Σελίδες

27 Αυγ 2012

Να ξεσηκωθεί ο λαός για να μην τον συντρίψουν


Η κινητικότητα σε Ελλάδα και Βρυξέλλες και οι συναντήσεις του Αντ. Σαμαρά με Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ, μόνο νέα δεινά προμηνύουν για τα λαϊκά στρώματα

 «Η Ελλάδα θα μείνει συνεπής στις δεσμεύσεις της και θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της (...) Οι πράξεις έχουν μεγαλύτερη αξία από τα λόγια, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα».
Η συγκεκριμένη φράση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, από τις δηλώσεις του στο Βερολίνο, αποτελούν το επιστέγασμα των ρητών διαβεβαιώσεων της συγκυβέρνησης προς το μεγάλο κεφάλαιο και τους Ευρωπαίους εταίρους για την αταλάντευτη στάση της στην προσχεδιασμένη κλιμάκωση της ταξικής επέλασης σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.
Τα ταξίδια του πρωθυπουργού σε Βερολίνο και Παρίσι, οι διαδοχικές επαφές με Α. Μέρκελ και Φρ. Ολάντ, καθώς και η συνάντηση στην Αθήνα, με τον επικεφαλής του «Γιούρογκρουπ» Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επιβεβαίωσαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αντιλαϊκή αποφασιστικότητα της συγκυβέρνησης για πιστή εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων και των διαρθρωτικών ανατροπών που προβλέπονται στο δεύτερο μνημόνιο, αλλά και την πρόθεσή της για μαζική εκποίηση της δημοσίας περιουσίας.
Η περιοδεία του πρωθυπουργού, χρησιμοποιήθηκε παράλληλα για να ξεδιπλωθεί
μια ενορχηστρωμένη επιχείρηση παραπλάνησης του λαού, που στηρίχθηκε στο ενδεχόμενο χρονικής παράτασης του ελληνικού «προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής» μέχρι το 2016, αντί του 2014. Το αίτημα που φέρεται να έθεσε ο πρωθυπουργός παραπέμφθηκε ωστόσο από τον ίδιο, αλλά και τους Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ για μετά τη «δημοσιοποίηση της έκθεσης της τρόικας» το Σεπτέμβρη και αφού τα μέτρα θα έχουν «κλειδώσει» και ψηφιστεί.
Λίγες μέρες πριν την επίσημη ανακοίνωση του νέου πακέτου μέτρων της περιόδου 2013 - 2014 και οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι επιχείρησαν να δημιουργήσουν την αίσθηση στα λαϊκά στρώματα ότι η κυβέρνηση«διαπραγματεύεται» τη χρονική παράταση στην επιβολή των μέτρων του μνημονίου και ότι αυτή θα επιφέρει τάχα όφελος για τα λαϊκά στρώματα, μέσα από την «ηπιότερη προσαρμογή».
Ουσιαστικά η συγκυβέρνηση επιδιώκει να κερδίσει χρόνο για να νομιμοποιήσει στις λαϊκές συνειδήσεις την επερχόμενη σφαγή και συγχρόνως να καλλιεργήσει ψεύτικες ελπίδες ότι η εφαρμογή των μέτρων σε βάθος τεσσάρων χρόνων αντί για δυο θα δημιουργήσει καλύτερες προϋποθέσεις ανάπτυξης. «Δε ζητάμε άλλα χρήματα, ζητάμε ανάκαμψη. Ζητάμε αναπνοές σε ένα μεγάλο μακροβούτι που κάνουμε, αναπνοές για να φτάσουμε μακρύτερα, στο στόχο μας», δήλωσε ο Αντ. Σαμαράς από το Βερολίνο, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την κυβερνητική προπαγάνδα.
Δεδομένη η στρατηγική τους
Πίσω από τη συντονισμένη επιχείρηση της κυβέρνησης περί «διαπραγμάτευσης» και «επιμήκυνσης», κρύβεται η πραγματικότητα που λέει ότι η επίθεση στο λαό θα δυναμώσει και με επόμενα πακέτα μέτρων, στο όνομα του να βγει το κεφάλαιο από την κρίση. Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού, οι κυβερνητικές συσκέψεις και δηλώσεις του έγιναν μέσα στη βδομάδα αναδεικνύουν ότι:
Πρώτον: Ανεξάρτητα από τις διεργασίες που θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα μέσα στην Ευρωζώνη για ενδεχόμενη επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος «δημοσιονομικής προσαρμογής», κανενός είδους παράταση δεν πρόκειται να συνοδευτεί από «χαλάρωση» των αντιλαϊκών μέτρων. Ηδη την προηγούμενη Δευτέρα, σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον πρωθυπουργό, αποφασίστηκε ότι στο πακέτο των μέτρων των 11,6 δισ. ευρώ, της περιόδου 2013 - 2014 θα περιληφθούν πρόσθετες περικοπές της τάξης των 2 δισ. ευρώ! Στα παραπάνω θα προστεθούν τα 2,5 δισ. ευρώ για να καλυφθεί η «τρύπα» στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012, αλλά και περίπου 3 δισ. που θα εισπραχθούν από την εφαρμογή του νέου φορολογικού.
Δεύτερο: Η συγκυβέρνηση θα λάβει όσα σκληρά μέτρα και αν χρειαστούν, προκειμένου να διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στη Ζώνη του ευρώ, όπως απαιτεί η ντόπια πλουτοκρατία. «Είμαστε αποφασισμένοι να φέρουμε εις πέρας ό,τι είναι απαραίτητο για τη δημοσιονομική προσαρμογή», ήταν η δέσμευση που ανέλαβε ο πρωθυπουργός στις δημόσιες τοποθετήσεις του.
Τρίτο: Θα υπάρξει και νέος γύρος διαρθρωτικών ανατροπών, με στόχο την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων, αφού όλα τα παραπάνω αποτελούν διακηρυγμένο στόχο και στρατηγική της ΕΕ.
Την υλοποίηση ακριβώς αυτής της ευρωενωσιακής στρατηγικής, ανέδειξαν με τις κοινές τους δηλώσεις ο Αντ. Σαμαράς και η Α. Μέρκελ, τις οποίες προσυπέγραψε και ο Φρ. Ολάντ.
Το τρίπτυχο λιτότητα (μέσω ισοσκελισμένων προϋπολογισμών), φτηνότερα εργατικά χέρια (με προώθηση διαρθρωτικών ανατροπών), άμεση παράδοση στους επιχειρηματικούς ομίλους της δημόσιας περιουσίας (με μαζικές ιδιωτικοποιήσεις), που συμφώνησαν οι Αντ. Σαμαράς και Α. Μέρκελ ότι είναι ο «μόνος δρόμος για την έξοδο από την κρίση», θα πλήξει κάθε πτυχή της ζωής των λαϊκών στρωμάτων.
Αποτελούν ταυτόχρονα τις αναγκαίες προϋποθέσεις για επάνοδο του κεφαλαίου σε τροχιά ανάπτυξης, με παραπέρα φθήνεμα της εργατικής δύναμης και το άνοιγμα νέων πεδίων για κερδοφόρα δράση των μονοπωλίων.
Θέλουν μόνιμο υποζύγιο το λαό
Δίνοντας όρκους πίστης ακριβώς σ' αυτή την πολιτική, ο πρωθυπουργός στις δημόσιες τοποθετήσεις του μέσα στη βδομάδα:
-- Ξεκαθάρισε ότι η προώθηση των αντιδραστικών «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» παραμένει ο πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή την ανάκαμψη των επιχειρηματικών ομίλων.
-- Δεσμεύτηκε ότι θα «εξαλειφθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας», με αιματηρές περικοπές σε μισθούς συντάξεις, επιδόματα, στο φάρμακο, στην υγεία και στην Παιδεία του λαού.
-- Διαφήμισε τις «ευκαιρίες» που υπάρχουν στην Ελλάδα για σίγουρη και μεγάλη κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, μέσω της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, της δημοσίας περιούσιας και του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας. Δεν δίστασε με συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ» να βγάλει στο σφυρί ακόμα και τις βραχονησίδες της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι μπορούν να παραχωρηθούν για «εμπορική αξιοποίηση»!
-- Πρόβαλε την κοινή γραμμή της τρικομματικής συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ να συντρίψει το λαό για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, που είναι δεμένα με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, φτάνοντας στο σημείο να δηλώσει ότι «κανένας δεν είναι αναμάρτητος» αναφερόμενος στην υποκριτική στάση που είχε κρατήσει ανάμεσα στο πρώτο και δεύτερο μνημόνιο με την «αντιμνημονιακή» ρητορεία. «Το θέμα δεν είναι τι έκανα εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος, χτες. Το θέμα είναι ότι είμαστε όλοι μαζί αποφασισμένοι σήμερα», δήλωσε ο επικεφαλής της συγκυβέρνησης.
Καμιά αναμονή!
Είναι φανερό ότι οποία μορφή και αν επιλεγεί για τη διευθέτηση του χρόνου και του τρόπου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων, θα έχει κοινό παρανομαστή την επιβολή όλο και περισσότερων βάρβαρων μέτρων στις πλάτες του λαού.
Ανεξάρτητα με το αν η κυβέρνηση εξασφαλίσει «επιμήκυνση» της δημοσιονομικής προσαρμογής, ανεξάρτητα αν αυτή συνοδευτεί με τα σενάρια για νέο δάνειο ή «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων, είτε συνδεθεί με αναβολή της αποπληρωμής των δανείων που λήγουν μέχρι το 2016, το «λογαριασμό» θα τον πληρώσουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Οι διεργασίες στις Βρυξέλλες, οι επαφές του πρωθυπουργού και των Ευρωπαίων εταίρων, δεν έχουν στο επίκεντρο τα λαϊκά συμφέροντα. Είναι αντανάκλαση των έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στους κόλπους της Ευρωζώνης, με τους πολιτικούς εκπρόσωπους των πολυεθνικών να επιχειρούν ο επιμερισμός της καταστροφής κεφαλαίου από την κρίση να πλήξει κατά το δυνατόν λιγότερο τα δικά τους μονοπώλια.
Ο λαός έχει συμφέρον να συνειδητοποιήσει ότι καμιά μορφή διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης δεν μπορεί να λειτουργήσει προς όφελός του. Ιδιαίτερα τα τρία τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει τεράστια πείρα. Διαπίστωσε ότι το «μάρμαρο» της καπιταλιστικής κρίσης το πλήρωσε με τη μείωση του μισθού του, με καρατόμηση της σύνταξής του, με νέους φόρους, με ανεργία, με την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη βαθύτερη χρεοκοπία του.
Η διέξοδος για το λαό δε βρίσκεται σε καμιά «κεντροδεξιά» η «κεντροαριστερή» πρόταση διαχείρισης των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Συμφέρον του είναι να ξεσηκωθεί, να προχωρήσει σε μεγάλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, να οργανωθεί διευρύνοντας τη συμμαχία του και να κάνει υπόθεσή του την αποδέσμευση από την ΕΕ και τη διαγραφή του χρέους με τον πλούτο που παράγει στην ιδιοκτησία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου