνναβης με αυξητική πορεία 60% κάθε χρόνο», για να διαφημίσει και αυτός τα οικονομικά οφέλη του κυβερνητικού εγχειρήματος.
Ενδεικτικές του κλίματος ήταν οι τοποθετήσεις εκπροσώπων της ΠΑΣΕΓΕΣ και αγροτικών συλλόγων, που ζήτησαν επιδοτήσεις και άδειες, προκειμένου να μην περιοριστεί η καλλιέργεια της κάνναβης σε μεγάλους μόνο επιχειρηματικούς ομίλους.
Η ΝΔ ψήφισε κατά του νομοσχεδίου -αν και δήλωσε πως ουδείς διαφωνεί ότι η φαρμακευτική κάνναβη πρέπει να χρησιμοποιείται για ιατρικούς σκοπούς- με το σκεπτικό ότι το νομοσχέδιο «είναι πρόχειρο και ασαφές», σύμφωνα με τον εισηγητή της, Κ. Βλάση, ο οποίος ψέλλισε ότι «προωθείται η μαζική και χωρίς ασφάλεια καλλιέργεια κάνναβης στη χώρα».
Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Αρ. Φωκάς διατύπωσε επιφύλαξη κατά την ψηφοφορία.
Η τοποθέτηση του ΚΚΕ
Η κυβέρνηση «με πρόσχημα την καλλιέργεια της κάνναβης για ιατρική - φαρμακευτική χρήση, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη νομιμοποίησή της και για ψυχαγωγικούς σκοπούς, την αυτοκαλλιέργεια και την ιδία χρήση. Επιστρατεύει πολλούς συμμάχους σε ρόλο λαγού, προκειμένου να προλειάνουν το έδαφος για την απελευθέρωση όλων των ναρκωτικών», τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μ. Συντυχάκης.
Υπενθυμίζοντας ότι η αποποινικοποίηση των ναρκωτικών αποτελεί θέση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως ξεκίνησαν τη συζήτηση πριν από πολλά χρόνια με την κλωστική κάνναβη, «με τις μπλούζες και τα παντελονάκια», μετά το γύρισαν στη φαρμακευτική κάνναβη «βάζοντας μπροστά τους ασθενείς με σοβαρά, χρόνια νοσήματα οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με τις τεράστιες ελλείψεις στο σύστημα Υγείας».
«Πού το πάτε άραγε;», ανέφερε ο Μ. Συντυχάκης, «επιδιώκετε με τον τρόπο αυτό να αμβλύνετε το κριτήριο της χρήσης απέναντι στη νέα γενιά, σε μια εποχή που της αφαιρείτε το δικαίωμα στη μόρφωση, στην εργασία, στον ελεύθερο χρόνο, με ένα μέλλον χωρίς προοπτική, με ένα μέλλον με ανεργία, εργασιακή περιπλάνηση και χαμοζωή». Όπως είπε, στην Αργεντινή της κρίσης διαδόθηκε το «πάκο» (σ.σ. ναρκωτικό που διαδόθηκε στις φτωχογειτονιές), στην Ολλανδία η αποποινικοποίηση της κάνναβης άρχισε να εφαρμόζεται όταν στη χώρα φούντωνε το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, στην Πορτογαλία η αποποινικοποίηση της κάνναβης ξεκίνησε όταν άρχισαν να γίνονται αισθητά τα σημάδια της καπιταλιστικής κρίσης, στις ΗΠΑ το κίνημα κατά του πολέμου του Βιετνάμ μετατράπηκε σε κίνημα των «χίπις» με τη διάδοση της μαριχουάνας.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε πως η κυβέρνηση για να μην αντιμετωπίσει την κοινωνική κατακραυγή, βάζει μπροστά άλλους και μιλούν για την αποποινικοποίηση της χρήσης, «γι’ αυτό επιστρατεύτηκε σήμερα και ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου» στην ακρόαση των φορέων, ο οποίος «εμφανίστηκε ως ντίλερ επιχειρηματικών συμφερόντων που προσδοκούν να επενδύσουν στην Ελλάδα, όπως άλλωστε κάνει εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».
Επιπλέον, υπενθύμισε ότι 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσαν τη φαρμακευτική κάνναβη από τον Σεπτέμβρη του 2017 με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, με το επιχείρημα ότι η καλλιέργεια της ινδικής κάνναβης για ιατρική χρήση μπορεί να συμβάλει θετικά στην αναζωογόνηση της αγροτικής οικονομίας και μεταποίησης, την ενίσχυση των εξαγωγών και την ανακούφιση των ασφαλιστικών ταμείων που υφίστανται επιβάρυνση από τα ακριβά φάρμακα. «Είναι πρόκληση να επικαλούνται οι βουλευτές της κυβέρνησης την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας, την ανακούφιση των ασφαλιστικών ταμείων όταν η πολιτική τους είναι εκείνη που αβαντάρει με όλα τα μέσα την ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων του αγροτοδιατροφικού συμπλέγματος ξεκληρίζοντας στρατιές αγροτών, ξεπαστρεύει τα ασφαλιστικά ταμεία, πριμοδοτεί την άνευ όρων εμπορευματοποίηση του φαρμάκου», υπογράμμισε ο Μ. Συντυχάκης. «Η κυβέρνηση, πλασάροντας το τρίπτυχο ανάπτυξη - κέρδη - δουλειές, το κάνει για να δικαιολογήσει το έγκλημα σε βάρος της νέας γενιάς, στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων», πρόσθεσε.
Όπως εξήγησε, «το ΚΚΕ έχει σταθερή θέση ότι η τοξικομανία ως φαινόμενο δεν πρόκειται ποτέ να εκλείψει στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Η τοξικομανία και η διάδοση των ναρκωτικών θα αντιμετωπίζονται όλο και πιο αποτελεσματικά όσο η πάλη ενάντιά τους θα συνδέεται με τη γενικότερη πάλη του λαού και της νεολαίας. Το ΚΚΕ είναι αντίθετο τόσο με την ισχύουσα κατασταλτική πολιτική που αφήνει ελεύθερους τους εμπόρους και φυλακίζει τους χρήστες, όσο και με τις πολιτικές διαχείρισης αυτού του προβλήματος. Παλεύει για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα ναρκωτικά. Γι’ αυτό είναι αντίθετο με τον διαχωρισμό των ναρκωτικών σε σκληρά και μαλακά. Γι’ αυτό είναι αντίθετο με τη νομιμοποίηση της χρήσης και καλλιέργειας κάνναβης. Γι´ αυτό στηρίζει την πολιτική που ενισχύει τη μείωση της ζήτησης και όχι τη μείωση της βλάβης».
Σοβαρές επιφυλάξεις από φορείς
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση εκ μέρους του ΚΕΘΕΑ, στη διάρκεια της ακρόασης φορέων, ο Τάκης Χαλδαίοςαναφέρθηκε «στην πιο πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση ερευνών για τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όπου σε πολλές περιπτώσεις απαιτούνται περαιτέρω μελέτες, οι οποίες μάλιστα χρειάζεται, εκτός από την αποτελεσματικότητα της ουσίας στις διάφορες κατηγορίες ασθενών, να αξιολογούν επίσης και τους κινδύνους σοβαρών παρενεργειών, όπως οι γενικές ψυχιατρικές διαταραχές, η κατάθλιψη, η σύγχυση, η κατάχρηση και η εξάρτηση».
Πρόσθεσε ακόμα ότι «η χρήση της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς δεν παύει να συνοδεύεται και από κινδύνους (...) Ο πρώτος είναι η εκτροπή της ουσίας. Αυτήν τη στιγμή, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μια άνευ προηγουμένου επιδημία υπερδοσολογίας οπιοειδών, με βαρύ ανθρώπινο τίμημα. Η κατάσταση αυτή είναι η κορύφωση της επιδημίας κατάχρησης συνταγογραφούμενων οπιούχων, που είχε αρχίσει εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα (...) Ο άλλος δυνητικός κίνδυνος, είναι ο τρόπος με τον οποίο η νομιμοποίηση της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς ενδέχεται να επηρεάσει την αντίληψης της κοινής γνώμης σε σχέση με την επικινδυνότητα της ουσίας και συνακόλουθα να επηρεάσει και τα πρότυπα χρήσης (...)».
Επισήμανε, τέλος, ότι η προσπάθεια «αποδαιμονοποίησης» της κάνναβης, ενδέχεται να οδηγήσει «στο αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή στην "εξιδανίκευση" της ουσίας και την παραγνώριση των κινδύνων από τους οποίους δεν θα είναι ποτέ απαλλαγμένη, δεδομένου ότι πρόκειται για μια δυνητικά εξαρτησιογόνα ουσία».
«Η φυσική κάνναβη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθ' αυτή ως φαρμακευτική - θεραπευτική ουσία. Συγκεκριμένες δραστικές ουσίες που απομονώνονται από την κάνναβη θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για φαρμακευτικούς, παρηγορητικούς σκοπούς σε περιπτώσεις που τα υπάρχοντα φάρμακα δεν επαρκούν. Για την ασφάλεια όμως των ασθενών πρέπει να αντιμετωπιστούν σαν φάρμακα και να ακολουθηθούν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι που θα καθορίσουν την ακριβή σύνθεσή τους, τις ενδείξεις χρήσεις τους κ.λπ. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει και με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο μέσα από το κρατικό μονοπώλιο», επεσήμανε από την πλευρά της η Μαρίνα Σαραντέα, πρόεδρος του ΕΣΥΝ, απαντώντας τόσο στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, όσο και στις φωνές εκείνες, που με «θεραπευτικά» προσχήματα επιδιώκουν την απελευθέρωση της καλλιέργειας και της χρήσης της κάνναβης (Δείτε πάνω βίντεο).
«Το επιχείρημα της διευκόλυνσης των ασθενών για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένες ουσίες που περιέχονται στο φυτό της κάνναβης μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση, χρησιμοποιείται μόνο για να κεντρίσει την κοινωνική ευαισθησία και να αμβλύνει τις αντιδράσεις», είπε η ίδια και εξήγησε: «Οι ασθενείς αυτοί μπορούν και τώρα να προμηθευτούν τα φαρμακευτικά σκευάσματα της κάνναβης, δωρεάν μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία του ΕΟΦ που προβλέπει σχετική υπουργική απόφαση».
«Το νομοσχέδιο αυτό δεν θα λύσει κανένα λαϊκό πρόβλημα. Όλες οι συζητήσεις και η επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται για την υπεράσπισή του, ανεξάρτητα από προθέσεις, διευκολύνουν στην αθώωση στη συνείδηση των νέων και την αποδοχή της χρήσης της κάνναβης. Πριονίζονται έτσι τα θεμέλια κάθε προσπάθειας για ουσιαστική και αποτελεσματική πρόληψη. Η διαθεσιμότητα, η προσβασιμότητα και η κοινωνική αποδοχή μιας ουσίας είναι παράγοντες που αυξάνουν τη χρήση της και αυτό ισχύει και με την κάνναβη», υπογράμμισε.
Όλα για τους επενδυτές...
Εντός του 2018 σχεδιάζει η καναδική εταιρεία «Aphria» να ξεκινήσει την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης στην Ξάνθη. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ, οι εκπρόσωποι της εταιρείας πραγματοποίησαν σήμερα, ένα ακόμη, ραντεβού με τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στ. Πιτσιόρλα, για να συζητήσουν σχετικά με την έναρξη της «επένδυσης» που σχεδιάζουν να γίνει σε έκταση 50.000 στρεμμάτων στην Ξάνθη.
Η καναδική εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει γνωστοποιήσει στον υφυπουργό ότι αναμένει το συντομότερο δυνατόν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να υπογραφούν οι κοινές υπουργικές αποφάσεις, για να ξεκινήσει η «επένδυση» μέχρι το τέλος του έτους.
Η εταιρεία «Aphria» ειδικεύεται στην παραγωγή βιομηχανικής και φαρμακευτικής κάνναβης, έχει έδρα το Οντάριο του Καναδά και είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στη Γερμανία ενώ έχει δείξει ενδιαφέρον, εκτός από την Ελλάδα, και για άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Το ενδιαφέρον της αυτό προκύπτει από τις κλιματολογικές συνθήκες οι οποίες ευνοούν την καλλιέργεια του φυτού...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου