Σελίδες

14 Νοε 2012

Τι είναι η «υγιής επιχειρηματικότητα» του ΣΥΡΙΖΑ;


-- Τι εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ όταν λέει «υγιής επιχειρηματικότητα»;
Με αφορμή πρόσφατη συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα, όπου έλεγε πως σε περιβάλλον «οικονομικής αστάθειας» στην Ελλάδα κανείς δε θα έρθει να επενδύσει, φούντωσε η κουβέντα για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει ή όχι τις επενδύσεις κι αν είναι κόμμα «φιλικό» στην επιχειρηματικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει καπιταλιστική ανάπτυξη, άρα και επενδύσεις από ιδιώτες. Προσπαθεί όμως να διαφοροποιηθεί από τα αστικά κόμματα, λέγοντας ότι αυτός θέλει την υγιή επιχειρηματικότητα, υπονοώντας ότι υπάρχουν «καλοί» και «κακοί» καπιταλιστές. Αυτό που δεν είχε διευκρινίσει έως σήμερα είναι με ποια κριτήρια τους κατατάσσει στη μια ή στην άλλη κατηγορία. Ελεγε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σε ομιλία του τον περασμένο Δεκέμβρη: «Και επαναλαμβάνω ότι εγώ δεν είμαι αντίθετος στις επενδύσεις. Και βέβαια πρέπει να γίνουν επενδύσεις, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον».
Σε άλλο σημείο, είπε ο Αλ. Τσίπρας: «Προσέξτε: Εγώ δεν έχω πρόβλημα με την ανάπτυξη, με την επιχειρηματικότητα, με το υγιές κέρδος. Με την αισχροκέρδεια έχω πρόβλημα, με την ατιμία έχω πρόβλημα (...) με το ότι σήμερα δεν υπάρχουν "Deals" παρά μονάχα σε έναν στενό κύκλο επιχειρηματιών σε όλη τη χώρα. Για να γίνουν σήμερα επενδύσεις πρέπει να περάσουν από το παραμάγαζο του Μαξίμου, το οποίο το ελέγχουν δύο - τρία άτομα, τέσσερις επιχειρηματικές οικογένειες στη χώρα». Αρα, «υγιής επιχειρηματίας», πίσω από τον οποίο καλεί το λαό να στοιχηθεί, είναι για το ΣΥΡΙΖΑ ο «τίμιος», αυτός που επιδιώκει το υγιές κέρδος. Αλήθεια, όμως, πόσοι τρόποι υπάρχουν για έναν καπιταλιστή να βγάλει κέρδος, πέρα από το να αυξάνει την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης; Κανένας άλλος τρόπος δεν υπάρχει, όσο κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να πείσει το λαό να παλέψει για «τίμια» καπιταλιστική ανάπτυξη. Αλλωστε, ο ίδιος ο εκπρόσωπος του κόμματος φρόντισε να δώσει μια ξεκάθαρη εικόνα για την «υγιή επιχειρηματικότητα» που εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Είπε τις προάλλες σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ:«Σε κάθε περίπτωση, βλέπετε ότι αυτή η πολιτική του μνημονίου οδηγεί υγιείς επιχειρήσεις, όπως η ΦΑΓΕ και η 3Ε στο να φεύγουν από την Ελλάδα». Πώς όμως βγάζουν τα «υγιή» τους κέρδη οι δυο επιχειρήσεις, τις οποίες μνημόνευσε ο Π. Σκουρλέτης; Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ρ», στην Coca-Cola η εργοδοσία επιταχύνει τη διαδικασία εργολαβοποίησης των τμημάτων της φύλαξης και της καθαριότητας. Απολύει εργαζόμενους και στη συνέχεια τους βάζει να υπογράψουν νέα σύμβαση με τον εργολάβο που παίρνει το εν λόγω τμήμα του εργοστασίου. Ταυτόχρονα, συνεχίζει τις απολύσεις με τη μορφή της «εθελουσίας εξόδου», οι οποίες εδώ και ένα χρόνο έχουν ξεπεράσει τις 300. Στη ΦΑΓΕ, η εργοδοσία από το 2010 έχει προχωρήσει σε πάνω από 200 απολύσεις. Στοχεύει σε αλλαγή εργασιακών σχέσεων, καθώς στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Αμύνταιο προχώρησε σε εκ περιτροπής 4ήμερη εργασία με αντίστοιχη μείωση μισθών, απ' τον Απρίλη. Είναι φανερό ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ λέει «υγιής επιχειρηματικότητα», αναφέρεται στους κεφαλαιοκράτες. Οι οποίοι, στο κυνήγι του κέρδους εφαρμόζουν με κάθε επισημότητα την αντεργατική νομοθεσία που τους εξασφαλίζει το κράτος τους.
Καπιταλιστική ανάπτυξη σημαίνει βάθεμα της εργασιακής εκμετάλλευσης, όποιον χαρακτηρισμό κι αν αποδώσει κανείς στον καπιταλιστή, που σε συνθήκες κρίσης επιδιώκει είτε να σώσει την επιχείρησή του από τους ανταγωνιστές, είτε να τους φάει λάχανο, για να εκκινήσει από καλύτερη θέση στη φάση της αναιμικής ανάκαμψης. Βεβαίως, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί «υγιείς επιχειρηματίες» και αυτούς που θα επενδύσουν και θα κρατήσουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα. Αλλά η Συνθήκη του Μάαστριχτ, θεμέλιο της ΕΕ, έχει ως απόλυτο νόμο την ελευθερία κίνησης κεφαλαίων. Επομένως, ποιος θα υποχρεώσει ένα μεγαλοεπιχειρηματία να μην μεταφέρει τις δραστηριότητές του σε όποια χώρα τον συμφέρει καλύτερα; Αυτή είναι η ΕΕ που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα συμφέρον να σηκώσουν τις σημαίες των καπιταλιστών, όσο κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να τους φορέσει το προσωπείο των «έντιμων» και «υγιών» επενδυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου