Σελίδες

3 Νοε 2013

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΒΔΟΜΑΔΑΣ - Εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα

Διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας, νέα επίθεση στο Ασφαλιστικό, χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση, υποκλοπές, ένταση του αντικομμουνισμού, νέος φόρος στα ακίνητα και κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, συνθέτουν την εικόνα της βδομάδας που κλείνει σήμερα, που όμως ήδη σκιάζεται από την ύποπτη ενέργεια έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής.
Ο Κυριακάτικος «Ριζοσπάστης» εγκαινιάζει σήμερα τη στήλη «Ανασκόπηση της βδομάδας» επιδιώκοντας να δίνει συνοπτικά τα βασικά πολιτικά ζητήματα της επικαιρότητας της βδομάδας που πέρασε, έτσι όπως καταγράφηκαν στις σελίδες του:
Διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας και Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ
Κουρνιαχτός σηκώθηκε για τις περίφημες «κόκκινες γραμμές» στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα, στον απόηχο και των αποτελεσμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Το ΚΚΕ με σχόλιό του τόνισε τα εξής σε σχέση με αυτό το ζήτημα:
«Η λεγόμενη κόντρα της κυβέρνησης με την τρόικα δεν έχει στόχο να βάλει φρένο στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά να διεκδικήσει διευκολύνσεις που θα της επιτρέψουν να στηρίξει ακόμη περισσότερο τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου. Συσκοτίζει το γεγονός ότι πλήθος αντιλαϊκών μέτρων έχουν ήδη συμφωνηθεί και θα τα νιώσει στο πετσί του ο λαός το επόμενο διάστημα, ενώ άλλα λεγόμενα "διαρθρωτικά", όπως οι νέοι φόροι σε ακίνητα, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι απολύσεις, οι περικοπές στο Ασφαλιστικό κ.ά. - ανεξάρτητα αν πάρουν τη μορφή νέου μνημονίου - είναι προ των πυλών, γιατί αυτό απαιτούν οι ανάγκες της ελληνικής πλουτοκρατίας και η επιστροφή στην καπιταλιστική ανάπτυξη.
Εξίσου αποπροσανατολιστική είναι και η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που υπόσχεται στο λαό καλύτερες μέρες, χωρίς σύγκρουση με την ΕΕ και την πολιτική υπέρ των μονοπωλίων, αλλά μέσω μιας πιο ικανής διαπραγμάτευσης και ενός "κουρέματος", όπως αυτό που προτείνει το ΔΝΤ, τασσόμενη με τα συμφέροντα τμημάτων του κεφαλαίου που ζητάνε αλλαγή στο μοντέλο διαχείρισης.
Ο λαός χρειάζεται να απορρίψει τα ψέματα τόσο της κυβέρνησης, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Καμία διαπραγμάτευση από καμία κυβέρνηση - σημερινή ή αυριανή - εντός των τειχών της ΕΕ δεν μπορεί να ματαιώσει την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης και τα μνημόνια διαρκείας. Γι' αυτό και ο λαός πρέπει να χαράξει το δικό του δρόμο σε σύγκρουση με την ΕΕ και το καπιταλιστικό σύστημα. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να βάλει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική και να απαλλαγεί οριστικά και τελεσίδικα από τη φτώχεια, τα μνημόνια και τα αντιλαϊκά μέτρα χωρίς ημερομηνία λήξης».
Νέα επίθεση στο Ασφαλιστικό
Βασικό ζήτημα της προηγούμενης βδομάδας ήταν η νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Περιλαμβάνει νέες περικοπές, σχέδια για αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώσεις στα εφάπαξ, διακοπή του ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω από 65 χρόνων, κ.ά. Αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 (τότε ενόψει Μάαστριχτ και ΟΝΕ αργότερα), όταν ούτε μνημόνια υπήρχαν, ούτε καπιταλιστική οικονομική κρίση. Με όσα έχουν ήδη προωθηθεί ένα μεγάλο μέρος των σημερινών εργαζομένων και ιδιαίτερα των νεότερων δεν θα δει σύνταξη ούτε με το κιάλι. Η υλοποίηση αυτής της στρατηγικής υπηρετεί την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλα κράτη της ΕΕ. Η όλη εξέλιξη μάς δείχνει ότι η αναπαραγωγή της ψευδεπίγραφης αντιπαράθεσης «μνημόνιο - αντιμνημόνιο» (η οποία γίνεται ακόμα πιο θολή αφού οι πρώην μνημονιακοί γίνονται αντιμνημονιακοί) συγκαλύπτει ουσιαστικά ότι «μνημόνιο διαρκείας» για την εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα είναι η υλοποίηση της ίδιας της στρατηγικής του κεφαλαίου, που υπήρχε πολύ πριν την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης και τις δανειακές συμβάσεις. Γι' αυτό το λόγο χρειάζεται σήμερα γραμμή σύγκρουσης συνολικά με τη στρατηγική του κεφαλαίου, την πολιτική της ΕΕ, των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.
Στο στόχαστρο η συνδικαλιστική δράση
Με μια απαράδεκτη απόφαση το Πλημμελειοδικείο Πειραιά καταδίκασε σε 5 μήνες φυλακή συνδικαλιστές των ταξικών Σωματείων Μετάλλου Πειραιά και Ηλεκτρολόγων Πλοίων, ύστερα από μήνυση εργοδοτών της Βιομηχανικής Περιοχής Σχιστού, που δραστηριοποιούνται και στη Ζώνη Περάματος. Ταυτόχρονα, μπαράζ δικαστικών διώξεων σε βάρος συνδικαλιστών του ταξικού κινήματος κατήγγειλε και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Ο «Ριζοσπάστης» την Πέμπτη 31/10/2013 κατήγγειλε την ένταση του αυταρχισμού από το αστικό κράτος και την εργοδοσία καταγράφοντας το νέο στοιχείο, την παράδοση της σκυτάλης από τους τραμπούκους χρυσαυγίτες στα χέρια της αστικής Δικαιοσύνης. Οπως επισημάναμε, «η βιομηχανία διώξεων σε βάρος του ταξικού κινήματος πρέπει να προβληματίσει σοβαρά κάθε τίμιο εργάτη. Να πάρει απάντηση ο κρατικός - εργοδοτικός αυταρχισμός με καθολική συμμετοχή στην απεργία στις 6 Νοέμβρη».
Ο τραγέλαφος των υποκλοπών
Η υπόθεση παρακολουθήσεων τηλεφώνων (μαζικές και εκτεταμένες) από την αμερικανική NSA σε βάρος κυβερνήσεων και ηγετών κρατών της ΕΕ, ύστερα από τις αποκαλύψεις με έγγραφα (έτσι γράφει το «Σπίγκελ») που έκανε ο πρώην πράκτορας της NSA, Σνόουντεν, οδήγησε στην εκδήλωση αντιπαράθεσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και ηγετικές ευρωπαϊκές χώρες. Το περίεργο είναι ότι εμφανίστηκαν να πέφτουν από τα σύννεφα κυβερνήσεις που πρώτευσαν στη νομιμοποίηση των παρακολουθήσεων, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, με φανερές και κρυφές συμφωνίες με τις ΗΠΑ. Η εξέλιξη της υπόθεσης δείχνει ότι σχετίζεται και με τις αντιθέσεις μέσα στην ΕΕ, την αντιπαράθεση μεταξύ Γερμανίας - ΗΠΑ για τη μορφή διαχείρισης της κρίσης, για το πώς θα μοιρασθούν οι ζημιές ανάμεσα στα μονοπώλια αλλά και αντιπαραθέσεις γύρω από άλλα ζητήματα. Το επιβεβαίωσαν και οι προχτεσινές ειδήσεις ότι το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κατήγγειλε τη Γερμανία πως καταδίκασε σε ύφεση τα κράτη του ευρωπαϊκού Νότου! Επιβεβαιώνεται ότι παίζουν θέατρο για να ξεγελάσουν τους λαούς.
Εντείνεται ο αντικομμουνισμός...
Δείκτη αντιδραστικοποίησης αποτελεί η ενίσχυση της αντικομμουνιστικής προπαγάνδας με επιχειρήματα βγαλμένα από τις δεκαετίες του 1940 και 1950. Δεν επιδιώκεται απλά να θολώνει ο νους, αλλά να προετοιμάζεται ο κόσμος για πιο αντιδραστικές θέσεις και πράξεις. Ρίχνουν σ' ένα καζάνι και ανακατεύουν παραδόσεις του επαναστατικού κινήματος με εκτρωματικές καταστάσεις σήψης των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών. Τον ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ για τη λαϊκή εξουσία τον μπλέκουν με τη βρώμα που συνοδεύει συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα, συνεχίζουν συνειδητά να αποδίδουν στον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά που δεν έχει, διαμορφώνοντας ψευτο-αντιπαραθέσεις και πιέζοντάς τον για ακόμα μεγαλύτερη προσαρμογή σε ένα ακόμα πιο αντιδραστικό θεσμικά πολιτικό σύστημα. Φαίνεται ότι δεν φτάνουν οι μέχρι τώρα δηλώσεις συμμόρφωσής του και ο αστικός σοσιαλδημοκρατικός χαρακτήρας της στρατηγικής του. Δουλεύουν με προοπτική. Στοχοποιούν το ΚΚΕ, τη γραμμή ταξικής ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, την πάλη για τη λαϊκή συμμαχία. Τρομοκρατούν τις συνειδήσεις έτσι που από σήμερα να θεωρείται εχθρός η ανάπτυξη των αγώνων. Γνωρίζουν ότι τόσο οι επιπτώσεις της καπιταλιστικής κρίσης όσο και η βεβαιότητα πλέον ότι και στην ανάκαμψη η κατάσταση της εργατικής τάξης θα είναι χειρότερη, αργά ή γρήγορα μπορεί να οδηγήσουν τμήματα λαϊκών στρωμάτων στην αναζήτηση διεξόδου σε αντίθεση με το σύστημα. Ετσι, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Η προσπάθειά τους δεν πρέπει να περάσει.
Ο φόρος ακινήτων
Μεγάλη συζήτηση και ζήτημα αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της ΝΔ αλλά και μεταξύ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει ο νέος φόρος για τα ακίνητα. Πρόκειται για καρμανιόλα για τα λαϊκά νοικοκυριά, την ίδια ώρα που φοροελαφρύνει τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, δηλαδή τους αστούς. Το αστικό κράτος έχει επιβάλει 21 συνολικά φόρους στα ακίνητα. Αλλά τούτος ο τελευταίος είναι αβάσταχτος και ήρθε σε συνθήκες κρίσης, άρα έξαρσης της ανεργίας, συνθήκες που αξιοποιούν οι αστικές κυβερνήσεις για δραστικό χτύπημα του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος για να ξελασπώσει το κεφάλαιο από την καταστροφική δύναμη της κρίσης, δηλαδή συνθήκες που ωθούν στη φτώχεια και στην απόλυτη εξαθλίωση.
Και αυτός ο φόρος γίνεται μοχλός ενίσχυσης μιας μερίδας του κεφαλαίου, που καραδοκεί να αρπάξει γη και ακίνητα. Με αυτόν το φόρο, όπως και με τους άλλους, αλλά και με το τεκμαρτό εισόδημα λόγω ιδιοκατοίκησης, στη φορολογία ανθρώπων του μόχθου που είναι άνεργοι ή πάμφτωχοι, άρα που τους αναγκάζουν να πουλήσουν τη μικροϊδιοκτησία για να πληρώσουν τους φόρους, έρχονται οι μεγαλοεπιχειρηματίες των λεγόμενων REAL ESTATE να αγοράσουν κοψοχρονιά αυτές τις ιδιοκτησίες, ή ακόμη να τους τις αφαιρέσουν και μέσω κατασχέσεων λόγω αδυναμίας να πληρώσουν την αβάσταχτη φορολογία. Ετσι, επιταχύνεται η συγκέντρωση της γης στα χέρια των μονοπωλιακών ομίλων για να προχωρήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, αφού χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες γης θα εξαναγκαστούν να ξεπουλήσουν την όποια ακίνητη περιουσία κατέχουν γιατί η κατοχή της γίνεται πλέον αβάσταχτη. Αυτός είναι ο στόχος και μέσω αυτού του φόρου.
Η επίθεση στο Ν. Ηράκλειο
Η δολοφονική επίθεση το βράδυ της Παρασκευής που μας πέρασε έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, στο Νέο Ηράκλειο, δημιουργούν πολύ σοβαρά ερωτηματικά σε σχέση με τους στόχους και τις επιδιώξεις αυτής της ενέργειας, όπως σημείωσε και σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Είναι εύλογη η ανησυχία και η ανάγκη επαγρύπνησης από τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα για τις εξελίξεις.
Η Κυριακή αργία
Η βδομάδα κλείνει με την επιδίωξη της κυβέρνησης και των μεγαλοκαπιταλιστών του εμπορίου να καταργήσουν από σήμερα, 3 Νοέμβρη, με την εφαρμογή του σχετικού νόμου, την αργία της Κυριακής. Οι εμποροϋπάλληλοι σ' όλη τη χώρα απαντούν σήμερα με απεργία και συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής που συζήτησε το θέμα οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ κατέθεσαν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου