Σελίδες

23 Ιουν 2011

Απολύσεις 103.000 - κέρδη 30 δισ. ευρώ!



Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, από το 2008 οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες της Βρετανίας έχουν προχωρήσει στις απολύσεις 103.000 εργαζομένων.
*
Σημειωτέον ότι στις τρεις από αυτές (Royal Bank of Scotland, Lloyds, Barclays) το βρετανικό δημόσιο - κατά τα ειωθότα του κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού, που έσπευσε να στηρίξει με κρατικό χρήμα τις τράπεζες εν μέσω κρίσης - έχει συμμετοχή που ξεκινάει από το 41% και φτάνει μέχρι το 83%.

*
Τόσο οι τράπεζες αυτές όσο και οι HSBC - Standard Chartered σχεδιάζουν το επόμενο διάστημα να απολύσουν ακόμα 16.000 εργαζόμενους.
*
Ολη αυτή η ανθρωποθυσία συντελείται στο όνομα - ποιου άλλου - της κρίσης... Μόνο που είναι ακριβώς μέσα σε αυτές τις συνθήκες της κρίσης που οι συγκεκριμένες τράπεζες, μόνο στο α' 6μηνο του 2011, εμφανίζουν λειτουργικά κέρδη ύψους 25,9 δισ. αγγλικών λιρών, δηλαδή πάνω από 30 δισ. ευρώ!
*
Η κρίση, επομένως, δεν είναι ίδια για όλους. Ισα ίσα. 
Είτε πρόκειται για την Ελλάδα και την Αθήνα, είτε για τη Βρετανία και το Λονδίνο, το «μοντέλο» είναι το ακριβώς ανάποδο τού «όλοι μαζί τα φάγαμε» και έχει ως εξής:
Κάποιοι, οι λίγοι - και εδώ και εκεί και παντού - αξιοποιώντας ακριβώς την κρίση, κερδίζουν. 
Και άλλοι, οι πολλοί, φορτώνονται τα βάρη της κρίσης, που την προκάλεσαν οι πρώτοι, και αφανίζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου