Σελίδες

1 Μαΐ 2011

Μανωλάδα, το χρυσοφόρο «θερμοκήπιο» της κτηνωδίας...



Το όργιο της ανελέητης εκμετάλλευσης και της βάναυσης τρομοκρατίας, που φτάνει μέχρι την απειλή της ζωής σε βάρος των μεταναστών εργατών γης που εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή της Μανωλάδας, μεταξύ των μεγαλοκαλλιεργητών της φράουλας και κυκλωμάτων που τους «προμηθεύουν» με εργατικά χέρια, έρχεται ξανά στην επιφάνεια μετά τη σύλληψη ενός Ελληνα και δύο Ρουμάνων (αναζητούνται άλλοι δύο) στο Κουρτέσι Ηλείας από την αστυνομία με την κατηγορία της «εμπορίας ανθρώπων» και παράβαση του νόμου «περί όπλων».
Το κύκλωμα, εκμεταλλευόμενο τη δεινή οικονομική θέση συμπατριωτών τους, τους υπόσχονταν νόμιμη εργασία σε αγροτικές καλλιέργειες με αμοιβή 25 ευρώ την ημέρα και διαμονή σε δωμάτια. Ωστόσο, μόλις τους έφερναν στην ευρύτερη περιοχή της Μανωλάδας τους ανάγκαζαν να δουλεύουν σαν τους είλωτες, να μένουν σε άθλια παραπήγματα από νάιλον στα βάθη των χωραφιών, να παραλαμβάνουν οι άνθρωποι του κυκλώματος από τους μεγαλοκαλλιεργητές τα μεροκάματά τους και να τους αποδίδουν ένα μέρος από αυτά. Μάλιστα, σε περίπτωση που χαλάρωναν την ώρα της δουλειάς, τους χτυπούσαν και τους απειλούσαν με όπλα και μάλιστα πυροβολούσαν για εκφοβισμό. Λίγες μέρες αργότερα ένας μεγαλοκαλλιεργητής και τα τσιράκια του επιτέθηκαν σε δύο δημοσιογράφους την ώρα που έκαναν ρεπορτάζ στους καταυλισμούς των μεταναστών εργατών γης.

Από την πλευρά των μεγαλοφραουλάδων και των μπράβων τους η τακτική του εκφοβισμού και του τραμπουκισμού αποτελεί δεύτερη φύση. Το ίδιο έκαναν το Μάη του 2007, σε βάρος του κλιμακίου του «Ρ» και του Κόμματος, όταν ο «Ρ» έφερνε πρώτος στη δημοσιότητα τις άθλιες συνθήκες δουλειάς και διαβίωσης. Τότε είχαν περιοριστεί σε απειλές και εκφοβισμούς χωρίς αποτέλεσμα. Ενα περίπου χρόνο μετά, στις 18 Απρίλη το βράδυ, τρία στελέχη του ΚΚΕ δέχονται τραμπούκικη επίθεση από δεκάδες άτομα στην κεντρική πλατεία της Μανωλάδας και οδηγούνται στο νοσοκομείο, επειδή συμπαραστάθηκαν στην απεργία τους. Τα ξημερώματα της Κυριακής, αποσπάσματα τσιφλικάδων εξαπολύουν πογκρόμ στις παράγκες, τις κατεδαφίζουν, ξυλοφορτώνουν άντρες, γυναίκες μέχρι και παιδιά, ενώ δε διστάζουν να χρησιμοποιήσουν μέχρι και όπλα για να γονατίσουν τους εργάτες γης και να αναστείλουν την απεργία τους.
Το σκηνικό θυμίζει έντονα, χωρίς ίχνος υπερβολής, το Νότο των ΗΠΑ του 19ου αιώνα. Δηλαδή, υπάρχουν ο μεγαλοκτηματίας, οι «επιστάτες», που επιβλέπουν τις εργασίες, και οι εργάτες γης χωρίς κανένα ουσιαστικό δικαίωμα. Στην ευρύτερη περιοχή της Μανωλάδας επικρατούν και βασιλεύουν οι σιδερένιοι νόμοι που έχουν επιβάλει οι μεγαλοκαλλιεργητές φράουλας με την ανοχή των τοπικών και κρατικών αρχών. Τα γεγονότα της Μανωλάδας αποδεικνύουν ότι οι κυβερνώντες όχι μόνο γνωρίζουν τι συμβαίνει στα σύγχρονα «σκλαβοπάζαρα» των «θερμοκηπίων» της κτηνωδίας της εργοδοσίας, αλλά και ότι πρόκειται για επιλογή του κράτους των αστών να χρησιμοποιούνται αυτοί οι άνθρωποι ώστε το μεγάλο κεφάλαιο να μειώνει το «εργασιακό κόστος» και να συμπιέζει τις εργασιακές σχέσεις. Μάλιστα, όταν τολμήσουν και «σηκώσουν κεφάλι» να αντιμετωπίζονται σαν αναλώσιμο είδος. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και η προηγούμενη της ΝΔ είναι υπόλογες για το συντελούμενο έγκλημα διαρκείας...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου