Σελίδες

23 Ιουν 2011

Επικίνδυνη εμπλοκή...



Η νέα άσκηση συνεκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Ισραήλ στην περιοχή της Θεσσαλίας, με τη χρήση μαχητικών αεροσκαφών και επιθετικών ελικοπτέρων, έρχεται να υπενθυμίσει ότι η κυβέρνηση, μέσα στη δίνη της αντιλαϊκής λαίλαπας, προωθεί ταυτόχρονα και συμπληρωματικά τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς.
Η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ αποτελεί μέρος της λεγόμενης «στρατηγικής συνεργασίας» των δύο χωρών, η οποία δεν αφορά μόνο στρατιωτικές ασκήσεις.

Αντίθετα, η συνεργασία αναφέρεται σ' ένα ευρύτερο πλέγμα πολιτικο-οικονομικών δραστηριοτήτων και συνδέεται με την εμπέδωση της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, αλλά και των συμφερόντων των πολυεθνικών μονοπωλίων στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.


Ταυτόχρονα, ανοίγει το δρόμο για το Ισραήλ προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ. Η συνεργασία αυτή συνδέεται άμεσα και με τις εξελίξεις στις αραβικές χώρες, με πιο καθοριστική αυτή της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Λιβύη, αλλά και τους ανταγωνισμούς στην Αν. Μεσόγειο για τους ενεργειακούς πόρους και αγωγούς. Είναι ταυτόχρονα μέρος των ανταγωνισμών μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας σε σύνδεση με τις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ, που αν και τον τελευταίο χρόνο βρίσκονται σε ένταση, ξεκίνησε προσπάθεια να επιτευχθεί νέα προσέγγιση. Ολα τα παραπάνω συνιστούν ένα μπερδεμένο κουβάρι, εύφλεκτο στην παραμικρή σπίθα που μπορεί να ανάψει από τις ενδοϊμπεριαλιστικές τριβές.


Η παρούσα συνεκπαίδευση γίνεται στο ίδιο πλαίσιο με την άσκηση «Morning Wind» (πρωινός άνεμος) που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβρη στην Πελοπόννησο και στο Ιόνιο Πέλαγος. Είναι ταυτόχρονα συνέχεια των μεγάλης κλίμακας ελληνοϊσραηλινών αεροπορικών ασκήσεων, «Μίνωας» το 2010 και «Ενδοξος Σπαρτιάτης» το 2008. Πρόκειται για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης μάχης, δηλαδή ασκήσεις καθαρά πολεμικής προετοιμασίας, όπως φαίνεται και από το σκηνικό που κάθε φορά στήνεται. Οι ασκήσεις αυτές κατά κανόνα περιλαμβάνουν επιχειρήσεις διάσωσης πληρωμάτων πολεμικών αεροσκαφών στο πολεμικό πεδίο, αλλά και αεροπορική κάλυψη της περιοχής από μαχητικά αεροσκάφη.


Ο χαρακτήρας τους καταδείχνει την ανάγκη της πολεμικής μηχανής του Ισραήλ, τόσο για προετοιμασία αποστολών κρούσης μεγάλων αποστάσεων, όπως ένα ενδεχόμενο πλήγμα κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, όσο και για καταδρομικές αποστολές σε κατοικημένες περιοχές με τη χρήση επιθετικών ελικοπτέρων, όπως σχεδόν καθημερινά πραγματοποιούν οι Ισραηλινοί κατά παλαιστινιακών στόχων. Η ελληνική κυβέρνηση, στη βάση του ενδοϊμπεριαλιστικού καταμερισμού και της ανισομετρίας στην ανάπτυξη του καπιταλισμού, διεκδικεί καλύτερες θέσεις για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας και παγιδεύει τη χώρα σε ενέργειες και σχέσεις που τίποτα καλό δεν προοιωνίζονται για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής.


Ο λαός, που βιώνει μια χωρίς προηγούμενο επίθεση σε όλες τις πτυχές της ζωής του, δένεται όλο και πιο σφιχτά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που μπορεί να πάρουν εκρηκτικές διαστάσεις μέσα σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και ανταγωνισμών για τα ενεργειακά κοιτάσματα στην ευρύτερη περιοχή. Απέναντι σ' αυτή τη διαρκή απειλή, μοναδική διέξοδος είναι η ενιαία λαϊκή πάλη, ενάντια στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό. Για αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς που συντονισμένα υπονομεύουν το παρόν και το μέλλον των λαϊκών στρωμάτων, που σημαίνει πάλη για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου