Με συνέντευξή του στο «Ρόιτερς», ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαιώνει ότι το κόμμα του είναι η αμέσως επόμενη λύση της αστικής τάξης για να ασκήσει διαχείριση
Τη μετεκλογική τακτική του κόμματός του περιγράφει σε συνέντευξή του στο «Ρόιτερς» ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνοντας ότι στόχος τους είναι να ασκήσουν συμπολίτευση από τη θέση της αντιπολίτευσης και να συμβάλουν στην «κοινωνική συνοχή», κηρύσσοντας από τη μια την ταξική συνεργασία και παρεμβαίνοντας από την άλλη για μέτρα ανακύκλωσης και διαχείρισης της βαθιάς φτώχειας του λαού.
Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, «θα προετοιμαστούμε πολύ καλύτερα προκειμένου να ασκήσουμε μία πιο μαχητική και υπεύθυνη αντιπολίτευση και, προφανώς, να οργανωθούμε, ώστε να μπορούμε να διεκδικήσουμε την κυβέρνηση όταν εμφανιστεί η ευκαιρία». Με άλλα λόγια, η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιλαϊκή συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ θα επικεντρώσει στην προβολή του σαν καλύτερος διαχειριστής και διαπραγματευτής με την ΕΕ και μ' αυτό το «ατού» θα διεκδικήσει στο μέλλον τη διακυβέρνηση.
«Η Ελλάδα χρειάζεται γενναίους και αποφασιστικούς ηγέτες, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν την οργή του λαού μας (...) ως ένα όπλο για να διαπραγματευτούν για το καλό της χώρας», είπε χαρακτηριστικά, ταυτίζοντας το «καλό» των αστών με αυτό των εργαζομένων και του λαού.
Επιβεβαιώνοντας το ρόλο τους σαν δύναμη ενσωμάτωσης της δίκαιης λαϊκής αγανάκτησης, ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαιώνει - σύμφωνα με το «Ρόιτερς» - την ντόπια αστική τάξη και τους συμμάχους της ότι «δεν θα καλέσουμε τους υποστηρικτές μας να βγουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στα μέτρα λιτότητας». Ανεξάρτητα από το αν ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται στο δικό του ακροατήριο, η διαβεβαίωσή του συνιστά κάλεσμα στο εργατικό λαϊκό κίνημα να καταθέσει τα όπλα και να εναποθέσει όλες τις ελπίδες για λύση στα οξυμένα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους.
Στο ίδιο πνεύμα, είπε ότι «ο ρόλος μας είναι να είμαστε μέσα και έξω από το κοινοβούλιο, να χειροκροτούμε κάθε τι θετικό, να καταδικάζουμε όλα τα αρνητικά και να προτείνουμε εναλλακτικές λύσεις», καλλιεργώντας φρούδες προσδοκίες στο λαό ότι κάτι καλό μπορεί να προκύψει από τη συγκυβέρνηση που τώρα συγκροτείται και τις διαβουλεύσεις εντός της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ. Ο ίδιος είπε ότι θα επικεντρώσουν στη δημιουργία «μιας ασπίδας προστασίας για όσους βρίσκονται στο περιθώριο», επαληθεύοντας την εκτίμηση ότι στόχος τους είναι η διαχείριση της ακραίας φτώχειας.
Συκοφαντεί το λαϊκό ριζοσπαστισμό
Αναγορεύοντας το κόμμα του σε πρώτη εναλλακτική λύση της αστικής τάξης για να ασκήσει διαχείριση, εκτίμησε ότι η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί στην Ελλάδα «θα αποτύχει», επειδή στηρίζεται σε «ξεπερασμένες πολιτικές δυνάμεις» και ότι «κανείς άλλος εκτός από εμάς δεν μπορεί να κάνει τις βαθιές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα, διότι εμείς δεν είμαστε διεφθαρμένοι, ούτε φθαρμένοι. Αργά ή γρήγορα, θα έχουμε αυτήν την ευκαιρία».
Αντιγράφοντας τη ρήση του Σαμαρά ότι αν δεν ήταν η ΝΔ, ο κόσμος θα ήταν στα πεζοδρόμια, ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «αν δεν υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ, η εναλλακτική λύση σήμερα θα ήταν τα άκρα, το χάος και η Χρυσή Αυγή», ταυτίζοντας το λαϊκό ριζοσπαστισμό με τα φασιστικά μορφώματα και χρησιμοποιώντας την απειλή του χάους, με την οποία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επιχείρησαν να εκβιάσουν τη λαϊκή ψήφο πριν τις πρώτες εκλογές.
Αφήνοντας στην άκρη τους λεονταρισμούς και κρύβοντας τους λυσσαλέους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς κάτω από το χαλί της αντι-Μέρκελ δημαγωγίας, ο Αλ. Τσίπρας συνέστησε στην Α. Μέρκελ να μην «επιμείνει στο λάθος της λιτότητας», εκφράζοντας την ανησυχία του για τη συνοχή της ΕΕ, «εάν συνεχίσει να υποστηρίζει αυτά τα βάρβαρα μέτρα».
Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που υπόσχεται να προωθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν κυβερνήσει, μίλησε «για την ανάγκη να σταματήσουμε να μισθοδοτούμε ανθρώπους που δεν κάνουν τίποτα, για τη μείωση των υπουργικών συμβούλων και των κυβερνητικών αξιωματούχων στο μισό και για τον περιορισμό μισθών και προνομίων των βουλευτών και των υπουργών». Πρόκειται για αλλαγή βιτρίνας στο αστικό πολιτικό σύστημα, που διακηρύττουν όλα τα άλλα κόμματα της διαχείρισης, σε μια προσπάθεια να παρουσιάσουν την κρίση σαν αποτέλεσμα της σπατάλης από το κράτος και στρεβλώσεων τάχα στο πολιτικό σύστημα.
Ποιο είναι το ζητούμενο για τον κόσμο της εργασίας σήμερα, αντίσταση στους δρόμους του αγώνα ή ανάθεση και Αντιπολίτευση;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν ακούμε τέτοια από την "αριστερά" σαν υπεύθυνη αντιπολίτευση, άραγε τι θα μας έλεγε σαν ακόμα πιο υπεύθυνη κυβέρνηση;
Ολοι αυτοί που έλεγαν επαναλαμβάνοντας μαζικά την προπαγάνδα : "το ΚΚΕ δεν θελει να κυβερνήσει" σε μια "κυβερνηση της Αριστεράς" τι έχουν να πουν τωρα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην κυβερνηση της "Αριστεράς " που μας πρότειναν, υπήρχε και η ΔΗΜΑΡ. Και μάλιστα όχι μόνο η ΔΗΜΑΡ αλλά και το ΠΑΣΟΚ γιατι βεβαια ο λογαριασμός δεν έβγαινε.
Ηταν ένα μεγάλο ψέμα που ονομάστηκε ελπίδα, ειπώθηκε σωρηδόν από "σπουδαία" επικοινωνιακά στόματα και τελικά ο απλός κόσμος κυριολεκτικά το κατάπιε και άρχισε και να το επαναλαμβάνει.
'"Μα το ΚΚΕ δεν θελει να κυβερνησει"...
Με ποιον να κυβερνησει;
Με τη ΔΗΜΑΡ του μειλίχιου Φωτη Κουβέλη της "σύνεσης και της υπευθυνότητας";
Τι σχέση ΄μπορεί να έχει το ΚΚΕ με τέτοια κόμματα μεσα σε μια τέτοια κρίση όπου ο λαός πυροβολείται από παντού;
Τι σχέση μπορεί να θέλουν να έχουν οι Αριστεροί και οι κομμουνιστές με την ενσωμάτωση και την υποταγή;
Τι σχεση μπορεί να έχει η ελευθερία με τον προθάλαμο του κελιού της;
Όσοι ονειρεύονται τον ΣΥΡΙΖΑ "μπροστάρη" σε ταξικούς αγώνες θα ξυπνήσουν πολύ σύντομα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΙΦΙΓΕΝΕΙΑ