Σελίδες

7 Μαΐ 2011

Ενιαία η επίθεση σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη...



Μ' ένα μπαράζ δημοσιευμάτων στον Τύπο, τα αστικά επιτελεία σε Ελλάδα και Πορτογαλία προσπαθούν ο καθένας για λογαριασμό του να εντάξουν στην προπαγάνδα τους το μνημόνιο σε βάρος του πορτογαλικού λαού και να το αξιοποιήσουν στο εσωτερικό μέτωπο για να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, να τους ποτίσουν με το δηλητήριο της ηττοπάθειας και της διαχείρισης του σάπιου συστήματος που υπηρετούν οι αστικές κυβερνήσεις σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη.
Σ' αυτό το κλίμα, από προχτές, οπότε και δημοσιοποιήθηκαν οι όροι της δανειακής σύμβασης ανάμεσα στην Πορτογαλία και την τρόικα, περισσεύουν οι
αποπροσανατολιστικές αναλύσεις ότι το πορτογαλικό μνημόνιο είναι δήθεν πιο «ήπιο» («μνημόνιο λάιτ» το χαρακτηρίζουν) από αυτό που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εξαιτίας του ότι η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Πορτογαλίας διαπραγματεύτηκε «πιο σκληρά με την τρόικα» και αυτό θα έχει τάχα ως αποτέλεσμα ο λαός της Πορτογαλίας «να αποφύγει τα χειρότερα» και να μην «τραβήξει τον Γολγοθά της Ελλάδας», όπως κατά κόρον γράφτηκε στον αστικό Τύπο.
Πρόκειται για κορύφωση της προσπάθειας να παραπλανηθεί ο λαός σε Ελλάδα και Πορτογαλία, συνολικά στην ΕΕ, ότι διέξοδο στα βάσανα που τον φορτώνουν το κεφάλαιο και τα κόμματά του μπορεί να δώσει μια άλλη διαχείριση της κρίσης ή μια πιο «αποφασιστική» δήθεν διαπραγμάτευση με τους δανειστές, τα συμφέροντα των οποίων ταυτίζονται με αυτά του δανειζόμενου.
Την ίδια στιγμή που γράφονται τα παραπάνω, τεχνοκράτες, όπως ο Τόμας Βίζερ, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, εκτιμά ότι οι όροι του δανειακού πακέτου της Πορτογαλίας είναι μεν διαφορετικοί από εκείνους της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, αλλά «σε καμία περίπτωση δεν είναι πιο επιεικείς». Σημειώνει μάλιστα ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιήσει η Πορτογαλία ίσως αποδειχθούν πιο δύσκολες απ' ό,τι οι δημοσιονομικές αλλαγές.
Σύμφωνα με δηλώσεις της πορτογαλικής κυβέρνησης και δημοσιεύματα του Τύπου, στα μέτρα του μνημονίου με την τρόικα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: Μείωση των συντάξεων πάνω από 1.500 ευρώ, πάγωμα των μισθών στο δημόσιο και των υπόλοιπων συντάξεων, περικοπή παροχών Υγείας, μείωση των αποζημιώσεων όσων απολύονται, φορολόγηση των κοινωνικών επιδομάτων, αύξηση του ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων, αύξηση των φόρων ακίνητης περιουσίας, μείωση των δαπανών που εκπίπτουν από τη φορολογία, παραπέρα ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, μείωση του ύψους των επιδομάτων ανεργίας και του χρόνου που παρέχονται, ιδιωτικοποιήσεις κρατικών οργανισμών, νέες παροχές στις τράπεζες κ.ά.
Συμπληρωματικά στα παραπάνω, και με το βλέμμα στραμμένο στις κυοφορούμενες αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, προβάλλεται σαν θετική η σύμπνοια όλων των αστικών κομμάτων της Πορτογαλίας πάνω στο ζήτημα του μνημονίου, σε βάρος του λαού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης δεσμεύθηκε να τηρήσει στο ακέραιο τους στόχους του προγράμματος δανεισμού που υπέγραψε η μεταβατική σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε προχτές ο πρόεδρος του κεντροδεξιού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD), Πέντρου Πάσους Κοέλιου.
Από την πλευρά των εργαζομένων, εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι πραγματοποίησαν χτες γενική απεργία στην Πορτογαλία. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην κινητοποίηση κυρίως των εργαζομένων στα νοσοκομεία και των εργατών καθαριότητας, αλλά και στα σχολεία, στα δικαστήρια και τις δημόσιες υπηρεσίες.
Σενάρια αναδιάρθρωσης
Στο μεταξύ, τα σενάρια γύρω από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, είτε με τη μορφή του «κουρέματος», είτε με τη μορφή της επιμήκυνσης, εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο των αντιπαραθέσεων μεταξύ των εκπροσώπων των διαφόρων μερίδων της πλουτοκρατίας.
Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του οικονομολόγου και συμβούλου του Γ. Παπανδρέου Τζόζεφ Στίγκλιτς, σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ο οποίος εκτιμά ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη, αλλά «κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να γίνει στο μέλλον». Στο ίδιο πνεύμα, ο Λαρς Φελντ, μέλος της «επιτροπής σοφών» της γερμανικής κυβέρνησης, επαναλαμβάνει ότι μια αναδιάρθρωση όσο το δυνατόν πιο σύντομα φέτος, με τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών, θα ήταν χρήσιμη μακροπρόθεσμα για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και θα ενίσχυε την αξιοπιστία του.
Η «JP Morgan» σε έκθεσή της επισημαίνει ότι η πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μέσα στο 2011 έχει αυξηθεί. Σύμφωνα με τον «οίκο αξιολόγησης», μια αναδιάρθρωση θα είχε τη μορφή της επιμήκυνσης για τους τίτλους που ωριμάζουν τα επόμενα πέντε χρόνια, εξέλιξη που θα έδινε στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο για να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα και να αποφύγει το τελικό «κούρεμα».
Εξι σενάρια για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους διατυπώνει και η τράπεζα HSBC. Το βασικό σενάριο «προβλέπει ότι η Ελλάδα θα αποφύγει μια υποχρεωτική αναδιάρθρωση του χρέους της έως το 2013» και σημειώνει ότι είναι πιθανό να προβεί η κυβέρνηση σε επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους. Παράλληλα, ηUBS εκτιμά ότι είναι απίθανο να προχωρήσει η Ελλάδα σε υποχρεωτική αναδιάρθρωση πριν από το 2013. Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας θα είναι ίσως προκλητικό να δικαιολογηθεί σε πολιτικό επίπεδο,«καθώς κατά μία έννοια αποδεικνύει τη χρεοκοπία της Ελλάδας», ωστόσο οι συνέπειες από μια αναγκαστική αναδιάρθρωση του χρέους είναι υπερβολικές και απρόβλεπτες.
Μία ακόμα τράπεζα, η «Intesa Sanpaolo», εκτιμά ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι απίθανη, αλλά η Ελλάδα θα χρειαστεί ενδεχομένως νέο δάνειο, ύψους 30 δισ. ευρώ, από την ΕΕ και το ΔΝΤ, προκειμένου να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες το 2012. Σύμφωνα, τέλος, με τον επενδυτή Τζιμ Ρότζερς, η Μεγ. Βρετανία είναι πιθανό να χρειαστεί σύντομα δανειακό πακέτο από την ΕΕ, ενώ είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί να εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα λιτότητας.
Αναταραχή από «Spiegel»
Αναταραχή στην κυβέρνηση και διαψεύσεις προκάλεσε χτεσινό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Spiegel Online», σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα «εξετάζει έξοδο από την Ευρωζώνη» και επιστροφή στη δραχμή, επικαλούμενο πηγές που δεν αποκαλύπτει.
Το περιοδικό υποστηρίζει ακόμα πως οι ανησυχίες που έχει προκαλέσει το θέμα οδήγησαν την Κομισιόν να καλέσει χτες βράδυ τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών σε έκτακτη «μυστική συνάντηση κρίσης» στο Λουξεμβούργο. Η Γερμανία φέρεται να προσπάθησε να αποτρέψει την ελληνική κυβέρνηση από μία τέτοια κίνηση, ενώ σύμφωνα πάντα με το «Spiegel», στη «μυστική σύνοδο» ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναμενόταν να παρουσιάσει έκθεση που θα δείχνει τις καταστροφικές συνέπειες για την Ευρωζώνη που θα είχε μία τέτοια απόφαση.
Το δημοσίευμα σημειώνει πως υπάρχουν πάντως αμφιβολίες ακόμη και για το εάν είναι κάτι τέτοιο νομικά δυνατό - καθώς εκτιμάται πως θα έπρεπε να συνοδευτεί από πλήρη ελληνική έξοδο από την ΕΕ - και για το εάν και οι υπόλοιπες χώρες-μέλη θα αποδέχονταν μονομερή απόφαση από την Αθήνα. Το δημοσίευμα διέψευσαν αξιωματούχοι της ΕΕ και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο σε ανακοίνωσή του το χαρακτήρισε «αναληθές» και «προβοκατόρικο».
Αργά χτες το βράδυ το υπουργείο οικονομικών ανακοίνωσε ότι ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, συμμετείχε σε σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Eurogroup και Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλoντ Γιούνκερ.
Η έκτακτη αυτή σύσκεψη σύμφωνα με την ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο της συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που συμμετέχουν στο G20 και ο Υπουργός Οικονομικών κλήθηκε να συμμετάσχει για ανταλλαγή απόψεων σχετικά και με τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Επίσης σύμφωνα με την ανακοίνωση δεν συζητήθηκε ούτε ποτέ τέθηκε θέμα σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου