Σελίδες

15 Αυγ 2013

Η «Αραβική Άνοιξη» του Ιμπεριαλισμού

Σήμερα Πέμπτη, συνεχίζονται οι διαδηλώσεις και οι βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα στις κρατικές δυνάμεις καταστολής και τους οπαδούς του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στο Κάιρο και άλλες αιγυπτιακές πόλεις. Το αίμα ρέει για δεύτερη μέρα, από νωρίς το πρωί της Τετάρτης όταν ξεκίνησε η καταστολή με επίκεντρο τις πλατείες Νάχντα και Ραμπάα αλ-Αλαουίγια στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Κάθε λεπτό που περνά, ακόμη και τώρα, αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις. Ο λαός μακελεύεται «κάτω από ξένη σημαία», για τα συμφέροντα και τις αντιθέσεις των διάφορων τμημάτων της αστικής τάξης της Αιγύπτου.

Ανεβαίνει συνεχώς ο αριθμός των νεκρών
Αδιευκρίνιστος παραμένει ο ακριβής αριθμός των νεκρών: Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας έχουν σκοτωθεί 525 άνθρωποι σε ολόκληρη τη χώρα. Ωστόσο η ιστοσελίδα των Αδελφών Μουσουλμάνων αναφέρει ότι οι νεκροί φτάνουν περίπου τους 2.600. Μόνο στην πλατεία Ραμπάα αλ-Ανταουίγια, το κύριο σημείο συγκέντρωσης των οπαδών του Μόρσι σκοτώθηκαν 202 άνθρωποι, σύμφωνα με τις επίσημες κρατικές ανακοινώσεις. Χιλιάδες είναι οι τραυματίες (2.926 σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας), αλλά και οι συλλήψεις στις οποίες προχωρά η αστυνομία.
Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μεταξύ των νεκρών υπάρχουν 43 αστυνομικοί, οι οποίοι, όπως ισχυρίζεται, σκοτώθηκαν από σφαίρες διαδηλωτών κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων και ισχυρίζεται ότι βρέθηκαν όπλα στις δύο πλατείες που είναι συγκεντρωμένοι εδώ και ένα μήνα οι οπαδοί του Μόρσι. Κατηγορηματικά αρνούνται οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ότι υπήρχαν όπλα στις κατασκηνώσεις τους στις δύο πλατείες.

Συνεχίζονται και σήμερα οι διαδηλώσεις παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας
Νέα επεισόδια σημειώνονται στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα από το μεσημέρι της Πέμπτης, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας που επέβαλε η αιγυπτιακή κυβέρνηση από τις 7 το απόγευμα της Τετάρτης και μέχρι τις 6 το πρωί σήμερα, στο Κάιρο και σε 10 ακόμα περιφέρειες της χώρας, και παρά το γεγονός ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έχουν ακινητοποιηθεί τα τρένα που εισέρχονται και εξέρχονται του Καΐρου, για να εμποδιστεί η οργάνωση διαδηλώσεων.
Την ίδια στιγμή συνεχίζεται και ο πόλεμος προπαγάνδας ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα που συγκρούονται, την κυβέρνηση και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και τα τμήματα της άρχουσας τάξης που το κάθε στρατόπεδο εκφράζει, με αποτέλεσμα πολύ δύσκολα οι όποιες πληροφορίες να επιβεβαιώνονται. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι πολλές φορές ενέργειες που αποδίδονται στο ένα ή το άλλο αστικό μπλοκ από τα ΜΜΕ, είναι προϊόν προβοκάτσιας των αντιπάλων του.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως τα πτώματα 250 ανθρώπων που σκοτώθηκαν βρίσκονται ακόμη σε τέμενος στο βορειοανατολικό Κάιρο, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από επίσημες κρατικές ανακοινώσεις.
Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι εκατοντάδες υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων έβαλαν σήμερα στο Κάιρο φωτιά στην έδρα της διοίκησης μιας επαρχίας, την επομένη της αιματηρής διάλυσης των συγκεντρώσεων τους από την αστυνομία και το στρατό. Το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο «CBC» έδειξε επίσης εικόνες από τη φλεγόμενη έδρα του κυβερνήτη της επαρχίας της Γκίζας. Η επαρχία της Γκίζας αποτελεί τμήμα της μητρόπολης του Καΐρου.
Επίσης, δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν σήμερα σε δύο επαρχίες της Αιγύπτου (στο Σινά και στο Ασιούτ) από οπαδούς του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, δήλωσαν αστυνομικές πηγές.
Εκατοντάδες υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων πραγματοποίησαν σήμερα πορεία στην Αλεξάνδρεια, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου. «Θα επιστρέψουμε ξανά για χάρη των μαρτύρων μας», φώναζαν οι διαδηλωτές.
Ακόμη, οι δικαστικές αρχές της Αιγύπτου παρέτειναν για 30 ημέρες την κράτηση του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.
Στην πόλη του Σουέζ, στους στρατιωτικούς εισαγγελείς παραπέμφθηκαν 84 πρόσωπα (ανάμεσα του μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων), με κατηγορίες για φόνους και πυρπολισμούς εκκλησιών.

Αδελφοί Μουσουλμάνοι: «Το θέμα δεν είναι πια ο Μόρσι».
Ο Γκεχάντ Ελ-Χαντάντ, εκπρόσωπος των Αδελφών Μουσουλμάνων, δήλωσε σήμερα στο «Reuters» πως δύο ηγετικά στελέχη της οργάνωσης πυροβολήθηκαν στη διάρκεια των χθεσινών επιδρομών της αστυνομίας. Σημείωσε επίσης πως δε γνωρίζει πού βρίσκονται οι ηγέτες των Αδελφών Μουσουλμάνων και είπε πως έξι από αυτούς έχασαν τους γιους και τις κόρες τους.
«Το θέμα δεν είναι πια ο Μόρσι», πρόσθεσε. «Θα δεχθούμε ή όχι μια νέα στρατιωτική τυραννία στην Αίγυπτο»;

Ανταγωνισμοί και υποκρισία αποτυπώνονται στις διεθνείς αντιδράσεις
Σήμερα Πέμπτη, συνεχίζονται οι διεθνείς αντιδράσεις για τα γεγονότα στην Αίγυπτο. Γίνεται φανερή από τη μία η υποκρισία των διάφορων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τα γεγονότα στην Αίγυπτο και από την άλλη η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, η προσπάθεια ισχυρών αστικών κρατών να βελτιώσουν τις θέσεις τους σε μία χώρα «πέρασμα» πρώτων υλών και ενέργειας αλλά και σε μια περιοχή μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας.

Εγκλωβισμένος ο λαός
Από τα ίδια τα γεγονότα σήμερα, προκύπτει ότι αποτελεί επιτακτική αναγκαιότητα η αυτοτελής, ταξική δράση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων της Αιγύπτου ενάντια στην αστική τάξη και τα πολιτικά κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντά της.
Η λεγόμενη «Αραβική Άνοιξη» και τα συνθήματά της οδήγησαν το λαό να μακελεύεται μέσα στα αστικά πολιτικά στρατόπεδα που δεν έχουν σχέση με τα δικά του συμφέροντα. Η εναλλαγή δυνάστη στην αστική διαχείριση, από το Μουμπάρακ στο Μόρσι και τώρα από το Μόρσι στο στρατό, όχι μόνο δεν αποτέλεσε «άνοιξη» για το λαό, αλλά, αντίθετα, τον έφερε να ματοκυλίζεται στο Κάιρο, τουλάχιστον 2,5 χρόνια τώρα...
«Ο αιγυπτιακός λαός χρειάζεται να παλέψει για τα δικαιώματά του, χαράσσοντας το δικό του αυτοτελή δρόμο, σε αντίθεση με τα συμφέροντα των διαφόρων μερίδων της αιγυπτιακής αστικής τάξης που χρόνια τώρα τον καταδυναστεύουν, να παλέψει για τη δική του εξουσία». (Από το σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τα γεγονότα στην Αίγυπτο).


1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος15/8/13, 10:54 μ.μ.

    Κρίμα σε όσους από τον λαό της Αιγύπτου παρασύρθηκαν και έδωσαν Γή και Ύδωρ στην αμερικανόπνευστη δικτατορία του στρατού, δήθεν για να φέρει τη δημοκρατία. Τρομοκρατία βουτηγμένη στο αίμα φέρνει μόνο.

    Κρίμα και στους εδώ λούστρους του ιμπεριαλισμού που νόμισαν ότι στην Αίγυπτο καθαιρείται ένας κακός ισλαμιστής και αναλαμβάνουν οι… καλοί δημοκράτες στρατιωτικοί.

    Θα θυμάστε ακόμη και ότι παγκοσμίως απαγορεύτηκε η δικτατορία να ονομάζεται δικτατορία και ας κατάργησε σύνταγμα, εκλεγμένο πρόεδρο, ελευθεροτυπία κλπ. Έτσι και ονομάστηκε «κάτι άλλο» κάτι σαν… «καλή δημοκρατική παρέμβαση» και άλλα τέτοια ιμπεριαλιστικά φούμαρα για να παρακαμφθούν οι αντιδράσεις των λαών. Μπορεί να το πέτυχαν για την ώρα αλλά οι λαοί τα μαζεύουν όλα μέσα τους και διδάσκονται την πιο παλιά ιστορία: ότι ο καπιταλισμός και ο ιμπεριαλισμός από τη γέννησή τους είναι χωμένοι στο έγκλημα και στο αίμα, άσχετα από τις μορφές διακυβέρνησης και πολύ περισσότερο από τις φασιστικές δικτατορίες τους.
    ΠΕΤΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή