Σελίδες

8 Σεπ 2012

Αποπροσανατολισμός με τη «Δωδώνη»

Αντιδράσεις, στο επίπεδο της διαχείρισης και του αποπροσανατολισμού προκαλεί στον ΣΥΡΙΖΑ η υπό εξέλιξη ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ». 
Σε σχετική του ανακοίνωση, κατακεραυνώνει τα «σχέδια εξευτελιστικής ιδιωτικοποίησης», καταγγέλλοντας τη«μνημονιακή συγκυβέρνηση (ότι) έχει βάλει στο στόχο την εξευτελιστική πώληση στους ιδιώτες».
Δηλαδή, το πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η παράδοση της επιχείρησης σε ιδιώτες, αλλά οι όροι της ιδιωτικοποίησης και η χαμηλή τιμή με την οποία πουλά η κυβέρνηση. Για όλα τα άλλα, και μαζί την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και τις τραγικές συνέπειες που θα έχει αυτή η πολιτική στα εισοδήματα των κτηνοτρόφων, τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων, στην αγροτική παραγωγή και διατροφή της χώρας συνολικά, αδιαφορεί πλήρως. Λες και το τίμημα που θα τσεπώσουν τελικά οι τραπεζίτες -μέσω της ΑΤΕ που επίσης ιδιωτικοποιείται- από την πώληση της «ΔΩΔΩΝΗΣ» έχει την οποιαδήποτε σημασία για τα συμφέροντα της φτωχομεσαίας αγροτιάς και των εργαζομένων.
Τα περί ...«συνεταιριστικού αυτοδιαχειριζόμενου μοντέλου» που προβάλλει ο
ΣΥΡΙΖΑ ως δήθεν φιλολαϊκή λύση για τη λειτουργία της «ΔΩΔΩΝΗΣ», αποτελούν φύκια για μεταξωτές κορδέλες σε συνθήκες κυριαρχίας των μονοπωλίων στην παραγωγή και όξυνσης του καπιταλιστικού ανταγωνισμού. 
Ομως, μην πάμε μακριά. 
Αυτά τα ...«αυτοδιαχειριζόμενα μοντέλα» αποτελούν στις μέρες μας το καλύτερο όχημα για ιδιωτικοποιήσεις από το παράθυρο αφού, όπως είναι γνωστό, οι συνεταιρισμοί μετατρέπονται πλέον σε ισχυρές ανώνυμες κεφαλαιουχικές εταιρείες, οι οποίες είναι και απαλλαγμένες από τους συνεταιριστές. 
Αλλά και η Συνθήκη του Μάαστριχτ που ψήφισαν στο ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε τη θεμέλιο λίθο για επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων με γενικευμένα χαρακτηριστικά που σήμερα σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης αποτελούν διέξοδο για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ώστε να βρουν ζωτικό χώρο στα λιμνάζοντα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια.
Γι' αυτό και η «ΔΩΔΩΝΗ» δίνεται προίκα στο ντόπιο ή το ξένο κεφάλαιο. 
Οχι ότι θα μπορούσε βέβαια να περιμένει κανείς τίποτα άλλο από ένα κόμμα του «ευρωμονοδρόμου» που στηρίζει με τα μπούνια τη στρατηγική των μονοπωλίων και της ΕΕ. 
Απλά επιβεβαιώνεται για πολλοστή φορά πως ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πιστός στη λογική της διαχείρισης προς όφελος του κεφαλαίου, στη γραμμή της ενσωμάτωσης και του αποπροσανατολισμού του λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου