Σελίδες

28 Φεβ 2012

Ο ΛΑΟΣ ΑΦΟΒΟΣ ΝΑ ΣΑΡΩΣΕΙ κυβέρνηση - τρόικα - πλουτοκρατία.

Στη Βουλή κατατέθηκαν την περασμένη βδομάδα οι δύο «εφαρμοστικοί» του νέου μνημονίου (νομοσχέδια υπουργείων Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών), που θα ψηφιστούν στην Ολομέλεια την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη. Σηματοδοτούν τη βίαιη και ανεξέλεγκτη χρεοκοπία του λαού, επιβάλλοντάς του νέες αιματηρές θυσίες. Πρόκειται για μέτρα που προστίθενται στα όσα έχουν ήδη ισοπεδώσει τη λαϊκή οικογένεια και προηγούνται του πακέτου που ετοιμάζουν κυβέρνηση - τρόικα για τον Ιούνη. Πρέπει άμεσα να οργανωθεί η κλιμάκωση της ταξικής πάλης από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της. Να κάνουμε τους τόπους δουλειάς κάστρα του αγώνα. Να οργανωθούν οι εργατογειτονιές. Ο λαός, άφοβος, όταν αντιπαλεύει όχι μόνο τους νόμους και τα κόμματα που κυβέρνησαν, αλλά πάνω απ' όλα την εξουσία των μονοπωλίων, μπορεί να τους εμποδίσει, μπορεί να τους σαρώσει.

Μπορούμε να τους σαρώσουμε
Ηδη μετά τη συμφωνία για την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας στο Γιούρογκρουπ, η κυβέρνηση με ασύλληπτα γοργούς ρυθμούς περνά στη Βουλή τους εφαρμοστικούς νόμους που εξειδικεύουν όλα τα νέα μέτρα-κόλαση για τη ζωή της εργατικής, της λαϊκής οικογένειας και τις αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις.
Η συμφωνία προάγει τα κέρδη των μονοπωλίων μέσα και έξω από την Ελλάδα. Αλλωστε είναι συμφωνία προστασίας του κεφαλαίου στην επιδίωξη να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση σε όφελός του. Και χρησιμοποιείται ως όργανο νέας επίθεσης στο εργατικό και λαϊκό εισόδημα και ταυτόχρονα ως μέσο εκβιασμού της εργατικής τάξης. Επιδιώκει με την τρομοκρατία και το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή» να υποτάξει τους εργαζόμενους, ώστε να αποδεχθούν: Τη νέα απόλυτη μείωση μισθών και συντάξεων, την επιβολή αλλεπάλληλων νέων φόρων και αύξηση των παλιών. Την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Το μοίρασμα της φτώχειας και της ανεργίας με περιορισμό ημερήσιας και εβδομαδιαίας εργασίας. Την προοπτική στάσης πληρωμών μισθών και συντάξεων από το κράτος, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους καπιταλιστές. Τις νέες περικοπές στις ήδη περιορισμένες κρατικές δαπάνες για την Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια κ.λπ.
Το ΚΚΕ με ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ, («Ριζοσπάστης» 23/2/2012), εκτίμησε ότι: «Η συμφωνία θα αποδειχτεί ανεπαρκής και ανεφάρμοστη. Με την πρόσφατη συμφωνία της ελεγχόμενης εξωτερικής χρεοκοπίας δεν πρόκειται το ελληνικό χρέος να γίνει "βιώσιμο". Το κυριότερο είναι ότι δεν αποτρέπει τη βίαιη και ανεξέλεγκτη χρεοκοπία σε βάρος του λαού, η οποία θα συνδεθεί με νέα φάση αδυναμίας στην εξυπηρέτηση του εξωτερικού δημόσιου χρέους. Η παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ δεν εξαρτάται από τις αιματηρές θυσίες του ελληνικού λαού. Σχετίζεται με το βάθεμα της ανισομετρίας στην Ευρωζώνη, την απειλή εκδήλωσης νέας κρίσης στην ΕΕ, την προοπτική απώλειας μεριδίου στη διεθνή καπιταλιστική αγορά, την όξυνση του ανταγωνισμού με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα».
Η επιβεβαίωση της εκτίμησης ήρθε άμεσα. Την ίδια μέρα η κυβέρνηση εξάγγειλε ότι ετοιμάζεται για νέα επώδυνα αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα τον Ιούνη γιατί «τα επόμενα χρόνια έχουμε μπροστά μας να κάνουμε μια μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή! Θα ληφθούν νέα μέτρα, γιατί εξακολουθούμε να έχουμε ελλείμματα». Επίσης το ΔΝΤ εκτίμησε ως «ανέφικτους» τους στόχους της συμφωνίας του Γιούρογκρουπ λόγω βαθέματος της οικονομικής κρίσης, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε βάθεμα της κρίσης συνολικά στην Ευρωζώνη.
Κλιμάκωση της πάλης
Ηδη εκ των πραγμάτων η κλιμάκωση της ταξικής πάλης από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της πρέπει άμεσα να οργανωθεί. Ο λαός πρέπει να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί, να απορρίψει τους ωμούς εκβιασμούς και τα ιδεολογήματα των κομμάτων της κυβέρνησης και της ΕΕ. Εχει μοναδικό όπλο του την πάλη ενάντια στους καπιταλιστές και στις συμφωνίες τους, στην ΕΕ, στο ΔΝΤ και τη διεθνή αγορά κεφαλαίου. Αμεσος στόχος και επιδίωξη, να μπουν εμπόδια στην εφαρμογή των μέτρων που γενικεύουν την εξαθλίωση της εργατικής, της λαϊκής οικογένειας. Για κάθε μία από τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης που καταργούν κυβέρνηση-τρόικα, έχουν δοθεί μακροχρόνιοι ταξικοί αγώνες ποτισμένοι ακόμη και με αίμα. Αγώνες που δεν έφεραν κατακτήσεις από τη μια στιγμή στην άλλη. Μα που έχουν πλούσια ιστορία για το εργατικό κίνημα και σημαδεύτηκαν από πλούσια παρακαταθήκη. Από πείρα που βοήθησε για να ανοίξουν δρόμοι για νέες νίκες, νέες κατακτήσεις. Για να μπορούν η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα να ζουν κάτω από κάπως καλύτερες συνθήκες, γιατί πάντα, αυτές οι κατακτήσεις ήταν πίσω από τα πραγματικά δικαιώματα και τις πραγματικές ανάγκες, πάντα ανάλογα με το συσχετισμό δύναμης οι καπιταλιστές επεδίωκαν να αφαιρούν κατακτήσεις. Ο αγώνας για το 8ωρο ήταν αγώνας ορόσημο για να μετριαστεί η άγρια εκμετάλλευση και η δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και ήταν αιματηρός. Οι συλλογικές συμβάσεις ήταν επίσης σπουδαία κατάκτηση που ήρθε με μακροχρόνιους αγώνες και καθόρισε τους όρους που ο εργάτης πουλά την εργατική του δύναμη.Το ίδιο και η Κοινωνική Ασφάλιση κλπ. Παρέμενε ωστόσο πάντα το ζήτημα της απλήρωτης δουλειάς που την καρπωνόταν ο κεφαλαιοκράτης και που πάντα ο καπιταλιστής επεδίωκε και επιδιώκει να την αυξάνει με πολλούς τρόπους, αυξάνοντας την εκμετάλλευση. Παρ' όλ' αυτά υπήρξαν κατακτήσεις που τώρα καταργούνται. Αλλά η πείρα των αγώνων, η παρακαταθήκη, είναι για το σήμερα οδηγός για την κλιμάκωση της πάλης.
Παρότι συγκυβέρνηση, τρόικα, εργοδοτικές οργανώσεις βιάζονται να πάρουν αντεργατικά μέτρα, βρίσκουν μπροστά τους σημαντικές δυσκολίες. Μπορεί να παίρνουν μέτρα, ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι δεν παίρνουν υπόψη τους τις εργατικές λαϊκές κινητοποιήσεις, τον αναβρασμό στους τόπους δουλειάς, την οργάνωση της εργατικής τάξης στα εργοστάσια, στα βαπόρια, στα γιαπιά, στις γειτονιές, παντού. Βρίσκουν μεγάλες δυσκολίες. Και βρίσκουν πάντα όσο το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα οργανώνει, συσπειρώνει, συγκεντρώνει δυνάμεις. Κόντρα στον αντεργατικό ρόλο των ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που συμφωνούν με τους μεγαλοεργοδότες για το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων, που βάζουν εμπόδια, υπονομεύουν τους αγώνες. Για παράδειγμα θα ξεκινήσουν οι εργοδότες να εφαρμόζουν τα νέα άγρια μέτρα του μνημονίου και των εφαρμοστικών, όπως π.χ. τη νέα δραστική μείωση των μισθών. Θα το επιτρέψουν αυτό οι εργάτες;
Κάστρα του αγώνα οι τόποι δουλειάς
Χρειάζεται επομένως πλατιά διαφώτιση των εργαζομένων. Ολων όσοι αγωνιούν για το πώς θα τα βγάλουν πέρα, όλων όσοι ακούν τις σειρήνες των διαφόρων αντιμνημονιακών μετώπων και νέων «αριστερών» συνασπισμών εξουσίας που θα σώσουν τάχα το λαό συνυπάρχοντας με τα μονοπώλια. Που υπόσχονται αναδιανομή όταν τα μονοπώλια απαιτούν και επιβάλλουν αφαίμαξη του εργατικού εισοδήματος. Που πουλάνε φούμαρα για εξανθρωπισμό της ΕΕ των μονοπωλίων. «Είναι υποκριτική, δημαγωγική η κριτική που ασκούν ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά και διάφοροι οικονομολόγοι ότι και αυτό το μνημόνιο, όπως και το προηγούμενο, δε διασφαλίζει την παραγωγική ανάπτυξη. Είναι οι ίδιοι που χρόνια τώρα υποστηρίζουν τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ, αποκρύπτοντας από το λαό ότι η ΕΕ, η δικτατορία των μονοπωλίων είναι ασυμβίβαστη με την παραγωγική ανάπτυξη που υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, οδηγεί στην ανισόμετρη ανάπτυξη των κλάδων και των τομέων της οικονομίας, είναι άναρχη και περικλείει την κυκλική οικονομική καπιταλιστική κρίση». (Από την ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «Ρ», 23/2/2012).
Χωρίς ανάπαυλα χρειάζεται πλατιά συζήτηση στους τόπους δουλειάς και στους κλάδους. Με γενικές συνελεύσεις που θα συζητηθούν όχι μόνο τα μέτρα και οι συνέπειες αλλά και η ανάληψη ευθύνης από τα κάτω από τους ίδιους τους εργαζόμενους για την οργάνωση της πάλης. Για να μην περάσουν οι μειώσεις μισθών, η εφαρμογή του κατάπτυστου κατώτατου μισθού, η κατάργηση κλαδικών συμβάσεων. Να μην περάσει κλίμα παραίτησης, φόβου. Οι εργάτες δεν πρέπει να φοβούνται, δεν έχουν άλλο να χάσουν, τους τα πήραν όλα. Εχουν όμως με την ταξική πάλη να κερδίσουν τη ζωή τους. Κάθε σχεδιασμός των εργοδοτών μπορεί να σαρωθεί μπροστά στην ακαταμάχητη δύναμη της οργανωμένης εργατικής πάλης. Να γίνουν τα εργοστάσια, τα γιαπιά, τα γραφεία, άπαρτα κάστρα αγώνα. Να δεθούν οι τόποι δουλειάς με τις εργατογειτονιές.
Το μήνυμα που πρέπει να περάσει είναι ότι μπορούμε να τους εμποδίσουμε, μπορούμε να τους σαρώσουμε. Είναι υπερώριμη η δυνατότητα ικανοποίησης των εργατικών και λαϊκών αναγκών που προϋποθέτει κοινωνικοποίηση όλων των μονοπωλίων, του φυσικού και ορυκτού πλούτου της χώρας, αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους και αποχώρηση από τη διεθνή αγορά κεφαλαίου με εργατική λαϊκή εξουσία. Αυτό, όμως, είναι ζήτημα ταξικής πάλης για την εξουσία. Ο λαός άφοβος, όταν αντιπαλεύει όχι μόνο τους νόμους και τα κόμματα που κυβέρνησαν, αλλά πάνω απ' όλα την εξουσία των μονοπωλίων, μπορεί να συγκρατήσει τον κατήφορο.
ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
Στη Βουλή κατατέθηκαν την περασμένη βδομάδα οι δυο «εφαρμοστικοί» του νέου μνημονίου (νομοσχέδια υπουργείων Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών), οι οποίοι θα ψηφιστούν στην Ολομέλεια την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη. Την περασμένη Πέμπτη, ολοκληρώθηκε και η ψήφιση του προγράμματος για το κούρεμα των ομολόγων (PSI), ενώ πολλές ακόμα αντιλαϊκές ρυθμίσεις, που θεωρούνται προαπαιτούμενες για το νέο δάνειο από την τρόικα, αναμένεται να τεθούν άμεσα σε ισχύ με υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους. Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει τα βασικά σημεία των δύο «εφαρμοστικών» του μνημονίου και του νόμου για το PSI, αναδεικνύοντας τις συνέπειες που προκύπτουν για τους εργαζόμενους και το λαό. Πρόκειται για μέτρα που προστίθενται στα όσα έχουν ήδη ισοπεδώσει τη λαϊκή οικογένεια και προηγούνται του πακέτου που ετοιμάζουν κυβέρνηση και τρόικα για τον Ιούνη, ύψους 14,6 δισ. ευρώ για το 2013 - 2014, αν ο λαός δεν τους σαρώσει, με οργανωμένη ταξική πάλη.

ΜΙΣΘΟΙ - ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Βυθίζεται κι άλλο το εργατικό εισόδημα
Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η μείωση του 22% στον κατώτερο της ΕΓΣΣΕ. Πρόσω ολοταχώς για ανταποδοτικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης
Υποχρεωτική με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου καθιστά τη μείωση των κατώτερων μισθών και ημερομισθίων, όπως και την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας η κυβέρνηση. Στόχος της είναι να εξασφαλίσει ότι το τσεκούρωμα που επέβαλε στους κατώτερους μισθούς, σέρνοντάς τους στα 500 ευρώ, θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα και για το σύνολο των εργαζομένων που αμείβονται με βάση την ΕΓΣΣΕ.
Το θέμα τέθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η οριστική απόφαση θα παρθεί σε νέα συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη, όπου μετά από εισήγηση του υπουργού Εργασίας η υποχρεωτική μείωση των κατώτερων μισθών θα γίνει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από το Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε να μην τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή.
Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση όχι μόνο επιταχύνει, αλλά και εγγυάται η ίδια τη σύνθλιψη των κατώτερων μισθών κατά 22% και των μισθών των νέων κατά 32%, βγάζοντας έτσι και από τη «δύσκολη θέση» τους εργοδότες και τον ΣΕΒ, οι οποίοι θα μπορούν να προχωρήσουν ανενόχλητοι στο σφαγιασμό των μισθών, επικαλούμενοι - και - την υποχρεωτικότητα της διάταξης. Η ρύθμιση θα ισχύει από την 1η Μάρτη και αφορά πάνω από 350.000 εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτερο μισθό και τους άλλους μισθούς της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ολοι αυτοί, θα διαπιστώσουν κατακόρυφη μείωση στις αποδοχές τους, βάσει των κυβερνητικών αποφάσεων.
Με αντίστοιχες εγκυκλίους, θα προωθηθεί και η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, οδηγώντας το σύνολο της εργατικής τάξης σε μισθούς εξαθλίωσης και μιζέριας. Συγκεκριμένα, 3 μήνες μετά τη λήξη κάθε Συλλογικής Σύμβασης, επέρχεται αυτόματη μείωση των κλαδικών μισθών, αφού σε ισχύ - αλλά σε ατομικό επίπεδο - παραμένουν μόνο ο βασικός κλαδικός μισθός, μαζί με τα 4 βασικά επιδόματα (ωριμάνσεις, τέκνων, σπουδών και επικινδυνότητας, όπου υπάρχουν). Ολα τα υπόλοιπα επιδόματα που περιλαμβάνουν οι κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις, καταργούνται.
Σε κίνδυνο βρίσκεται και το επίδομα γάμου, το οποίο είναι διαφορετικό από το επίδομα τέκνων, και στο νόμο δεν συμπεριλαμβάνεται στα επιδόματα που προσωρινά διατηρούνται. Η συγκεκριμένη παρέμβαση δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή, καθώς ό,τι έχει απομείνει ως μισθός σε ατομική βάση, κινδυνεύει κάθε στιγμή από την επιθετικότητα των κεφαλαιοκρατών, που όπως είναι αναμενόμενο θα εξαπολύσουν μια άνευ προηγουμένου επίθεση, για να επιβάλουν ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις ακόμα χαμηλότερα και μέχρι το επίπεδο της ΕΓΣΣΕ, η οποία ήδη έχει μειωθεί. Σε κάθε περίπτωση, το καλοκαίρι ετοιμάζουν και νέο γύρο, με σκοπό να νομοθετήσει η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές μια νέα ΕΓΣΣΕ με έναν και μοναδικό «ελάχιστο μισθό» στο ύψος των βαλκανικών και ασιατικών χωρών.
Ταφόπλακα στα επικουρικά Ταμεία
Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, εκτός από τις μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, η κυβέρνηση ανατρέπει ολοκληρωτικά και το χαρακτήρα των Επικουρικών Ταμείων, βάζοντας ταφόπλακα στον όποιο δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα τούς είχε απομείνει. Το «νέο» σύστημα επικουρικής ασφάλισης δεν εγγυάται την απόδοση συντάξεων και πολύ περισσότερο το ύψος τους. Οι εργαζόμενοι θα γνωρίζουν μόνο τι θα πληρώνουν στο νέο ενιαίο ταμείο, αλλά δεν τους δίνεται καμιά εγγύηση όχι μόνο για το πόση σύνταξη θα πάρουν αλλά και το αν την πάρουν.
Σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο, από την 1η Ιούλη του 2012 συγκροτείται Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) το οποίο, σε πρώτη φάση, εντάσσονται τα πέντε μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία: Το ΕΤΕΑΜ (επικουρικό ΙΚΑ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), το ΤΕΑΔΥ (επικουρικό δημοσίων υπαλλήλων) μαζί με τους τομείς του ΤΕΑΠΟΚΑ και του ΤΑΔΚΥ, το ΕΤΑΤ (τραπεζοϋπαλλήλων), και ο κλάδος επικουρικής ασφάλισης του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) μαζί και ο αντίστοιχος κλάδος του προσωπικού της ΔΕΗ. Ο αριθμός των συνταξιούχων που ενοποιούνται ξεπερνούν σήμερα το 90%, ενώ με τον εκβιασμό ότι όσα επικουρικά δεν ενταχθούν θα αφεθούν στη μοίρα τους, τους επόμενους μήνες θα αφορά το σύνολο των ασφαλισμένων.
Το ποσό της σύνταξης είναι ακαθόριστο και ατομικό και ορίζεται από τα δημογραφικά δεδομένα, το ατομικό ποσό συσσώρευσης εισφορών με επιτόκιο που καθορίζεται ανάλογα με τη μεταβολή του μισθού των εργαζομένων, το επιτόκιο προεξόφλησης, αλλά και τη μεταβιβασιμότητα της σύνταξης. Στην πραγματικότητα, δεν δίνεται η παραμικρή βεβαιότητα και εξασφάλιση του ποσού της σύνταξης και σε κάθε περίπτωση ο εκάστοτε υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης θα μπορεί να αναπροσαρμόζει σε ετήσια βάση τη σύνταξη με μοναδικό κριτήριο όχι τις ανάγκες των συνταξιούχων, αλλά να μην προκύπτουν ελλείμματα στο νέο Ταμείο. Με δυο λόγια, η επικουρική σύνταξη εάν δίνεται, θα καθορίζεται με πολιτική απόφαση και χωρίς το κράτος των καπιταλιστών να δίνει ούτε ένα ευρώ.
Η επικουρική ασφάλιση, από δημόσια και αναδιανεμητική με κατοχυρωμένα το στοιχείο της αλληλεγγύης μεταξύ των ασφαλισμένων, μετατρέπεται σε ατομική, και ιδιωτική - κεφαλαιοποιητική, καθώς η όποια σύνταξη θα εξαρτάται από ολόκληρο τον ατομικό εργασιακό βίο του κάθε εργαζόμενου, το ύψος των αποδοχών του, και τελικά τις αποδόσεις των επενδύσεων που θα γίνονται από τις εισφορές, χωρίς όμως τίποτα να θεωρείται δεδομένο. Οι ίδιοι οι συντάκτες του νομοσχεδίου ορίζουν το νέο επικουρικό, ως «σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση»(!). Δηλαδή, οι ασφαλισμένοι θα γνωρίζουν μόνο τι θα πληρώνουν κατά τη διάρκεια του εργάσιμου βίου τους, όχι όμως και τι θα πάρουν.
Ταυτόχρονα, και εδώ η κυβέρνηση επιχειρεί να διασπάσει τους ασφαλισμένους, προχωρώντας σε διαχωρισμό των ασφαλισμένων σε «νέους» και «παλιούς», όπως έγινε το 1992 για τις κύριες συντάξεις. Οσοι εργάστηκαν και ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μετά το 2001 η σύνταξή τους θα υπολογίζεται εξολοκλήρου με τα νέα δεδομένα (δημογραφικά δεδομένα, επιτόκια ανάλογα με τη μεταβολή του μισθού κ.λπ.). Για τους ασφαλισμένους πριν από το 2001, ο χρόνος που θα διανύσουν μέχρι το τέλος του 2014 θα υπολογιστεί με τα ισχύοντα των Ταμείων τους και ο υπόλοιπος μετά την 1/1/2015 με το νέο σύστημα.
Ομως και για τους «παλιούς» ασφαλισμένους ο κίνδυνος είναι δεδομένος, αφού μόλις 3 μήνες μετά τη σύσταση του ΕΤΕΑ, θα εκδοθεί νέος Κανονισμός Ασφάλισης και Παροχών που και πάλι ο υπουργός Ασφάλισης θα αποφασίσει τις νέες παροχές, τις εισφορές, τους όρους και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Ετσι κανένας δεν ξεφεύγει από τις ανατροπές, ενώ για τους ήδη συνταξιούχους η κυβέρνηση κάθε λίγο διά νόμου επιβάλλει και νέες μειώσεις αποδεικνύοντας ότι η πολιτική είναι αυτή που αποφασίζει, κάνοντας φύλλο και φτερό τους ήδη υπάρχοντες κανονισμούς παροχών και τα δικαιώματα που «θεωρητικά» όπως αποδεικνύεται είναι κατοχυρωμένα.
Περικοπές σε όλες τις συντάξεις
Σε ό,τι αφορά την τρίτη συνεχόμενη μείωση στις επικουρικές, που προβλέπεται στο μνημόνιο, θα αφαιρέσει άλλα 386 εκατ. ευρώ από τους συνταξιούχους, μόνο για το 2012.
  • Στις επικουρικές συντάξεις η μείωση κυμαίνεται από 10% έως 20% και αφορά στη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων (περίπου 93% του συνόλου) καθώς επιβάλλεται στα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία (ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΙΤ, ΤΕΑΔΥ μαζί με τους τομείς του ΤΕΑΠΟΚΑ και ΤΑΔΚΥ, ΕΤΑΤ, ΤΑΥΤΕΚΩ). Οι συντάξεις ως 250 ευρώ περικόπτονται κατά 10%, χωρίς μετά τη μείωση το ποσό να πέφτει κάτω από τα 200 ευρώ. Από 250 ως 300 ευρώ περικόπτονται κατά 15%, με πλαφόν τα 225 ευρώ και από τα 300 ευρώ και άνω περικόπτονται κατά 20% με πλαφόν τα 255 ευρώ. Τα ποσοστά των μειώσεων αυτών επιβάλλονται και στο 50% του συνολικού ποσού κύριας και επικουρικής σύνταξης που χορηγείται από το ΕΤΑΤ και το ΕΤΕΑΜ σε συνταξιούχους προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος. Οι περικοπές υπολογίζονται στα ποσά των συντάξεων που αποδίδονταν την 1/1/2012.
  • Η περικοπή στις κύριες συντάξεις ανέρχεται στο 12% για το ποσό που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ και μετά τη μείωση η σύνταξη που αποδίδεται δεν θα υπολείπεται από τα 1.300 ευρώ.

ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Πλιάτσικο χωρίς προηγούμενο στα ασφαλιστικά ταμεία
Ρίχνουν στην πυρά 13 δισ. ευρώ από την περιουσία των ασφαλισμένων. Λοβιτούρες με τα δάνεια πρώην ΔΕΚΟ (ΟΣΕ κ.ά.), πακτωλός κεφαλαίων στους τραπεζίτες
Ανοιχτό πλιάτσικο στην περιουσία εργαζόμενων, συνταξιούχων της αυριανής βάρδιας των εργατών, η λεηλασία όλων των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας, συντελείται μέσα από το «κούρεμα» πάνω στο κρατικό χρέος, όπως προβλέπεται στη συμφωνία συγκυβέρνησης - τρόικας - μονοπωλίων.
Συγκεκριμένα :
  • Τα «επιλέξιμα» κρατικά ομόλογα, αυτά δηλαδή που πρόκειται να απομειωθούν σε ποσοστό 53,5%, υπολογίζονται σε περίπου 206 δισ. ευρώ σε ένα σύνολο χρέους πάνω 360 δισ. ευρώ
  • Από τα «επιλέξιμα ομόλογα» (206 δισ.) περίπου 24 δισ. ευρώ, ποσοστό πάνω από 11%, αφορούν σε ομόλογα ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι -18,7 δισ. ευρώ- βρίσκονται στη διαχείριση της Τράπεζας της Ελλάδας, του τοπικού παραρτήματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τα οποία επίσης παραδίδονται στην πυρά.
  • Οι άμεσες απώλειες (κούρεμα 53,5%) για τα ασφαλιστικά ταμεία, σε όρους σημερινής αξίας φτάνουν στα 12,8 δισ. ευρώ, χώρια τις μελλοντικές απώλειες από προσόδους που θα υπήρχαν τα επόμενα χρόνια σε μορφή τόκου, που επίσης κουρεύονται και από την καταστροφή (53,5%) πάνω στο αρχικό καταβεβλημένο κεφάλαιο και από τη μείωση του επιτοκίου, που εφαρμόζουν με τη νέα δανειακή σύμβαση! Η αξία της περιουσίας των ασφαλισμένων που καταστρέφουν αντιστοιχεί στο ύψος του ελλείμματος που εμφανίζουν στο κρατικό προϋπολογισμό
  • Οι λήξεις κρατικών ομολόγων που έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία και που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδας, κλιμακώνονται από φέτος (2012) μέχρι και το 2037. Φέτος λήγουν ομόλογα ονομαστικής αξίας 1,4 δισ. ευρώ, ενώ στο ίδια επίπεδο (1,4 δισ.) είναι και οι λήξεις της επόμενης χρονιάς, συνολικά 2,8 δισ. ευρώ. Μόνο για την τρέχουσα 2ετία (2012-2013) και μόνο από τα ποσά που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδας, οι απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία φτάνουν στο 1,5 δισ. ευρώ!
Η συνοδευτική έκθεση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αναφέρεται γενικά και αόριστα σε «απώλειες», τις οποίες όμως δεν μπαίνουν καν στον κόπο να προσδιορίσουν. Είναι ολοφάνερο ότι θα προχωρήσουν και με νέες μειώσεις σε όλες τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, με παραπέρα περικοπές και για τις δαπάνες υγείας των ασφαλισμένων.
Στον «αφρό» οι τράπεζες
Στο «κούρεμα» μπαίνουν επίσης κρατικά δάνεια και εγγυήσεις, που κατά καιρούς έχουν δοθεί στις πρώην ΔΕΚΟ και που τώρα, είτε τις διαλύουν, είτε τις προορίζουν για πεσκέσι στους «επενδυτές». Προκειμένου να πιάσουν το στόχο, να βάλουν στο κούρεμα ποσά για ονομαστική αξία 206 δισ. ευρώ, εμφανίζουν και «διαγράφουν» οφειλές που δεν έχουν κανένα ουσιαστικό αντίκρυσμα, δοσοληψίες που είχαν να κάνουν με δάνεια του κράτους σε πρώην ΔΕΚΟ, όπως για παράδειγμα στον ΟΣΕ, συγκοινωνιακούς φορείς κ.ά. που υπολογίζονται σε δεκάδες δισ. ευρώ, χώρια δηλαδή από την καταστροφή των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας.
Με το αρχικό μνημόνιο, τα δάνεια στις πρώην ΔΕΚΟ ήδη έχουν περάσει στη μάζα του κρατικού χρέους. Είναι δηλαδή ολοφάνερο το γεγονός ότι η «απόμειωσή» τους δεν είναι τίποτα άλλο παρά ζήτημα απλής λογιστικής καταγραφής και απροκάλυπτος εμπαιγμός απέναντι στα βάσανα του λαού.
Με βάση τώρα τη νέα δανειακή σύμβαση και για την προστασία - κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών ετοιμάζουν πακτωλό ύψους μέχρικαι 50 δισ. ευρώ, ανάλογα και με την εξέλιξη των «αναγκών» του τραπεζικού κεφαλαίου. Η κρατικομονοπωλιακή ρύθμιση για το κούρεμα παρέχει τη δυνατότητα επιβολής της λεγόμενης «ρήτρας συλλογικής δράσης», για τη διαδικασία που κάνει υποχρεωτικό το «κούρεμα» και για τους ομολογιούχους που δε θα προσέλθουν «οικειοθελώς» σε αυτή.
Για την ενεργοποίηση της ρήτρας, η εθελοντική συμμετοχή πρέπει να πιάσει ποσοστό τουλάχιστον 66,6%, τα 2/3 της ονομαστικής αξίας των «επιλέξιμων» ομολόγων. Στο κούρεμα μπαίνουν επίσης και οι μικροαποταμιευτές - φυσικά πρόσωπα ακόμη και για ομόλογα κάτω από 100.000 ευρώ, που αποτελεί το επίσημο όριο εγγύησης για τραπεζικές καταθέσεις.

ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ
Σμπαράλια την ώρα που αυξάνονται οι λαϊκές ανάγκες
Χειρότερες και επί πληρωμή υπηρεσίες φέρνει η εφαρμογή του νέου μνημονίου
Τα μέτρα για τον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας που περιέχονται στον εφαρμοστικό νόμο για το μνημόνιο, συνιστούν έγκλημα από τις δυνάμεις του κεφαλαίου και των κομμάτων του εναντίον της υγείας και της ζωής της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολουμένων, των φτωχών αγροτών, της νεολαίας και των γυναικών των λαϊκών οικογενειών. Συγκεκριμένα, ο εφαρμοστικός νόμος:
  • Περικόπτει επιπλέον την κρατική φαρμακευτική δαπάνη. Πρόκειται για συστηματική απάτη της κυβέρνησης ο δήθεν «εξορθολογισμός» των δαπανών και το χτύπημα της «σπατάλης», προκειμένου να κρύψει τον πραγματικό της στόχο που είναι η αύξηση των πληρωμών για φάρμακα από τους ασθενείς. Με τα ίδια επιχειρήματα πριν λίγο καιρό, πέταξε εκτός λίστας πάνω από 1.000 φάρμακα που δεν αποζημιώνονται πλέον από τα ασφαλιστικά ταμεία. Η πρεμούρα της κυβέρνησης για περικοπές έφθασε μέχρι να κόψει και εμβόλια από τους φαντάρους...
  • Μετατρέπει πάνω από 50 δημόσια νοσοκομεία σε παραρτήματα των υπολοίπων, στο όνομα της «καλύτερης» λειτουργίας, ενώ καταργεί και πέντε ψυχιατρικά νοσοκομεία στα πλαίσια της δήθεν αποασυλοποίησης. Ουσιαστικά καταργεί δημόσιες μονάδες υγείας, είτε άμεσα είτε μέσω των συγχωνεύσεων, επιδεινώνοντας τους όρους παροχής δημόσιων υπηρεσιών υγείας στα λαϊκά στρώματα προκειμένου να πιαστούν οι στόχοι των κρατικών περικοπών. Εξαναγκάζει τους ασθενείς σε μακροχρόνια ραντεβού ή να πληρώνουν επιπλέον στον ιδιωτικό τομέα, όπως γίνεται ήδη με τη σχεδόν κατάργηση των εργαστηρίων του ΙΚΑ. Είναι τουλάχιστον εμπαιγμός ότι οι συνεχώς αυξανόμενες περιπτώσεις ψυχικά ασθενών θα αντιμετωπιστούν από τα ψυχιατρικά τμήματα των γενικών νοσοκομείων και από τις συνεχώς μειούμενες δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Στην ουσία, τους οδηγούν στα υποκατάστατα ψυχικών υπηρεσιών των ΜΚΟ και της «φιλανθρωπίας».
  • Επεκτείνει και μονιμοποιεί το καθεστώς του «επικουρικού» προσωπικού σε όλους τους κλάδους και καθιερώνει τη μετακίνηση των εργαζομένων από νοσοκομείο σε νοσοκομείο προκειμένου να «καλύπτουν» ανάγκες από την έλλειψη προσωπικού. Με τους ενιαίους οργανισμούς και την κατάργηση δημόσιων μονάδων δημιουργούνται οι προϋποθέσεις κατάργησης οργανικών θέσεων και απόλυσης των εργαζομένων.
  • Καταργεί ακόμα και τα πενιχρά επιδόματα των πολυτέκνων βάζοντας εισοδηματικά κριτήρια.
  • Η κυβέρνηση για τους αστέγους συμπεριφέρεται σαν το δολοφόνο που επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος. Με την πολιτική της εξαθλιώνει και πετάει στο δρόμο όλο και περισσότερους από τα λαϊκά στρώματα και αντί να αξιοποιήσει δημόσια και δημοτικά κτίρια για να εξασφαλίσει την αξιοπρεπή διαβίωσή τους με δωρεάν στέγαση, ρουχισμό, σίτιση, υπηρεσίες υγείας και φάρμακα, παρουσιάζει ως κατόρθωμα τη «νομική αναγνώρισή» τους.
  • Επαναφέρει την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων, μέτρο που εντάσσεται στη διευκόλυνση του κεφαλαίου να επενδύσει στον τομέα του λιανικού εμπορίου στο φάρμακο, οδηγώντας ένα μέρος των αυτοαπασχολουμένων φαρμακοποιών ακόμα και στην επαγγελματική τους καταστροφή.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012
Καταβόθρα στη διαχείριση της άγριας χρεοκοπίας
Καρμανιόλα στις «δαπάνες για 3,2 δισ. ευρώ. Και νέα μέτρα φορολογικής εξαχρείωσης τον Ιούνη
Με κεντρικό άξονα τη διαχείριση της άγριας χρεοκοπίας του λαού, σε εκπλήρωση της πρόσκαιρης συμφωνίας τους στο Γιούρογκρουπ για το κούρεμα του κρατικού χρέους μαζί και τη νέα δανειακή σύμβαση, η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου κλιμακώνει την επίθεση απέναντι στο λαό. Την περασμένη βδομάδα κατέθεσαν στη Βουλή το «νέο», συμπληρωματικό κρατικό προϋπολογισμό για το 2012, η διάρκεια ζωής του οποίου φτάνει δε φτάνει μέχρι και φέτος τον Ιούνη, μήνας ορόσημο για τα επόμενα αντιλαϊκά πακέτα.
Βαράνε στο ψαχνό για τις ανάγκες των μονοπωλίων, προχώρησαν σε παραπέρα καρατόμηση κονδυλίων, για ποσά ύψους 3,2 δισ. ευρώ που αφορούν στις κρατικές δαπάνες που έχουν να κάνουν με τις στοιχειώδεις ανάγκες του λαού, όπως για συντάξεις, Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία. Το μαύρο μέτωπο συγκυβέρνησης - τρόικας - μονοπωλίων τα έχει βρει και σε ό,τι αφορά το επόμενο «πακέτο» του Ιούνη, όπου μετά τη διάλυση των «δαπανών» έρχονται να συμπληρώσουν με νέα χαράτσια φορολογικής εξαχρείωσης.
Η «προσαρμογή» των κρατικών δαπανών στα δεδομένα του μνημονίου τους, σε αυτή τη φάση και μόνο για το 2012, αφορά στην καρατόμηση δαπανών για:
  • Κύριες και επικουρικές συντάξεις, 386 εκατ. ευρώ.
  • Φαρμακευτική δαπάνη, 576 εκατ. ευρώ.
  • Μισθοδοσία εργαζομένων στο δημόσιο με ειδικά μισθολόγια,205 εκατ. ευρώ.
  • Λειτουργικές δαπάνες όλων των υπουργείων, πλην του Αμυνας, κατά 15% με στόχο «εξοικονόμησης», 200 εκατ. ευρώ.
  • Επιδόματα πολυτέκνων, 43 εκατ. ευρώ.
  • Το υπουργείο Παιδείας κατά 80 εκατ. ευρώ. Αφορά τις αμοιβές αναπληρωτών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Του έκτακτου διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ. Αποσπασμένων εκπαιδευτικών σε σχολεία του εξωτερικού. Επιχορηγήσεις σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Μείωση της χρηματοδότησης για σίτιση των φοιτητών - σπουδαστών.
  • Εφημερίες νοσοκομειακών γιατρών, 50 εκατ. ευρώ.
  • Επιχορηγήσεις προς Ασφαλιστικά Ταμεία των εργαζομένων, πρώτα και κύρια των επιχορηγήσεων προς ΕΟΠΥΥ. Συγκεκριμένα «κόβουν» 500 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ, 21,3 εκατ. ευρώαπό τον ΟΑΠ - ΔΕΗ και 15,4 εκατ. ευρώ από ΤΑΠ - ΟΤΕ.
Ακόμα προβλέπεται:
  • Μείωση των δαπανών του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων κατά 400 εκατ. ευρώ.
  • Το υπουργείο Αμυνας περικόπτει400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 300 εκατ. από εξοπλιστικά προγράμματα και 100 εκατ. ευρώ από λειτουργικές δαπάνες.
  • Περικοπή επιχορηγήσεων του υπουργείου Πολιτισμού και τουρισμού 25 εκατ. ευρώ.
  • Περικοπή πιστώσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 86 εκατ. ευρώ.
  • Περικοπή των εκλογικών δαπανών και των αποδόσεων προς ΟΤΑ, 129 εκατ. ευρώ.
  • Μείωση δαπανών υπουργείου Οικονομικών για συντάξεις Δημοσίου, 66 εκατ. ευρώ.
«Ανακάλυψαν» αίφνης και ότι δεν επαρκεί το κονδύλι για ποσά τόκων του 2012 που εμφάνισαν στον αρχικό προϋπολογισμό τους. Για λόγους που μόνο οι ίδιοι μπορεί να γνωρίσουν ήρθαν τώρα και το αυγάτισαν κατά 300 εκατ. ευρώ (από 12,75 δισ. στα 13,05 δισ. ευρώ).

ΚΕΙΜΕΝΑ: Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ - Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου