Σελίδες

15 Μαΐ 2012

Σωστό «περιβόλι» οι συνεντεύξεις τους


Σωστό περιβόλι είναι οι συνεντεύξεις που δίνουν αυτές τις μέρες τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για το πρόγραμμα της «κυβέρνησης της αριστεράς» που οραματίζονται.
-- «Στο θέμα των πόρων ό,τι και να πείτε έχετε δίκιο. Πρέπει να διευκρινίσω ότι δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν μιλάμε για μονομερείς ενέργειες. Αντιθέτως, αναγνωρίζουμε ότι έχουμε μια δομική αλληλεξάρτηση στην ΕΕ και γι' αυτό δεν μιλούμε για μονομερείς ενέργειες, αλλά για επαναδιαπραγμάτευση των πάντων, εκτός και αν υποχρεωθούμε σε μονομερείς ενέργειες». Αυτά έλεγε την Κυριακή στο «Βήμα» ο Γ. Δραγασάκης. Αρα, καμιά καταγγελία και καμιά κατάργηση του μνημονίου δεν πρόκειται να κάνει η «αριστερή κυβέρνηση» του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, θα επιχειρήσει να επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο, όπως άλλωστε λένε ήδη το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και η ΔΗΜΑΡ, με δεδομένη την πρόθεση όλων να διασφαλίσουν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και την Ευρωζώνη.
-- Είπε ακόμα ο ίδιος: «Πρώτη μας επιδίωξη είναι να γίνει μια πανευρωπαϊκή επαναρύθμιση των θεμάτων, η οποία να ευνοεί την αντιμετώπιση και του ελληνικού χρέους. Αν αυτό δεν υλοποιηθεί, τότε ως μόνη λύση στην παρούσα φάση βλέπουμε αυτό που ορισμένοι ονομάζουν μορατόριουμ για το χρέος (...) Αν το πρωτογενές πλεόνασμα το πληρώνουμε για τόκους, δεν θα μπορούμε να το επενδύουμε σε ό,τι δημιουργεί απασχόληση και ανάπτυξη.
Αρα θα ανακυκλωθεί η κρίση. Και εκεί τίθεται ένα θέμα διμερούς διαπραγμάτευσης, αν δεν βρεθεί ευρύτερη λύση». Δηλαδή, και το πολυδιαφημισμένο «μορατόριουμ», η προσωρινή δηλαδή άρνηση πληρωμής του χρέους, είναι και αυτό φούμαρα, παρά το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το συμπεριέλαβε προεκλογικά στις «ιδρυτικές πράξεις» της κυβέρνησης της αριστεράς. Οπως λέει ο Δραγασάκης, πρώτα θα διαπραγματευθούν με την τρόικα (για πόσο άραγε;) κι αν δεν τους δώσουν τράτο για να κάνουν πρωτογενές πλεόνασμα (που απαιτεί αιματηρές περικοπές), τότε θα πάνε σε μορατόριουμ.
-- Για τις τράπεζες, είπε ο Δραγασάκης: «Εμείς προκρίνουμε κάτι κοντά στο σουηδικό μοντέλο, όταν η χώρα κρατικοποίησε τις τράπεζες, τις τροφοδότησε με κεφάλαια, τις εξυγίανε, τις κατέστησε κερδοφόρες και τις πούλησε σε ιδιώτες (...) Θα γίνει ένας διάλογος. Αφήνουμε ανοικτό το θέμα της μελλοντικής αρχιτεκτονικής του συστήματος, γιατί η κρίση η δική μας είναι αγνώστου διάρκειας». Τι λέει; Οτι η περίφημη κρατικοποίηση των τραπεζών θα γίνει για να εξυγιανθούν και να τις επιστρέψουν στους ιδιώτες! Ο,τι έκανε δηλαδή και το ΠΑΣΟΚ με τις προβληματικές, κοροϊδεύοντας με τις κρατικοποιήσεις, που θα ωφελούσαν δήθεν το λαό. Τώρα που έχουν ζόρια οι τράπεζες, θέλουν να τις βάλουν υπό κρατικό έλεγχο και όταν ανακάμψουν θα τις επιστρέψουν στους ιδιώτες. Οσο για το τι θα γίνει με τα δάνεια που πήραν τα λαϊκά νοικοκυριά και που τώρα αδυνατούν να αποπληρώσουν, επειδή τους έχει τσακίσει η κρίση; Απαντάει ο Δραγασάκης: «Εκαναν λάθος και οι δύο στην αξιολόγηση των πραγμάτων (σ.σ. η τράπεζα και ο δανειζόμενος), και περισσότερο η τράπεζα που είναι η δουλειά της. Σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι επειδή είναι δημόσιες οι τράπεζες θα πρέπει να χαρίσουν δάνεια, αλλά θα πρέπει να βρεθούν κοινωνικά δίκαιες και οικονομικά βιώσιμες λύσεις». Αρα, τα δάνεια θα αποπληρωθούν μέχρι δεκάρας, προκειμένου να μη χάσει η τράπεζα.
-- Για τις τράπεζες μίλησε και ο Γ. Σταθάκης, επίσης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στον ρ/σ «Κόκκινο». Τι είπε; «Το σενάριο της έμμεσης κρατικοποίησης, που είναι το ένα σενάριο που προτείνει και το ΔΝΤ, μη σκεφτείτε ότι το προτείνει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ» και υπάρχει και η «δεύτερη εκδοχή του που είναι η διατήρηση του ελέγχου από τους ιδιώτες στην οποία περίπτωση θα περάσει υπό κρατικό έλεγχο η τράπεζα της Ελλάδας (...)». Να υποθέσουμε ότι το σύνολο του προγράμματος μιας κυβέρνησης της αριστεράς έχει την έγκριση του ΔΝΤ; Γιατί τα ίδια έλεγε και ο Γ. Παπανδρέου παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του κόμματός του πριν από τις εκλογές του 2009.
Αυτή είναι η πρόταση διαχείρισης της κρίσης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Οσο πιο αναλυτικά τη διαβάζει κανείς, τόσο καταλαβαίνει ότι τα ίδια πράγματα θα μπορούσε να τα πει κάθε άλλο κόμμα, το οποίο διαισθάνεται από τη μια τη λαϊκή δυσαρέσκεια που μεγαλώνει και από την άλλη, την ανάγκη του αστικού συστήματος να βρει τρόπο να την κουμαντάρει και να τη διαχειριστεί, πριν αυτή ριζοσπαστικοποιηθεί. Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνουν ότι είναι μεγάλος ο κίνδυνος να μετατραπεί η αγανάκτηση σε απογοήτευση, μέσα σε λίγο διάστημα, με μια «κυβέρνηση της αριστεράς». Η λύση είναι στο χέρι του λαού. Προϋποθέτει τη δική του πρωτοπόρα, οργανωμένη πάλη και την ενίσχυση του ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου