Σελίδες

5 Ιουν 2013

Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας



Η επιλογή της εργατικής τάξης σίγουρα θα δημιουργηθεί, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, με αφορμή τις εξελίξεις στην Τουρκία.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Η επιλογή της εργατικής τάξης σίγουρα θα δημιουργηθεί
1. Εδώ και μέρες η Τουρκία βιώνει ένα γνήσιο λαϊκό κίνημα. Οι δράσεις και διαμαρτυρίες, που ξεκίνησαν από την Κωνσταντινούπολη και εξαπλώθηκαν σε όλη την Τουρκία, έχουν μαζικό, δίκαιο και ιστορικό χαρακτήρα. Το πιο σημαντικό από όλα είναι η εντυπωσιακή αλλαγή στη διάθεση του λαού. Ο φόβος και η απάθεια έχουν ξεπεραστεί και ο λαός απέκτησε αυτοπεποίθηση.
2. Από την πρώτη ημέρα το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τουρκίας αποτελεί μέρος του λαϊκού κινήματος και κινητοποίησε όλες τις δυνάμεις του, προσπάθησε να ενθαρρύνει τον προλεταριακό και επαναστατικό χαρακτήρα
του κινήματος, προσπάθησε να εμφυσήσει μια ώριμη στάση πειθαρχίας, οργάνωσε πολλές δράσεις και διαδηλώσεις. Σε αυτή τη διαδικασία, οι αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν βαριά επίθεση στα κεντρικά γραφεία του κόμματός μας στην Άγκυρα. Σε όλη την Τουρκία αρκετά μέλη του κόμματος έχουν τραυματιστεί και συλληφθεί. Υπήρξαν ορισμένες απόπειρες απαγωγής στελεχών του κόμματός μας. Αλλά οι απόπειρες προκλήσεων ενάντια στο κόμμα μας νικήθηκαν.
3. Η έμφασή μας σχετικά με το ρόλο του ΚΚ Τουρκίας δεν αποσκοπεί να υποτιμήσουμε την αυθόρμητη φύση του κινήματος ή της συμβολής πολιτικών δυνάμεων. Αντιθέτως, το ΚΚ Τουρκίας τόνισε ότι αυτό το κίνημα έχει μια πλευρά που είναι πέρα από τον αντίκτυπο οποιασδήποτε πολιτικής δύναμης ή πολιτικού καιροσκοπισμού.
4. Το κάλεσμα των μαζών να παραιτηθεί η κυβέρνηση είναι μια απόλυτη αλήθεια αυτού του κινήματος. Αν και είναι προφανές ότι μια αριστερή εναλλακτική διέξοδος δεν μπορεί να οικοδομηθεί "εδώ και τώρα", το αίτημα αυτό πρέπει να εκφραστεί ηχηρά. Αυτή η επιλογή για τους εργαζόμενους μπορεί να γεννηθεί μόνο επωφελούμενοι της ενέργειας που εκλύθηκε σε αυτή την ιστορική στιγμή. Το ΚΚ Τουρκίας θα επικεντρωθεί σε αυτό και θα εκθέσει την πραγματική έννοια εναλλακτικών λύσεων του τύπου "σχηματισμός μιας εθνικής κυβέρνησης", η οποία πιθανότατα θα προταθεί για να εξαπατήσουν τις εργαζόμενες μάζες κάνοντας τες να πιστέψουν ότι η κρίση μπορεί να ξεπεραστεί με αυτόν τον τρόπο.
5. Δίχως αμφιβολία, αυτοί που κρατούν την πολιτική εξουσία θα προσπαθήσουν να καλμάρουν τους ανθρώπους, να επιβάλουν έλεγχο ακόμη και να επιχειρήσουν να αξιοποιήσουν την κατάσταση προς όφελός τους. Μπορεί να έχουν προσωρινές επιτυχίες. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση το λαϊκό κίνημα δεν θα έχει πάει στράφι. Το ΚΚ Τουρκίας είναι έτοιμο για μια περίοδο πεισματικού αλλά και έντονου αγώνα.
6. Για να δράσουν συντονισμένα, οι διαφορετικοί κλάδοι του σοσιαλιστικού κινήματος που μοιράζονται παρόμοιους στόχους και ανησυχίες πρέπει να αξιολογήσουν την ανάδυση αυτού του λαϊκού κινήματος αμέσως. Το ΚΚ Τουρκίας, χωρίς να διακόψει την καθημερινή δράση του, θα ενεργήσει με υπευθυνότητα όσον αφορά το θέμα αυτό και θα προσπαθήσει για τη δημιουργία ενός κοινού εδάφους σύμφωνα με τις παρακάτω επείγουσες απαιτήσεις.
7. Για να ακυρωθούν τα σχέδια της κυβέρνησης να χαρακτηρίσει και να διαιρέσει το λαϊκό κίνημα σε νόμιμο και παράνομο, όλες οι δυνάμεις πρέπει να αποφύγουν τα βήματα που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο δίκαιο του κινήματος. Είναι η πολιτική εξουσία που επιτίθεται. Ο λαός πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του, καθώς και τη δίκαιη δράση του, αλλά ποτέ να μην πέσει στις παγίδες προβοκάτσιας της κυβέρνησης.
8. Ενόσω οι μάζες φωνάζουν το σύνθημα "η κυβέρνηση να παραιτηθεί", οι διαπραγματεύσεις που περιορίζονται στο μέλλον του πάρκου Taksim-Gezi είναι χωρίς νόημα. Η κυβέρνηση προσποιείται ότι δεν αντιλαμβάνεται το γεγονός ότι οι παλιές ισορροπίες έχουν διαταραχθεί ριζικά και δεν μπορούν να αποκατασταθούν. Όλοι γνωρίζουν ότι το λαϊκό κίνημα δεν είναι προϊόν της ευαισθησίας προς τα δέντρα στο πάρκο Gezi. Η οργή του λαού είναι πάνω από τα έργα αστικής ανάπλασης, ο τρόμος της αγοράς, οι ανοικτές παρεμβάσεις σε διαφορετικούς τρόπους ζωής, ο αμερικανισμός και η υποταγή στις ΗΠΑ, οι αντιδραστικές πολιτικές, η εχθρότητα προς το λαό της Συρίας. Το ΑΚΡ δεν μπορεί να ξεγελάσει το λαό με μια συζήτηση του τύπου "θα φυτέψουμε περισσότερα δέντρα από αυτά που θα κόψουμε."
9. Ενώ ανασκουμπωνόμαστε για τη δημιουργία μιας εναλλακτικής λύσης των εργαζομένων, το κίνημα πρέπει να στηριχθεί σε ορισμένα συγκεκριμένα αιτήματα. Αυτές οι διεκδικήσεις ισχύουν και στην περίπτωση της παραίτησης της κυβέρνησης ή του Ερντογάν:
α) Η κυβέρνηση πρέπει να ανακοινώσει ότι ακυρώνονται τα έργα που αφορούν την κατεδάφιση του Gezi Πάρκο και στο Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ.
β) Όσοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της αντίστασης πρέπει να απελευθερωθούν και όλες οι κατηγορίες εναντίον τους πρέπει να σταματήσουν αμέσως.
γ) Όλοι οι αξιωματούχοι, των οποίων τα εγκλήματα κατά του λαού αποδειχθούν από τις εκθέσεις των επιτροπών που έχουν συσταθεί από την Ένωση των Δικηγορικών Συλλόγων και των τοπικών δικηγορικών συλλόγων, πρέπει να απαλλαγούν από τα καθήκοντά τους.
δ) Οι απόπειρες που εμποδίζουν το δικαίωμα του λαού να έχει πραγματική πληροφόρηση ​​για τις εξελίξεις πρέπει να σταματήσει.
ε) Όλες οι απαγορεύσεις που αφορούν συναθροίσεις, διαδηλώσεις και πορείες πρέπει να καταργηθούν.
στ) Όλα τα de facto ή de jure εμπόδια που κλειδώνουν την πολιτική συμμετοχή των πολιτών, συμπεριλαμβανομένου του ορίου του 10 τοις εκατό στις εκλογές και τα αντιδημοκρατικά άρθρα του "νόμου για τα πολιτικά κόμματα", πρέπει να καταργηθούν.
ζ) Όλες οι πρωτοβουλίες που επιχειρούν να επιβάλουν έναν ομοιόμορφο μονότυπο τρόπο ζωής, μονοτυπία σε όλο το λαό πρέπει να σταματήσουν.
10. Αυτές οι επείγουσες διεκδικήσεις σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζουν το δικαίωμα και το καθήκον μας να συνεχίσουμε την αντίσταση κατά της πολιτικής εξουσίας. Η αντίδραση του Λαού προς την κυβέρνηση θα πρέπει να δυναμώσει και οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στο να επιφέρουμε μια πραγματική εναλλακτική διέξοδο στην πολιτική σκηνή.
11. Την τουρκική σημαία με το αστέρι και την ημισέληνο που προορίστηκε να χρησιμοποιηθεί ως προπέτασμα για αντιδραστικές και σοβινιστικές επιθέσεις κατά των εργατών, των αριστερών, των Κούρδων μετά το φασιστικό στρατιωτικό πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου 1980, ο λαός έχει πλέον αποσπάσει από τα χέρια του φασισμού, και έχει αποδοθεί στα τιμημένα χέρια του Deniz Gezmiş και των συντρόφων του, ως μια σημαία στα χέρια του πατριωτικού λαού.
12. Το Λαϊκό Κίνημα, ήδη από την αρχή, έχει με συνέπεια απογοητεύσει τη δόλια στρατηγική να βάλει τη μια κοινότητα εναντίον της άλλης στην Τουρκία. Αυτή η στάση πρέπει να διατηρηθεί προσεκτικά, μην αφήνοντας περιθώρια στο σωβινισμό ή το χυδαίο εθνικισμό.
13. Απευθύνοντας έκκληση στους Κούρδους αδελφούς και αδελφές μας, είχαμε ήδη δηλώσει ότι "δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία ειρήνευσης με το AKP". Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία με μια πολιτική δύναμη στην οποία έχουν γυρίσει την πλάτη τους οι δικοί της άνθρωποι και το πραγματικό πρόσωπο της οποίας έχει αποκαλυφθεί. Η κουρδική πολιτική πρέπει να πάψει να τρέφει ελπίδες πως θα προχωρήσει περαιτέρω με το AKP και να γίνει ένα ισχυρό συστατικό ενός ενωμένου, πατριωτικού και φωτισμένου εργατικού λαϊκού κινήματος.
14. Οι συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους μέσα στα χέρια των αστυνομικών δυνάμεων της πολιτικής εξουσίας, θυσίασαν τη ζωή τους στο όνομα ενός δίκαιου και ιστορικού αγώνα. Ο Λαός δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσει τα ονόματά τους και όσοι είναι υπεύθυνοι για το θάνατό τους θα πληρώσουν το τίμημα ενώπιον του νόμου.
Κεντρική Επιτροπή
Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας
4 Ιουνίου του 2013».
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου