Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συναντιέται τώρα ο Γ. Παπανδρέου,
στο φόντο αναταράξεων στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα.
Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να περάσει διά πυρός και σιδήρου τα νέα βάρβαρα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και για λογαριασμό της πλουτοκρατίας να συγκρουστεί με οποιονδήποτε σταθεί εμπόδιο στα αντιδραστικά της σχέδια, προτάσσει ο Γ. Παπανδρέου, στο φόντο των αναταράξεων που συντελούνται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.
Αναταράξεις που έρχονται σαν αποτέλεσμα της πίεσης που ασκεί η λαϊκή δυσαρέσκεια για την κυρίαρχη πολιτική και της προσπάθειας που καταβάλλουν στρατευμένοι με την κυρίαρχη πολιτική βουλευτές να ελιχθούν.
Μπροστά στις εξελίξεις που αναμένονται ραγδαίες, ο λαός καλείται να βάλει τη δική του σφραγίδα, με ένταση της πάλης, ισχυροποίηση του οργανωμένου ταξικού κινήματος και δυνατό ΚΚΕ.
Να μεγιστοποιήσει την πίεση και να διευρύνει το ρήγμα στο αστικό πολιτικό σύστημα και τα κόμματά του, να δυσκολέψει την εφαρμογή της βάρβαρης πολιτικής.
Μετά τη χτεσινή παραίτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Λιάνη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και την ανεξαρτητοποίησή του, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για όλες τις «τρέχουσες εξελίξεις».
Πληροφορίες, ωστόσο, θέλουν τον Γ. Παπανδρέου να ενημερώνει τον Κ. Παπούλια ότι με το υπάρχον «ρευστό πολιτικό σκηνικό δεν μπορεί να συνεχίσει μόνο με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ» και να ζητάει την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος από διευρυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, που πιθανά θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, παρά το γεγονός ότι πρώτος στόχος είναι η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου με απλή πλειοψηφία, 151 βουλευτών. Αλλο σενάριο θέλει τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό με τη «συμμετοχή προσώπων κοινής αποδοχής».
Παρότι ο πρωθυπουργός είχε απορρίψει επανειλημμένως το ενδεχόμενο να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο από 180 βουλευτές, τελικά φαίνεται ότι επιδιώκει να φέρει τη ΝΔ προ των ευθυνών της σε ό,τι αφορά την πιο επιθετική συναίνεση απέναντι στο λαό και να μοιραστεί με τον Αντ. Σαμαρά την ευθύνη για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Να σημειωθεί ότι ο Γ. Παπανδρέου, με συνέντευξή του την Κυριακή στο «Βήμα», είχε καλέσει τον πρόεδρο της ΝΔ να βάλει πλάτη στην εθνική προσπάθεια, τονίζοντας: «Στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχα μαζί του, του παρουσίασα πίνακα με 18 προτάσεις της ΝΔ που ήδη υλοποιούμε και άλλες 14 που θα μπορούσαμε να συζητήσουμε (...) Το παράδειγμα της Πορτογαλίας είναι πολύ διδακτικό. Οι βασικές πολιτικές δυνάμεις εκεί έστειλαν παντού μήνυμα σοβαρότητας και υπευθυνότητας. Γιατί όχι και εμείς;».
Επιμέρους διαφοροποιήσεις και ελιγμοί
Μετά την παραίτηση του Γ. Λιάνη, η κοινοβουλευτική δύναμη του ΠΑΣΟΚ είναι πλέον 155 βουλευτές. Η κίνησή του σήμανε «συναγερμό» στο Μέγαρο Μαξίμου, ειδικότερα μπροστά στη σημερινή έναρξη της συζήτησης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Είχε προηγηθεί η δήλωση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αλ. Αθανασιάδη ότι θα καταψηφίσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, επικεντρώνοντας τη διαφωνία του αποκλειστικά στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και ειδικότερα στο χαμηλό τίμημα της εκποίησής της.
Μιλώντας, μάλιστα, χτες το βράδυ στο «Μέγκα», ανέφερε ότι αν «διαγραφεί θα παραμείνει ανεξάρτητος και στην πορεία θα παραιτηθεί». Το σκηνικό συμπληρώνει η αμφιλεγόμενη δήλωση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Αμοιρίδη, που υποστήριξε ότι «αν περάσει το μεσοπρόθεσμο θα παραιτηθώ», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τη στάση του στην ψηφοφορία.
Το πρωθυπουργικό γραφείο διαμήνυε σε όλους τους τόνους ότι η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης και κυβερνητικά στελέχη προέβλεπαν ότι σήμερα «θα υπάρξουν εξελίξεις», αποφεύγοντας, όμως, να τις καθορίσουν. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού και ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για ακόμα δυο ή τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που προτίθενται να καταψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο ή να «ανεξαρτητοποιηθούν», θύμιζαν παλιότερη τοποθέτηση του Γ. Παπανδρέου, ότι «εγώ δεν κυβερνάω με 153 - 154 βουλευτές», την περίοδο που ψηφιζόταν το Ασφαλιστικό και υπήρχαν φήμες για διαφοροποιήσεις βουλευτών, χωρίς τελικά να εκδηλωθεί η παραμικρή αμφισβήτηση.
Το σχηματισμό κυβέρνησης «ευρύτερης εμπιστοσύνης», με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, πρότεινε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Ανδρουλάκης στη βάση«αναμόρφωσης θεμελιωδών ζητημάτων του μνημονίου 2». Με πρωτοβουλία του Γ. Παπανδρέου, αναφέρει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, «θα πρέπει να καλέσει δεσμευτικά ιδιαίτερα τον Αντώνη Σαμαρά σε κοινή επαναδιαπραγμάτευση με τους θεσμούς της ευρωζώνης (...) και στη συνέχεια να ζητήσει την υπερψήφιση της καταληκτικής συμφωνίας με τους εταίρους που θα προκύψει από τη συνδιαπραγμάτευση τουλάχιστον από 180 βουλευτές».
Ο ίδιος, μάλιστα, λέει με νόημα που αποκτά άλλη σημασία υπό το φως των χθεσινών εξελίξεων: «Στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί η ψήφιση αποκλειστικά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ακόμα και ενός βελτιωμένου Μεσοπρόθεσμου σχεδίου δε θα επιλύσει την κρίση εμπιστοσύνης και δεν είναι βέβαιο ότι θα αναχαιτίσει την περαιτέρω πολιτική, οικονομική και κοινωνική αποσταθεροποίηση».
«Ανεξάρτητος» αφού ψήφισε το μνημόνιο
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, αναφερόμενος στην παραίτηση του Γ. Λιάνη, σχολίασε ότι «η κυβέρνηση και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε αυτήν την κρίσιμη ώρα για τη χώρα βρίσκονται μπροστά σε εθνικά κρίσιμες αποφάσεις (...) Ολοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας». Στελέχη της κυβέρνησης θύμιζαν ότι στη συνέντευξή του στο «Βήμα» ο πρωθυπουργός χαρακτήριζε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ «εμπροσθοφυλακή της εθνικής προσπάθειας, κάθε βουλευτής έχει γνώμη, άποψη και πάνω απ' όλα απόλυτη συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης μας απέναντι στον τόπο» και πρόσθετε ότι δεν υπάρχουν «διλήμματα, η μόνη απόφαση είναι να μη ζήσει ποτέ η ελληνική οικογένεια τις συνέπειες μιας χρεοκοπίας».
Μετά τις χτεσινές εξελίξεις, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει «να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους», σημείωναν οι ίδιες πηγές. Αιχμές για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό άφησε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Ρομπόπουλος, που δήλωσε«προδομένος» και υποστήριξε ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ «βρίσκονται σε μεγάλο δίλημμα», ενόψει της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου. Μια δήλωση που ενίσχυσε τα σενάρια για μαζική «αντίδραση» βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, κάτω από το βάρος της λαϊκής πίεσης.
Στο κείμενο της δικής του παραίτησης, ο Γ. Λιάνης, αφού ανέφερε ότι μετά το«μεσοπρόθεσμο θα ακολουθήσει και άλλο χειρότερο» και υποστήριξε «δεν πιστεύω πια στην οικονομική πολιτική που ακολουθούμε», σημείωσε ότι «τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου δεν μας τα ζητάει η Τρόικα, που είχε δηλώσει ότι τα όρια της φορολόγησης έχουν εξαντληθεί. Αυτά τα μέτρα τα επιβάλλουμε μόνοι μας». Ο ίδιος ανέφερε: «Τα μέτρα αυτά θέλουν σπλάχνα τίγρης για να τα ψηφίσεις. Κι αυτά δεν τα διαθέτω».
Ο ίδιος επιχαίρει για την ψήφο του στο μνημόνιο τον περασμένο Μάη, επικροτώντας επί της ουσίας την κυβερνητική πολιτική και προκειμένου να σπείρει αυταπάτες στα λαϊκά στρώματα ότι μπορεί να υπάρξει άλλο μείγμα πολιτικής στα πλαίσια του συστήματος, λέει: «Μπορούμε να ζητήσουμε τη συγγνώμη που αρμόζει από τον ελληνικό λαό. Και τέλος να προχωρήσουμε σε μια αλλαγή της οικονομικής μας πολιτικής, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό». Ο Γ. Λιάνης γνωστοποίησε, επίσης, την απόφασή του να μην είναι ξανά υποψήφιος βουλευτής.
Ενδεικτικό, εξάλλου, της ποιότητας των «διαφωνιών» που εκφράζουν ορισμένοι από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με την πολιτική της κυβέρνησης είναι το σχόλιο στελεχών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, τα οποία τόνιζαν χτες ότι αν υπάρξει άλλη ρύθμιση για τη ΔΕΗ, ο Αλ. Αθανασιάδης «δεν έχει πρόβλημα με το σύνολο του μεσοπρόθεσμου»! Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής σημείωσε ότι το Μεσοπρόθεσμο «είναι ένα γενικό πλαίσιο που θα πρέπει να ψηφιστεί από όλους και πως θα ακολουθήσουν οι εφαρμοστικοί νόμοι, όπου μπορεί ο κάθε βουλευτής να διαφοροποιηθεί όπου διαφωνεί».
Σήμερα θα συνεδριάσει και ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομικών, προκειμένου να εγκριθούν τα μέτρα που περιλαμβάνει ο «εφαρμοστικός νόμος» που συνοδεύει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
http://adanaklasi.blogspot.com/2011/06/blog-post_15.html
ΑπάντησηΔιαγραφή