- Η υπουργός Παιδείας, χτες, έδειξε την αδυναμία της κυβέρνησης να εφαρμόσει το νόμο - πλαίσιο. Είδε, πάλι, «βίαιες» μειοψηφίες και εγκάλεσε το ΚΚΕ να αναλάβει τις ευθύνες του!
- Με παρέμβαση εισαγγελέα και αστυνομίας μέσα στο ΤΕΙ Λαμίας έγιναν χτες οι εκλογές!
Η υπουργός υποστήριξε πως «υπάρχουν δύο κόμματα της Αριστεράς, το Κομμουνιστικό Κόμμα και ο ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία κατά τη διάρκεια συζήτησης του
νόμου είχαν πει ότι δεν θα επιτρέψουν την εφαρμογή του νόμου και αυτό κάνουν τώρα. Θεωρώ λοιπόν ότι πρέπει τα κόμματα αυτά να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στο τι συμβαίνει και τι θα συμβεί στα ελληνικά πανεπιστήμια, γιατί είναι θέμα δημοκρατίας».Η υπουργός Παιδείας, μαζί και η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, μπορεί να μην αποδέχεται τις πλειοψηφικές αποφάσεις φοιτητικών - σπουδαστικών συλλόγων και των συλλόγων ΔΕΠ και εργαζομένων για να μην εφαρμοστεί ο νόμος, αλλά δεν έχει κανένα πρόβλημα να κάνει κηρύγματα δημοκρατίας. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι ο νέος νόμος - πλαίσιο «έχει την αποδοχή του 85% της ελληνικής κοινωνίας», επειδή ψηφίστηκε «από τα 4/5 της ελληνικής Βουλής».
Δεν αναγνωρίζουν τα συλλογικά όργανα φοιτητών - καθηγητών!
Πάντως, η υπουργός, για να στηρίξει την άποψη πως όλοι συμφωνούν με το νόμο - πλαίσιο και μόνο κάποιες βίαιες μειοψηφίες τον αρνούνται, αναφέρθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και είπε: Σ' ένα πανεπιστήμιο με χιλιάδες φοιτητές και καθηγητές «300 άνθρωποι με παραταξιακές και κομματικές σημαίες λοιδόρησαν, εξύβρισαν, με χυδαίο τρόπο, σεβαστούς δασκάλους και γενναίους καθηγητές». Μήπως η υπουργός Παιδείας δεν ήξερε ότι για την κινητοποίηση στο ΑΠΘ υπήρχαν αποφάσεις των συλλόγων φοιτητών, πανεπιστημιακών και εργαζομένων; Φυσικά το ήξερε! Εξάλλου, σε ερώτηση για το αν αποδέχεται τις πλειοψηφίες (του ΑΠΘ και αλλού) που μέσα απ' τα συλλογικά τους όργανα δηλώνουν την αντίθεσή τους στο νόμο - πλαίσιο και στην εφαρμογή του απάντησε: «Στη δημοκρατία οι νόμοι ψηφίζονται από τα κοινοβούλια. Αυτό ή είναι ανεκτό από ένα κόμμα ή δεν είναι. Και το κάθε κόμμα ν' απαντήσει επ' αυτού. Ο συγκεκριμένος νόμος εξέφρασε την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, με τον τρόπο που γίνεται στις δημοκρατίες μέσα από το κοινοβούλιο».
Η υπουργός σε ερώτηση για το αν υπάρχει σκέψη για επιστολική ψήφο, εφόσον υπάρχουν αντιδράσεις, απάντησε πως «υπάρχει επιστολική, υπάρχει ηλεκτρονική, υπάρχει ψηφιακή, υπάρχουν χίλια πράγματα, αλλά αυτή τη στιγμή είναι σαφές ότι υπάρχει ένας νόμος και δεν θεωρούμε ότι υπάρχει ανάγκη να υπάρξει παρέμβαση». Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας κινήθηκε στην ίδια λογική με την υπουργό, ενώ όταν ρωτήθηκε ποιο είναι το όριο για την εφαρμογή των Συμβουλίων απάντησε πως τον επόμενο μήνα θα αξιολογηθεί η κατάσταση και δήλωσε την αισιοδοξία του για θετικές εξελίξεις. Με λίγα λόγια, αν δεν προχωρήσουν σ' ένα μήνα, θα εξεταστούν άλλες λύσεις εφαρμογής, εκτός απ' τις απειλές με τη χρηματοδότηση, τους εισαγγελείς και την αστυνομία.
Εισαγγελέας και αστυνομία!
Χτες, ήταν προγραμματισμένες οι εκλογές στο ΤΕΙ Λαμίας και «έγιναν» μετά από παρέμβαση της αστυνομίας και του εισαγγελέα. Ομάδα φοιτητών της ΔΑΠ είχε κάνει κατάληψη και με αφορμή αυτό πήγαν στο ίδρυμα εισαγγελέας και αστυνομία και μετά από αυτή την παρέμβαση άρχισε η διαδικασία των εκλογών. Οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών με κινητοποίησή τους το πρωί καλούσαν τους καθηγητές να μην εφαρμόσουν το νόμο, με εξορμήσεις, συζητήσεις κ.ά.
Χτες, ήταν προγραμματισμένες και οι εκλογές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Με συγκεντρώσεις, από τις 8 το πρωί, φοιτητές δεν επέτρεψαν να διεξαχθούν, ακυρώνοντας στην πράξη την εφαρμογή του νόμου. Αποφάσεις για κινητοποιήσεις είχαν πέντε Σύλλογοι από το Ηράκλειο και όλοι οι Σύλλογοι στο Ρέθυμνο (κάλπες είχαν στηθεί και στις δύο πόλεις). Για σήμερα, Πέμπτη, είναι ορισμένες οι επαναληπτικές εκλογές και είναι προγραμματισμένες νέες κινητοποιήσεις.
Χτες επίσης, αναβλήθηκαν οι εκλογές και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ), μετά από διαμαρτυρία φοιτητών. Σε ανακοίνωσή του ο πρύτανης, Κ. Γάτσιος, ανέφερε πως οι εκλογές «δεν πραγματοποιήθηκαν, όπως άλλωστε συνέβη και σε όλα τα ΑΕΙ». Δήλωσε ότι το «ατελέσφορο της προσπάθειας και το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούμαστε θέτει, μεταξύ άλλων, ζήτημα επανεξέτασης από το αρμόδιο υπουργείο της όλης διαδικασίας, με τρόπο που να μην διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία των Πανεπιστημίων».
Προτάσεις για τη βελτίωση του νόμου - πλαισίου με τελικό στόχο την εφαρμογή του, παρουσίασαν χτες ο πρύτανης του ΑΠΘ και τα μέλη της επιτροπής της Συγκλήτου που συστήθηκε ακριβώς γι' αυτό το σκοπό. Σε συνέντευξη Τύπου, ο πρύτανης, Γ. Μυλόπουλος, είπε μεταξύ άλλων: «Επιθυμούμε τη συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας ώστε να επανέλθει η ηρεμία στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Η πρωτοβουλία της Συγκλήτου του ΑΠΘ και το συγκεκριμένο κείμενο της Επιτροπής αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο ότι η άγονη αντίθεση στο νόμο δεν είναι η πρακτική που ακολουθούν τα πανεπιστήμια, όπως σκοπίμως κατηγορούνται». Αναφορικά με τη ματαίωση των εκλογών στο ίδρυμα, ο πρύτανης απάντησε πως «η υπουργός δεν μας εμπιστεύθηκε και διόρισε επιτροπές για τη διεξαγωγή τους». Απέφυγε παραπέρα αναφορά, λέγοντας πως «δεν θέλει να ασχοληθεί με θέματα αρνητικής χροιάς»...
Καταφεύγει στη συκοφαντία
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την τοποθέτηση της υπουργού Παιδείας
Για τη χτεσινή τοποθέτηση της υπουργού Παιδείας, το Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε το παρακάτω σχόλιο:
«Η υπουργός Παιδείας της συγκυβέρνησης καταφεύγει στο συκοφαντικό και πολυχρησιμοποιημένο σενάριο της "βίαιης μειοψηφίας" που εμποδίζει τις εκλογές στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, για να δικαιολογήσει την αδυναμία της να επιβάλει το νόμο - πλαίσιο, παρά τη στήριξη όλων των κομμάτων του συστήματος, των μεγάλων επιχειρηματιών, των ΜΜΕ και ενός μέρους πρόθυμων καθηγητών. Η οργή και ο πανικός της είναι έκδηλα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου