Σελίδες

15 Μαΐ 2012

Συγκρίνουν ανόμοια πράγματα


Βάλθηκαν οι αστοί να νουθετήσουν το ΚΚΕ στη σωστή πολιτική συμμαχιών, υποδεικνύοντάς του τα λάθη του σ' αυτήν την πολιτική που δε διευκολύνει τάχα την ανακούφιση του λαού από την αντιλαϊκή πολιτική εν αντιθέσει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι πρώτη φορά, αλλά τώρα, στις εκλογές και ιδιαίτερα μετεκλογικά, ενταγμένοι στο να σπέρνουν αυταπάτες στο λαό για φιλολαϊκές λύσεις μέσα στο σύστημα. Θέλουν το ΚΚΕ να κάνει συμμαχίες στα μέτρα τους. 
Ετσι, αυτή τη φορά σκυτάλη πήρε η εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» που αναφέρει: «Ο εκλογικός μήνας Μάιος είναι... "γουρλής" για την Αριστερά! Στις εκλογές του Μαΐου 1958, η ΕΔΑ, χάρις στον νουνεχή πρόεδρό της Ιωάννη Πασαλίδη (είχαν συμπράξει με την ΕΔΑ και προσωπικότητες του κεντροαριστερού χώρου) ανεδείχθη σε αξιωματική αντιπολίτευση. Υστερα από 54 χρόνια, η Αριστερά επανέλαβε το "θαύμα" και προκάλεσε την ίδια έκπληξη. Το ΚΚΕ, αλλά και η Δημοκρατική Αριστερά, ακολούθησαν μοναχικό δρόμο.(...)Το ΚΚΕ δεν διδασκόταν ποτέ από τα πολλά λάθη του, (κόμμα λαθών) (...).
Το 1951 το ΚΚΕ επίεζε φορτικά να συμμετάσχουν στη δημιουργία της ΕΔΑ πολλά κόμματα του προοδευτικού χώρου. Και τότε, αλλά περισσότερο στις εκλογές του 1952, το ΚΚΕ επεδίωξε όχι απλώς συμμαχία με σοσιαλιστικές και άλλες προοδευτικές δυνάμεις, αλλά να κάνει μέτωπο με τον αρχηγό της ΕΠΕΚ, τον στρατηγό Νικ. Πλαστήρα.(...) Η Αλέκα Παπαρήγα επέμεινε πεισματικά στην παλαιοκομματική ουτοπία, ότι πρώτα πρέπει να πέσει ο καπιταλισμός, "να πάρει ο λαός την εξουσία στα χέρια του" και μετά βλέπουμε!».
***
Δε θα πούμε εδώ για τις χαώδεις αντιφάσεις του σχετικά με το ΚΚΕ και τη διαστρέβλωση της πολιτικής του, προκειμένου να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ, αναπαράγοντας τις αυταπάτες περί φιλολαϊκής λύσης με τους μεγαλοεπιχειρηματίες άθικτους και χωρίς σύγκρουση με την ΕΕ. Γιατί μιλά για ΚΚΕ κόμμα λαθών, αλλά εκτιμά ότι στο παρελθόν είχε σωστή πολιτική συμμαχιών! Λέει πως «η Αλέκα Παπαρήγα επέμεινε πεισματικά στην παλαιοκομματική ουτοπία, ότι πρώτα πρέπει να πέσει ο καπιταλισμός», αλλά παλαιοκομματικά το ΚΚΕ είχε σωστή πολιτική συμμαχιών! Και, βεβαίως, διαστρεβλώνει βάναυσα τη γραμμή του ΚΚΕ πρώτα λαϊκή εξουσία και μετά βλέπουμε, διαγράφοντας μονοκοντυλιά την πάλη του ΚΚΕ για την ανακούφιση του λαού κόντρα στα μονοπώλια και την πολιτική τους σε Ελλάδα και ΕΕ.
***
Αλλά, η ουσία ως προς τις συμμαχίες είναι αλλού. Κάνει αναφορά σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες, δηλαδή την περίοδο που το ΚΚΕ η αστική τάξη το είχε στην παρανομία και που έπρεπε να αξιοποιεί και μορφές νόμιμης δράσης. Ετσι συμμετείχαν κομμουνιστές και δρούσαν μέσα στην ΕΔΑ. Αλλά και με την ΕΔΑ γίνεται λαθροχειρία σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί δεν είναι το ίδιο πράγμα. Η ΕΔΑ αντιτάχτηκε στην ένταξη της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική Ενωση, τότε ΕΟΚ και σημερινή ΕΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο συμφώνησε με την ένταξη σ' αυτήν την ιμπεριαλιστική Ενωση, αλλά στήριξε τη θεμελιακή της Συνθήκη του Μάαστριχτ, μαζί με τις αστικές πολιτικές δυνάμεις και επιμένει στην ακόμη πιο βαθιά ενσωμάτωση. Η ΕΔΑ, πράγματι, στις εκλογές του 1958 έγινε δεύτερο κόμμα, αξιωματική αντιπολίτευση με 24% κοινοβουλευτικό ποσοστό. Στις εκλογές του 1961, όμως, το ποσοστό της έπεσε λίγο κάτω από το μισό. Δεν την κατηγορούμε γι' αυτό. Απλά δείχνει πως σε ορισμένες στιγμές για διάφορους λόγους που δεν είναι της ώρας, μπορεί πράγματι ένα τρίτο, μεταξύ των δύο κομμάτων του δικομματισμού, κόμμα να αυξήσει την κοινοβουλευτική του δύναμη. Η εξουσία, όμως, συνεχίζει να παραμένει στους μεγαλοεπιχειρηματίες που θα κάνουν τα πάντα, προκειμένου να λειτουργεί χωρίς προβλήματα το αστικό πολιτικό σύστημα. Και στις σύγχρονες συνθήκες, να εντάξουν τα λεγόμενα αριστερά κόμματα στις υπηρεσίες τους. Η Ιταλία και η Γαλλία τρανά παραδείγματα. Οσο για το ΚΚΕ, ξέρουν την πολιτική συμμαχιών του, ξέρουν για τη γραμμή της κοινωνικής συμμαχίας εργατικής τάξης, φτωχής αγροτιάς, αυτοαπασχολουμένων ενάντια στα μονοπώλια. Που καμιά σχέση δεν μπορεί να έχει με συνεργασίες του με κόμματα που προσκυνούν τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, λυκοσυμμαχίες εκμεταλλευτών των λαών όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου