Αξίζει να σημειωθεί ότι και αυτή τη φορά ο λόγος της αναβολής ήταν ότι δεν προσήλθαν στο δικαστήριο - για δεύτερη φορά - οι μάρτυρες κατηγορίας, βάσει των καταθέσεων των οποίων έγινε η παραπομπή των συνδικαλιστών, στο πλαίσιο της προσπάθειας της συγκυβέρνησης να προβοκάρει και να χτυπήσει το ταξικό εργατικό κίνημα.
Πλέον, η δίκη ορίστηκε για τις 12 Ιούνη.
Αλ. Παπαρήγα: Η οργή μας είναι δικαιολογημένη
Στα δικαστήρια και την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ παραβρέθηκε και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ.Παπαρήγα, η οποία αμέσως μετά την ανακοίνωση της αναβολής της δίκης σημείωσε: «Δεν ξέρω πώς να σχολιάσω τα πράγματα. Για γέλια, για κλάματα... Αλλά η οργή μας είναι δικαιολογημένη. Αναβάλλεται η δίκη γιατί δεν υπάρχει απόδειξη ότι κλητεύθηκαν οι μάρτυρες. Οι μάρτυρες είναι ανώτεροι υπάλληλοι του υπουργείου Εργασίας, υποθέτω είναι γύρω στο γραφείο του κυρίου Βρούτση και αστυνομικοί. Επίσης, λέει, πρέπει να κληθεί και άλλο στέλεχος του υπουργείου, όλοι όσοι έχουν κάνει εκθέσεις».
Σε ερώτηση δημοσιογράφων «αν δεν υπήρχε κανένας μάρτυρας», η Αλ. Παπαρήγα απάντησε: «Στάλθηκαν τα φαξ απ' ό,τι κατάλαβα, αλλά δεν υπάρχει απόδειξη ότι παρελήφθησαν. Και τα φαξ και τα e-mail, τα πάντα παραλαμβάνονται, για να μη σας πω ότι οι ίδιοι οι μάρτυρες - και είναι και η φύση της δίκης τέτοια - ότι δεν μπορεί να μην είχαν ακούσει ότι υπάρχει η δίκη, ξέρουν ότι έχουν κάνει γραπτές καταθέσεις. Νομίζω ότι δε θα μπορούσαν να στηρίξουν κατηγορία. Δεν ξέρω λοιπόν εάν θέλουν να ετοιμάσουν μέχρι τις 12 Ιουνίου μια χαλκευμένη κατηγορία. Έχουμε δικαίωμα να σκεφτόμαστε κι έτσι. Γιατί για μας, δεν ξέρω συγκεκριμένα τους ανθρώπους που βρίσκονται στην έδρα, ούτε έχω τίποτα, αλλά εμείς τη ρήση που λέει ότι η δικαιοσύνη είναι τυφλή, δεν την υιοθετούμε».
Νωρίτερα, προσερχόμενη στο χώρο των δικαστηρίων σε δήλωσή της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είχε σημειώσει: «Αν οι εργαζόμενοι θέλουν να νικήσουν τη φτώχεια και την ανεργία, τότε πρέπει να υψώσουν τείχος και να γκρεμίσουν την τρομοκρατία του κράτους, την τρομοκρατία της εργοδοσίας».
Ερωτηθείσα για το τι προσδοκά από τη σημερινή δίκη, η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε ότι «ήδη ξεκίνησε με μία κατηγορία ότι κατέστρεψαν το υπουργείο και τώρα πάνε με ένα πλημμέλημα ότι μπήκαν στο υπουργείο τάχα να το καταλάβουν ή να καταλάβουν ένα δημόσιο χώρο. Το υπουργείο είναι χώρος επίσκεψης των εργαζομένων, συζήτησης ή αν θέλετε και διαλόγου και διαξιφισμών με τον υπουργό. Τίποτε παραπάνω δεν έγινε, όμως η κυβέρνηση θέλει να τρομοκρατήσει το λαό. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι έριξε αυτή τη βόμβα για αλλαγή του νόμου περί απεργιών, για να δοκιμάσει να εξοικειώσει την κοινή γνώμη και σίγουρα θα το φέρει. Γι' αυτό έχει σημασία ο αγώνας σήμερα για να εμποδίσουμε τα χειρότερα αύριο. Οι εργαζόμενοι πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιοι να εξασφαλίσουν αγωνιστικές δημοκρατικές και συλλογικές διαδικασίες και καμία Βουλή, καμία κυβέρνηση δεν έχει λόγο να ασχολείται με το πώς θα συνδικαλίζονται και πώς θα αγωνίζονται οι εργαζόμενοι».
Απαντώντας σε ερώτηση αν όλα αυτά έρχονται από την τρόικα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε: «Αν η αστική τάξη της χώρας μας και τα κόμματα δεν ήθελαν την τρόικα, τότε έπρεπε προ πολλού να έχουν αποφασίσει την αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ. Μην τα ρίχνουμε όλα στους απέξω. Συνεταιράκια είναι».
Μαζική συγκέντρωση από το ΠΑΜΕ στα δικαστήρια
Στο χώρο των δικαστηρίων πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση το ΠΑΜΕ, ενάντια στην ποινικοποίηση των αγώνων και απαιτώντας την άμεση αθώωση των συνδικαλιστών. Οι διαδηλωτές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ έφτασαν στην Ευελπίδων λίγο μετά τις 9, με μία μαζική και μαχητική διαδήλωση που ξεκίνησε από το Πεδίον του Άρεως, έχοντας στην κεφαλή της το πανό του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας «Ο Προμηθέας» και με σύνθημα: «Με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάτε τους εργάτες και στα αφεντικά κάνετε τις πλάτες».
Στη συγκέντρωση που προηγήθηκε στο Πεδίον του Άρεως, ήδη πριν τις 8.30 το πρωί και όλο και περισσότερο κάθε λεπτό που περνούσε, πλήθος κόσμου είχε κατακλύσει το χώρο, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ να εκφράσουν οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία την καταδίκη τους στην επιχείρηση καταστολής και την προβοκάτσια που έστησε η κυβέρνηση σε βάρος του ταξικού κινήματος, οδηγώντας σε δίκη τους 35 συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, που συνελήφθησαν μετά από κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό.
Θυμίζουμε ότι για τη συμμετοχή των εργαζομένων στη σημερινή κινητοποίηση, η ΑΔΕΔΥπροκήρυξε 3ωρη στάση εργασίας (8 π. μ. - 11 π.μ.), ενώ παναττική - πανεργατική 4ωρη στάση εργασίας (7 π. μ. - 11 π.μ.) αποφάσισε και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.
Επίσης, μια σειρά συνδικαλιστικές οργανώσεις αποφάσισαν στάσεις εργασίας και κάλεσαν στην κινητοποίηση:
Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου έκανε στάση εργασίας 7 π.μ. - 11 π.μ.
Η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου 4ωρη στάση εργασίας από την αρχή της πρωινής βάρδιας στην Αττική.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών έχει κηρύξει στάση εργασίας από την έναρξη του ωραρίου έως τις 12 το μεσημέρι.
Η ΟΕΦΣΕΕ 4ωρη στάση εργασίας (7 π.μ. - 11 π.μ.).
Σε 4ωρη στάση εργασίας (8 π.μ. - 12 μ.) προχώρησαν ακόμα: Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, οΣύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ηΈνωση Ηλεκτροτεχνιτών Ν. Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης.
Στην κινητοποίηση κάλεσαν ακόμα το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, τα Σωματεία Λογιστών Αθήνας και Πειραιά, η Πανελλήνια Ομοσπονδία στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, οι ναυτεργατικές οργανώσεις: ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ, το Σωματείο Εργαζομένων στην ΕΒΓΑ, η Επιτροπή Ανέργων Ν. Σμύρνης.
Τον κυβερνητικό αυταρχισμό και την προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης καταγγέλλουν ακόμα με ανακοινώσεις τους: Το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο, το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Θεσσαλονίκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου