Κλιμακώνονται οι διώξεις και οι καταδίκες συνδικαλιστών του ταξικού κινήματος και εργαζομένων που πρωτοστατούν σε χώρους δουλειάς και κλάδους για την οργάνωση της πάλης. Μόνο το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί τα εξής:
-- Ενας εργαζόμενος στον Επισιτισμό και ο πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου στη Λάρισα καταδικάστηκαν στις 17 Οκτώβρη 2013 σε ένα χρόνο φυλάκιση και σε ένα χρόνο στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων, μετά από μήνυση εργοδότη για ψευδορκία και συκοφαντική δυσφήμιση σε εργατική διαφορά.
-- Στις 30 Οκτώβρη 2013, το δικαστήριο του Πειραιά καταδίκασε δύο μέλη του Συνδικάτου Μετάλλου για τη δράση τους στη διάρκεια απεργίας στο Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού (ΒΙΠΑΣ), με αίτημα μεταξύ άλλων να κατοχυρωθούν τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ΒΙΠΑΣ.
Λίγες μέρες αργότερα, στις 14 Νοέμβρη, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά καταδίκασε συνδικαλιστές σε 6μηνη φυλάκιση, για υπόθεση που αφορούσε σε στάση εργασίας που οργάνωσαν τα σωματεία της Ζώνης στις 11/6/2008. Μια ακόμα δίκη σε βάρος συνδικαλιστών της Ζώνης, με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης, ύστερα από μήνυση εργοδοτών του ΒΙΠΑΣ, αναβλήθηκε χτες για τις 8 Μάρτη 2014. Με το ίδιο κατηγορητήριο, εκκρεμούν άλλες 15 υποθέσεις. Συνολικά, οι εργοδότες του ΒΙΠΑΣ έχουν καταθέσει σε βάρος συνδικαλιστών των σωματείων της Ζώνης σχεδόν 200 μηνύσεις με διάφορες κατηγορίες!
-- «Αγροτοδικείο» που στήθηκε στο Ηράκλειο στις 4 Νοέμβρη, καταδίκασε σε ποινές φυλάκισης 86 από τους 92 αγρότες, για τη συμμετοχή τους σε κινητοποίηση το 2009, στο αεροδρόμιο Ηρακλείου Κρήτης. Επίσης, στις 23 Οκτώβρη, καταδικάστηκαν 10 αγρότες της Ελασσόνας σε ποινή φυλάκισης 7 μηνών, επειδή συμμετείχαν σε αγροτική κινητοποίηση το 2009. Ανάλογες διώξεις αντιμετωπίζουν δεκάδες αγρότες που συμμετείχαν στο μπλόκο της Νίκαιας, για τις κινητοποιήσεις τους τον περσινό χειμώνα.
-- Στην «Coca - Cola», η εργοδοσία προσπαθεί να σπάσει τη 40ήμερη απεργία των εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη, με αγωγές συνολικού ύψους 5,5 εκατ. ευρώ. Ο αγώνας τους είναι ενάντια στις απολύσεις 33 συναδέλφων τους από το τμήμα της διανομής, το οποίο πάει να καταργήσει η εργοδοσία. Στο αυτόφωρο οδηγήθηκαν, στις 14 Νοέμβρη, για να δικαστούν μετά από μήνυση στελεχών της εταιρείας, δύο απεργοί, οι οποίοι εναντιώθηκαν στον απεργοσπαστικό μηχανισμό που έστησε η πολυεθνική για να προμηθεύει με εμπορεύματα την αγορά.
-- Στα Πρακτορεία του Τύπου, κυβέρνηση και εργοδοσία έστειλαν τα ΜΑΤ ενάντια στους εργάτες που περιφρουρούσαν την απεργία τους στο πρακτορείο διακίνησης εφημερίδων, το βράδυ της 5ης Νοέμβρη 2013. Το ίδιο έκαναν και σε βάρος των απεργών της μεταφορικής ACS στις 6 Νοέμβρη, αλλά και ενάντια στους απολυμένους της ΕΡΤ, που παρέμεναν στο Ραδιομέγαρο τα ξημερώματα της 7ης Νοέμβρη 2013.
-- Στην επιχείρηση ΝΙΚΑΣ, η εργοδοσία απέλυσε στις 7 Νοέμβρη 2013, μια μέρα μετά την πανεργατική απεργία, όλα τα μέλη της νεοσύστατης σωματειακής επιτροπής, επειδή πρωτοστάτησαν στη συγκρότηση της επιτροπής και στη συμμετοχή των συναδέλφων τους στην απεργία.
-- Στις 8 Οκτώβρη 2013, δικαστήριο στη Λαμία καταδίκασε μαθητές που συνέλαβε η Αστυνομία παρουσία εισαγγελέα στο υπό κατάληψη Εσπερινό 1ο ΕΠΑΛ της πόλης, ενώ στις 16 Οκτώβρη 2013, με αντίστοιχο τρόπο, δέκα μαθητές του ΕΠΑΛ της Ηγουμενίτσας συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν σε δίκη.
-- Στην Κεφαλονιά διώκεται η πρωτομαγιάτικη απεργία, με το Λιμεναρχείο να ξεκινά στις 19 Νοέμβρη τη διαδικασία της προανάκρισης και να καλεί σε απολογία εργαζόμενους, μέλη των διοικήσεων του Εργατικού Κέντρου, σωματείων και μαζικών φορέων, για την απεργιακή συγκέντρωση στο λιμάνι του Αργοστολίου.
-- Σε εξέλιξη βρίσκεται η δίκη των εργαζομένων της «Ελληνικής Χαλυβουργίας». Η δίκη έχει διακοπεί δυο φορές και θα συνεχιστεί στις 29 Νοέμβρη 2013. Κατηγορίες αντιμετωπίζουν 6 χαλυβουργοί απεργοί, οι οποίοι συμμετείχαν στη βάρδια περιφρούρησης το βράδυ της 20ής Ιούλη 2012, όταν τα ΜΑΤ έκαναν επέμβαση με κυβερνητική εντολή, για να σπάσουν την πολύμηνη απεργία. Κατηγορούνται ακόμα 18 χαλυβουργοί και η γυναίκα ενός από τους απεργούς, μετά από μηνύσεις που κατατέθηκαν από την εργοδοσία και τον απεργοσπαστικό της μηχανισμό στη διάρκεια της απεργίας στην οποία είχαν πρωτοπόρο ρόλο.
-- Στις 20 Δεκέμβρη 2013 δικάζονται 35 στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος, πρόεδροι και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Σωματείων και Ομοσπονδιών, που αντιμετωπίζουν σαθρό και κατασκευασμένο κατηγορητήριο για «διατάραξη οικιακής ειρήνης», μετά από παράσταση διαμαρτυρίας που έκαναν στο υπουργείο Εργασίας, στις 30 Γενάρη 2013. Η δίκη έχει αναβληθεί ήδη 4 φορές.
-- Δεκάδες απεργίες κρίνονται από τα δικαστήρια παράνομες και καταχρηστικές, πριν καν ξεκινήσουν! Η επιστράτευση επιβάλλεται ή χρησιμοποιείται ως απειλή ενάντια σε όποιον αγωνίζεται. Ετσι έγινε με τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες. Με την απειλή της επιστράτευσης αντιμετωπίστηκε ο αγώνας των εκπαιδευτικών, των εργαζομένων στις διοικητικές υπηρεσίες των Πανεπιστημίων.
Είναι φανερό το πού αποσκοπούν οι δίκες και οι καταδίκες. Κυβέρνηση και εργοδοσία, αξιοποιώντας και την ταξική Δικαιοσύνη, θέλουν να επιβάλουν στο λαό και στο κίνημα το δόγμα «νόμος και τάξη». Να βάλουν στο γύψο κάθε αντίδραση και προσπάθεια οργάνωσης για την παρεμπόδιση της αντιλαϊκής πολιτικής. Από αυτή τη σκοπιά, η απάντηση στις συνδικαλιστικές διώξεις, η υπεράσπιση της συνδικαλιστικής δράσης, δεν είναι υπόθεση μόνο των σωματείων, στελέχη των οποίων σέρνονται σε δίκες. Ούτε μόνο του ταξικού κινήματος. Αφορά και πρέπει να προβληματίσει κάθε εργαζόμενο, κάθε λαϊκό άνθρωπο, σε βάρος του οποίου νομοθετεί η κυβέρνηση. Το εμπόδισμα, η τρομοκράτηση και η καταστολή των εργατικών - λαϊκών αγώνων γίνονται για λογαριασμό των μονοπωλίων. Είναι όρος για τη θωράκιση της εξουσίας τους. Από αυτή τη σκοπιά, η πάλη για υπεράσπιση της συνδικαλιστικής δράσης αποκτά ξεχωριστή σημασία, δεν μπορεί να είναι κάτι ξέχωρο από την αντιπαράθεση με την εργοδοσία σε επίπεδο επιχείρησης και κλάδου, και τους μηχανισμούς καταστολής του αστικού κράτους που επιστρατεύονται για χάρη της. Σε τελική ανάλυση δεν μπορεί να είναι αποσπασμένη από την αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική πάλη των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου