Σελίδες

20 Αυγ 2011

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ: Εξελίξεις γενικευμένης αναμέτρησης.



Ο συνεχιζόμενος ιμπεριαλιστικός πόλεμος στη Λιβύη και η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, οι απειλές του Τούρκου ΥΠΕΞ Νταβούτογλου κατά της Συρίας, η ισραηλινή βαρβαρότητα στην Παλαιστίνη κι οι απειλές που απευθύνει το Ισραήλ κατά της Αιγύπτου, αλλά και κατά του Ιράν, για το πυρηνικό του πρόγραμμα, είναι μόνο μερικά από τα κομμάτια του επικίνδυνου για τους λαούς «παζλ», που εκτυλίσσεται στην περιοχή. 
Η κατάσταση οξύνεται όλο και περισσότερο, ιδιαίτερα αν αποδειχθούν αληθινές οι πληροφορίες, που κυκλοφορούν το τελευταίο 48ωρο, σύμφωνα με τις οποίες σαουδαραβικά τεθωρακισμένα, μέσω της Ιορδανίας, κινούνται με κατεύθυνση τα ιορδανο-συριακά σύνορα.

Η πληροφορία συνέπεσε με την ένταξη της Ιορδανίας, αλλά και του Μαρόκου, στοΣυμβούλιο Συνεργασίας Χωρών Κόλπου (ΣΣΧΚ). Η συγκεκριμένη διακρατική οργάνωση αποτελείται από κράτη - μοναρχίες, σύμβολα του δεσποτισμού και της ταξικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης, που από το 1983 διαθέτει κι έναν κοινό στρατιωτικό μηχανισμό που ονομάζεται «Το Αρμα της Χερσονήσου». Εννοείται πως ηγετικό ρόλο σ' αυτήν τη διακρατική ένωση παίζει η Σαουδική Αραβία, που παραδοσιακά συμμαχεί με τις ΗΠΑ. Μέχρι τώρα, είχαν ακουστεί (και επίσημα διαψευστεί) τα σχέδια τουρκικής εισβολής (μιας χώρας του ΝΑΤΟ) στη Συρία και η δημιουργία «ουδέτερων ζωνών» στο βορρά αυτής της χώρας, με πρόσχημα, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, ...«ανθρωπιστικούς λόγους». Τώρα υπάρχουν πληροφορίες για ανάλογες κινήσεις ενός άλλου συμμάχου των ΗΠΑ στην περιοχή, της Σαουδικής Αραβίας. Ο «άξονας» που διαμορφώνεται Τουρκία - ΣΣΧΚ, συντονίζεται και σχεδιάζει από κοινού μαζί με ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ, την επέμβαση, φορώντας την «προβιά» του «ανθρωπισμού» και της «δημοκρατίας».
Τα σχέδια αυτά είναι φανερό πως δε θα μείνουν αναπάντητα από τον «αντιάξονα», που επίσης έχει διαμορφωθεί στην περιοχή (Ιράν - Συρία - Λίβανος - «Χαμάς»), που και στο πρόσφατο παρελθόν έχει «τσαλακώσει» τη δήθεν «ακλόνητη υπεροχή» του αμερικάνικου και ισραηλινού ιμπεριαλισμού, όπως φάνηκε στο Λίβανο, το 2006.
Η νέα τοποθέτηση του εκπροσώπου της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, Ρογκόζιν, ενάντια στην εμπλοκή της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας σε ανοιχτή επέμβαση στη Συρία, είναι μόνον ένα από τα μηνύματα που έστειλε της τελευταίες μέρες το Κρεμλίνο προς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Η όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή των ανερχόμενων δυνάμεων (Ρωσίας και Κίνας) στους ανταγωνισμούς στην περιοχή της Μέσης Ανατολής δείχνει πως στην ιμπεριαλιστική «σκακιέρα» των ανταγωνισμών, πίσω από τους «στρατιώτες», τους «αξιωματικούς» και τους «πύργους» κάθε πλευράς («άξονα»), υπάρχουν ισχυρότεροι «παίχτες» και ευρύτερα σχέδια, όπως το λεγόμενο σχέδιο της «Ευρύτερης Μέσης Ανατολής».
Σ' αυτές τις συνθήκες, το ΚΚΕ σημειώνει πως μόνον η πάλη των λαών της περιοχής ενάντια στον ιμπεριαλισμό, και η σύνδεσή της με το στόχο της εργατικής εξουσίας, την πάλη για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, μπορεί να απεγκλωβίσει από την αιματηρή «λαβίδα» που στήνεται, με διάφορα προσχήματα, σε βάρος των λαών της περιοχής, για την απόκτηση του φυσικού πλούτου, των δρόμων πετρελαίου, τη διασφάλιση της παραπέρα εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου