Σελίδες

23 Ιουλ 2012

Αφαίμαξη και παραπέρα διάλυση της ζωής του λαού

Σε φάση τελικής επεξεργασίας περνάει η εξειδίκευση του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής», τα νέα αντιλαϊκά μέτρα ύψους πάνω από 11,5 δισ. ευρώ, τα οποία αποτελούν τμήμα της διαδικασίας για την «εσωτερική υποτίμηση», το παραπέρα φτήνεμα δηλαδή της εργατικής δύναμης.
Η βιαιότητα των μέτρων έρχεται να τσακίσει κάθε πτυχή της ζωής, από τους μισθούς και τις συντάξεις, τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες και ακόμη κοντοστέκουν στα πόδια τους, την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος με νέους φόρους και ασήκωτα χαράτσια. Ετσι ελπίζουν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των μονοπωλίων, άλλων επίδοξων «επενδυτών», για τους οποίους ετοιμάζουν την εκχώρηση μπόλικου ζωτικού χώρου, με ταυτόχρονη κλιμάκωση και του προγράμματος με τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ.
Αυτή τη βδομάδα καταφθάνουν ξανά στην Αθήνα τα κλιμάκια των
ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), προκειμένου από κοινού με τη συγκυβέρνηση να διευθετήσουν το αντιλαϊκό σχέδιο. Για τη συνέχεια, από το φθινόπωρο φέτος, θα πέφτουν βροχή τα νέα αντιλαϊκά νομοθετήματα, οι εφαρμοστικοί νόμοι της μεταξύ τους συμφωνίας, όπως ο νέος φορολογικός νόμος, η διάλυση των προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων, ο κρατικός προϋπολογισμός για την ερχόμενη χρονιά, άλλα «ισοδύναμα μέτρα», που όλα μαζί έχουν την ίδια στόχευση.
Τα βασικά μεγέθη για την επίτευξη της βίαιης εσωτερικής υποτίμησης διαμορφώνονται ως εξής:
-- 2 δισ. ευρώ από κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα. Προχωρούν με τη διάλυση και κατάργηση κάθε είδους κοινωνικών επιδομάτων αρμοδιότητας υπουργείων Υγείας, Εργασίας κ.ά., όπως ανεργίας, ΕΚΑΣ, πολυτεκνικά, προνοιακά, φοιτητικά κ.ά., με τον αποκλεισμό από αυτά εκατομμυρίων λαϊκών νοικοκυριών, μέσα από την εφαρμογή εξευτελιστικών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Καθιερώνονται νέα, κατά πολύ χαμηλότερα εισοδηματικά, περιουσιακά ακόμη και λεγόμενα αντικειμενικά κριτήρια.
Προκρίνεται και η «λύση» χορήγησης ενός και μοναδικού επιδόματος και μόνο για το φτωχότερο κομμάτι του πληθυσμού. Στην πρώτη γραμμή του σφαγείου βρίσκονται τα προνοιακά επιδόματα, αυτά που χορηγούνται σε ΑμΕΑ (ανάπηρους, τυφλούς, νεφροπαθείς κ.ά.). Επίσης, η επιδότηση ενοικίου και επιτοκίου για στεγαστικό δάνειο (πρώτη κατοικία). Τυχόν άλλα «ισοδύναμα μέτρα» κινούνται στην ίδια λογική, ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη.
-- Αγνωστο για την ώρα, είναι σε ποιο ύψος θα μπει το πλαφόν στις συντάξεις. Τις προάλλες το έβαζαν στα 2.400 ευρώ (κύρια και επικουρική) για «εξοικονόμηση» 1 δισ. ευρώ, ποσό που όπως «διαπίστωσαν» στη συνέχεια «δεν τους βγαίνει».
-- Στα «ισοδύναμα μέτρα» που εξετάζουν μπαίνει η ακόμη μεγαλύτερη καρατόμηση της κρατικής επιχορήγησης στα ασφαλιστικά ταμεία.
-- 2 δισ. ευρώ από τις φαρμακευτικές δαπάνες (επέκταση γενόσημων φαρμάκων κ.ά.), συγχωνεύσεις νοσοκομειακών μονάδων, λειτουργικά έξοδα στην Υγεία κ.ά.
-- 2 δισ. ευρώ από οριζόντιες περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες των υπουργείων.
-- 100 εκατ. ευρώ το χρόνο στην Παιδεία (κρατική επιχορήγηση, λειτουργικά, συγχωνεύσεις Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης).
-- 600 εκατ. ευρώ από ειδικές δράσεις αρμοδιότητας υπουργείου Εσωτερικών, όπως με την αύξηση του παραβόλου για μετανάστες, λουκέτα σε εποπτευόμενους φορείς κ.ά.
-- Παραπέρα περικοπές στα μισθολόγια των πρώην ΔΕΚΟ.
-- Περικοπές στα εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Αμυνας κ.ά.
Φορο-εξαχρείωση
Πέρα και ξέχωρα από τα παραπάνω, ετοιμάζουν βροχή από νέα χαράτσια, τα οποία και θα ενσωματώσουν στο νέο φορολογικό νόμο. Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής περιλαμβάνει πρόβλεψη για παραπέρα διόγκωση των φορολογικών εσόδων τουλάχιστον κατά 3 δισ. ευρώ, ποσό που προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από τον περιορισμό και τη διάλυση των φορο-ελαφρύνσεων.
Ειδικότερα:
  • Διαλύουν τις ελαφρύνσεις που αφορούν τις δαπάνες διαβίωσης (νοίκια, φροντιστήρια παιδιών, τόκοι στεγαστικών δανείων κ.ά.) βάζοντας σε εφαρμογή εισοδηματικά κριτήρια, όπως δηλαδή κάνουν και με τα προνοιακά επιδόματα. Για οικογενειακό εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ ετοιμάζουν την καρατόμηση στο 50% σε αυτές που ισχύουν σήμερα, την πλήρη κατάργησή τους για οικογενειακό εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ το χρόνο. Το σχέδιο βρίσκεται ακόμη σε φάση επεξεργασίας.
  • Καταργούνται οι μειώσεις φόρου εισοδήματος για τους μισθωτούς που εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές.
  • Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν σε νησιά του Αιγαίου θα ισχύσουν σε περιορισμένο αριθμό και μόνο στις ακριτικές περιοχές.
  • «Επανεξετάζουν», προκειμένου στη συνέχεια να περικόψουν ή ακόμη και να καταργήσουν τις «ευνοϊκές ρυθμίσεις» (αυξημένο αφορολόγητο κ.ά.) που ισχύουν σε νησιά του Αιγαίου με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους.
  • «Επανεξετάζουν» το «χαμηλό» (13%) ΦΠΑ που ισχύει για τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση κ.ά., ενδεχομένως με την εφαρμογή ενιαίου συντελεστή στο 19% ή και ψηλότερα, εξέλιξη που θα επιφέρει μαζικές ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης.
  • Τα λεγόμενα «τεκμαρτά εισοδήματα από ιδιοκατοίκηση» θα τα θεωρούν «πραγματικά», θα τα αθροίζουν δηλαδή με τα άλλα εισοδήματα, απογειώνοντας παραπέρα τη φοροληστεία στη λαϊκή κατοικία. Το νέο μέτρο πλασάρεται και ως «ισοδύναμο» για το χαράτσι που αρπάζουν σήμερα μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
  • Στο στόχαστρο μπαίνουν τα αφορολόγητα όρια για γονικές παροχές, κληρονομιές, δωρεές ακινήτων.
  • Φόροι κατοχής περιουσίας, ή όπως αλλιώς τους βαφτίσουν, μπαίνουν σε κάθε σπιθαμή γης, σε αγροτεμάχια και εκτός σχεδίου περιοχές, με πιθανή «εξαίρεση» εκτάσεις που εκμεταλλεύονται οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
  • Εξετάζουν την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης και στο κρασί.
Στο αμέσως προσεχές διάστημα, μαζί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ αποστέλλουν και τα χαρατσόχαρτα (έτους 2012) σε βάρος της λαϊκής κατοικίας. Από το συγκεκριμένο υπολογίζουν να αρπάξουν ποσά ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Ακόμη 500 εκατ. ευρώ έχουν υπολογίσει από την απογείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης των νοικοκυριών. Το αποφασισμένο μέτρο μπαίνει σε εφαρμογή από το φθινόπωρο φέτος, με την αναμενόμενη εκτίναξη των τιμών λιανικής να φτάνει στο 30% με 40%, δηλαδή 1.300 -1.400 ευρώ στο χιλιόλιτρο από 1.000 ευρώ το χειμώνα που πέρασε.
Από το συγκεκριμένο κονδύλι (500 εκατ.) υπολογίζουν να «επιστρέψουν» 100 με 150 εκατ. ευρώ σε τμήματα του πληθυσμού που διαβιούν σε συνθήκες απόλυτης και σχετικής φτώχειας, με την εφαρμογή εισοδηματικών και γεωγραφικών κριτηρίων, όπως δηλαδή με τα προνοιακά επιδόματα και τις φοροελαφρύνσεις. Είναι απόλυτα φανερό ότι πρόκειται για γενικότερη συνταγή στο πλαίσιο διαχείρισης ακραίων φαινομένων φτώχειας που γεννοβολάει η εγκληματική πολιτική στήριξης των μονοπωλίων.
Μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων
Βασικοί και συγκεντρωμένοι κλάδοι της παραγωγής και της οικονομίας, νευραλγικοί κλάδοι, δίκτυα και υποδομές, φιλέτα δημόσιας γης και περιουσίας, η όποια κρατική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών πηγαίνει για εκχώρηση στα μονοπώλια και άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας. Οι λεγόμενες συμπράξεις ανάμεσα σε κράτος και τα μονοπώλια, που είχε κάνει παντιέρα και η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ, μπαίνει ξανά στην ημερήσια διάταξη, ειδικά σε περιπτώσεις που οι σχεδιαζόμενες «επενδύσεις» μπορεί και να προσκρούσουν σε νομικά και άλλα κωλύματα.
Ο ποσοτικός στόχος τους είναι για 20 δισ. ευρώ, αλλά η ουσία βρίσκεται στη μαζική εκχώρηση άπλετου ζωτικού χώρου στα μονοπώλια και τις άλλες μερίδες της. Καλύτερος κράχτης των μονοπωλίων είναι τα μέτρα σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης.
Στις προτεραιότητές τους για το επόμενο διάστημα μπαίνουν: ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΥΑΘ, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (σύμβαση επέκτασης), Οργανισμός Λιμένα Θεσσαλονίκης, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Αγροτική Τράπεζα, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΛΑΡΚΟ, ΟΔΙΕ, Καζίνο Πάρνηθας, ΕΛΒΟ) κ.ά. Πιο συγκεκριμένα:
ΟΣΕ: Πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε «στρατηγικό επενδυτή», που θα αναλάβει και τη διοίκηση - εκχώρηση σε ιδιώτες των εμπορευματικών κέντρων στο Θριάσιο Πεδίο και στη Θεσσαλονίκη - κλείσιμο «ζημιογόνων δρομολογίων» - παραχώρηση σταθμών και ακινήτων σε ιδιώτες.
Λιμάνια: Σήμερα το Δημόσιο έχει το 74% σε ΟΛΠ και ΟΛΘ και το 100% στα «περιφερειακά λιμάνια». Το σκηνικό ανατρέπεται πλήρως με τη δημιουργία μιας ή περισσότερων εταιρειών, όπου θα συγχωνευθούν τα λιμάνια της χώρας. Η νέα ή οι νέες εταιρείες θα περάσουν σε ιδιωτικά κεφάλαια. Επίσης προβλέπουν «συμπράξεις» με ιδιώτες και για τις παρεχόμενες υπηρεσίες στα λιμάνια.
Αεροδρόμια: Για το «Ελ. Βενιζέλος» εξετάζουν τη δυνατότητα παραπέρα εκχώρησης ποσοστών του Δημοσίου. Επίσης, τη χρονική επέκταση της σημερινής σύμβασης παραχώρησης στο γερμανικό μονοπώλιο «Χόχτιφ». Κολεγιές και συμπράξεις με ιδιώτες ετοιμάζουν και στα «περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας».
ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ: Θα εκχωρήσουν και νέα πακέτα σε ιδιώτες. Στις προθέσεις τους είναι και νέα συγχώνευση ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ και επαρχιακών εταιρειών.
Ενέργεια: Ξαναμοιράζουν την τράπουλα, εκχωρώντας ποσοστά ή προχωρώντας σε συμπράξεις με ιδιώτες σε ΔΕΗ - ΔΕΠΑ - ΕΛΠΕ. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η εκχώρηση του 35,5% των μετοχών, το σύνολο του κρατικού πακέτου που έχουν απομείνει στα ΕΛΠΕ, έναντι ποσοστού 41% που κατέχει σήμερα ο όμιλος του Λάτση.
Επικοινωνίες: Πώληση ποσοστών στα ΕΛΤΑ.
Ακίνητη περιουσία: Στις άμεσες προτεραιότητες μπαίνουν το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, επίσης περιοχές φιλέτα στην Αφάντου Ρόδου και Κασσιόπη Κέρκυρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου