Σελίδες

29 Απρ 2012

Εργα και ημέρες των εκλεκτών του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ

Στα τέλη του Μάη 2011, παραμονές των εκλογών για την ανάδειξη νέου ΔΣ στον Ενιαίο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Ασφάλισης Επικούρησης (ΕΔΟΕΑΠ), το ασφαλιστικό ταμείο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και επικούρησης των εργαζόμενων στον Τύπο και τα ΜΜΕ δημοσιογράφων και διοικητικών, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έριξε όλες του τις δυνάμεις για την επανεκλογή της προηγούμενης, υπό την πρόεδρο Ελένη Σπανοπούλου, διοίκησης.
Ποια ήταν όμως τα έργα αυτής της διοίκησης που κατά τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να επανεκλεγεί για να τα συνεχίσει; Οτι, λειτουργώντας ως προπομπός της αντιδραστικής και επώδυνης πολιτικής των κυβερνήσεων στον τομέα της Υγείας έσπευδε με αλλεπάλληλες αποφάσεις της να περικόπτει άγρια κατακτημένα, με αγώνες και θυσίες, δικαιώματα των ασφαλισμένων. Και όλ' αυτά τάχα για τη «σωτηρία» του Ταμείου, υιοθετώντας πλήρως την αντίστοιχη επιχειρηματολογία κυβερνήσεων και ΕΕ.
Αγριες περικοπές
Οι άγριες περικοπές άρχισαν από τις αρχές του 2010. Στο στόχαστρο της διοίκησης, με ομόφωνες αποφάσεις, μπήκαν το επίδομα των 500 ευρώ για τους
χρονίως πάσχοντες, το επίδομα για τους παιδικούς σταθμούς και το κατασκηνωτικό, το επίδομα τοκετού για τα έμμεσα μέλη, το επίδομα θερινών διακοπών για τους συνταξιούχους και αυτό της εξωσωματικής γονιμοποίησης, η διακοπή λειτουργίας του Κυτταρολογικού Τμήματος (τεστ ΠΑΠ κ.λπ.) και την απόλυση των εργαζομένων σε αυτό, ενώ ταυτόχρονα αύξησε τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στις εργαστηριακές εξετάσεις.
Τον Ιούνη του 2010, η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, λίγο μετά την επανεκλογή της, η ίδια διοίκηση, όπου τον τόνο δίνουν οι δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ομοφωνούν όλες οι υπόλοιπες προσκείμενες σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δυνάμεις που συμμετέχουν σε αυτήν, προχώρησε σε μια ακόμα πράξη εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας. Ανέθεσε στην ιδιωτική ελεγκτική εταιρεία MEDNET ΕΛΛΑΣ, δραστηριότητες που θα έπρεπε να ασκούνται από τις ίδιες τις υπηρεσίες του ΕΔΟΕΑΠ. Δηλαδή, την άσκηση προνοσηλευτικού και ιατρικού ελέγχου για κάθε ασφαλισμένο που θέλει να εισαχθεί σε νοσοκομείο. Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, «η MEDNET ΕΛΛΑΣ θα παρακολουθεί την εξέλιξη της νοσηλείας του ασθενούς, ενημερώνοντας την Ιατρική Υπηρεσία (σ.σ. του Ταμείου) για την κατάσταση της υγείας του μέλους». Δηλαδή, το επιστημονικό έργο των γιατρών ανατέθηκε σε μια ιδιωτική εταιρεία. Που λειτουργεί από το 1992 στην ελληνική αγορά σαν διαχειριστής ασφαλιστικών προϊόντων περίθαλψης, είναι θυγατρική της πολυεθνικής MedNet Holding Ltd. με έδρα το Μόναχο, η οποία με τη σειρά της ανήκει στης Munich Re τη μεγαλύτερη αντασφαλιστική εταιρεία στον κόσμο.
Οι τελευταίες επώδυνες ανατροπές για τους ασφαλισμένους του Ταμείου, οι οποίες μάλιστα χωρίς ντροπή προβάλλονται ως «Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη διάσωση του ταμείου», που ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες, είναι μείωση των επικουρικών συντάξεων από 9% μέχρι 45%, μείωση και για τα άμεσα μέλη του επιδόματος τοκετού κατά 25%, πλήρης κατάργηση του επιδόματος βρεφονηπιακού σταθμού, μείωση του ποσού για αγορά γυαλιών, ενώ επίσης επιβάλλει και μείωση στις αποδοχές του προσωπικού του Ταμείου από 18% έως 20%. Και την ίδια ώρα, πετάει εκτός Ταμείου μακροχρόνια άνεργους, οδηγώντας τους στην εξαθλίωση και τη «φιλανθρωπία» των ΜΚΟ των Δήμων κ.λπ. με ελάχιστες και υποβαθμισμένες παροχές, ενώ διατηρεί ως ασφαλισμένους με την ελάχιστη εισφορά διάφορους «χρυσοκάνθαρους» της δημοσιογραφίας.
Μακρύ χέρι των κυβερνήσεων της πλουτοκρατίας
Η δεινή οικονομική κατάσταση του Ταμείου που επικαλείται αυτή η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, για να δικαιολογήσει τις όποιες περικοπές δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που έχει μετατρέψει τα ασφαλιστικά Ταμεία σε πελάτες των δημόσιων και ιδιωτικών δομών και ταυτόχρονα να περιοριστούν οι δημόσιες παροχές στην Υγεία - Πρόνοια και στο Φάρμακο στο ελάχιστο επίπεδο του λεγόμενου «βασικού πακέτου», να ενισχυθεί η κερδοφορία των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων στην Υγεία και στο Φάρμακο, ως χώρος στρατηγικής σημασίας για την κερδοσκοπία του μεγάλου κεφαλαίου.
Αυτήν την πολιτική ασπάζεται και εφαρμόζει η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ και κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να μένει στο απυρόβλητο. Τσιμουδιά δε βγάζει για το γεγονός ότι και ο ΕΔΟΕΑΠ αποτελεί ακόμα ένα «θύμα» της πολιτικής ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ που έχει μετατρέψει τα ασφαλιστικά ταμεία σε πελάτες των δημόσιων και ιδιωτικών δομών, αλλά και πηγή χρηματοδότησης - των υποχρηματοδοτούμενων από το κράτος υπηρεσιών Υγείας - τους ίδιους τους ασφαλισμένους. Για παράδειγμα, την περίοδο 2000 - 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του ΕΔΟΕΑΠ, οι ασφαλισμένοι αυξήθηκαν από 7.949 σε 18.131, δηλαδή κατά 128%, αλλά οι δαπάνες για νοσοκομειακή περίθαλψη αυξήθηκαν κατά 328%, για τα φάρμακα κατά 385%, για τις παρακλινικές εξετάσεις κατά 420% και για ιατρικές επισκέψεις κατά 238%. Τρομακτικές αυξήσεις - αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής (είτε με ΠΑΣΟΚ, είτε με ΝΔ) που επιβάλλει απανωτές και μεγάλες αυξήσεις στα νοσήλια, στα φάρμακα και το κόστος των παρακλινικών εξετάσεων! Δηλαδή, της πολιτικής που θέλει την Υγεία ως εμπόρευμα, πηγή κερδοφορίας του κεφαλαίου και τους ασθενείς ως πελάτες.
Αυτός είναι ο βασικός λόγος, ο οποίος, σε συνδυασμό με τις χαριστικές κυβερνητικές ρυθμίσεις υπέρ των εργοδοτών (ρυθμίσεις οφειλών κ.λπ.), την κλοπή αγγελιόσημου, αλλά και τις πάσης φύσεως σκανδαλώδεις αποφάσεις των διοικήσεων του ΕΔΟΕΑΠ (τζογάρισμα αποθεματικών στο Χρηματιστήριο κ.λπ.), κάνει το οικονομικό πρόβλημα υπαρκτό και βαφτίζει ως «σωτηρία» το σφαγιαμό συντάξεων και παροχών.
Συσκοτίζει και αποπροσανατολίζει
Στην ίδια κατεύθυνση, αλλά και άλλη μια απόδειξη συσκότισης της αλήθειας και αποπροσανατολισμού που επιχειρεί η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ είναι η στάση της στο θέμα της καταλήστευσης των αποθεματικών με το «κούρεμα». Πρόβαλε τη «νομική διάσταση» και τη «νομική διεκδίκηση», ενώ σε ολοσέλιδη καταχώριση στις εφημερίδες επιχείρησε να εμφανίσει το πρόβλημα μόνο ως μια κακή και άδικη επιλογή, με θέσεις όπως «για να σωθεί η Ελλάδα των κομμάτων κουρ(σ)εύτηκε η Ελλάδα των πολιτών» ή «για να μη χρεοκοπήσει η δημόσια οικονομία, καταστρέφεται η οικονομία της χώρας» και άλλα τέτοια παρόμοια.
Επίσης: Οι κυβερνήσεις της πλουτοκρατίας πρόβαλαν τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ως καινοτομία για ενιαίες και σύγχρονες παροχές Υγείας, ως «νοικοκύρεμα» και χτύπημα της «σπατάλης». Γρήγορα αποκαλύφθηκε όμως ότι αποτελούν ένα πλουμιστό περιτύλιγμα, για να κρυφτεί ο πραγματικός τους στόχος, να περιορίσουν τις δημόσιες παροχές στην Υγεία - Πρόνοια και στο Φάρμακο στο ελάχιστο επίπεδο του λεγόμενου «βασικού πακέτου». Ο ΕΔΟΕΑΠ μέχρι στιγμής δεν ανήκει στον ΕΟΠΥΥ, αλλά η διοίκησή του στρώνει ήδη το δρόμο. Στις 26 Απρίλη 2012, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) Βλάσης Σφυρόερας, ανέφερε - επαινώντας κιόλας - ότι ο ΕΔΟΕΑΠ ζήτησε να μπει στο σύστημα.
Στην πολιτική και την τακτική αυτή, η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ έχει σταθερούς υποστηρικτές τις «αδελφές» δυνάμεις που κυριαρχούν και στις διοικήσεις των Ενώσεων των εργαζόμενων που είναι ασφαλισμένοι στο ΕΔΟΕΑΠ, δηλαδή της ΕΣΗΕΑ, της ΕΣΗΕΜΘ και της Ομοσπονδίας των δημοσιογράφων ΠΟΕΣΥ, αλλά και των Ενώσεων Προσωπικού ΕΠΗΕΑ και ΕΠΗΕΜΘ. Με σταθερό μέτωπο απέναντι στις προτάσεις των δυνάμεων του ΠΑΜΕ.
Κριτήριο ψήφου
H κατάσταση που διαμορφώνεται στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων γενικότερα, είναι επικίνδυνη και εγκληματική, με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., της ΕΕ και του κεφαλαίου. Αυτά τα μέτρα συνιστούν την πολιτική μείωσης του λεγόμενου από τους ίδιους «μη μισθολογικού κόστους», τη διαμόρφωση ακόμα πιο φτηνής εργατικής δύναμης, προκειμένου να ενισχυθεί η επιχειρηματική δράση, η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των μονοπωλίων. Εξυπηρετούν τη διοχέτευση των κρατικών εσόδων στην άμεση στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ συνδυάζονται και με μέτρα φοροαπαλλαγών, εισφοροαπαλλαγών.
Το επόμενο των επερχόμενων εκλογών διάστημα θα ξεδιπλωθεί η νέα βάρβαρη επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, στην ίδια τους τη ζωή. Αυτήν την πολιτική υπηρετούν - η κάθε μια με το δικό της τρόπο - οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που πρόσκεινται στα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Οι εργαζόμενοι (δημοσιογράφοι και διοικητικοί υπάλληλοι) ασφαλισμένοι του ΕΔΟΕΑΠ πρέπει να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα. Οχι μόνο για τις προσκείμενες στα κόμματα της άρχουσας τάξης και τα παρακλάδια τους δυνάμεις, αλλά και γι' αυτές που καλλιεργούν τις αυταπάτες των «αριστερών λύσεων» και των «αριστερών κυβερνήσεων», τάζουν «λαγούς με πετραχήλια» αλλά πάντα έβαζαν και βάζουν πλάτη στην αστική πολιτική. Οπως γίνεται και στον ΕΔΟΕΑΠ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου