Σελίδες

17 Ιαν 2014

Μια ρηξικέλευθη φορολογική πρόταση

Σήμερα το ιστολόγιο πρωτοπορεί, δίνοντας δείγμα πραγματικής κοινωνικής ευθύνης. Όπως είναι γνωστό, τούτη η γωνιά δεν περιορίζεται σε στείρα λαϊκίστικα τσιτάτα αλλά αναλύει τα ζητήματα σε βάθος και προτείνει διεξόδους. Το ίδιο κάνει και σήμερα.

Έτσι, λοιπόν, αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη όπως μέσα στο 2014 η χώρα αφ' ενός μεν συνεχίσει με αμείωτο ρυθμό την απαγκίστρωσή της από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και την υλοποίηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων αφ' ετέρου δε καταγράψει σοβαρό πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο θα "ρουμπώσει" όσους εξακολουθούν να μιλούν απαξιωτικά για τους έλληνες, προτείνουμε ένα πρωτοποριακό πακέτο φόρων και τελών, ένα πακέτο που θα αμβλύνει τις κοινωνικές αντιθέσεις και θα λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης. Στο πακέτο αυτό θα περιέχονται:

Α. Τέλη κίνησης πεζών (σε αντίστιξη προς τα υφιστάμενα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων)
Με τον τρόπο αυτό αποκαθίσταται η αδικία να επιβαρύνονται μόνο τα κινούμενα οχήματα ενώ οι πεζοί δεν πληρώνουν δεκάρα. Με τα εισπραττόμενα τέλη θα κατασκευάζονται νέα και θα επισκευάζονται παλιά πεζοδρόμια, πάρκα, πλατείες και λοιποί χώροι στους οποίους κινούνται οι πεζοί. Τα τέλη θα είναι κυμαινόμενα, ανάλογα με την δυνατότητα κάθε πολίτη (π.χ. όσοι δεν έχουν αυτοκίνητο θα πληρώνουν παραπάνω, αφού γλιτώνουν τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων) ή την συχνότητα με την οποία

κινείται (π.χ. οι καρδιοπαθείς θα πληρώνουν παραπάνω μιας και περπατάνε και άσκοπα και περισσότερο, οι φοιτητές θα πληρώνουν λιγώτερο γιατί συνήθως βαριούνται να πάρουν τα πόδια τους και μετακινούνται κυρίως με μηχανάκια κλπ). Η μεσοσταθμική επιβάρυνση για κάθε πεζό θα κυμαίνεται περί τα 10 ευρώ μηνιαίως. Από τα τέλη δεν θα απαλλάσσονται όσοι χρησιμοποιούν μαγκούρα, γκλίτσα ή δεκανίκια ενώ θα απαλλάσσονται όσοι μετακινούνται αποκλειστικά με αναπηρικό αμαξίδιο, αφού είναι γνωστό ότι η κυκλοφορία τέτοιων αμαξιδίων μέσα στις πόλεις είναι παντελώς αδύνατη.

Β. Τέλος ανεργίας (σε αντίστιξη προς το υφιστάμενο τέλος επιτηδεύματος)
Επειδή πολλοί επαγγελματίες κλείνουν τις επιχειρήσεις τους για να γλιτώσουν το βαρύτατο τέλος επιτηδεύματος, η θέσπιση του τέλους ανεργίας θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στην περαιτέρω συρρίκνωση της αγοράς. Το τέλος θα επιβάλλεται σε όλους τους άνεργους που δεν επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ και θα κυμαίνεται στο ύψος τού τέλους επιτηδεύματος, δηλαδή στα δύο ευρώ ημερησίως περίπου. Συνταξιούχοι κάτω των 67 ετών θα καταβάλλουν το 50% του τέλους ανεργίας, ως ποινή για το ότι θα μπορούσαν να δουλεύουν αλλά προτίμησαν να τεμπελιάζουν. Για τις ανάγκες επιβολής τού φόρου, οι πτυχιούχοι φοιτητές θα λογίζονται ως άνεργοι αν δεν έχουν πιάσει δουλειά μέσα σε έξι μήνες από την λήψη τού πτυχίου τους.

Γ. Ειδικός φόρος υγείας (σε αντίστιξη προς τους ειδικούς φόρους καπνού και αλκοόλ)
Με αυτόν τον ειδικό φόρο αποκαθίσταται μια εξαιρετική αδικία εις βάρος των καπνιστών και των μπεκρήδων. Ο νομοθέτης έχει επιβάλλει -και σωστά- τους ειδικούς φόρους καπνού και αλκοόλ εις βάρος όσων καπνίζουν και όσων πίνουν, επειδή αυτοί αρρωσταίνουν συχνότερα και επιβαρύνουν το δημόσιο με την περίθαλψή τους. Όμως, εξ ίσου μεγάλη -ίσως δε και πολύ μεγαλύτερη- φύρα για τα δημόσια ταμεία αποτελούν και όσοι ούτε καπνίζουν ούτε πίνουν, μιας και ζούνε περισσότερο και εισπράττουν πολύ περισσότερες συντάξεις από πότες και καπνιστές. Ο ειδικός φόρος υγείας θα βεβαιώνεται μια φορά τον χρόνο (κατά την εκκαθάριση της ετήσιας φορολογικής δήλωσης) και θα βαρύνει όλους όσους δεν νοσηλεύθηκαν σε νοσοκομείο κατά την προηγούμενη χρονιά για ένα τουλάχιστον τριήμερο.

Δ. Ετήσια έκτακτη ζωδιακή εισφορά (σε αντίστιξη προς τις κάθε λογής έκτακτες εισφορές)
Η έκτακτη αυτή εισφορά θα επιβάλλεται μετά από εισήγηση αρμόδιας επιτροπής, την οποία θα αποτελούν εγνωσμένης αξίας αστρολόγοι (από Λίτσα Πατέρα μέχρι Νίκο Χορταρέα). Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο κάθε Γενάρη η επιτροπή θα αποφαίνεται ποιο ζώδιο θα είναι το πλέον ευνοημένο τής χρονιάς και όσοι ανήκουν σ'αυτό θα βαρύνονται με το 100% τής εισφοράς. Το δεύτερο πιο ευνοημένο ζώδιο θα πληρώνει λιγώτερα (π.χ. 60%-75%) και το τρίτο ακόμη λιγώτερα (π.χ. 30%-50%). Συγκρινόμενη με τις υπόλοιπες, αυτή η έκτακτη εισφορά θεωρείται απολύτως δίκαιη και όσοι την θεωρούν παράλογη ας το χωνέψουν ότι δεν υπάρχει λογική έκτακτη εισφορά.

Ε. Ειδικό τέλος θανάτου (πρωτοποριακό τέλος, γι' αυτό δεν υπάρχει αντίστιξη)
Ιδιαίτερα χαμηλό τέλος, το οποίο επιβάλλεται όχι τόσο για εισπρακτικούς λόγους όσο για να βοηθάει τον πολίτη να συνειδητοποιεί την ματαιότητα των εγκοσμίων, γεγονός που τον κάνει να αποδέχεται ευκολώτερα όλους τους άλλους φόρους. Όσοι πιστεύουν σε παράδεισους, θα πληρώνουν ευχαρίστως μιας και στην άλλη ζωή θα έχουν ανταμοιβή. Όσοι δεν πιστεύουν πως υπάρχει ζωή πέραν του τάφου θα πληρώνουν επίσης ευχαρίστως, εφ' όσον όλα εδώ θα μείνουνε. Τέλος, όσοι πιστεύουν στην μετεμψύχωση θα πληρώνουν μεν με δυσφορία αλλά θα ικανοποιούνται στην σκέψη πως, όσα περισσέψουν, θα τα βρουν μπροστά τους όταν ξαναγυρίσουν.

Παρατήρηση: Επειδή η ονομασία αυτού του ειδικού τέλους ακούγεται λίγο μακάβρια, μπορεί ο νομοθέτης να του δώσει ένα πιο ποιητικό όνομα. Για παράδειγμα: Ε.Τ.Τ.Ε.Ο.Α. (ειδικό τέλος "τι είναι ο άνθρωπος", Ε.Τ.Ε.Τ.Χ. (ειδικό τέλος "εν τόπω χλοερώ"), Ε.Τ.Ε.Γ.Β (ειδικό τέλος "έχετε γεια βρυσούλες") κλπ


Υσατερόγραφο: Την τελευταία -κυριολεκτικά- στιγμή απέσυρα την πρότασή μου για επιβολή "ειδικού τέλους μαλακίας". Παρ' ότι απ' αυτό το ειδικό τέλος περίμενα υψηλή εισπρακτικότητα (κυρίως από τους έλληνες ψηφοφόρους), δεν νομίζω ότι θα βρισκόταν η απαραίτητη πλειοψηφία που θα το ψήφιζε στην βουλή, μιας και θα επιβάρυνε ιδιαίτερα τους -θέσει ή δυνάμει- κυβερνητικούς βουλευτές.


ΠΗΓΗ : Cogito ergo sum

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου