Σελίδες

24 Ιαν 2013

Ξεδιάντροπα διαπιστευτήρια και στα αμερικανικά μονοπώλια

Με μια βαθιά υπόκλιση στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, ξεκίνησε τις δημόσιες εμφανίσεις του στις ΗΠΑ ο Αλ. Τσίπρας. Μιλώντας την Τρίτη στο Ινστιτούτο Brookings, είπε ανάμεσα σε άλλα:

1. «Ενα πράγμα είναι σαφές: Οι χώρες μας μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές και σε μέγεθος και σε δομές. Ξέρουμε επίσης ότι υπάρχουν σκιές και προβλήματα του παρελθόντος τα οποία θέλουμε να υπερβούμε. Υπάρχουν όμως και δεσμοί ισχυροί οι οποίοι σε ένα παγκοσμιοποιημένο τοπίο, γίνονται όλο και ισχυρότεροι. Διότι η δική μας καταστροφή αφορά και εσάς».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει από τις ΗΠΑ συγχωροχάρτι για την αντιαμερικανική ρητορεία του και διαπιστώνει ότι αυτή δημιούργησε σκιές και προβλήματα στον τρόπο, με τον οποίο η Αμερική αντιλαμβάνεται τον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα που διαφαίνεται η προοπτική να κυβερνήσει, ο ΣΥΡΙΖΑ ομολογεί ότι θέλει να φύγουν από τη μέση αυτές οι «σκιές» και γι' αυτό καταθέτει διαπιστευτήρια. Οτι, δηλαδή, και ο ίδιος θα συμβάλει στην άμβλυνση της αντιιμπεριαλιστικής συνείδησης του λαού. Ο Αλ. Τσίπρας σχεδόν πανηγυρίζει για τους «δεσμούς» της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, τις συνέπειες των οποίων ζει για δεκαετίες ο λαός στην πλάτη του.

Δεσμεύεται ακόμα ότι αυτοί οι δεσμοί θα βαθύνουν με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός, ωστόσο, ότι σε όλη του την ομιλία δε λέει τίποτα για το ρόλο του ΝΑΤΟ και του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στην ευρύτερη γειτονιά μας, δείχνει ότι στο βάθεμα των δεσμών με τις ΗΠΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει τη διατήρηση (ή και την επέκταση;) των διευκολύνσεων προς τη αμερικανο-ΝΑΤΟική πολεμική μηχανή, στα σχέδια των ιμπεριαλιστών ενάντια σε λαούς της περιοχής.

2. «Γιατί δεν υπάρχει ένα τέλος σε αυτή τη δίνη (σ.σ. της κρίσης στην Ελλάδα); Η βασική απάντηση είναι διότι το πιστωτικό σύστημα έχει σταματήσει να λειτουργεί και το κράτος αντί να βοηθά υπονομεύει δυνατότητες ανάπτυξης. Οι τράπεζές μας δεν μπορούν ούτε να δανειστούν, ούτε να δανείσουν. Την ίδια στιγμή: Το χρεοκοπημένο κράτος μας δανείζεται χρήματα από την Ευρώπη και το ΔΝΤ εκ μέρους των τραπεζών, αλλά αυτά τα κεφάλαια εξαφανίζονται στις μαύρες τρύπες των τραπεζών. Η βιομηχανία μας και ο τομέας των υπηρεσιών μας κείται σε ερείπια, ενώ το κράτος επιτίθεται στα μειωμένα εισοδήματα εκείνων που ακόμα εργάζονται για να καλύψουν τα ελλείμματά του. Μόνο που δεν μπορεί να το επιτύχει αυτό, καθότι το δημόσιο χρέος μας αυξάνεται ενώ το εθνικό εισόδημα από το οποίο το χρέος πρέπει να αποπληρωθεί μειώνεται γρήγορα. Και αυτός ο φαύλος κύκλος περιστρέφεται όλο και πιο γρήγορα».

Ο Αλ. Τσίπρας δεν περιγράφει τις αιτίες της κρίσης, αλλά τα συμπτώματα και τις δυσκολίες του αστικού συστήματος να τη διαχειριστεί προς όφελός του. Στην πραγματικότητα, παραπονιέται για το γεγονός ότι η περιοριστική διαχείριση της κρίσης στερεί κεφάλαια από το κράτος και τις μεγαλοεπιχειρήσεις να κάνουν επενδύσεις και έτσι καθυστερεί η ανάπτυξη, που θα παράξει νέο ΑΕΠ και άρα θα βοηθήσει στην εξυπηρέτηση του χρέους.

Δε λέει κουβέντα για το γεγονός ότι ο προηγούμενος κύκλος της καπιταλιστικής ανάπτυξης και συσσώρευσης κερδών, που δημιούργησε κεφάλαια που τώρα λιμνάζουν, είναι αυτά που προκάλεσαν την κρίση. Κρύβει ότι τα ερείπια στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες είναι συνέπεια της καταστροφής παραγωγικών δυνάμεων που επιφέρει η καπιταλιστική κρίση. Οτι είναι αποτέλεσμα της επέλασης του μεγάλου κεφαλαίου που με νόμους της ΕΕ και του αστικού κράτους μονοπωλεί τομείς της οικονομίας και σ' αυτήν τη διαδικασία πετιούνται εκτός αγοράς ακόμα και ισχυροί ανταγωνιστές.

Αποσιωπά ότι κριτήριο για να γίνει μια επένδυση είναι το καπιταλιστικό κέρδος και ότι ο κεφαλαιοκράτης σηκώνει τα κεφάλαιά του και φεύγει όταν μια επένδυση δεν του αποδίδει τα προσδοκώμενα. Μήπως και οι αμερικάνικες επιχειρήσεις δεν έφυγαν από την Ιρλανδία, την οποία ανέδειξαν σε «κέλτικο τίγρη», πριν μετοικίσουν σε χώρες με πιο συμφέροντες όρους για την αναπαραγωγή των κερδών τους; Αποσιωπά επίσης ότι για την αντιμετώπιση της κρίσης σε όφελος του κεφαλαίου και για να γίνουν επενδύσεις, χρειάζεται φτηνή εργατική δύναμη. Γι' αυτό με μοχλό το μνημόνιο εφαρμόζονται τα άγρια αντεργατικά μέτρα.

3. «Υπάρχει κάτι να φοβηθεί κανείς από την Αριστερά στην Ελλάδα; Με ποιο τρόπο είμαστε ριζοσπαστικοί; Οι κινδυνολόγοι θα σας πουν ότι το κόμμα μας, αν έρθει στην κυβέρνηση, θα σκίσει τη δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ, θα βγάλει τη χώρα έξω από την Ευρωζώνη, θα διακόψει τους δεσμούς της Ελλάδας με την πολιτισμένη Δύση, ότι η Ελλάδα θα γίνει μια νέα Βόρεια Κορέα. Αυτό είναι κινδυνολογία στα χειρότερά της. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα μου, δε θέλει τίποτα από αυτά. Ημασταν πάντα, και πάντα θα παραμείνουμε, ένα ευρωπαϊκό κόμμα (...) Το ότι πιστεύουμε ότι η Ευρώπη έχει χάσει το δρόμο της, και ότι επιβάλλει απάνθρωπες πολιτικές στους ίδιους τους λαούς της, δεν μπορεί να θεωρηθεί αντι-ευρωπαϊκό. Πρέπει η πολιτική μας να ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των λαών της Ευρώπης (...) Και αυτό σημαίνει να αντισταθούμε στις σημερινές πολιτικές της Ευρώπης (...) Η δανειακή σύμβαση θα γίνει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης».
Εδώ τα διαπιστευτήρια προς την αστική τάξη της ΕΕ και των ΗΠΑ πέφτουν βροχή. Οπως ομολογεί ο Αλ. Τσίπρας, μια ενδεχόμενη ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, δε θα σημάνει ακύρωση του μνημονίου, όπως λέει όταν απευθύνεται στους εν δυνάμει ψηφοφόρους του στην Ελλάδα για να καπηλευθεί την αγανάκτησή τους. Αντίθετα, επαναλαμβάνει ότι σε συνεννόηση με τους δανειστές, θα επιδιώξει μια νέα σύμβαση, καλλιεργώντας προσδοκίες ότι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή συμφωνία μεταξύ εκπροσώπων των μονοπωλίων, τα οποία μάλιστα σφάζονται κυριολεκτικά μεταξύ τους σε συνθήκες κρίσης.

Ούτε βέβαια αν κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάψει να συνεργάζεται σε όλα τα επίπεδα με τις ΗΠΑ, αφού άλλωστε έχει σκοπό να βαθύνει τους μεταξύ τους δεσμούς, όπως είπε πιο πάνω. Δηλαδή, εγγυάται τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή. Διαβεβαιώνει ακόμα τους Αμερικανούς ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση δεν πρόκειται να γίνει σοσιαλισμός στην Ελλάδα. Για να τους πείσει, χρησιμοποιεί συκοφαντικά το παράδειγμα της Β. Κορέας, ξέροντας ότι έτσι θα γίνει αρεστός στα αυτιά του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.

4. «Πράγματι, προκειμένου η Ευρωζώνη να επιβιώσει, χρειαζόμαστε μια αλλαγή σχεδίου (...) Οχι σε ελληνικό επίπεδο. Στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλλά αυτή η νέα στρατηγική δεν θα έρθει μέχρις ότου και εκτός εάν ένα κόμμα όπως το δικό μας φωνάξει στις Βρυξέλλες: Φτάνει πια!».

Ο ΣΥΡΙΖΑ φιλοτεχνεί το προφίλ του κόμματος που μπορούν να εμπιστευτούν οι Αμερικανοί για να προωθήσουν τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους στην ΕΕ - Ευρωζώνη. Ετσι μόνο μπορούν να μεταφραστούν οι δεσμεύσεις του Αλ. Τσίπρα στο κοινό του στο Brookings, το οποίο έχει σημαντικό ρόλο στη χάραξη της πολιτικής των ΗΠΑ εντός και εκτός των συνόρων της.

Διαβεβαιώνει καθαρά ότι δεν έχει σκοπό να συμβάλει στη διάλυση της Ευρωζώνης, πράγμα που για την ώρα δε θέλουν και οι ΗΠΑ. Αντίθετα, δηλώνει ότι θα είναι ενοχλητικός για τις ηγέτιδες δυνάμεις της λυκοσυμμαχίας, προωθώντας διαχειριστικές απόψεις που ασπάζονται και οι ΗΠΑ, κρατώντας ταυτόχρονα ψηλά τους εσωτερικούς ανταγωνισμούς στην Ευρωένωση.

5. «Ετσι, αν οι ριζοσπαστικές πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορούν στο να βγάλει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Και αν δεν πρόκειται να σκίσει τις συμφωνίες μας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, τι σημαίνει η ετικέτα μας ως Ριζοσπαστικής Αριστεράς; Σημαίνει ότι είμαστε έτοιμοι για ριζικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, ώστε να δημιουργηθεί ένα σταθερό περιβάλλον δικαιοσύνης, αναδιανομής του πλούτου, και επενδύσεων. Σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να επιμένουμε ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται νέα θεμέλια. Σημαίνει ότι θα απαιτήσουμε ένα Νέο Σύμφωνο (new deal) για την Ευρώπη, που θα κινητοποιήσει τις παραγωγικές δυνατότητες της ηπείρου ενάντια στη φτώχεια και την απελπισία».

Ο Αλ. Τσίπρας αναλύει τον κατά ΣΥΡΙΖΑ ριζοσπαστισμό στους Αμερικανούς. Και για να τους καθησυχάσει, υπόσχεται ότι ριζοσπαστικό για το κόμμα του είναι να μεταρρυθμίσει τον καπιταλισμό στην Ελλάδα και την ΕΕ, προκειμένου να προσαρμοστεί καλύτερα στις σύγχρονες ανάγκες που προκύπτουν για τα μονοπώλια από την εντεινόμενη διεθνοποιημένη δράση του κεφαλαίου. Μόνο που αυτός ο δρόμος είναι γεμάτος αγκάθια για το λαό, ανεξάρτητα από το ποιο μείγμα διαχείρισης θα εφαρμοστεί και το ποια κυβέρνηση θα το εφαρμόσει.

Φανταστείτε τι υπόσχονται πίσω από κλειστές πόρτες
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχόλιό του για την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο Brookings των ΗΠΑ, σημειώνει: «Ο θαυμασμός και η εμπιστοσύνη που έδειξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική Ομπάμα, μπροστά στην επιχειρηματική και πολιτική ελίτ των ΗΠΑ, αποκαλύπτει πόσο ψεύτικα και υποκριτικά ήταν τα όποια ριζοσπαστικά συνθήματα, όπως ακύρωση μνημονίων και δανειακών συμβάσεων, που χρησιμοποίησε πριν τις εκλογές και για ποιο σκοπό. Οταν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ξεδιάντροπα και φανερά δίνει αυτά τα διαπιστευτήρια στους εκπροσώπους των αμερικανικών μονοπωλίων, τότε ο καθένας μπορεί να σκεφτεί και να καταλάβει τι είδους συζητήσεις γίνονται και τι είδους υποσχέσεις δίνονται, πίσω από τις κλειστές πόρτες και τις μη δημόσιες συναντήσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου