Με γνώμονα τη θωράκιση του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος και των τραπεζών, αλλά και τη γενικότερη «σταθερότητα» του ευρώ κινήθηκε η ελληνική κυβέρνηση στο ζήτημα της «διάσωσης» της Κύπρου, στηρίζοντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση Ν. Αναστασιάδη. Σε αυτό το πλαίσιο συμφώνησε στο Γιούρογκρουπ υπέρ του «κουρέματος» των καταθέσεων, για το οποίο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ήταν ενημερωμένη εδώ και καιρό. Παράλληλα υπεραμύνθηκε, διά στόματος του υπουργού Οικονομικών, των αποφάσεων του Γιούρογκρουπ, αναπαράγοντας το σαθρό επιχείρημα περί «μοναδικής περίπτωσης». Ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε σχετικά: «Είμαστε έτοιμοι να αποκτήσουμε το ενεργητικό και το παθητικό των κυπριακών καταστημάτων στην Ελλάδα», παρέχοντας αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις ότι «από την απόφαση του Γιούρογκρουπ εξαιρούνται ρητώς οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα».
Στην πράξη η κυβέρνηση ανέλαβε να στηρίξει την εφαρμογή της απόφασης του Γιούρογκρουπ, με την απόκτηση των κυπριακών τραπεζών που
δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα - Τράπεζα Κύπρου, CPB (Cyprus Popular Bank) και Ελληνική Τράπεζα - από ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα. Συμμετείχε μάλιστα ενεργά στον εκβιασμό του κυπριακού λαού, δηλώνοντας ότι προϋπόθεση είναι να αποδεχθεί η Κυπριακή Βουλή την απόφαση του Γιούρογκρουπ.
Έτοιμα τα «αρπακτικά»
Στο παρασκήνιο, πίσω από την παρεχόμενη «ομπρέλα προστασίας», εκδηλώνονται οι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων, η επιθετικότητα και οι βλέψεις της ντόπιας πλουτοκρατίας, μέσα από διεμβολές από παράγοντες της συγκυβέρνησης όσο και της ΕΕ, με αιτιάσεις για το «μοντέλο της κυπριακής οικονομίας που προσιδιάζει σε οφσόρ», που «βασίζεται σε καταθέσεις εύπορων», με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές στα επιχειρηματικά κέρδη που «δεν συμφέρουν στην Ελλάδα και στα άλλα κράτη της ΕΕ»... Ήδη εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για την εξαγορά των υποκαταστημάτων των Τραπεζών Κύπρου, CPB (πρώην Λαϊκή) και Ελληνική Τράπεζα. Το πάνω χέρι έχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Με προίκα τον πακτωλό από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ) και με όχημα το «καλό κομμάτι» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στο οποίο είναι ο μοναδικός μέτοχος, σχεδιάζεται να προχωρήσει το σχέδιο της εξαγοράς. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, αρνητική στο ενδεχόμενο εμφανίζεται η Τράπεζα Κύπρου. «Προσφορές» στην Τράπεζα της Ελλάδας, που θα τις εξετάσει, είτε για την απόκτηση μεμονωμένων τραπεζών είτε συνολικά για τα υποκαταστήματα και των τριών κυπριακών τραπεζών, έχουν υποβληθεί από τους ομίλους της Εθνικής, Άλφα και Πειραιώς. Τα νεότερα αναμένονται μετά τις αποφάσεις που θα πάρει η Κυπριακή Βουλή.
Το ΠΑΣΟΚ
Να εξωραΐσει τις αντιλαϊκές αποφάσεις του Γιούρογκρουπ για την Κύπρο που στήριξε και η συγκυβέρνηση και να τις αποδώσει «σε συντηρητικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς συσχετισμούς», επιχείρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευαγ. Βενιζέλος. Με δήλωσή του έκανε λόγο για «μυωπικές και τιμωρητικές αποφάσεις της Ευρωζώνης για την Κύπρο που πλήττουν την Ευρώπη στο σύνολό της». Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει τη στρατηγική επιλογή των κυβερνητικών εταίρων να επιβάλουν βάρβαρα μέτρα και πολιτικές, τα απέδωσε «σε παράγοντες που δεν θέλουν να δουν τις κοινωνικές και αναπτυξιακές διαστάσεις μιας κρίσης».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «η Ευρωζώνη βρίσκεται τώρα μπροστά στο δίλημμα ή να τροποποιήσει τις αποφάσεις της για την Κύπρο ελέγχοντας τις εξελίξεις ή να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις που θα τη βλάψουν ως σύνολο» και πρόσθεσε: «Δεν θα υποδείξει κανείς στον κυπριακό λαό και τους αντιπροσώπους του τι θα αποφασίσουν. Ψάχνουν να βρουν την καλύτερη ασφαλή εναλλακτική λύση, στο πλαίσιο πάντα της Ευρωζώνης. Για εμάς η στήριξη της Κύπρου είναι πρωτίστως εθνική υποχρέωση. Τα μικρά, σε απόλυτους αριθμούς, μεγέθη της κυπριακής οικονομίας επιτρέπουν να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις που έχουν στρατηγικό ενδιαφέρον και για την Ελλάδα στον ενιαίο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου».
Ο ΣΥΡΙΖA
Στην επιλεκτική ενοχοποίηση της γερμανικής κυβέρνησης και του «κερδοσκοπικού χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου» κατέφυγε ο Αλ. Τσίπρας, προσάπτοντάς τους «στρατηγική αποικιοποίησης» και «εκδικητική μανία», αφήνοντας στο απυρόβλητο την Ευρωένωση ως σύνολο και τις αστικές κυβερνήσεις που συνομολογούν μέτρα καρατόμησης των λαών στην προσπάθειά τους να διαχειριστούν την κρίση προς όφελος των μονοπωλίων. Παρ' όλα αυτά έσπευσε να εκφράσει την αγωνία του για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ΕΕ, εκτιμώντας ότι «η απόφαση του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής» αποτελεί «κίνηση βόμβα στα θεμέλιά του».
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του εκτίμησε ότι ο απώτερος στόχος της επιλογής αυτής είναι η επιβολή καθεστώτος «απόλυτης οικονομικής κυριαρχίας, σε μια περιοχή μάλιστα ιδιαίτερης γεωπολιτικής αξίας» και υποθήκευσης των ενεργειακών πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Επιβεβαιώνοντας ότι το περιεχόμενο που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» αφορά σε επιδίωξη συμμαχιών με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, εγκάλεσε τον Α. Σαμαρά ότι «έδεσε τη χώρα στο μνημονιακό άρμα της κυρίας Μέρκελ» και ότι «αγνοεί και υποτιμά την αναγκαία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική». Ζήτησε απ' την κυβέρνηση να «ζητήσει άμεσα έκτακτη σύγκληση Συνόδου Κορυφής ώστε να καταστήσει σαφές ότι η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να αποδεχτεί μια τέτοια επιλογή». Δείχνοντας τι εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως διαπραγμάτευση, που πάντως δεν αφορά στα δικαιώματα των εργαζομένων που είναι προγραμμένα στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής στρατηγικής, πρόσθεσε ότι «και μόνο η απειλή αυτές τις τρεις μέρες καταψήφισης της απόφασης οδήγησε, ήδη, στην πρώτη υποχώρηση από μέρους της ευρωπαϊκής ηγεσίας».
Η ΔΗΜΑΡ
Ναι στην απόφαση του Γιούρογκρουπ λέει η ΔΗΜΑΡ, συστήνοντας μάλιστα προς αποφυγή του κινδύνου «δημιουργίας φόβου για τις καταθέσεις με τελικό αποτέλεσμα την επιβάρυνση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους» να υπάρξει ρητή δέσμευση ότι πρόκειται για «έκτακτο μέτρο που αφορά μόνο την Κύπρο».
Για να διασκεδάσει κάπως τις εντυπώσεις προτείνει ακόμα η περικοπή των καταθέσεων να γίνει με «πολλές κλίμακες στη φορολόγηση» και σαν αντιστάθμισμα να μην υπάρξουν άλλα μέτρα όπως «περικοπή σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα».
Ακόμα ζητά μέτρα όπως «καθιέρωση ενιαίων κανόνων διαφανούς και εύρυθμης λειτουργίας του συνόλου του τραπεζικού συστήματος στην Ευρωζώνη και σταδιακή φορολογική εναρμόνιση», ενώ ομολογεί πως η «εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και των δημοσίων οικονομικών» αποτελούν προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της «αναπτυξιακής διαδικασίας», ότι δηλαδή τα αιματηρά μέτρα σε βάρος του λαού είναι εκ των ων ουκ άνευ για να τονωθεί η καπιταλιστική κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα.
902.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου