Σελίδες

26 Ιουν 2011

Μαύρα λόγια...



1. Οσο κι αν προσπαθώ να την αποφύγω, η ψυχαναλυτική μέθοδος είναι επίκαιρη και απαραίτητη όσο ποτέ. 
Ο νωθρός Γιωργάκης, που ελπίζει στη μετά θάνατον παραμονή του στην εξουσία, κατέστησε αυτόχειρα τον χειρότερο εχθρό του αναθέτοντάς του τη διακυβέρνηση της χώρας. 
Για πρώτη φορά η λογική εγκατέλειψε δύο ανθρώπινα πλάσματα μόνο και μόνο γιατί δεν άντεχε το μέτριο πνεύμα τους.
2. Η αξιοθρήνητη κατάσταση των βουλευτών την κυβέρνησης βρίσκεται σε συνεχή έξαρση.

 Η χαύνωση που τους ταλανίζει δεν κατάφερε να επηρεάσει και τον κόσμο. Ως εκ τούτου, περιφέρουν δεξιά και αριστερά τη διανοητική τους πενιχρότητα περιμένοντας την οριστική πτώση τους.
3. Αυτό που πληρώνουμε στην πραγματικότητα είναι μια επιθυμία του μακαρίτη Ανδρέα σε μια κρίση ματαιοδοξίας. Επιθύμησε σφόδρα, όπως κάθε μικροαστός, την επέκταση του εαυτού του, και ιδού ο φωστήρας γιος. Κάθε φορά που βλέπω τον Γιωργάκη γερνάω δέκα χρόνια. Τι σημασία έχει αν εξαφανιστεί κάποτε από τη ζωή μας; Μας έπαιξε, και αυτή είναι η μόνη και μαύρη αλήθεια.
4. Οποιος καλλιτέχνης πιστεύει πως μπορεί να ξεφύγει από την τρέλα των ημερών θα υποστεί αυτά που έγραψε ο Χόφμαν στιςΕγκατεσπαρμένες σκέψεις: «Ποιος καλλιτέχνης νοιάστηκε ποτέ για τα πολιτικά συμβάντα των ημερών του. Ο καλλιτέχνης ζει μόνο μέσα στην τέχνη του και μόνο μέσα στην τέχνη του περιδιαβαίνει τη ζωή. Αλλά καιροί τραγικοί, δύσκολοι άρπαξαν τον άνθρωπο με τη σιδερένια γροθιά τους και ο πόνος τού αποσπά από τα χείλη κουβέντες που άλλοτε ήταν άγνωστες σ' αυτόν».
5. Το πάθος της λύπης έχει καταλάβει και καταβάλει τον Νεοέλληνα. Η απάθειά του δεν είναι βουδιστικής φύσης, αλλά αποτέλεσμα μεγάλης αδυναμίας. Ο,τι του απομένει είναι η περιφρόνηση, η μόνη που μπορεί να τον βοηθήσει ν' αρχίσει να βλέπει προσεκτικά.
6. Ο αρχιεπίσκοπος είναι σιωπηλός. Εχει την τύχη να μην είναι νομοθέτης ούτε δικαστής. Γνωρίζει το κέντρο του καθημερινού θανάτου, αλλά δεν τολμά να ξεπεράσει τα όριά του και να τον ψηλαφίσει. Ούτε τολμά να καθρεφτιστεί, ως όφειλε, μέσα του. Μου είναι συμπαθής, αλλά τρυφερά αδιάφορος. Τι θα μπορούσε να κάνει με ό,τι μας αφανίζει; Ν' αναβλύσουν από μέσα του τα λόγια του Ιεζεκιήλ: «Δος το σημείον επί το πρόσωπον των ανδρών των στεναζόντων και κατοδυνομένων. Δώσε το σημάδι στο πρόσωπο των ανθρώπων που αναστενάζουν και υποφέρουν. Να κατασκάψουν την πόλη και οικοδομήματα». Μόνον έτσι ο αρχιεπίσκοπος θ' αποφύγει αυτό που περιγράφει ο Χρυσόστομος: «τα μέλη των συνάξεων να ελαττώνονται, τους προφήτες να προσβάλλονται, τους αποστόλους να καταφρονούνται και τους πατέρες να παραθεωρούνται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου