Σελίδες

20 Αυγ 2011

Προαναγγέλλουν την επόμενη φάση αντιλαϊκής κλιμάκωσης.



Με φόντο τα βαθιά αδιέξοδα της καπιταλιστικής διαχείρισης, του ίδιου του εκμεταλλευτικού συστήματος, σε κλίμα οξυμένων ανταγωνισμών ανάμεσα σε οικονομικά κέντρα, κράτη και κυβερνήσεις, το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας ετοιμάζεται για την επόμενη φάση κλιμάκωσης, την ολομέτωπη επίθεση απέναντι στο λαό.
Είναι απόλυτα βέβαιο ότι οι εκβιασμοί και οι απειλές γύρω από τις εκταμιεύσεις των δόσεων από τους μηχανισμούς στήριξης που έστησαν και στήνουν οι ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί θα πάρουν πρωτόγνωρες διαστάσεις. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μαζί και τα κλιμάκια της τρόικας, που τις μέρες αυτές βρίσκονται για «συνεννοήσεις» στην Αθήνα, κόβουν και ράβουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, όπως αυτά που θα περιλάβουν σε νέο φορολογικό νομοσχέδιο - προπομπό του κρατικού προϋπολογισμού που θα καταθέσουν για την ερχόμενη χρονιά (2012).

Και οι ίδιοι πλέον «διαπιστώνουν» ότι για το σκουπιδοτενεκέ ήταν, μια προς μια, όλες μαζί, οι προηγούμενες εκτιμήσεις τους σχετικά με τους ρυθμούς της κατρακύλας του παραγόμενου ΑΕΠ, πολύ περισσότερο για καπιταλιστική «ανάπτυξη» που την «έβλεπαν» για το 2012. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος, σε χτεσινή συνέντευξη στο ραδιόφωνο του «Σκάι», σχετικά με τους ρυθμούς της κατρακύλας, δήλωσε ότι «τώρα υπάρχει ένα εύρος προβλέψεων το οποίο μπορεί να κινηθεί πάνω από το 4,5% και θα δούμε πού θα σταθεί»...
Οι «αβεβαιότητες» που εκφράζουν επεκτείνονται σε όλη την γκάμα των εξελίξεων, έρχονται να προετοιμάσουν το έδαφος για την πολιτική που θα περάσει από φωτιά και σίδερο τη ζωή των εργατικών λαϊκών στρωμάτων. Είναι ολοφάνερο ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν ούτε στην «πιστή εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος», όπως ισχυρίστηκε ο κυβερνητικός παράγοντας, ούτε και πουθενά, αν δε βρουν απέναντί τους ισχυρό το λαό, με σηκωμένο το μπόι.
Συγκυριακοί συμβιβασμοί
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού:
  • Σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και με τις αποφάσεις που πήραν στις 21 Ιούλη και για τις χρηματικές εγγυήσεις στην κυβέρνηση της Φινλανδίας, είπε ότι οι «χώρες δεν εκφράζονται πάντα πολύ καθαρά». Επίσης, ισχυρίστηκε ότι εφόσον τεθεί ζήτημα και από άλλες κυβερνήσεις, τότε το «θέμα ξεφεύγει από το διμερές επίπεδο και πρέπει το Γιούρογκρουπ να βρει μια λύση». Είναι, δηλαδή, φανερό ότι η μεταξύ τους συμφωνία έχει προσωρινό χαρακτήρα, γεγονός που το ΚΚΕ επισήμανε από την πρώτη στιγμή. Ο υπουργός δήλωσε ότι η απόφαση «αφορά και την Ελλάδα ως μέρος του γενικότερου προβλήματος», τονίζοντας ότι «από τις 21 Ιούλη και μετά έχουμε μπει σε μια νέα περιδίνηση, σε μια νέα φάση, σε ένα νέο παροξυσμό της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης», όπως έχουν βαφτίσει την όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης
  • Για την εκταμίευση της επόμενης δόσης: Είναι απόλυτα φανερό ότι η ενεργοποίηση του νέου μηχανισμού στήριξης (ΕFSF) παίρνει παράταση, με τον υπουργό να προετοιμάζει το κλίμα: «Μην περιμένουμε να τελειώσουμε πριν από την πρώτη ή τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου». Σχετικά με την αναμενόμενη για το Σεπτέμβρη έκτη δόση από τον προηγούμενο μηχανισμό στήριξης της πλουτοκρατίας, είπε: «Για την ακρίβεια δε μιλάμε τώρα για έκτη δόση, μιλάμε για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της Ελλάδας το Σεπτέμβριο», κάνοντας λόγο για «ένα μεταβατικό σχήμα, το οποίο στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο νέο καθεστώς»,χωρίς άλλες διευκρινίσεις.
  • Για την αντιλαϊκή κλιμάκωση: Σχετικά με την εφαρμογή νέων μέτρων, εμφανίστηκε προκλητικός, λέγοντας ότι «δεν πρέπει να χρειαστούν νέα μέτρα και αν κάνουμε την προσπάθεια να εφαρμόσουμε και στο σκέλος των εσόδων και στο σκέλος των δαπανών όλα όσα έχουμε ψηφίσει στη Βουλή δε θα χρειαστούν νέα μέτρα», προσθέτοντας με θράσος ότι το «θέμα είναι να μην επιβαρυνθούν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα»...
Προετοιμασίες ενόψει ΔΕΘ
Με τα νέα μέτρα να βρίσκονται στα σκαριά, η κυβέρνηση επιδιώκει με κάθε μέσο να δημιουργήσει κάλπικες προσδοκίες στα λαϊκά στρώματα ότι«η χώρα πάει μπροστά» (!), ταυτίζοντας τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας με αυτά του λαού. Σ' αυτό το πλαίσιο, ο Γ. Παπανδρέου θα επιχειρήσει την επόμενη βδομάδα κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του με τους λεγόμενους «παραγωγικούς φορείς» ενόψει της ΔΕΘ, να θέσει σαν πρωταρχικό παράγοντα για την ανάκαμψη της οικονομίας την εφαρμογή των ανατροπών του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Η κυβέρνηση, ποντάροντας στη στήριξη που θα της προσφέρουν οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ και των άλλων τμημάτων του κεφαλαίου, αλλά και στην επί της ουσίας συναίνεση που έχει εξασφαλίσει από τις εργοδοτικές - κυβερνητικές ηγεσίες βασικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, θα προσπαθήσει να εμφανίσει σαν μονόδρομο για την έξοδο της χώρας από την κρίση τη συνέχιση της αντιλαϊκής επέλασης.
Με την κυβέρνηση να αδυνατεί να πετάξει και τα ελάχιστα ψίχουλα προς τα πλέον ασθενέστερα τμήματα των λαϊκών στρωμάτων, που κατά παράδοση πρόσφεραν στη ΔΕΘ οι εταίροι του δικομματισμού, ο πρωθυπουργός αναμένεται να προχωρήσει σε πλήρη καταγραφή των αντιδραστικών μέτρων που υλοποιήθηκαν τους 20 τελευταίους μήνες, με την υπόσχεση ότι στο μέλλον θα υπάρξει ανάπτυξη.
Ωστόσο, το «εθνικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της χώρας», που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, είναι κομμένο και ραμμένο βάσει των μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, με στόχο το τσάκισμα των λαϊκών δικαιωμάτων και την ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου.

Τα άγρια μέτρα δεν πρόκειται να σταματήσουν
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Για τη δήλωση του Ευ. Βενιζέλου ότι δε θα θιγούν άλλο τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του επισημαίνει:
«Τα νέα πιο άγρια μέτρα σε βάρος των εργατικών λαϊκών στρωμάτων δεν πρόκειται να σταματήσουν ούτε με την πιστή εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, ούτε με την πιο αποτελεσματική ή καλύτερη διαπραγμάτευση στην ΕΕ, όπως ζητούν τα άλλα κόμματα του συστήματος. Αυτό που χρειάζεται επειγόντως είναι η οργανωμένη και αποφασιστική άρνηση του λαού να υποστεί άλλες θυσίες για να διασωθούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, η Ευρωζώνη, ο καπιταλισμός. Τέλος στα ιδεολογήματα και τις αυταπάτες. Ο καπιταλισμός δεν γίνεται ανθρώπινος, είναι οριστικά ξεπερασμένος, η ΕΕ δεν γίνεται φιλολαϊκή».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου