Σελίδες

29 Μαρ 2014

Αντιλαϊκά μέτρα στην Ουκρανία / στο ίδιο έργο θεατές...

Τα αντιλαϊκά μέτρα που ψηφίστηκαν προχτές στην ουκρανική Βουλή και έχουν τη σφραγίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι άλλη μια απόδειξη ότι μέσα στο μαντρί των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και ενώσεων δεν μπορεί να υπάρχει θετική εξέλιξη για το λαό.
Το δάνειο των 14-18 δισ. δολαρίων (μπορεί να φτάσει και τα 27) που συμφώνησε η κυβέρνηση στο Κίεβο, η οποία αποτελείται από φιλοευρωενωσιακές, εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις με τις πλάτες των ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ, και τα μέτρα που το συνοδεύουν είναι ένας ακόμα χαλκάς στο λαιμό του ουκρανικού λαού, ένα χρήσιμο όμως εργαλείο για το κεφάλαιο, τόσο το ντόπιο όσο και τους ξένους επίδοξους επενδυτές. Σε μια περίοδο που βαθαίνει η κρίση, όπως συμβαίνει σε κάθε καπιταλιστική χώρα, τα αντιλαϊκά μέτρα βαφτίζονται «πακέτα διάσωσης», «βοήθεια» και άλλα βαρύγδουπα, αλλά το μόνο που αφορούν είναι η διάσωση των κεφαλαιοκρατών.
Τα λαϊκά στρώματα ήδη με το «ουκρανικό μνημόνιο» θα πληρώνουν παραπάνω κατά 50% το φυσικό αέριο που χρησιμοποιούν για οικιακή χρήση, ενώ ανακοινώθηκε και πάγωμα μισθών και συντάξεων για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα στο όνομα της δημοσιονομικής «εξυγίανσης». Δηλαδή, το σίγουρο είναι ότι οι συνθήκες ζωής και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων θα υποστούν νέα πλήγματα, γι' αυτό άλλωστε προετοιμάζονται και δομές για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας που πρόκειται να αυξηθεί.
Αυτό είναι το απτό αποτέλεσμα της δήθεν «απελευθέρωσης της χώρας» που επικαλείται η νέα αστική κυβέρνηση που ανέτρεψε τον επίσης αστό Β. Γιανουκόβιτς.
Αν κάτι δείχνουν αυτές οι άκρως αρνητικές εξελίξεις για τους Ουκρανούς εργαζόμενους είναι ότι δεν έχουν να περιμένουν από την ένταξη της χώρας στη μια ή στην άλλη ιμπεριαλιστική συμμαχία. Είναι σαφές ότι ΕΕ και ΔΝΤ επιδιώκουν την πολιτική στήριξη της νέας κυβέρνησης, η οποία απ' ό,τι φαίνεται δυσκολεύεται στο να ελέγξει ακόμα και μηχανισμούς του αστικού κράτους. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι από τη διαπάλη μονοπωλιακών ομίλων και καπιταλιστικών συμμαχιών, από τη γεωστρατηγική σύγκρουση που έγινε και εξελίσσεται στην Ουκρανία ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ και την καπιταλιστική Ρωσία, χαμένοι βγαίνουν οι Ουκρανοί εργαζόμενοι.
Τα μέτρα που παίρνονται και στην Ουκρανία είναι στρατηγικής σημασίας για τους καπιταλιστές. Συμβάλλουν στο να εξασφαλίζονται καλύτεροι όροι για το ξεπέρασμα της κρίσης, κάνοντας πιο φτηνή την εργατική δύναμη για το κεφάλαιο, κόβοντας δικαιώματα και κατακτήσεις από τους εργαζόμενους, που επιτεύχθηκαν σε προηγούμενες φάσεις. Στην περίπτωση της Ουκρανίας, ακόμα και τα ελεγχόμενα ρεπορτάζ των διεθνών ΜΜΕ δεν μπορούν να κρύψουν τις απόψεις απλών ανθρώπων που λένε ότι την περίοδο της Σοβιετικής Ενωσης και του σοσιαλισμού είχαν δουλειά, δικαιώματα, ζούσαν με αξιοπρέπεια. Γι' αυτό και απλοί άνθρωποι βγήκαν και υπερασπίστηκαν τα σοβιετικά μνημεία από τις επιθέσεις των φασιστών, γι' αυτό νοσταλγούν τη Σοβιετική Ενωση. Αυτήν τη νοσταλγία, άλλωστε, αξιοποιεί και η σημερινή καπιταλιστική Ρωσία, που προήλθε ακριβώς από τη διάλυση της ΕΣΣΔ και την αντεπανάσταση, στην αντιπαράθεσή της με τις «δυτικές» καπιταλιστικές δυνάμεις.
Οι εξελίξεις στην Ουκρανία πρέπει να προβληματίσουν τους εργαζόμενους της χώρας μας. Το ΚΚΕ, για άλλη μια φορά, επιβεβαιώνεται στις εκτιμήσεις του και στη σταθερή του θέση για πάλη ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία, για εργατική - λαϊκή εξουσία που θα ανατρέψει την εξουσία του κεφαλαίου.
Το άρθρο είναι αναδημοσίευση από τη στήλη «Η 'Αποψή μας», Ριζοσπάστης, Σάββατο 29 Μάρτη 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου