Σελίδες

20 Οκτ 2011

Απεργιακή λαοθάλασσα κατέκλυσε όλες τις πόλεις της χώρας.



Η μεγαλύτερη απεργιακή συγκέντρωση της μεταπολιτευτικής περιόδου στην Αθήνα.

Μέγα πλήθος και μέγα πάθος.
Εκατομμύρια απεργοί σε όλη τη χώρα. 
Εκατοντάδες χιλιάδες λαού, απ' άκρη σ' άκρη της χώρας βγήκαν στους δρόμους, κατέβηκαν στις πλατείες, απέρριψαν τα βάρβαρα μέτρα, καταψήφισαν την αντιλαϊκή πολιτική.
Μυριόστομη η φωνή της εργατικής τάξης και το μήνυμα καθαρό:
Μπορούμε να τους σταματήσουμε. Μπορούμε να τους νικήσουμε!
Πρώτη μέρα χτες της 48ωρης απεργίας, μια μεγάλη απεργιακή λαοθάλασσα κατέκλυσε όλες τις πόλεις της χώρας.
Πρωτόγνωρη η συμμετοχή στην απεργία. 
Με τη σφραγίδα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, με τις σημαίες της ταξικής πάλης, εργατόκοσμος, άντρες, και γυναίκες, ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρέμποροι, αγρότες, φοιτητές και σπουδαστές, συνταξιούχοι, έδωσαν αποστομωτική απάντηση στην κυβέρνηση, στην τρόικα, στην πλουτοκρατία. 

Νέκρωσαν στην κυριολεξία εργοστάσια, επιχειρήσεις, γραφεία, δημόσιες υπηρεσίες, πανεπιστήμια και σχολεία, μαγαζιά, συγκοινωνίες, αγορές και λαϊκές. Ενας ολόκληρος λαός σηκώνει το μπόι του, δείχνει τη δύναμή του. Δε σκύβει το κεφάλι, δεν τον φοβίζουν, δεν υποκύπτει στους εκβιασμούς. Σήμερα συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά. Απεργούμε για δεύτερη μέρα, κλιμακώνουμε την πάλη μας.

ΚΟΥΚΟΣ
Στην Αθήνα, περικυκλώνουμε τη Βουλή, κατεβαίνουμε και πάλι στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.
Μεγαλειώδης η απεργία και η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα. Μια τεράστια διαδήλωση από την Ομόνοια και τους γύρω δρόμους μέχρι πάνω στην πλατεία Συντάγματος. Οταν τα μπλοκ του ΠΑΜΕ και των άλλων αγωνιστικών συσπειρώσεων, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ, ΟΓΕ, απλώθηκαν, κατέκλυσαν την Ομόνοια, τη Σταδίου, τη Φιλελλήνων, την Αμαλίας, την πλ. Συντάγματος και τις 6 λωρίδες της Πανεπιστημίου από το Πανεπιστήμιο μέχρι το Σύνταγμα. Για 5 ολόκληρες ώρες, το κέντρο, η καρδιά της πόλης, χτυπούσε στους ρυθμούς της διαδήλωσης. Σημαίες και πανό παντού. Τραγούδια και συνθήματα δονούν την ατμόσφαιρα.
Οταν λίγο μετά το μεσημέρι οι διαδηλωτές άρχισαν να κινούνται από τα σημεία που είχαν συγκεντρωθεί στην Αθήνα, μπροστά στα μάτια μας είχαμε τη μεγαλύτερη απεργιακή συγκέντρωση της μεταπολιτευτικής περιόδου.
Από το πρωί, ομάδες ομάδες, οι απεργοί από τις συνοικίες πορεύονταν προς το κέντρο. Μαζικά τα μπλοκ στις προσυγκεντρώσεις, για τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. Εργάτες και εργάτριες, με τα πανό των συνδικάτων τους, με τις σημαίες τους, Λαϊκές Επιτροπές, σύλλογοι, μαζικοί φορείς, σιγά σιγά κατευθύνονται προς τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.
Το τι θα γίνει στη συγκέντρωση το έβλεπες από νωρίς. Από τα σχολειά που δεν ακούγονταν οι φωνές των παιδιών γιατί οι δάσκαλοι απήργησαν, από τους δρόμους με τους κλειστούς φούρνους. Τα κατεβασμένα ρολά στα μπακάλικα, στα ψιλικατζίδικα, στα περίπτερα. Ακόμα και τα μαγαζιά, οι τράπεζες, οι υπηρεσίες στην Ομόνοια και σε όλους τους δήμους του Λεκανοπεδίου είχαν κλείσει. Από τον εργάτη που, έστω και στο παρά πέντε, κατέβηκε στη συγκέντρωση κι έψαχνε με το τηλέφωνο στο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» να μάθει για την προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ.
Βούλιαξε η Ομόνοια
Γεμάτη η οδός Σταδίου (φωτ.) από την Ομόνοια προς το Σύνταγμα την ώρα της συγκέντρωσης
*
Η Ομόνοια χτες απέκτησε άλλη όψη. Με τα πανό του ΠΑΜΕ σηκωμένα περιμετρικά της πλατείας που έγραφαν: «Οχι στην κυβέρνηση και τα κόμματα της πλουτοκρατίας», «Εργαζόμενοι ξεμπερδέψτε με τους πολιτικούς υπηρέτες των μονοπωλίων». Με το μεγάλο πανό της κεντρικής εξέδρας και το σύνθημα «Η οργή μας να γίνει οργάνωση, αντεπίθεση, δύναμη ανατροπής». Καθώς ο ήλιος σηκώνεται πάνω από τα κτίρια της πόλης η πλατεία και οι γύρω δρόμοι γεμίζουν ασφυκτικά. Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ αρχίζει και όλα είναι συνειδητά...
Από την εξέδρα ακούγονται οι πρώτες πληροφορίες για τη συμμετοχή στην απεργία:
Κανένας εργάτης δεν πήγε για δουλειά στα εργοστάσια «Tasty», ΜΕΒΓΑΛ, «Νίκας», ΕΒΓΑ, ΝΟΥΝΟΥ, ΔΕΛΤΑ, ΝΕΣΤΛΕ, «Τερκενλής», «Καούσης», «Δρακουλάκης», «Σιτροέν», «Παπαστράτος», «Ελαιουργία», στην Ιχθυόσκαλα, στη Ζώνη και άλλους μεγάλους εργασιακούς χώρους. Δε βάλανε μπροστά οι μηχανές στις φαρμακοβιομηχανίες ΑΛΑΠΙΣ, ΛΑΒΙΦΑΡΜ, ΚΛΕΒΑ, ΛΟΡΕΑΛ, στον ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, στη ΣΥΝΦΑ και μεγάλη η συμμετοχή στην ΕΛΠΕΝ. Το 98% των εργατών δεν πήγαν για δουλειά στη ΦΑΓΕ, το μεγαλύτερο μέρος δεν δούλεψε στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία στη Βοιωτία, η συμμετοχή στην απεργία στις δύο Βιομηχανικές Περιοχές του Βόλου ήταν συντριπτικά μεγάλη... Η λίστα με τα εργοστάσια που απεργούν δεν τελειώνει.
Χαρακτηριστικά της μαζικής συμμετοχής ήταν τα 6 γεμάτα - και με όρθιους - πούλμαν με εργαζόμενους μόνο από τους ΟΤΑ Θριασίου που ήρθαν στη συγκέντρωση. Αριθμός υπερτριπλάσιος σε σύγκριση με άλλες απεργίες. Τα απεργιακά μπλοκ ήταν πιο μαζικά από κάθε άλλη φορά, με πολλούς εργαζόμενους να διαδηλώνουν για πρώτη φορά, όπως ήταν τα μπλοκ των κλάδων τροφίμων - ποτών, φαρμάκου, συνολικά από τη βιομηχανία, αλλά και στο δημόσιο τομέα, όπως τα μπλοκ των εργαζομένων στα νοσοκομεία.
ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Στη συνέχεια διαβάστηκαν από την Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο, τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, και τηνΑλεξάνδρα Μπαλού, πρόεδρο του Συνδικάτου Χρηματοπιστωτικού Συστήματος Αττικής, ψηφίσματα τα οποία ενέκρινε το συγκεντρωμένο πλήθος.
Στη χτεσινή συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα.
Στο μεταξύ, μέχρι την τελευταία στιγμή όλο και πλήθαιναν οι συνομοσπονδίες και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο που υπέγραφαν το μήνυμα αλληλεγγύης προς το ΠΑΜΕ, τους Ελληνες εργαζόμενους και τη 48ωρη απεργία τους. Επιπλέον, τη στήριξή τους εξέφρασαν σε μηνύματά τους η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Γυναικών και η Ομοσπονδία Γυναικών Μεξικού. Το μήνυμα αλληλεγγύης διαβάστηκε στη χτεσινή συγκέντρωση από την Βέτα Πανουτσάκου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ. Στις 50 και πλέον συνδικαλιστικές οργανώσεις προστέθηκαν χτες κι άλλες.
Από νωρίς στο Σύνταγμα
Την ώρα που η συγκέντρωση της Ομόνοιας βρισκόταν σε εξέλιξη, ήδη οι προσυγκεντρώσεις είχαν καλύψει το χώρο από το Σύνταγμα μέχρι την Ομόνοια. Γύρω στις 11.30 π.μ., οι προσυγκεντρώσεις από πλατεία Κάνιγγος και Χαυτεία έφτασαν με πορεία, μέσω της οδού Πανεπιστημίου, στο Σύνταγμα. Απ' τα Χαυτεία ξεκίνησαν οι φοιτητές, οι σπουδαστές, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, με το κεντρικό πανό του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Απ' την πλατεία Κάνιγγος ξεκίνησαν οικοδόμοι, μισθωτοί τεχνικοί, ηλεκτρολόγοι, εργαζόμενοι στον επισιτισμό και τα ξενοδοχεία, τους ΟΤΑ, τη δημόσια και την ιδιωτική Υγεία κ.ά. Στη συνέχεια πορεύτηκαν προς το Σύνταγμα, διά μέσου των οδών Ακαδημίας, Σίνα και Πανεπιστημίου, φωνάζοντας συνθήματα καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής. Πλήθος κόσμου που ήταν συγκεντρωμένο δεξιά κι αριστερά στα πεζοδρόμια χειροκροτούσε. Αργότερα, με τους συγκεντρωμένους στο Σύνταγμα έσμιξαν οι διαδηλωτές της Ομόνοιας. Αργότερα, προς το Σύνταγμα κατευθύνθηκαν και οι συγκεντρωμένοι από Πεδίον του Αρεως και Μουσείο και «συνάντησαν» τους συγκεντρωμένους στο Σύνταγμα.
Με κόκκινο χρώμα η διαδήλωση του ΠΑΜΕ.Με μοβ χρώμα οι άλλες συγκεντρώσεις
Το μεγάλο μήκος αυτής της πορείας και η πυκνότητά της έκαναν να ακουστεί απ' άκρη σ' άκρη της πόλης ότι η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα είναι παρόντα στο στίβο της ταξικής πάλης. Με τον κόσμο να κατακλύζει το Σύνταγμα και τους γύρω δρόμους, οι ταξικές δυνάμεις έμειναν στην πλατεία για αρκετές ώρες, από όπου συντεταγμένα στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τους Στύλους του Ολυμπίου Διός και τη λεωφόρο Συγγρού, όπου και ολοκληρώθηκε η μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση.
Η χτεσινή μέρα ανέβασε τον πήχη ψηλά. Σήμερα, δεύτερη μέρα της απεργίας, οι απαιτήσεις έχουν κιόλας μεγαλώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου