Σε όλη την περίοδο από την έναρξη της καπιταλιστική οικονομικής κρίσης και ιδιαίτερα στην προεκλογική περίοδο, αναδείχτηκαν οι αυξημένες απαιτήσεις ιδεολογικού - πολιτικού εξοπλισμού του συνόλου των μελών του Κόμματος, της ΚΝΕ καθώς και των φίλων του Κόμματος, σχετικός ο προβληματισμός τέθηκε και σε συζητήσεις - συσκέψεις. Στο επίκεντρο της διαπάλης με την αστική ιδεολογία και τον οπορτουνισμό βρίσκονται α) Η καπιταλιστική οικονομική κρίση και η σχέση οικονομίας πολιτικής, β) Το ζήτημα της στάσης του ΚΚ απέναντι στο αστικό κοινοβούλιο και την αστική κυβέρνηση, γ) Το ζήτημα της διαπάλης με το ρεφορμισμό και το οπορτουνιστικό ρεύμα. Οι απαιτήσεις θα μεγαλώσουν καθώς βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση και θα ενταθεί η αστική επίθεση στο ΚΚΕ και το ταξικό εργατικό κίνημα, απαιτείται βελτίωση της σχέσης στελεχών, μελών και φίλων του κόμματος με τη μελέτη, η περίοδος του καλοκαιριού μπορεί να αξιοποιηθεί. Η πρόταση που ακολουθεί αποτελεί επιλογή από το έργο των Μαρξ - Ενγκελς - Λένιν και από εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» που εξοπλίζουν στην ταξική πάλη.
Α. ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΧΕΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Η βιβλιογραφία επικεντρώνει κυρίως στα εξής ζητήματα: πρώτο στον αντικειμενικό χαρακτήρα των κρίσεων, άρα ότι στο έδαφος της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής δεν υπάρχει διέξοδος υπέρ της εργατικής τάξης και του λαού, δεύτερο ότι η φάση της καπιταλιστικής ανάπτυξης δε φέρνει γενική ευημερία για όλους, τρίτο ότι η χαρακτήρας της καπιταλιστικής ανάπτυξης είναι αντικειμενικός (με βάση την κερδοφορία του κεφαλαίου) και όχι ζήτημα πολιτικών επιλογών, ότι ο καπιταλισμός δεν μπορεί να γυρίσει προς τα πίσω,
επίσης απαντώνται ζητήματα όπως οι αιτιάσεις οπορτουνιστών και αστών περί δήθεν αντίθεσης ανάμεσα σε λιτότητα και καπιταλιστική ανάπτυξη.
επίσης απαντώνται ζητήματα όπως οι αιτιάσεις οπορτουνιστών και αστών περί δήθεν αντίθεσης ανάμεσα σε λιτότητα και καπιταλιστική ανάπτυξη.
Καρλ Μαρξ από τον Πρώτο τόμο του Κεφαλαίου το κεφ. «Ο γενικός νόμος της κεφαλαιοκρατικής συσσώρευσης» οι σελ. 634-670.
Φρίντριχ Ενγκελς: «Κείμενα για την οικονομία και την πολιτική» Ιδιαίτερα:
Σελ. 75-85: «Γράμμα στον ConradSchmidt», αφορά τη σχέση οικονομίας - πολιτικής.
Σελ. 111-144: Προστατευτισμός και ελεύθερο εμπόριο.
Σελ. 145-149: Προστατευτικοί δασμοί ή σύστημα ελεύθερου εμπορίου.
Σελ. 195-199: Οι Νόμοι για τα σιτηρά.
Καρλ Μαρξ, Φρίντριχ Ενγκελς: «Κείμενα για την οικονομική κρίση»
Ιδιαίτερα:
Σελ. 97-99. «Η εμπορική κρίση στην Αγγλία»
Σελ. 151-153. «Βρετανικό εμπόριο και πίστη»
Σελ. 167-169. «Για την απάτη της σύστασης μετοχικών εταιρειών στην Αγγλία»
Καρλ Μαρξ: Θεωρίες για την υπεραξία. Μέρος Δεύτερο.
Σελ. 573-623: Το πρόβλημα των κρίσεων (εισαγωγικές παρατηρήσεις). Καταστροφή κεφαλαίου από τις κρίσεις.
Σελ. 578-581: Ανούσια άρνηση της υπερπαραγωγής εμπορευμάτων με ταυτόχρονη παραδοχή της αφθονίας κεφαλαίου.
Σελ. 581-589: Αρνηση από τον Ρικάρντο της γενικής υπερπαραγωγής. Η δυνατότητα της κρίσης προκύπτει από τις εσωτερικές αντιθέσεις του εμπορεύματος και του χρήματος.
Β.Ι. Λένιν: «Χαρακτηρισμός του οικονομικού ρομαντισμού - Ο Σισμόντι και οι οπαδοί του στη χώρα μας». Απαντα τόμος 2, σελ. 125-274. Ο Λένιν σ' αυτό το έργο του 1897 ξεσκεπάζει τις θεωρίες του Σισμόντι που είχαν διατυπωθεί αρκετές δεκαετίες νωρίτερα, περί ενός καπιταλισμού που θα μπορούσε να αναπτύσσεται ισόμετρα, με προστατευτισμό της εσωτερικής αγοράς, όπου θα ευημερούσαν και οι εργάτες.
V. Η συσσώρευση κεφαλαίου στην Κεφαλαιοκρατική Κοινωνία σελ. 153-160
VI. Η εξωτερική αγορά σαν «διέξοδος από τη δυσκολία» της πραγματοποίησης της υπεραξίας» σελ. 160-166
VII. «Οι κρίσεις» σελ. 166-175.
Β.Ι. Λένιν: Ο Ιμπεριαλισμός ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού.
Επιλογή τα κεφάλαια:
IV. «Η εξαγωγή κεφαλαίου» (μέρος του αναφέρεται στον διακρατικό δανεισμό). Απαντα τόμος 27 σελ. 364-370
V. «Το μοίρασμα του κόσμου ανάμεσα στις ενώσεις των καπιταλιστών» (αναφέρεται στον ανταγωνισμό για την πρόσβαση σε πηγές α' υλών και ενέργειας, στη διαπλοκή σχέσεων ανταγωνισμού και συνεργασίας). Απαντα τόμος 27 σελ. 370-379.
Φ. Ενγκελς: «Για το ζήτημα της κατοικίας» (υπό έκδοση τον Ιούλιο). Μέσα από την αντιπαράθεσή του με τον Π.Ζ. Προυντόν, ο Ενγκελς αποδεικνύει πως δεν μπορεί να λυθεί συνολικά το πρόβλημα της κατοικίας αποσπασμένο από την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Αποκαλύπτει τα περιορισμένα όρια των κατακτήσεων της εργατικής τάξης στον καπιταλισμό, καθώς επίσης αποκαλύπτει πως μια γενικευμένη ιδιοκατοίκηση στα πλαίσια του καπιταλισμού δε σημαίνει γενική ευημερία για τους εργάτες αλλά πτώση της τιμής της εργατικής δύναμης.
Β. ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΤΟΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΑ ΚΚ, ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΕΦΟΡΜΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟ
«Τα Κομμουνιστικά Κόμματα και ο κοινοβουλευτισμός». Στο «Κομμουνιστική Διεθνής. Θέσεις και Καταστατικό που ψηφίστηκαν στο 2ο Συνέδριο», Εκδ. Σ.Ε. σελ. 110-123.
Β.Ι. Λένιν: «Ξανά για το ζήτημα της Κυβέρνησης από τη Δούμα» Απαντα τ. 13 σελ. 263-267.
Β.Ι. Λένιν: «Πρόλογος στη Ρώσικη μετάφραση της Μπροσούρας του Β. Λίμπκνεχτ «Κανένα Συμβιβασμό καμιά Συμφωνία καμιά εκλογική συμφωνία!», Απαντα τόμ. 14 σελ. 222-229.
MotionTeam
|
(τα παραπάνω κείμενα περιέχονταν στο ένθετο του Ριζοσπάστη, 8-7-2011)
Β.Ι. Λένιν: «Θέσεις και εισήγηση για την αστική δημοκρατία και τη δικτατορία του προλεταριάτου» τόμ. 37 σελ. 491-509.
Β.Ι Λένιν: «Ο ιμπεριαλισμός και η διάσπαση του σοσιαλισμού». Απαντα τόμ. 30 σελ. 163-179.Αναδεικνύει το ρόλο του οπορτουνισμού στην εποχή ιμπεριαλισμού, των αστικών εργατικών κομμάτων στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής εναλλαγής καθώς και τη γέννηση κάθε λογής κομμάτων και ομάδων, που αποτελούν αντιπάλους- εχθρούς της πρωτοπορίας της εργατικής τάξης του ΚΚ.
Β.Ι. Λένιν: «Η προλεταριακή επανάσταση και ο αποστάτης Κάουτσκι», στα άπαντα τόμ. 37 σελ. 237-338, κυκλοφορεί και σε μπροσούρα
«Μπέρδεμα πολιτικής και παιδαγωγικής». Απαντα τόμ. 10, σελ. 357-360
«Πώς η Βέρα Ζασούλιτς χαντακώνει το λικβινταρισμό». Απαντα τόμ. 24, σελ 23-45.
Ρ. Ρούγκε: «Η επανάσταση του Νοέμβρη 1918 στη Γερμανία». Επίκαιρη έκδοση σχετικά με επαναστατική στρατηγική και τον αντεπαναστατικό ρόλο του οπορτουνισμού. Επίσης εξοπλίζει απέναντι στην αστική και οπορτουνιστική φιλολογία για τη δημοκρατία τη Βαϊμάρης.
Γ. ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ
Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ. Δοκίμιο ιστορίας του ΚΚΕ: 1949-1968.
18οΣυνέδριο του ΚΚΕ: Απόφαση για το Σοσιαλισμό.
Β.Ι. Λένιν: Οι Θέσεις του Απρίλη (επανέκδοση συμπληρωμένη).
Β.Ι. Λένιν: Σοσιαλισμός και Πόλεμος. Απαντα τόμ. 26 σελ. 313-358. Υπάρχει και σε μπροσούρα εκδ. «Πρόγκρες».
Β.Ι. Λένιν: «Η προλεταριακή επανάσταση και ο αποστάτης Κάουτσκι».
Β. Ι. Λένιν «Τι να κάνουμε».
Β. Ι. Λένιν: «Για το σύνθημα των Ενωμένων Πολιτειών της Ευρώπης». Απαντα τόμ. 26 σελ. 359-363.
Ι. Β. Στάλιν: Απαντα τόμ. 12. Περιέχει εκτεταμένες αναφορές στην καπιταλιστική οικονομική κρίση που είχε ξεσπάσει το 1929.
Σ. Τσερνομόρντικ: «Οι μπολσεβίκοι σε δίκη» (υπό έκδοση τον Ιούλιο). Καταγράφει πείρα του Μπολσεβίκικου κόμματος αλλά και προγενέστερη σχετικά με τη στάση των επαναστατών απέναντι στους μηχανισμούς του αστικού κράτους (αστυνομία, μυστικές υπηρεσίες, εισαγγελείς, δικαστές)
Ε. Καζακιέβιτς: «Το γαλάζιο τετράδιο». Αν και λογοτεχνικό, καταγράφει την πείρα του κόμματος των μπολσεβίκων πριν την επανάσταση του Οκτώβρη 1917, πέρα από τα ζητήματα στρατηγικής που αναφέρεται, έχει ιδιαίτερη σημασία για την επαγρύπνηση απέναντι στην διαβρωτική δραστηριότητα των αστικών επιτελείων: κρατικών, πολιτικών και προπαγανδιστικών κέντρων ενάντια στα επαναστατικά κόμματα.
Δ. ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ - ΑΠΟ ΝΕΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙΟΤΕΡΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΟΧΗΣ
Φρίντριχ Ενγκελς: «Η εξέλιξη του σοσιαλισμού από την ουτοπία στην επιστήμη».
Εμμανουήλ Γιαροσλάβσκι: «Πώς γεννιούνται, ζουν και πεθαίνουν οι θεοί και οι θεές». Ευκολοδιάβαστο από μικρούς και μεγάλους, μπορεί να αποτελέσει την πρώτη επαφή με την μαρξιστική - υλιστική αντίληψη για τη φύση και την κοινωνία.
Η Κομμουνιστική Διεθνής 1919-1943 (Λεύκωμα)
90 χρόνια ΚΚΕ, Πρωτοπόρα θεωρία - Πρωτοπόρα δράση (λεύκωμα)
Επιλογή Λογοτεχνίας
Ιωάννου Μπάμπης. ΕΣΣΔ: «Με το χέρι στην καρδιά».
Απτον Σίνκλαιρ: «Η ζούγκλα»
Απτον Σίνκλαιρ: «Βασιλιάς άνθρακας»
Τζακ Λόντον «Η σιδερένια φτέρνα»
Μαξιμ Γκόρκι: «Η Μάννα»
Αλεξέι Τολστόι: «Το ψωμί»
Δημήτρη Ρεντή: «10 ατέλειωτες ώρες»
- Σημείωση: Πληροφορίες για πάνω από 1.000 τίτλους της Σύγχρονης Εποχής μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα www.biblionet.gr γράφοντας «Σύγχρονη Εποχή» στο πεδίο «Εταιρεία», επίσης υπενθυμίζουμε τον έντυπο κατάλογο της ΣΕ, ενώ σύντομα θα παρουσιάζονται και στην ιστοσελίδα www.sep.gr.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου