Σελίδες

2 Ιουλ 2012

Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση!!!


Σε ύφεση βρίσκεται η πλειοψηφία των κρατών μελών της Ευρωζώνης, ενώ οι «υπό επιτήρηση» χώρες αυξάνουν συμπεριλαμβανομένων της Ισπανίας και της Κύπρου, που προσέφυγαν αυτήν την εβδομάδα στους μηχανισμούς «σωτηρίας». Την περασμένη Πέμπτη η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κοινωνική κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήρθε να επιβεβαιώσει με τα πιο μελανά χρώματα την προϊούσα εξαθλίωση των εργαζομένων και όχι μόνον στις «μνημονιακές» χώρες. Η ανεργία, η φτώχεια, η πείνα, η έλλειψη στέγης, η στέρηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αφορούν σε εκατομμύρια ανθρώπους, από τη Γερμανία ως την Ελλάδα.

Αυτή η ζοφερή πραγματικότητα και η σκοτεινή προοπτική (όπως προδιαγράφεται στις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής) είναι το αποτέλεσμα όχι μόνο της συνεχιζόμενης καπιταλιστικής κρίσης αλλά και όσων προηγήθηκαν. Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση!
Τα στοιχεία της έκθεσης για την κοινωνική κατάσταση στην ΕΕ, που αφορούν στην Ελλάδα, είναι καταθλιπτικά. Ωστόσο, η κατάσταση δεν αλλάζει θεαματικά.
Οι θέσεις εργασίας στη χώρα μας μειώθηκαν το α' τρίμηνο του 2012 κατά 400.000. Την ίδια περίοδο στην Ισπανία χάθηκαν 660.000 θέσεις εργασίας, στην Πορτογαλία 210.000 και στην Ιταλία 180.000.
Εξάλλου, σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, την τριετία 2008-2011 η ανεργία στους πολίτες ηλικίας 55-64 ετών διπλασιάστηκε σε έξι κράτη μέλη: την Ελλάδα, τη Δανία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.
Παράλληλα, το 64% των Ελλήνων ηλικίας 15-35 ετών (27% για περιορισμένο χρονικό διάστημα και 37% μακροπρόθεσμα) δηλώνουν έτοιμοι να εγκατασταθούν και να εργαστούν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 53%, ενώ υψηλά ποσοστά παρατηρούνται επίσης στην Ισπανία και την Ιρλανδία (από 67%) και στην Πορτογαλία (57%).

Αυτό τον "παράδεισο" υπόσχονται τα κόμματα του ευρωμονόδρομου (Ν.Δ. - ΠΑ.ΣΟ.Κ. -  ΔΗΜ.ΑΡ.  & ΣΥΡΙΖΑ)...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου