Σελίδες

21 Σεπ 2013

Έντονη αντίδραση από την οικογένεια του Π. Φύσσα για τη δημοσίευση φωτογραφίας του την ώρα που ξεψυχά


Την έντονη αντίδραση της οικογένειας του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα από το φασίστα της Χρυσής Αυγής προκάλεσε η δημοσίευση σε κυριακάτικη εφημερίδα φωτογραφίας του 34χρονου την ώρα που ξεψυχά στο δρόμο.
Σε δήλωσή της, που κοινοποίησε στην Εισαγγελία και απέστειλε στην ΕΣΗΕΑ, η οικογένεια του Παύλου Φύσσα αναφέρει:
«Κατ' ασφαλείς πληροφορίες μας, στο φύλλο της Κυριακής 22 Σεπτεμβρίου 2013 της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, πρόκειται να δημοσιευτούν φωτογραφίες του δολοφονημένου παιδιού μας που ελήφθησαν από άγνωστο φωτογράφο μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε το βράδυ της Τρίτης 17 Σεπτεμβρίου 2013.

Επειδή η δημοσίευση των φωτογραφιών αυτών συνιστά κατάφωρη και χυδαία προσβολή μνήμης νεκρού.
Επειδή ως οικογένεια απαιτούμε να σεβαστούν όλοι το βαρύτατο πένθος μας και να μας αφήσουν επιτέλους να βιώσουμε με σιωπή και αξιοπρέπεια το χαμό του Παύλου.
Σας καλούμε να προβείτε σε όλες τις ενέργειες που το δημοσιογραφικό καθήκον σάς επιτάσσει για την προάσπιση της μνήμης του Παύλου Φύσσα και την ασφάλεια και ηρεμία των οικείων του που απεικονίζονται επίσης στα σχετικά δημοσιεύματα.
Άλλωστε η δικαιοσύνη στην οποία έχουμε απεριόριστη εμπιστοσύνη έχει πλέον τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο».
Ανακοίνωση που καταδικάζει τη δημοσίευση της φωτογραφίας εξέδωσε  και η ΕΣΗΕΑ, τονίζοντας ότι η δημοσίευση «δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες της ενημέρωσης, αλλά, αντιθέτως, προσβάλλει κατάφωρα τους κανόνες δεοντολογίας του επαγγέλματος», υπενθυμίζοντας ότι «ο σεβασμός τόσο του νεκρού όσο και των πενθούντων συγγενών και φίλων είναι πρωταρχική υποχρέωση του δημοσιογράφου».
Τη δημοσίευση της φωτογραφίας καταδικάζει με ανακοίνωσή του και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ, επισημαίνοντας ότι «χρέος του δημοσιογραφικού κόσμου είναι να αποκαλύπτει την αλήθεια και στην περίπτωση της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής κάθε βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση είναι πολύτιμο στην προσπάθεια να ανακοπεί η φρικαλέα δράση της».
902.gr

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος22/9/13, 4:53 π.μ.

    Είναι τραγικό ότι εδώ, επί έναν και πλέον αιώνα, επιβεβαιώνεται διαρκώς και με αυξανόμενη συχνότητα η εκ βαθέων εξομολόγηση του John Swinton ότι: «δουλειά του δημοσιογράφου είναι να καταστρέφει την αλήθεια, να ψεύδεται κατάφωρα, να διαστρεβλώνει, να διαβάλλει, να κολακεύει το θεό του χρήματος και να πουλάει τη χώρα του και τους συνανθρώπους του για το καθημερινό του ψωμί… [Εμείς οι δημοσιογράφοι] είμαστε υποτελείς και εργαλεία των πλουσίων ανθρώπων που βρίσκονται στο παρασκήνιο. Είμαστε μαριονέτες, εκείνοι τραβάνε τα κορδόνια κι εμείς χορεύουμε. Τα ταλέντα μας, οι δυνατότητες και οι ζωές μας είναι όλα ιδιοκτησία άλλων ανθρώπων. Είμαστε διανοούμενες πόρνες». (John Swinton, 1829-1901, οικονομολόγος, δημοσιογράφος, αρθρογράφος και διευθυντής σύνταξης στις εφημερίδες New York Times, 1860-1870 και The New York Sun, 1875-1897.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή