Σελίδες

26 Απρ 2012

Κοντός ψαλμός


Εντεκα μέρες πριν την κάλπη και τα αστικά κανάλια επιμένουν να κρατάνε την πολιτική αντιπαράθεση στο επίπεδο της αναμετάδοσης διαφόρων παραπολιτικών. Χτες, έκαναν κεντρικό θέμα το πού βρίσκεται ο Παπανδρέου. Προχτές, έκαναν ντόρο με μια δήλωση του Καραμανλή, πλασάροντας αγωνία για το πού βρίσκονται οι «υπεύθυνοι» της κρίσης. Γνωρίζουν, βέβαια, ότι οι ευθύνες για ό,τι παθαίνουν τα λαϊκά στρώματα δεν ανήκουν αποκλειστικά στους ήδη ξεπερασμένους από τη ζωή πρώην ηγέτες των αστικών κομμάτων, αλλά αυτοί είναι ο ανέξοδος στόχος ώστε να μένει στο απυρόβλητο η κοινή αντεργατική πολιτική που εφαρμόζουν τα κόμματα του κεφαλαίου, ειδικά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τόσο στη διαχρονική παρουσία τους στο πολιτικό σκηνικό, όσο και σήμερα που συγκυβερνούν.
***
Την ίδια ώρα το μεγάλο αφεντικό διά στόματος κεντρικού τραπεζίτη είπε και ελάλησε: Καλά πάτε! Συνεχίστε με συνέπεια έτσι. Το «καλά» είναι οι τσακισμένοι μισθοί. Το «καλά» είναι η υποταγή των πάντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Κατά συνέπεια η διαταγή του είναι «τα κεφάλια μέσα» γιατί, όπως λέει, παραμονεύει «εκτροπή». Τι ονομάζει εκτροπή; Την όλο και πιο έντονα εκφρασμένη θέληση του λαού να βγει έξω από την Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς αναγνωρίζει σ' αυτή μία από τις βασικές αιτίες της συμφοράς του.
Το αφεντικό επιχειρεί να ταυτίσει στη συνείδηση των λαϊκών στρωμάτων τα συμφέροντα της τάξης του με τη σωτηρία της χώρας. Μόνο που η χώρα η δική του και η χώρα των εργατών είναι δύο διαφορετικές χώρες.

Οι εργάτες έχουν συμφέρον να αποδεσμευτεί η χώρα τους από την ΕΕ. Εχουν συμφέρον να εγκαταστήσουν τη δική τους εξουσία, τη λαική. Αρα έχουν συμφέρον να καταδικάσουν όσους έχουν ευαγγέλιο την ΕΕ.
***
Οσο κι αν προσπαθούν τα αστικά κανάλια να μη γίνει συζήτηση για τη βάση της αντιπαράθεσης που πρέπει να εκφραστεί και εκλογικά, η καθημερινότητα αναδεικνύει τον αντίπαλο στην εξουσία του κεφαλαίου, στην ΕΕ, στα κόμματα του κεφαλαίου.
Τα κανάλια και οι εφημερίδες των αστών θυμήθηκαν παραμονή των εκλογών ότι υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης. Γεγονός είναι ότι η ζωή της εργατικής τάξης βρίσκεται εκτός της καθημερινής θεματολογίας των αστικών καναλιών. Οταν τα αστικά κανάλια μιλάνε για ενημέρωση, αναφέρονται στη δική τους ανάγκη να παρουσιάσουν ένα εκλογικό «ντιμπέιτ» από το οποίο θα απουσιάζουν οι εργατικές θέσεις. Το κακό γι' αυτούς είναι πως η πραγματική αντιπαράθεση γίνεται καθημερινά έξω από τα κανάλια, στους χώρους δουλειάς, γεγονός που προσπαθούν να κουλαντρίσουν, αλλά εις μάτην. Εδώ κολλάει και το «είναι αργά για δάκρυα Στέλλα» για τα δάκρυα του αρθρογράφου που εγκαλεί τους ψηφοφόρους γιατί δε βλέπουν αντίπαλο κάποια πρόσωπα αλλά το σύνολο των κομμάτων που έχουν δυναστεύσει το λαό.
***
Κοντός ψαλμός πλέον. Στις 11 μέρες που μείνανε αφήνουμε τους αστούς στις αγωνίες τους και πόρτα πόρτα, άνθρωπο τον άνθρωπο μεταδίδουμε το κάλεσμα του ΚΚΕ: Για ισχυρό λαϊκό κίνημα, ικανό να αντιπαλέψει τον αντίπαλο, ισχυρότερο ΚΚΕ - εγγύηση ότι οι αγώνες του λαού δε θα εκταμιευτούν στο ταμείο όποιας αστικής κυβέρνησης, αλλά θα γίνουν βάση για ένα ακόμα βήμα μπροστά, το βήμα που δε δίνει το δικαίωμα στους αστούς να κυβερνούν, το βήμα που διακηρύσσει πως τα λαϊκά στρώματα έχουν τη δύναμη να ανατρέψουν την εξουσία της αστικής τάξης, ανοίγουν δρόμο για τη δική τους εξουσία, μέχρι τότε αντιπαλεύουν κάθε μέρα την αντεργατική αντιλαϊκή επέλαση.
***
Στο ενδιάμεσο θα δούμε την Πρωτομαγιά τον Σαμαρά να ανακαλύπτει, όπως έχει κάνει πριν απ' αυτόν ο Παπανδρέου, το Λαύριο.
Η απάντηση έχει ήδη προαναγγελθεί: Η εργατική τάξη διαδηλώνει την Πρωτομαγιά έξω από τη «Χαλυβουργία», εκεί όπου πάνω από έξι μήνες η τάξη του Σαμαρά και του Βενιζέλου εισπράττει καθημερινά την απόφαση των εργατών να μη σκύψουν το κεφάλι, να βγουν νικητές.
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου