Σελίδες

19 Ιουλ 2011

Συλλαλητήρια για την Υγεία.


Το μπαράζ των ανατροπών που επιχειρεί, χωρίς σταματημό, η κυβέρνηση στο χώρο της Υγείας και Πρόνοιας δεν είναι μια επιμέρους πρακτική.
Είναι μέρος της ίδιας πολιτικής της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη μείωση των μισθών, των συντάξεων και όλων των - ήδη πετσοκομμένων και υποβαθμισμένων - κοινωνικών παροχών. Και αποσκοπεί αφενός στην απαλλαγή του κράτους από τις ελάχιστες υποχρεώσεις γι' αυτές τις παροχές και αφετέρου στη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Υγείας στους ευαίσθητους τομείς.

Είναι μέγιστη η υποκρισία της κυβέρνησης όταν διατείνεται πως όλες οι αντιδραστικές ανατροπές που επιχειρεί γίνονται στο όνομα της προστασίας του λαού: Για να μην πληρώνει τόσο ακριβά και να έχει αναντίστοιχες υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας. Εκείνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να περάσει όλες εκείνες τις περικοπές που έχει θεσμοθετήσει μέχρι τώρα - καθώς και εκείνες που σχεδιάζει: Να αποτελέσουν τα νοσοκομεία αυτόνομες οικονομικές μονάδες που θα συμπεριφέρονται σαν επιχειρήσεις στα πλαίσια της ολοήμερης λειτουργίας. Γι' αυτό και ετοιμάζει συγχωνεύσεις. 
Και μετά τις συγχωνεύσεις θα εκχωρήσει κρεβάτια στις ασφαλιστικές εταιρείες και θα αξιολογεί τις υπόλοιπες με επιχειρηματικά κριτήρια κι όχι με βάση τις λαϊκές ανάγκες. 
Γι' αυτό και θα κλείσει κλινικές και κρεβάτια - ακόμα και κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, όπου ο ασθενής είναι στον προθάλαμο του Χάρου. Και θα τα κλείσει γιατί δε θα συμφέρουν με βάση τη λογική κόστους - οφέλους, και όχι τις εκρηκτικές λαϊκές ανάγκες.
Για τον ίδιο λόγο γίνονται περικοπές στη φαρμακευτική περίθαλψη, αφήνοντας την κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας στο απυρόβλητο. Και παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης για μείωση των τιμών, η «πίτα» για τη φαρμακοβιομηχανία μεγάλωσε. Οπως μεγάλωσαν και τα χαράτσια για τα λαϊκά στρώματα στην ώρα της ανάγκης. Που θα πληρώσουν για φάρμακα τουλάχιστον 170 εκατ. ευρώ με την εφαρμογή της λεγόμενης «αρνητικής λίστας», όπου τα φάρμακα δεν καλύπτονται από τα Ταμεία. Και σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα ανακοινώσει και τη λεγόμενη «θετική λίστα» φαρμάκων. Δηλαδή εκείνα τα φάρμακα που θα πρέπει να καλύπτουν τα ταμεία...
Δηλαδή και πάλι ζημιωμένος - και χαρατσωμένος - ο άρρωστος εργαζόμενος. Μ' άλλα λόγια, «μονά - ζυγά» πάντα σε βάρος του αρρώστου. Του αρρώστου για τον οποίο προαλείφεται το κατάπτυστο ελάχιστο πακέτο παροχών που ετοιμάζεται μέσω της λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Ο οποίος ως «δυνατός αγοραστής» θα προμηθεύεται υπηρεσίες από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα ή θα συμβάλλεται με ΜΚΟ και υποτυπώδεις δημοτικές υπηρεσίες Υγείας.
Το όλο σχέδιο στην Υγεία και Πρόνοια αποτελεί μέρος της χρεοκοπίας του λαού. 
Γι' αυτό και τα αυριανά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ είναι το πραγματικό μετερίζι στις ανατροπές που επιχειρεί η κυβέρνηση. 
Ταυτόχρονα, αποτελεί και το εφαλτήριο για τη συγκρότηση ενός λαϊκού μετώπου πάλης για την κατάκτηση του ώριμου και ρεαλιστικού στόχου: Η υγεία να παρέχεται ισότιμα από ένα καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας και επείγουσας ιατρικής, με πλήρη στελέχωση και σύγχρονο εξοπλισμό. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας για όλους τους ασφαλισμένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου