Σελίδες

4 Δεκ 2011

Ας αφήσουν το σπαθί...



1. Υποτίθεται πως στη Σχολή Ευελπίδων η ανδρεία περισσεύει. 
Πως κάθε εύελπις τιμάει τη στολή του, εύκολα διακριτή και αναγνωρίσιμη από τους πάντες, κυρίως όμως το σπαθί του. 
Τι σχέση μπορούν να έχουν όλα αυτά με το περιστατικό που έλαβε χώρα στη Σχολή Ευελπίδων κατά την επέτειο της 17ης Νοέμβρη. 
Μια ομάδα υπάκουσε στον αρχηγό της και παρέλασε με βήμα στρατιωτικό τραγουδώντας τον ύμνο της 21ης Απριλίου. 
Μικρός αριθμός αποχώρησε, στην πλειοψηφία που όμως οι ευέλπιδες παρέμειναν στο αμφιθέατρο και άρχισαν να ζητωκραυγάζουν υπέρ της δικτατορίας.
2. Δεν έχει καμία απολύτως σημασία η αφαίρεση της αρχηγίας των ευέλπιδων από τον υποκινητή του περιστατικού. 
Σημασία έχει ότι οι ευέλπιδες δέχτηκαν να κάνουν ό,τι έκαναν κεκλεισμένων των θυρών, σαν να επρόκειτο για ηθοποιούς που ανέβαζαν ένα έργο. 

Υποτίθεται ότι, λόγω σχολής και μόνο, θα έπρεπε να μην ντρέπονται για τις ιδέες τους, όποιες είναι αυτές, και τις πράξεις τους να τις γνωρίζει κυρίως το φως της ημέρας. Να πληρώσουν για τις ιδέες τους όπως έκαναν όλοι όσοι βρέθηκαν άοπλοι απέναντι στα τανκς υπέρ των οποίων τώρα ζητωκραυγάζουν. Οχι να κρυφτούν σαν μωρές παρθένες πίσω από τον αξιοθρήνητο αρχηγό τους. 
Δεν παραιτήθηκαν, βέβαια, για να μη χάσουν τα προνόμια που απορρέουν από τη στολή. Θα έπρεπε, ωστόσο, να φοιτήσουν σε δραματική σχολή όπου θα μπορούσαν να φοράνε όσες στολές θέλουν και να κρατούν όσα σπαθιά μπορούν.
3. Ο αναξιοπρεπής αρχηγός των ευέλπιδων έπεσε στην παγίδα που έστησε για τους άλλους, θυμίζοντας τον Πύρρο το 272 π.Χ. στη μάχη του Αργους, όπου οι άντρες του σκοτώθηκαν κατά λάθος μεταξύ τους.
4. Εκπληξη μου προκάλεσε η δημοκρατική ταραχή των δημοσιογραφικών κύκλων για το περιστατικό. Δεν το περίμεναν, γράφουν, πρόκειται για ακροδεξιά στοιχεία που πρέπει ν' απομονωθούν. Λες και αγνοούν ιστορικά τις αρχές και τις αξίες που διέπουν τη Σχολή Ευελπίδων.
5. Είναι καιρός τώρα που η Ακροδεξιά κάνει μεγαλύτερο θόρυβο από αυτόν που μας είχαν συνηθίσει. Οι λιπόψυχοι που την εκπροσωπούν πίστεψαν πως τρυπώνοντας για δύο μήνες σ' ένα υπουργείο θα μπορέσουν ν' αποκτήσουν επιτέλους έναν κώδικα ανδρικής συμπεριφοράς. 
Ματαιοπονούν. 
Αυτό που εισπράττουν είναι η απέχθεια και η περιφρόνηση του κόσμου που βρίσκεται σε διαρκή ένταση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου