Σελίδες

26 Οκτ 2012

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΩΝ ΣΤΟΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟ: Απαντάμε στη νέα επίθεση με όπλο την ενότητά μας


Σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα, ώστε μαζί με το σωματείο να αποτρέψουν όποιο αντεργατικό σχέδιο κι αν ετοιμάζεται να βάλει σε εφαρμογή η εργοδοσία της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», δήλωσαν χτες ότι βρίσκονται οι εργαζόμενοι στον Ασπρόπυργο στην ενημερωτική Γενική Συνέλευση που έκαναν στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας. Μια Γενική Συνέλευση που ήρθε λίγες μέρες μετά τις νέες αξιώσεις του Μάνεση για μειώσεις μισθών στους εργαζόμενους στα εργοστάσια του Βόλου και του Βελεστίνου, προκαλώντας την οργή των εργαζομένων σε όλη την εταιρεία.
Μάλιστα, σήμερα, οι εργάτες στα εργοστάσια της Μαγνησίας θα κάνουν νέα Γενική Συνέλευση, για να αποφασίσουν τη στάση τους απέναντι στις αξιώσεις της εργοδοσίας.
Να προστατεύσουμε το σωματείο
Στην εισήγηση της συνέλευσης, ο Γιώργος Σιφωνιός, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στον
κλάδο του Μετάλλου σε μια σειρά εργοστάσια και επιχειρήσεις, όπου η εργοδοσία έχει εξαπολύσει ανελέητη επίθεση. Ετσι, όπως τόνισε, και στη Μαγνησία ο Μάνεσης εξαπέλυσε νέα επίθεση που δε θα σταματήσει εκεί, αλλά αμέσως μετά θα έρθει και στον Ασπρόπυργο. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα και συσπειρωμένοι γύρω από το σωματείο για να αποτρέψουμε τη νέα επίθεση που κάνει η εργοδοσία», τόνισε και συμπλήρωσε: «Για να καταφέρει ο Μάνεσης να περάσει τα μέτρα, θα προσπαθήσει να χτυπήσει το σωματείο, να μας διασπάσει. Ξέρει πολύ καλά ότι το σωματείο δεν το έχει στο χέρι, δε συμβιβάζεται με το συμφέρον του Μάνεση. Επομένως, πρέπει να το πούμε καθαρά, όποιοι στρέφονται με οποιονδήποτε τρόπο, συνειδητά ή ασυνείδητα ενάντια στο σωματείο, στηρίζουν στην ουσία το συμφέρον του Μάνεση.
Το συμπέρασμα που βγαίνει από τις εξελίξεις στο Βόλο επιβεβαιώνει αυτά που λέγαμε πριν από την αναστολή της απεργίας, στους συναδέλφους εκεί. Οτι χωρίς κοινό αγώνα, χωρίς κοινή αντιμετώπιση, ο εργοδότης πιο εύκολα θα μπορεί να επιτίθεται στους εργαζόμενους. Οτι όσο οι εργαζόμενοι δέχονται να υποτάσσονται και να σκύβουν το κεφάλι απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας, δεν μπορούν να περισώσουν τίποτα. Τόσο περισσότερο ο εργοδότης θα περνά στην αντεπίθεση και θα ζητάει μεγαλύτερες θυσίες από αυτούς».
Χαρακτήρισε, στη συνέχεια, θετικό το γεγονός ότι το σωματείο του Βόλου δε δέχτηκε την πρόταση της εργοδοσίας αλλά επισήμανε ότι «χρειάζεται όμως και συνέχεια, να μην υποκύψουν οι συνάδελφοι στους εκβιασμούς και στα διλήμματα που θα προσπαθήσει να βάλει ο μηχανισμός του Μάνεση με διευθυντές και προϊσταμένους, να οργανώσει τον αγώνα τους και μαζί με το συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας και τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων, να ανατρέψουν τα σχέδια του Μάνεση». «Επομένως, τόνισε ακόμα, εμείς ξέρουμε, έχουμε την εμπειρία του ηρωικού μας αγώνα, ότι μόνο έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την επίθεση των εργοδοτών, με ενότητα, με οργάνωση, με αλληλεγγύη ο ένας στον άλλο, με το να κατανοήσουν όλοι οι εργάτες το σύνθημα ότι χωρίς εμάς γρανάζι δεν γυρνά, ότι εμείς μπορούμε και χωρίς αφεντικά. Το παράδειγμα του Βόλου δείχνει ότι δεν τη γλιτώνει κανένας, όσους συμβιβασμούς κι αν κάνει με τον εργοδότη».
Καταλήγοντας, ο Γ. Σιφωνιός παρουσίασε και τις πρωτοβουλίες που αποφάσισε το σωματείο για το επόμενο διάστημα. Πρώτα και κύρια, όπως τόνισε, να έρθουν σε επαφή με το σωματείο του Βόλου, ώστε να οργανώσουν κοινή δράση απέναντι στον κοινό εργοδότη. Να καλέσουν σε πανελλαδική σύσκεψη τα σωματεία του κλάδου του Μετάλλου, για να συντονίσουν τη δράση τους. Και σειρά πρωτοβουλιών, ώστε να συνεχιστεί ακόμα πιο εντατικά η διεκδίκηση της επαναπρόσληψης των απολυμένων με επαναλειτουργία της επιτροπής τους, προσφυγή στην Επιθεώρηση Εργασίας, παράσταση στο υπουργείο Εργασίας, ώστε να καθοριστεί τριμερής συνάντηση. Τέλος, σημείωσε ότι θα ενταθούν οι προσπάθειες και οι πρωτοβουλίες του σωματείου, ώστε να σταματήσουν οι δεκάδες δικαστικές διώξεις απέναντι σε απολυμένους, εργαζόμενους και συνδικαλιστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου