Σελίδες

11 Δεκ 2013

Απροκάλυπτες παρεμβάσεις ΗΠΑ, ΕΕ στις εξελίξεις στην Ουκρανία

Απροκάλυπτες είναι πλέον οι παρεμβάσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων στις εξελίξεις στο εσωτερικό της Ουκρανίας, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για μία καθαρά ενδοαστική αντιπαράθεση για το ποιο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο πρέπει να διαλέξει η χώρα.
Την Τετάρτη βρέθηκε στο Κίεβο η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, η οποία συναντήθηκε με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς. «Πιστεύουμε πως υπάρχει τρόπος η Ουκρανία να εξέλθει (από το αδιέξοδο) και πως είναι ακόμη δυνατό να διασωθεί το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας. Θέλουμε να δούμε τον πρόεδρο να ηγείται της προσπάθειας αυτής, η οποία θα απαιτήσει τη λήψη άμεσων μέτρων ασφαλείας», δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Γιανουκόβιτς η Νούλαντ. Παράλληλα «επέπληξε» το Κίεβο για την αντιμετώπιση των διαδηλωτών, χαρακτηρίζοντάς τα «απολύτως απαράδεκτα για μια ευρωπαϊκή χώρα και για μια δημοκρατική χώρα».
Ωμές πιέσεις από ΗΠΑ, ΕΕ

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, που βρίσκεται μαζί με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Κίεβο, στο πλαίσιο μιας επιθετικής εκστρατείας προσέλκυσης της Ουκρανίας προς τη Δύση, καταδίκασε τη χρήση βίας εναντίον «ειρηνικών διαδηλωτών».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι εξέφρασε το «αποτροπιασμό» των ΗΠΑ «για την απόφαση των ουκρανικών αρχών να αντιμετωπίσουν τους ειρηνικούς διαδηλωτές με αστυνομικές δυνάμεις, μπουλντόζες και γκλομπ».
Η Λιθουανία, που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, σχολίασε σήμερα ότι οι ουκρανικές αρχές «έχασαν μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας τους» μετά τη χθεσινή επίθεση της αστυνομίας.
Παζαρεύει η ουκρανική κυβέρνηση
Την ίδια ώρα γίνεται ξεκάθαρο πως η ουκρανική κυβέρνηση παζαρεύει την πρόσδεση της χώρας στο ένα ή άλλο ιμπεριαλιστικό άρμα, με γνώμονα το ποιος ικανοποιεί καλύτερα τα συμφέροντα της κυρίαρχης μερίδας της αστικής τάξης. Σήμερα, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Μικόλα Αζάροφ ισχυρίστηκε ότι η χώρα έχει ανάγκη από 20 δισεκατομμύρια ευρώ για να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ, ώστε να περιορισθούν «οι συνέπειές της στην ουκρανική οικονομία».
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση έδειξε ότι δεν προτίθεται να μπει στη λογική του «πλειστηριασμού»: «Πιστεύουμε ότι η ευημερία και το μέλλον της Ουκρανίας δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο δημοπρασίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί από τις Βρυξέλλες. Και το Βερολίνο χαρακτήρισε το αίτημα αυτό των ουκρανικών αρχών κίνηση αντιπερισπασμού.
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου