Σελίδες

25 Μαΐ 2013

Ασύμβατα πράγματα

Το καπιταλιστικό κέρδος είναι κακός σύμβουλος. Ανάμεσα σ' άλλα, κάνει τη φράση «ο κύριος καθηγητής» να ακούγεται ξανά σαν βρισιά.

Ανθρωποι που αξιώνουν να τους σεβαστείς για το πτυχίο που έχουν στην κορνίζα, κάνουν ανακοινώσεις που υπηρετούν ευθέως τα κέρδη των εταιρειών για τις οποίες τυπικά δεν δουλεύουν. Οπως στην περίπτωση των ανακοινώσεων για το νερό. Ενόψει ιδιωτικοποίησης των υπό κρατικό έλεγχο εταιρειών, η επιστήμη ανέλαβε να προετοιμάσει το κλίμα για ρυθμίσεις που θα εκτοξεύσουν τα κέρδη των εταιρειών που θα αναλάβουν. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, κινείται η επιστημονική πρόταση ότι επειδή οι άνθρωποι καταναλώνουν πολύ νερό πρέπει να αυξηθεί η τιμή του, ώστε να μειωθεί η κατανάλωση. Παράλληλος στόχος να αυξηθούν τα αποθέματα όχι ενόψει λειψυδρίας, αλλά για να μπορούν να πουληθούν μεγάλες ποσότητες και εκτός εθνικού δικτύου, καθώς είναι γνωστό πως σχεδόν στο σύνολο της ΕΕ πίνουν «γκαζωμένο» νερό, ενώ σε πολλά σημεία του πλανήτη για να πιουν διυλίζουν λασπόχωμα. Στον ίδιο στόχο και η επιστημονική εκτίμηση ότι στις βρύσες πρέπει να φτάνει μόνο κατά 47% πόσιμο νερό και το υπόλοιπο να 'ναι ό,τι να 'ναι. Αυτό που ακούγεται λογικό δεν είναι άλλο από μέρος μιας προεργασίας για νέα κέρδη τόσο από το προς πώληση πόσιμο νερό όσο και από την κατασκευή διπλών δικτύων. Πού; Σε μια χώρα, την Ελλάδα, που με το φυσικό πόσιμο νερό της ικανοποιεί ήδη στο διπλάσιο τις ανάγκες του πληθυσμού της.
***

Το καπιαλιστικό κέρδος οδηγεί και τις εξελίξεις στην εκπαίδευση όπως φαίνεται και από την κουβέντα που άνοιξε με αφορμή τα θέματα στις πανελλήνιες εξετάσεις. Εχουν άμεση σχέση με την αγορά εργασίας που διαμορφώνεται στον ένα μετά τον άλλο τους καπιταλιστικούς παραδείσους.

Η κοινωνια των «"πρώτων» που έσπευσε να κρύψει κάτω απ' το χαλί την τραγωδία με το παιδί στο Αγρίνιο, είναι η ίδια που γράφει σε διάφορα ιστολόγια το φοβερό ότι οι εξετάσεις είναι «ο θάνατός σου η ζωή μου» (η σχετική ανάρτηση στη συζήτηση που άνοιξε στο «Βήμα on line»).

Κάνοντας, έτσι, δασκάλους που τιμούν τον τίτλο του παιδαγωγού να μοιάζουν με «ούφο» όταν χτυπάνε καμπάνα για τις μεθοδεύσεις που οδηγούν στην αμάθεια και προετοιμάζουν τις επόμενες στρατιές μεταναστών και ανέργων.

Γράφει ο δάσκαλος στο χτεσινό «Ριζοσπάστη»: «Με την πρακτική αυτή στέλνεται και ένα δεύτερο μήνυμα. Το δημόσιο σχολείο, το σχολείο για όλους, ένα δικαίωμα που κατακτήθηκε με αγώνες και αίμα, είναι άχρηστο καθώς το πιο σημαντικό είναι το φροντιστήριο. Καλλιεργείται συστηματικά η εντύπωση ότι τα παιδιά μας χάνουν την ώρα τους στο σχολείο, τη στιγμή που το μόνο που έχει σημασία είναι το φροντιστήριο. Στόχος μέσα από αυτή τη συνεχή απαξίωση είναι τελικά να καταργηθεί στην πράξη το δημόσιο σχολείο και να αφαιρεθεί εντελώς το δικαίωμα στη γνώση για τα παιδιά των εργατικών οικογενειών (...) να συνειδητοποιήσουμε ότι όλα αυτά που παρακολουθούμε είναι κινήσεις που στόχο έχουν τον αποκλεισμό από τη γνώση των λαϊκών οικογενειών και την επιστροφή σε ένα σχολείο ακόμα πιο ταξικό, ακόμα πιο διαφοροποιημένο, ένα σχολείο που η μόρφωση θα είναι προνόμιο των καπιταλιστών».
***

Δεν είναι καλά σημάδια αυτά. Ούτε το γεγονός ότι στη Γερμανία τα τελευταία δύο χρόνια πήγαν δύο εκατομμύρια νέοι μετανάστες, κάνοντας τις εταιρείες ενοικίασης προσωπικού να τρίβουν τα χέρια τους. Οπως σημείωνε το σχετικό ρεπορτάζ στην «Καθημερινή» Ρουμάνοι και Βούλγαροι εργάζονται για 10 ώρες ημερησίως στα σφαγεία της Γερμανίας έναντι 3 έως 7 ευρώ την ώρα. Μάλιστα, η μεγαλύτερη γερμανική εταιρεία σφαγής χοίρων, η B&C Tοnnies, είναι άμεσος εργοδότης μόνο των 800 από τους 4.500 εργαζομένους της, με τους υπόλοιπους να προέρχονται από εταιρείες ενοικίασης προσωπικού. Αντίστοιχα, από τους 1.200 εργαζομένους στο σφαγείο του Westfleich στη Χαμ της Βεστφαλίας, το 90% είναι νοικιασμένοι.

Παρά την επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν είναι ο καπιταλισμός το πρόβλημα, αλλά η νεοφιλελεύθερη διαχείρισή του, καπιταλισμός και εργατικά - λαϊκά συμφέροντα είναι ασύμβατα πράγματα. Ειδικά όταν πρόκειται για το μέλλον των νέων ανθρώπων, όπου είναι αδιανόητο να επιτρέψουμε να κυριαρχήσει το «ο θάνατός σου η ζωή μου» σαν αξίωμα, επειδή έτσι επιβάλλει το μοντέλο εκπαίδευσης που υπηρετεί τις ανάγκες των καπιταλιστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου