Σελίδες

17 Φεβ 2012

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: Απροκάλυπτες διαβεβαιώσεις για συμβολή στην εσωτερική «ασφάλεια»


Το σύνολο της ιμπεριαλιστικής ατζέντας, με «παραινέσεις» για ένταση της ελληνικής εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, έθεσε στην ελληνική κυβέρνηση κατά τις επαφές που είχε χτες στην Αθήνα ο γγ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, στο πλαίσιο της περιοδείας του στις πρωτεύουσες Ελλάδας και Τουρκίας. Ο επικεφαλής της λυκοσυμμαχίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας.
Ενδεικτική των θεμάτων που συζητήθηκαν, ήταν η ομιλία που έκανε το πρωί ο γγ του ΝΑΤΟ στην ημερίδα που διοργάνωσε η κυβέρνηση, μέσω ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής), στο Μέγαρο Μουσικής, με αφορμή τα 60 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Αφού μίλησε για «κοινές αξίες» ανάμεσα στην Ελλάδα και το ΝΑΤΟ, σε αποστροφή του λόγου του για την οικονομική κρίση, είπε ότι η Ελλάδα «μπορεί να στηρίζεται στη βοήθεια του ΝΑΤΟ», εννοώντας, όπως εξήγησε στη συνέχεια, πως η «ασφάλεια» και η «σταθερότητα» που εξασφαλίζει το ΝΑΤΟ στα
μέλη του, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για «οικονομική ανάκαμψη».
Επί της ουσίας, ο Ράσμουσεν εξέφρασε έμμεσα την ανησυχία του ΝΑΤΟ για την κλιμακούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια σε συνθήκες κρίσης, και αναγόρευσε το ΝΑΤΟ σε εγγυητή της εσωτερικής «ασφάλειας». Επιβεβαίωσε δηλαδή ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή να επέμβει στο εσωτερικό των κρατών μελών του, αν κριθεί ότι απειλείται η «σταθερότητα» του αστικού συστήματος και τα στρατηγικά συμφέροντα της λυκοσυμμαχίας.
Κάνοντας πιο σαφές τι εννοεί για τις «κοινές αξίες», σημείωσε ότι «έχουμε επιδείξει την αποφασιστικότητά μας για την υπεράσπιση αυτών των κοινών αξιών», για να αναφερθεί ακολούθως στο ότι «σταματήσαμε τη γενοκτονία στη Γιουγκοσλαβία (...) βοηθήσαμε το λαό της Λιβύης» κλπ. Απαρίθμησε δηλαδή τα ιμπεριαλιστικά μέτωπα όπου πρωτοστάτησε με τη συμμετοχή της και η Ελλάδα, συνεισφέροντας στη σφαγή λαών και το διαμελισμό χωρών, προκειμένου να εξασφαλίσει στην ντόπια πλουτοκρατία καλύτερες θέσεις στον παγκόσμιο ανταγωνισμό για το μοίρασμα της λείας.
Αναγνώριση για την εμπλοκή στο έγκλημα
Σ' αυτό το πλαίσιο, ο γγ του ΝΑΤΟ έκανε ειδική αναφορά στη συνεισφορά της Ελλάδας, επισημαίνοντας το ρόλο της «βάσης της Κρήτης», όπως και στον «ενεργό ρόλο της Ελλάδας στη θαλάσσια ασφάλεια και στην καταπολέμηση της πειρατείας», ζητώντας έμμεσα παραπέρα εμπλοκή, καθώς «το ελληνικό εμπορικό ναυτικό είναι από τα κορυφαία του κόσμου». Επιβεβαιώνοντας ότι στις συναντήσεις με τα κυβερνητικά στελέχη συζητήθηκε το βάθεμα της ελληνικής εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που αφορούν την ευρύτερη γειτονιά μας, συνέχισε λέγοντας ότι«η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει περισσότερο στην ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής».
Ο γγ του ΝΑΤΟ πρόβαλε το δόγμα περί παγκόσμιας κυριαρχίας της λυκοσυμμαχίας που είναι η βάση του«προληπτικού πολέμου» και των επεμβάσεων ανά τον κόσμο. «Για να προχωρήσουμε -είπε- πρέπει να έχουμε ασφάλεια και πέρα από τα σύνορά μας»... Πρόκειται για τον πυρήνα της στρατηγικής του ΝΑΤΟ, που νομιμοποιεί για λογαριασμό του οποιαδήποτε επέμβαση και οπουδήποτε στον πλανήτη, σε ρόλο παγκόσμιας κατασταλτικής δύναμης για λογαριασμό των μονοπωλίων.
Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Α. Ράσμουσεν αντέστρεψε προκλητικά την πραγματικότητα, ισχυριζόμενος ότι η κοινή συμμετοχή στο ΝΑΤΟ έδωσε «δυνατότητες για εκτόνωση των εντάσεων» και «χάρη στο ΝΑΤΟ έχουμε διατηρήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή». Κι αυτά όταν το ΝΑΤΟ έχει αναγορευτεί σε χωροφύλακα του Αιγαίου, ενθαρρύνει την τουρκική επιθετικότητα στην περιοχή και θεωρεί «γκρίζες ζώνες» τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, με ευθύνη και των κυβερνήσεων του δικομματισμού, συνολικά των αστικών κομμάτων.
Απαντώντας σε ερώτηση για την Κύπρο ανέφερε ότι «είναι αντικείμενο ανησυχίας το γεγονός ότι δεν έχει διευθετηθεί το Κυπριακό» καθώς η μη επίλυσή του «έχει αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις ΝΑΤΟ - ΕΕ» και έκανε έκκληση «για επίλυση του Κυπριακού σύντομα», σημειώνοντας ψευδώς ότι «τα σχέδια για επίλυση του Κυπριακού είναι πολύ κοντά στις θέσεις των δύο πλευρών». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η «επίλυση του Κυπριακού θα είναι για το καλό των σχέσεων ΝΑΤΟ - ΕΕ».
«Πυροτεχνήματα» και διαβεβαιώσεις
Σε ό,τι αφορά τις συναντήσεις με την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αυτές επιβεβαίωσαν την πρόθεση της Ελλάδας να εμπλακεί ακόμα πιο ενεργά στους δολοφονικούς σχεδιασμούς της λυκοσυμμαχίας, σε μια περίοδο που οξύνονται οι απειλές σε βάρος του Ιράν και άλλων χωρών της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Ειδικά στη συνάντηση με τον Καρ. Παπούλια, ο τελευταίος αναλώθηκε σε πυροτεχνήματα για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και τον αλυτρωτισμό της ΠΓΔΜ, αφήνοντας στο απυρόβλητο τη στρατηγική της λυκοσυμμαχίας, που για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης υπηρετεί και η ελληνική κυβέρνηση.
Μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Στ. Δήμα, ο γγ του ΝΑΤΟ υπογράμμισε την ελληνική συμβολή στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, στο Κόσσοβο και το Αφγανιστάν. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Δ. Αβραμόπουλοςδιαβεβαίωσε τον γγ του ΝΑΤΟ ότι η κρίση «δεν έχει επ' ουδενί διασαλέψει το αμυντικό σύστημα της χώρας μας, η οποία παραμένει και θα συνεχίσει να είναι ένας σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή για την ασφάλεια, τη συνεργασία και τη συνεννόηση ανάμεσα σε όλους τους λαούς».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το ΝΑΤΟ στοχοποιεί λαούς και κινήματα
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Σε ανακοίνωση για τον ερχομό στην Ελλάδα του Γραμματέα του ΝΑΤΟ και τις συναντήσεις του με την κυβέρνηση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ δεν ήρθε στην Ελλάδα μόνο για να γιορτάσει με την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ τα 60 χρόνια συμμετοχής της χώρας μας στην ιμπεριαλιστική - στρατιωτική συμμαχία που έχει στοιχίσει δικτατορία, γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, εισβολή και κατοχή στην Κύπρο, συμμετοχή σε επεμβάσεις και άδικους πολέμους στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στην Ασία, στην Αφρική. Ερχεται για να αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο η συμμετοχή της χώρας στις νέες επεμβάσεις, στους νέους πολέμους που ετοιμάζουν οι ιμπεριαλιστές.
Με ωμούς εκβιασμούς και απειλές και με πρόσχημα τις πυρηνικές έρευνες του Ιράν, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ προθερμαίνουν τις στρατιωτικές τους μηχανές και είναι έτοιμοι να εξαπολύσουν πόλεμο. Η πολιτική και στρατιωτική συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ, που σταθερά αναπτύσσεται με ευθύνη όλων των ελληνικών αστικών κομμάτων, αποτελεί βασική προετοιμασία της νέας ιμπεριαλιστικής πολεμικής εξόρμησης και φανερώνει τη βαθύτερη και πιο ουσιαστική συμμετοχή της Ελλάδας.
Ο κίνδυνος εμπλοκής της Ελλάδας σε έναν γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο είναι ορατός όσο ποτέ άλλοτε. Η καπιταλιστική κρίση και οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστικών κέντρων για το πώς θα μοιράσουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ανατολικής Μεσογείου, πώς θα ελέγξουν τους δρόμους του πετρελαίου και του φυσικού αερίου διαμορφώνουν τέτοιες προϋποθέσεις.
Πρέπει να σημάνει συναγερμός. Η λαϊκή πάλη για να μην περάσουν τα μνημόνια της λαϊκής χρεοκοπίας συνδέεται αναπόσπαστα με την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Το ΝΑΤΟ αποτελεί ένα ισχυρό στρατιωτικό όπλο και της ελληνικής πλουτοκρατίας. Δεν το χρησιμοποιούν μόνο για να χαράζουν τα σύνορα των χωρών όπως τους συμφέρει, το χρειάζονται και είναι έτοιμοι να το χρησιμοποιήσουν κατά λαών χωρών του ίδιου του ΝΑΤΟ. Στην κατεύθυνση της έντασης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας κινείται η στρατηγική του ΝΑΤΟ που ψηφίστηκε στη Λισαβόνα το 2011 και θα ενισχυθεί παραπέρα στη Σύνοδο Κορυφής στο Σικάγο την άνοιξη του 2012.
Ο λαός και η νεολαία πρέπει πιο αποφασιστικά να διατρανώσουν την απόφασή τους ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν να δώσουν το αίμα τους στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους για να λύσουν με τα όπλα οι ιμπεριαλιστές τις διαφορές τους, τους ανταγωνισμούς τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου