Σελίδες

1 Φεβ 2011

Η «εξωστρέφεια» της κυβέρνησης...


Την ίδια ώρα που ο λαός της Αιγύπτου βρίσκεται αντιμέτωπος με τη βίαια καταστολή της εξέγερσής του και με σχέδια ενσωμάτωσης του δίκαιου αγώνα του, η μοναδική μέχρι τώρα ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης για τα γεγονότα περιορίζεται στην ...εκτίμηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή ότι η «κατάσταση που επικρατεί είναι έκρυθμη»! 
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Δόλης, μιλώντας χτες στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real Fm» για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο και συνδέοντάς τες με τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, σημείωσε:«Οποιαδήποτε κατάσταση, μεταβατική ή μη, θα πρέπει να μας δίνει τη δυνατότητα να παρέμβουμε για να προστατεύσουμε τα οικονομικά συμφέροντα επιχειρήσεων ή ατόμων».
Η πρεμούρα της κυβέρνησης να διασφαλίσει τα συμφέροντα του ντόπιου κεφαλαίου είναι μεγάλη. Στην Αίγυπτο αυτή τη στιγμή οι επενδύσεις της ελληνικής αστικής τάξης φτάνουν το 1 δισ. δολάρια. 
18 μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις (που μαζί με τις θυγατρικές τους φθάνουν τις 31) έχουν επενδύσεις στην Αίγυπτο. Συγκεκριμένα:
-- Η Τράπεζα Πειραιώς έχει συνολικό ενεργητικό 1,7 δισ. ευρώ και διαθέτει 48 καταστήματα. Οι καταθέσεις φθάνουν το 1,3 δισ. ευρώ ενώ τα δάνεια που έχει χορηγήσει ανέρχονται σε 817 εκατ. ευρώ.
-- Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει 16 καταστήματα.
-- Η τσιμεντοβιομηχανία «Τιτάνας» έχει δυο εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου στο Beni Suef και στην Αλεξάνδρεια. Οι συνολικές πωλήσεις των δυο μονάδων της στην περιοχή φθάνουν τα 272 εκατ. ευρώ ενώ τα λειτουργικά κέρδη φθάνουν τα 102 εκατ. ευρώ.
-- Ο «όμιλος Βαρδινογιάννη» δραστηριοποιείται στον τομέα εξόρυξης πετρελαίου σε συνεργασία με τις πολυεθνικές Gaz de France και Shell (Γαλλικές). Επίσης ο όμιλος δραστηριοποιείται και στις ναυλώσεις πλοίων.
-- Τα «Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ» στα οποία συμμετέχει και ο όμιλος Λάτση, έχουν άδεια παραχώρησης για Ερευνα και Παραγωγή υδρογονανθράκων στην περιοχή West Obayed στην Δ. Ερημο.
-- Η «Pyramids Paper Mill» του ομίλου Ζερίτη (χαρτοποιία Θράκης) έχει εργοστάσιο παραγωγής.
-- Η εταιρεία τροφίμων «Chipita» του ομίλου Ολαγιάν.
-- Η «Intralot Egypt», θυγατρική της «INTRACOM»,που πρόσφατα υπέγραψε συμφωνία με τα Αιγυπτιακά Ταχυδρομεία για την δημιουργία και οργάνωση ενός σύγχρονου εθνικού συστήματος παροχής τυχερών παιχνιδιών στην Αίγυπτο.
-- Ο όμιλος Κοπελούζου που έχει μεγάλες επενδύσεις στην αιολική ενέργεια καθώς και συνεργασία με την αιγυπτιακή κρατική Εταιρεία Φυσικού Αερίου EGAS για μεταφορά φυσικού αερίου στην Κρήτη, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από τη ΔΕΗ για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.
-- Ο Ομιλος Λάτση με εταιρεία τεχνικών έργων.
-- Η εταιρεία ελληνικών συμφερόντων «Chandris Lines» έχει συνεργασία με την EGAS (κρατική εταιρεία φυσικού αερίου) για τη μεταφορά συμπιεσμένου αερίου με ειδικά πλοία.
-- Εργοστάσιο διαθέτει και η βιομηχανία χρωμάτων«Er-Lac».
Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό γιατί έσπευσε ο αρμόδιος υπουργός να εγγυηθεί στη ντόπια πλουτοκρατία ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε εγρήγορση για την προστασία των συμφερόντων της. 
Φανερώνοντας ακριβώς ο Δ. Διόλης πώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προωθεί την «εξωστρέφεια» στην εξωτερική πολιτική, που προπαγανδίζει ο πρωθυπουργός, έσπευσε να διαβεβαιώσει τους Ελληνες πλουτοκράτες, ότι η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει τα «συμφέροντά» τους στην περιοχή πάση θυσία. 
Μάλιστα το κυβερνητικό στέλεχος σημείωσε ότι η «μεταβατική κατάσταση ή μη» που θα επικρατήσει πρέπει να δίνει τη «δυνατότητα» στην ελληνική κυβέρνηση να «προστατεύει τα οικονομικά συμφέροντα» των ελληνικών επιχειρήσεων. 
Με άλλα λόγια, η ελληνική κυβέρνηση θα ρίξει όλες της τις «δυνάμεις», μαζί με τις υπόλοιπες καπιταλιστικές κυβερνήσεις, ώστε να επικρατήσει ένα σύστημα που θα συνεχίσει να διαιωνίζει την εκμετάλλευση των εργαζομένων της Αιγύπτου. 
Η «εξωστρέφεια και η πολυδιάστατη πολιτική» που υπερασπίζεται η κυβέρνηση, καθορίζεται από τα συμφέροντα των εγχώριων μονοπωλιακών ομίλων, για να πάρουν κομμάτι από τη λεία των γειτονικών χωρών και να εξασφαλιστούν νέα πεδία κερδοφορίας. 
Μετά απ' αυτά, η μοναδική δύναμη στήριξης του λαού της Αιγύπτου είναι η αλληλεγγύη των λαών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου