Σελίδες

22 Ιουλ 2011

ΣΩΤΗΡΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ



Την Πέμπτη η εκδήλωση για τη δολοφονημένη αγωνίστρια.

Με εντολή της εργοδοσίας και του παρακράτους, έτσι απλά για εκείνους που τότε και τώρα βλέπουν τον άνθρωπο σαν μηχανή παραγωγής κερδών και τίποτε περισσότερο, κόπηκε βίαια το νήμα της ζωής της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, 31 χρόνια πριν, στην πύλη του εργοστασίου - γκέτο της ΕΤΜΑ. 
Τρεις δεκαετίες μετά, η Σωτηρία ζει στις καρδιές και στον αγώνα μας για έναν καλύτερο κόσμο, για τον κόσμο που κι εκείνη οραματίστηκε και πάλεψε.
Για 31η συνεχόμενη χρονιά, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού, Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ) πραγματοποιεί την Πέμπτη 28 Ιούλη, στις 7.30 το απόγευμα, εκδήλωση τιμής και μνήμης στη Σωτηρία. 
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον τόπο δολοφονίας της, Αγίας Αννης και Ιεράς Οδού.
Το χρονικό του εγκλήματος
Ηταν τη Δευτέρα 28 Ιούλη 1980 έξω από το εργοστάσιο της ΕΤΜΑ, όταν φοιτητές από την Αχτίδα ΑΕΙ του ΚΚΕ, μαζί τους και η Σωτηρία, μοίραζαν προκηρύξεις στους εργάτες του εργοστασίου ενάντια στην ανεργία, στις απολύσεις και στην ακρίβεια. Στις 2 το μεσημέρι έβγαιναν οι πρώτοι μεμονωμένοι εργάτες και οι υπόλοιποι ακολουθούσαν σε λεωφορεία. Εκείνη τη στιγμή, ο υπαστυνόμος Αλεξ. Γεωργατσώνας δίνει εντολή να βγουν τα πούλμαν με ταχύτητα. Τα δύο από αυτά στρίβουν προς την Π. Ράλλη και το υπ' αριθμόν ΥΜ 1633 πούλμαν, με οδηγό τον Μάριο Χαρίτο, καθώς στρίβει προς την Ιερά Οδό, χτυπάει την 21χρονη τριτοετή φοιτήτρια της Παντείου, Σωτηρία Βασιλακοπούλου, μέλος της ΚΝΕ. Ο οδηγός, παρά τις φωνές της ίδιας και των συντρόφων της, δε φρενάρει. Οι πίσω τροχοί περνούν πάνω από τη Σ. Βασιλακοπούλου και την πολτοποιούν.
Ο διοικητής και εν χορώ οι υφιστάμενοί του αξιωματικοί παρουσιάζουν την εν ψυχρώ δολοφονία ως «τροχαίο ατύχημα». Την ίδια μέρα, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας και η Εργοστασιακή Επιτροπή κηρύσσουν απεργία στο εργοστάσιο, η οποία ξεκινά στις 10 το βράδυ, ενώ τις επόμενες μέρες θα γίνουν διαδηλώσεις που θα αντιμετωπιστούν με τρομοκρατία από την αστυνομία και την ιδιοκτησία της ΕΤΜΑ.
Λίγες μέρες αργότερα, ο εισαγγελέας κ. Θεοφανόπουλος ασκεί ποινική δίωξη κατά του οδηγού του πούλμαν Μ. Χαρίτου, για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας», ενώ οι ηθικοί αυτουργοί του εγκλήματος παρέμειναν ατιμώρητοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου