Η ΔΗΜΑΡ επιβεβαίωσε τον κανόνα που θέλει την «κυβερνώσα αριστερά» να βγάζει τη λάντζα της αστικής τάξης με μεγαλύτερο ζήλο απ' τα κλασικά αστικά πολιτικά κόμματα. Η φθορά που υπέστη στηρίζοντας μια πολιτική βαθιά αντιλαϊκή την οδηγεί στην αναζήτηση τρόπων διασφάλισης της μελλοντικής της ύπαρξης στο αστικό πολιτικό σκηνικό, που τελεί υπό αναμόρφωση ώστε να μπορεί απρόσκοπτα να χειραγωγεί και να ενσωματώνει λαϊκές δυνάμεις. Η συζήτηση για την ανασυγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς, στην οποία συμμετέχει, καλά κρατεί.
Ο γραμματέας της ΚΕ του κόμματος Σπ. Λυκούδης ήταν σαφής, δηλώνοντας στον «Αθήνα 9,84» ότι σ' αυτό το χώρο έχει θέση το ΠΑΣΟΚ. Οπως είπε: «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ανασυγκρότηση συνολικά του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, αυτό που λέμε κεντροαριστερά. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η ανασυγκρότηση αυτού του χώρου, διότι μπορεί να προσφέρει και στην παρούσα φάση, αλλά και στις προοπτικές της χώρας (...) Το ΠΑΣΟΚ έχει πολλά να επιλύσει σε σχέση με το πώς πολιτεύτηκε (...) Παρά ταύτα όμως και τις ένοχες πολιτικές του παρελθόντος, το ΠΑΣΟΚ δεν παύει να είναι στο ευρύτερο δημοκρατικό στρατόπεδο με ιστορική διαδρομή σαράντα, πενήντα ετών (...) αν κοιτάξω τον χώρο της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης, το ΠΑΣΟΚ δεν είναι έξω».
Την ίδια ώρα η δυνάμει «κυβερνώσα αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ αναζητά τη σύναψη των δικών της συμμαχιών προκειμένου από καλύτερες θέσεις να ανταποκριθεί στο νέο ρόλο που έχει αναλάβει στο αστικό πολιτικό σύστημα, στην άσκηση της αστικής διαχείρισης με ένα άλλο μείγμα που διαφοροποιείται απ' το εφαρμοζόμενο σήμερα ως προς την αξίωση για «κούρεμα» του χρέους, άρα εξοικονόμηση πόρων, άρα περίσσευμα χρήματος για την ενίσχυση των καπιταλιστών.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το ταξίδι του Αλ. Τσίπρα σε Βραζιλία και Αργεντινή. Οι κομπασμοί του ότι στο πρόσωπο του Λούλα βρήκε έναν ισχυρό σύμμαχο, δεν μπορεί παρά να ιδωθούν υπό το πρίσμα της πολιτικής που άσκησε ο Λούλα, δίνοντας ώθηση στην καπιταλιστική ανάπτυξη, εκτοξεύοντας την καπιταλιστική οικονομία στην 6η θέση παγκοσμίως, αφήνοντας ταυτόχρονα στο βάραθρο της πιο ανήκουστης φτώχειας εκατομμύρια Βραζιλιάνους. Η εμπειρία διαχείρισης της κρίσης με μέτρα τόνωσης της καπιταλιστικής ανάπτυξης, αλλά και η στάση της χώρας αυτής στο ΔΝΤ με γνωστές τις ενστάσεις της στο πρόγραμμα δανειοδότησης της Ελλάδας, που εκφράζουν την απροθυμία της αστικής της τάξης να αναλάβει μερίδιο της ζημιάς της κρίσης, είναι πολύτιμη για τον ΣΥΡΙΖΑ και στην περίπτωση που κληθεί να διαχειριστεί την αστική εξουσία. Είναι πολύτιμη και για μερίδες της ντόπιας αστικής τάξης που καλοβλέπουν ένα μείγμα διαχείρισης διαφορετικό απ' το προκρινόμενο σήμερα.
Συμμάχους όμως αναζητά και στο εσωτερικό της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ. Τις προάλλες ο Γ. Μπαλάφας δήλωσε πως ναι, αν χρειαστεί, θα συγκυβερνήσουν με τους «Ανεξάρτητους Έλληνες». Και σήμερα ο Π. Σκουρλέτης υπερασπίστηκε την καθιέρωση της απλής αναλογικής, ομολογώντας όμως ότι για το κόμμα του αυτή υποτάσσεται στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού, στην αναβάθμιση του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιό του και στην επιδίωξή του να κυβερνήσει. Όπως είπε, αν και η απλή αναλογική αποκλείει την αυτοδυναμία, αυτό δεν συνιστά πρόβλημα, αφού θα απελευθερώσει δυνάμεις, θα ευνοήσει τη δημιουργία νέων πολιτικών σχηματισμών, άρα θα έχει να επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνητικούς συνεταίρους.
Αυτού του είδους οι αναζητήσεις στο πλαίσιο των ανακατατάξεων που προκαλεί η καπιταλιστική κρίση, η δυσκολία διαχείρισής της, οι ανταγωνισμοί για τον επιμερισμό κερδών και ζημιών και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό που αντανακλά συμφέροντα και επιδιώξεις της αστικής τάξης της χώρας, που δεν είναι πάντα ενιαία ανάμεσα στα διάφορα τμήματά της,αλλά και στη διεθνή σκακιέρα, δεν αφορούν ούτε κατ' ελάχιστο τα λαϊκά συμφέροντα. Η καρατόμησή τους, άλλωστε, είναι ίσως το μόνο στο οποίο συμπίπτουν απολύτως και ομοφώνως παντού και πάντα τα μονοπώλια και οι διαχειριστές της εξουσίας τους, νυν και δυνάμει.
Ο λαός έχει και τη δυνατότητα αλλά και χρέος απέναντι στα παιδιά του να αρνηθεί να τον οδηγήσουν σαν πρόβατο στη σφαγή. Στις λυκοσυμμαχίες των αστών να αντιτάξει τη δική του πανίσχυρη λαϊκή συμμαχία, δεν υπάρχει δύναμη ικανή να την παρεμποδίσει απ' τη στιγμή που θα συγκροτηθεί αποφασισμένη να επιβάλει τη λαϊκή εξουσία.
902.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου